Energetikai szakreferens cikktárwww.pannonmuhely.hu » Épületenergetika kezdőlap » Energetikai szakreferensEnergetikai szakreferens kapcsolódó feladatok

Az energetikai szakreferens megbízás egyik fő feladata az energiafogyasztási adatok havi és éves szintű nyilvántartása és elemzése. Az adatok megfelelő nyilvántartása milyen további energia- és költséghatékonyságot biztosíthat szervezete részére?Részletes leírás »


Üzemanyag-felhasználás megjelenítése az energetikai szakreferens jelentésben

Többször érkezik cégünkhöz kérdés arról, hogy az energiafelhasználási adatokba a gázolaj felhasználásának hőmennyiségét is be kell-e számítani, illetve mikor nem szükséges beleszámítani az üzemanyag felhasználást.Részletes leírás »

Energetikai szakreferens gazdálkodó szervezet


Energetikai szakreferens természetes személy vagy gazdálkodó szervezet lehet. Az energetikai szakreferens a Hivatal engedélye alapján láthat el energetikai szakreferensi tevékenységet. Az engedély határozatlan időre szól.

Energetikai szakreferensi tevékenységet az a gazdálkodó szervezet folytathat, amely:Részletes leírás »


Energetikai szakreferens éves jelentés: fontos tudnivalók

Az energetikai szakreferensnek összefoglaló éves jelentést kell készítenie az igénybevételére köteles gazdálkodó szervezet számára. Ezt tehát nem a MEKH, hanem az őt megbízó szervezet számára készíti el a szakreferens.  Részletes leírás »

Szakreferens a vállalatnál: Hogyan történik az éves energiafogyasztási adatszolgáltatás?

Amennyiben az adatszolgáltatásra kötelezett gazdálkodó szervezet energetikai szakreferens igénybevételére köteles, az adatszolgáltatást a szakreferens köteles benyújtani a szervezet nevében.Részletes leírás »


Almérő telepítés: mit bízzunk szakemberre?

 

A kötelező telepítés specifikációjának megalkotása során hasznos áttekinteni a vállalat energiafolyamatait, hiszen lehetnek olyan mérési pontok, ahova az almérő telepítése nem kötelező, de telepítésével érdemben javítható a vállalat energiagazdálkodása.Részletes leírás »

Mi lehet almérő, és mi nem?

 

Milyen energiahordozók fogyasztását kell almérőkkel mérni? Megfeleltethető az elszámolási mérő almérőnek? Csak hitelesített fogyasztásmérőt lehet almérőként alkalmazni? Ha a berendezés rögzíti saját fogyasztását, a mérési adatok elérhetővé tételével megfelelünk-e az almérő telepítési kötelezettségünknek?Részletes leírás »


A kötelező almérő felszerelés ütemezési előírásai

Az almérő felszerelési kötelezettség fokozatosan kerül bevezetésre az energetikai szakreferens igénybevételére kötelezett szervezeteknél.

A 2020-as elvárások szigorodnak 2021. ill., 2022. január 1-től a berendezések teljesítményei, illetve az üzemidő függvényében, az összefoglaló táblázat szerint:Részletes leírás »

Ahol energetikai szakreferens is van, ott almérő is kötelező

Az energetikai szakreferens igénybevételére köteles gazdálkodó szervezeteket a MEKH almérők telepítésére kötelezi. A rendelet 2020. január 24-től hatályos, azonban a kötelezettség fokozatosan kerül bevezetésre. A bevezetés ütemezéséről bővebb információ: A kötelező almérő felszerelés ütemezési előírásai > >Részletes leírás »


Energetikai szakreferenssel valóban könnyebb?

Az Európai Unió energia megtakarítási törekvéseit segítő szabályozások számos kötelező tevékenységet rónak a hazai vállalatokra, sőt még az intézményekre is. (Az egyik első szabályozás a nagyvállalati energetikai audit volt, ezt az energetikai szakreferens szolgáltatás bevezetése követte, de az intézményekre is sor került, az EMIT ez utóbbi szervezetek auditjának tekinthető.) De mi szükség szakreferensre egyáltalán, ha egyszer úgyis kötelező az auditot megcsináltatni?Részletes leírás »

Mit jelent a telephely szintű szakreferens?

A jogszabály szerint a szakreferens tevékenység során az energia adatokat vállalati szinten kell elemezni, ami a telephelyek fogyasztására és elemzésére nem feltétlen terjed ki.Részletes leírás »


Energetikai szakreferens szolgáltatás jelentős kedvezményekkel

  • 1 ÉVIG INGYENES A SZAKREFERENSÜK, ha cégünket bízza meg az energia audit elkészítésével
  • 3 HÓNAPIG INGYENES A SZAKREFERENSÜk, ha cégünket bízza meg az almérő telepítéssel is
  • ALMÉRŐ RENDSZERTERVEZÉST 50% KEDVEZMÉNNYEL biztosítjuk, ha korábban cégünket bízta meg az energia audittal, vagy a szakreferens szolgáltatással


Részletes leírás »

Milyen haszna származik a cégeknek az almérő telepítésből?

Az energetikus vagy az energetikai szakreferens számára segítséget jelentenek az almérők által szolgáltatott adatsorok. MIvel ezek a szakemberek a megbízó vállalat érdekében, energiaköltségeik féken tartása céljából tevékenykednek, a vállalatoknak konrét előnye származik az almérők által biztosított össz-energiafogyasztási adatok ismeretéből.Részletes leírás »


Milyen technológiai elvárásoknak képes megfelelni egy almérő?

