Világításwww.pannonmuhely.hu » Épületenergetika kezdőlap » Az energiatudatos épület » Világítás

A világítástechnikai eszközök egységteljesítményben nagyságrendekkel elmaradnak az óriás fogyasztóktól, nagy számuk és hosszú üzemidejük miatt optimalizálásuk fontos eleme az energiahatékonyság növelésének.

Általánosságban elmondható, hogy a világítástechnikai rendszer korszerűsítése során az átlagos energiahatékonysági beruházásoknál kedvezőbb megtérülési idővel számolhatunk.
LED Energiatakarékossági Program

3 éves cseregaranciával akár 18 hónapos kamatmentes részletre vásárolhatnak LED izzókat, melyek akár 25 ezer óráig is működhetnek a hagyományos izzók ezer órás működésével szemben.Részletes leírás »


Világítás vs. energiatakarékosság

Azt már mindenki tudja, hogy a régi, hagyományos villanykörtéknél léteznek sokkal energiatakarékosabb izzók is, melyekkel jelentős összegeket spórolhatunk hosszú távon. A spórolás azonban itt nem áll meg, tovább csökkenthetők a költségek, ha kicsit is odafigyelünk arra, hogy ne égessük otthonunkban feleslegesen a villanyt.Részletes leírás »

Önfenntartó közvilágítást fejlesztenek

Olyan közvilágítási rendszer kifejlesztésébe kezdett konzorciumi partnereivel a GE Hungary Kft., amely éves átlagban több energiát termel majd, mint amennyi a saját működéséhez szükséges - tájékoztatta a társaság kedden az MTI-t.Részletes leírás »


Világító eszközök energiafogyasztása

A különböző világítástechnikai termékek energiafogyasztása a hagyományos izzólámpák fogyasztásának százalékábanRészletes leírás »

LED lámpa Magyarországról

Még ebben a negyedévben LED-lámpák gyártását kezdi meg a General Electric (GE) Lighting Nagykanizsán - jelentette be Phil Marshall, a GE regionális elnök-vezérigazgatója pénteken, Budapesten sajtótájékoztatón. Szijjártó Péter, a Miniszterelnökség külügyi és külgazdasági államtitkára azt közölte, hogy a kormányzat ötmilliárd forintos közvilágítás-korszerűsítési programot hirdet meg az önkormányzatok részére.Részletes leírás »


25 évig természetes fény fillérekért: ez a jövő?

Kereskedelmi forgalomba került az amerikai energiaügyi minisztérium Bright Tomorrow Lighting Prize versenyét megnyerő világítótest, a Philips ledes villanykörtéje. A pályázaton a jövő fényforrását keresték, a fő szempontok az energiatakarékosság, a környezetbarát gyártás és működés voltak.Részletes leírás »

Mire jó a fénycsatorna?

A fénycsatorna rendszerek a természetes fény továbbítására alkalmas megoldások, mellyel megoldható a sötét és kevésbé megvilágított helyiségek fényellátása. Bevilágító rendszerünk alkalmazásával lehetősége nyílik a természetes fény nyújtotta magas komfortérzet biztosítására olyan helyiségekben is, ahol ezelőtt nem volt megoldható.Részletes leírás »


Kompakt fénycső vagy energiatakarékos izzó?

Miért nem energiatakarékos izzó? Használjuk inkább elnevezésükre az energiatakarékos lámpát, energiatakarékos fényforrást, vagy a kompakt fénycsövet.

Részletes leírás »

Melyik a legjobb fényforrás?

Manapság egyre jobban nyomják a LED-et, ugyanakkor felkapott a kompakt fénycsövek piaca is, de megszoktuk és szeretjük a wolfram szálas izzólámpák egyszerűségét, melegségét. Mégis mi van a háttérben?

Részletes leírás »


Világítástechnikai alapok - A fényerősség

Izzó, LED, fénycső… melyik miért jó? Ahhoz, hogy ezt megtudjuk, nézzük először az alapokat! Mi is az a fényerősség? A magyarázatért elég régre kell visszanyúljunk, amikor még gyertyával világítottak.

Részletes leírás »

Szabályozható energiatakarékos izzó

A GOVENA gyár fejlesztésének köszönhetően a kompakt fénycsövek (helytelenül elterjedt elnevezéssel: energiatakarékos izzó) fényerejét is szabályozhatjuk igényeinknek megfelelően, így számottevő energiát takaríthatunk meg.

Részletes leírás »


Már 110 éve világít a világ legöregebb működő villanykörtéje, ráadásul szinte egyhuzamban

Az izzót még 1901-ben csavarták foglalatába egy kaliforniai város, Livermore egyik tűzoltóállomásán. Nem mondhatni, hogy vakító fényerejű, mivel csupán 4 wattos a szénszálas égő, viszont rendkívül "kitartó". A 110 év alatt csak 1903-ban, 1937-ben és 1976-ban kapcsolták le. 1937-ben ugyan egy teljes hetet "aludhatott", 1976-ban viszont csak 22 percnyi pihenőt kapott. Attól fogva csak alkalmi áramszünetekkor "szundíthatott" kicsit. Már több mint egymillió órát világított eddig - adta hírül a The Daily Telegraph című brit lap.

Részletes leírás »
general building contractor - english © 2009-2021 Pannon Építőműhely kft. Kapcsolat