  • A XXI. század elvárásainak megfelelően a modern almérők tárolják az adatokat, így egy időszak fogyasztási adatai lekérhetők.
  • Távmérésre adnak lehetőséget, amennyiben az almérőt az internethez csatlakoztatják.  
  • Távleolvasással ellátottak, azaz az almérők valós idejű hozzáférést biztosítani képesek a fogyasztási adatokhoz.


Részletes leírás »

Mi a feladata egy szakreferensnek az almérő telepítés kapcsán?

Átlagosan 4-30 % közötti a cégek felesleges energiafelhasználása, ami a legkisebb költséggel almérők telepítésével csökkenthető. A fogyasztási  adatok birtokában megfelelő intézkedések hozhatók, a felesleges energia fogyasztásának visszafogására nyílik mód, amely megfelel az EU szigorodó energiahatékonysági szabályozásának.


Az energiahatékonyságról szóló, 2015. évi LVII. törvény szakreferens kötelezettségről szóló része 2018. január 1-én kiegészült az almérők felszerelésének és üzemelésének kötelezettségével. Ennek vonatkozásában új szakreferensi teendők kerültek kijelölésre:Részletes leírás »


Mikor váltsunk energetikai szakreferenst?

A szakreferens munkája elsődlegesen naptári év energiafelhasználásához kapcsolódik. Jellemzően tehát a szerződést is így kötik, így az elmúlt év munkatapasztalati alapján már döntést lehet hozni az együttműködés eredményeiről. Egy év után már tudatosan, tapasztaltabban tudnak a cégek szakreferenst választani.Részletes leírás »

Segítenek is, meg nem is az energiahatékonysági jogszabályok

A Magyar Energiahatékonysági Intézet a közelmúltban felmérte, hogy milyen elvárásokat támasztanak a hazai energiahatékonysági szektor vállalkozásai a piaccal szemben. Ami kiderült: a cégek szerint a kiszámítható szabályozási környezet, az ösztönző támogatások, a fogyasztói magatartás megváltoztatása az edukáció által, valamint az energetikai szabályok szigorú betartatása és ellenőrzése segítené a célok elérését.Részletes leírás »


A jó energetikai szakreferens pénzt hoz a házhoz?

Ahhoz, hogy ez valóban így történjen, csupán egy döntés szükséges! Ugyanis a vállalat kétféle szakember típus közül választhat, miközben teljesíti a törvényi előírást:Részletes leírás »

Mit jelent az energetikai szakreferens függetlensége?

Az energetikai szakreferens köznyelven fogalmazva nem egy „belső ember”. Nem áll a szakreferens foglalkoztatásra kötelezett vállalat alkalmazásában és semmilyen más módon sem tartozik adott céghez! Azaz az energetikai szakreferenstől függetlenséget várnak el, ami konkrétan munkajogi és társasági jogi függetlenséget jelent.Részletes leírás »


Ki lehet energetikai szakreferens?

Az energetikai szakreferens tevékenységét természetes személy és gazdálkodó szervezet is elláthatja. 

Természetesen vannak kizárólag természetes személyhez, illetve természetes és jogi személyhez egyaránt köthető feltételek. Ehhez kapcsolódóan az energiahatékonyságról szóló 2015. évi LVII. törvény határozza meg a feltételeket, melyekről az alábbi összesítésben tájékoztatjuk az érdeklődőket.Részletes leírás »

Energetikai adatszolgáltatás: 2017. vagy 2018. június 30-ig?

A nagyvállalatoknak 2017. június 30-ig kell megfelelniük az első vállalati adatszolgáltatási kötelezettségnek az Ehat. 22 / C. § alapján, azaz már a 2016-os évre vonatkozóan el kell készíteniük az első éves jelentésüket energiafelhasználásukról és energiamegtakarításukról!Részletes leírás »


Nagyvállalatok | Szakreferens alkalmazásában érintett vállalatok adatszolgáltatási kötelezettségéről

Az érintett vállalatoknak az adatszolgáltatást a következő bontásban kell benyújtaniuk, tárgyév június 30-áig: besorolási nyilatkozat, felhasznált energiáról beszámoló nyilatkozat, energia megtakarításról szóló nyilatkozat és szemléletformálási tevékenységről szóló beszámoló. Cikkünkben ezek részletes bemutatása következik:Részletes leírás »

Hol szükséges bejelentenie a vállalatoknak az energetikai szakreferenst?

Mint weboldalunkon már tájékoztattuk ügyfeleinket és olvasóinkat, a szakreferens alkalmazására kötelezett vállalatoknak egyéb kötelezettségei is adódnak. Tájékoztatási kötelezettségük áll fenn ugyanis a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal felé.Részletes leírás »


Lehet-e az energetikai auditor szakreferens?

Gyakori kérdés ügyfeleink részéről, hogy nyújthat-e energetikai szakreferensi szolgáltatást az adott vállalkozásnál az energetikai auditálási tevékenységet ellátó energetikai auditor?Részletes leírás »

2015. évi LVII. törvény az energiahatékonyságról

 

A törvény célja az energiaellátás és energia-felhasználás hatékonyságának átfogó biztosítása, az energiafogyasztói költségek csökkentése, továbbá a környezeti erőforrások jövő nemzedékek számára történő megóvásának elősegítése

 

 Részletes leírás »


Amikor a „kötelező” kifejezetten hasznos!

 

Avagy milyen előnyei vannak az energetikai szakreferens alkalmazásának? Az energiahatékonyságról szóló 2015. évi LVII. törvény alapján meghatározott energiafogyasztású vállalkozásnak energetikai szakreferensi szolgáltatást kell igénybe vennie. 

 

 Részletes leírás »
general building contractor - english © 2009-2021 Pannon Építőműhely kft. Kapcsolat