Energiatakarékos megoldások - Világítás

Világításwww.pannonmuhely.hu » Épületenergetika kezdőlap » Az energiatudatos épület » Világítás

A világítástechnikai eszközök egységteljesítményben nagyságrendekkel elmaradnak az óriás fogyasztóktól, nagy számuk és hosszú üzemidejük miatt optimalizálásuk fontos eleme az energiahatékonyság növelésének.

Általánosságban elmondható, hogy a világítástechnikai rendszer korszerűsítése során az átlagos energiahatékonysági beruházásoknál kedvezőbb megtérülési idővel számolhatunk.
LED vagy nem LED?

A LED-es lámpák térnyerése vitathatatlan, ezt pedig egyre javuló teljesítményüknek köszönhetik, mellyel könnyedén kenterbe verik hagyományos társaikat. Ezt jól példázzák az európai eladási mutatók is.Részletes leírás »


A fény jövője: az OLED

A jövő világítástechnológiája: az OLED (amely jelenleg a legújabb érintőképernyős telefonokban szolgál világításra). Ez egy nagyon különleges, új világítási anyag, amely egyaránt lehet átlátszó, matt vagy fényvisszaverő. Bármely helyiségben megkülönböztetően egyedi, látványos fényhatások hozhatók vele létre.Részletes leírás »

Megvilágosodás a világítástechnológiában

Energiapazarló életvitelünk jelentős részét teszi ki a villamosenergia, így amikor az energiafelhasználás csökkentéséről beszélünk, nem hagyhatjuk figyelmen kívül ezt a területet sem. Igaz, már történtek előrelépések az ügyben, hiszen az elektronikai eszközöknek, háztartási gépeknek és már villamosenergiát igénylő berendezéseknek ma már komoly takarékossági elvárásoknak és előírásoknak kell megfelelniük. Van azonban egy olyan szegmens, ahol viszonylag lassabban érkezik a változás, és ami egyelőre kevesebb publicitást kap, mint más területek, ez pedig nem más, mint a világítás.Részletes leírás »


A mesterséges fény sötét oldala

Manapság már mindenki tisztában van azzal, hogyan spórolhat a világításon otthonában. Energiatakarékos izzók, a villany lekapcsolása, ha nincs rá szükség… s ezek valóban hozzá is járulnak az energia- és költséghatékony világításhoz. Azonban a szakemberek tapasztalatai alapján ez az a terület, ahol a legkevesebb figyelmet fordítjuk az energiatakarékosságra, pedig a világítás egy átlagos háztartás éves villamosenergia-felhasználásának egyötödét teszi ki.Részletes leírás »

LED Energiatakarékossági Program

3 éves cseregaranciával akár 18 hónapos kamatmentes részletre vásárolhatnak LED izzókat, melyek akár 25 ezer óráig is működhetnek a hagyományos izzók ezer órás működésével szemben.Részletes leírás »


Világítás vs. energiatakarékosság

Azt már mindenki tudja, hogy a régi, hagyományos villanykörtéknél léteznek sokkal energiatakarékosabb izzók is, melyekkel jelentős összegeket spórolhatunk hosszú távon. A spórolás azonban itt nem áll meg, tovább csökkenthetők a költségek, ha kicsit is odafigyelünk arra, hogy ne égessük otthonunkban feleslegesen a villanyt.Részletes leírás »

Önfenntartó közvilágítást fejlesztenek

Olyan közvilágítási rendszer kifejlesztésébe kezdett konzorciumi partnereivel a GE Hungary Kft., amely éves átlagban több energiát termel majd, mint amennyi a saját működéséhez szükséges - tájékoztatta a társaság kedden az MTI-t.Részletes leírás »


Világító eszközök energiafogyasztása

A különböző világítástechnikai termékek energiafogyasztása a hagyományos izzólámpák fogyasztásának százalékábanRészletes leírás »

LED lámpa Magyarországról

Még ebben a negyedévben LED-lámpák gyártását kezdi meg a General Electric (GE) Lighting Nagykanizsán - jelentette be Phil Marshall, a GE regionális elnök-vezérigazgatója pénteken, Budapesten sajtótájékoztatón. Szijjártó Péter, a Miniszterelnökség külügyi és külgazdasági államtitkára azt közölte, hogy a kormányzat ötmilliárd forintos közvilágítás-korszerűsítési programot hirdet meg az önkormányzatok részére.Részletes leírás »


25 évig természetes fény fillérekért: ez a jövő?

Kereskedelmi forgalomba került az amerikai energiaügyi minisztérium Bright Tomorrow Lighting Prize versenyét megnyerő világítótest, a Philips ledes villanykörtéje. A pályázaton a jövő fényforrását keresték, a fő szempontok az energiatakarékosság, a környezetbarát gyártás és működés voltak.Részletes leírás »

Mire jó a fénycsatorna?

A fénycsatorna rendszerek a természetes fény továbbítására alkalmas megoldások, mellyel megoldható a sötét és kevésbé megvilágított helyiségek fényellátása. Bevilágító rendszerünk alkalmazásával lehetősége nyílik a természetes fény nyújtotta magas komfortérzet biztosítására olyan helyiségekben is, ahol ezelőtt nem volt megoldható.Részletes leírás »


Kompakt fénycső vagy energiatakarékos izzó?

Miért nem energiatakarékos izzó? Használjuk inkább elnevezésükre az energiatakarékos lámpát, energiatakarékos fényforrást, vagy a kompakt fénycsövet.

Részletes leírás »

Melyik a legjobb fényforrás?

Manapság egyre jobban nyomják a LED-et, ugyanakkor felkapott a kompakt fénycsövek piaca is, de megszoktuk és szeretjük a wolfram szálas izzólámpák egyszerűségét, melegségét. Mégis mi van a háttérben?

Részletes leírás »


Világítástechnikai alapok - A fényerősség

Izzó, LED, fénycső… melyik miért jó? Ahhoz, hogy ezt megtudjuk, nézzük először az alapokat! Mi is az a fényerősség? A magyarázatért elég régre kell visszanyúljunk, amikor még gyertyával világítottak.

Részletes leírás »

Szabályozható energiatakarékos izzó

A GOVENA gyár fejlesztésének köszönhetően a kompakt fénycsövek (helytelenül elterjedt elnevezéssel: energiatakarékos izzó) fényerejét is szabályozhatjuk igényeinknek megfelelően, így számottevő energiát takaríthatunk meg.

Részletes leírás »


Már 110 éve világít a világ legöregebb működő villanykörtéje, ráadásul szinte egyhuzamban

Az izzót még 1901-ben csavarták foglalatába egy kaliforniai város, Livermore egyik tűzoltóállomásán. Nem mondhatni, hogy vakító fényerejű, mivel csupán 4 wattos a szénszálas égő, viszont rendkívül "kitartó". A 110 év alatt csak 1903-ban, 1937-ben és 1976-ban kapcsolták le. 1937-ben ugyan egy teljes hetet "aludhatott", 1976-ban viszont csak 22 percnyi pihenőt kapott. Attól fogva csak alkalmi áramszünetekkor "szundíthatott" kicsit. Már több mint egymillió órát világított eddig - adta hírül a The Daily Telegraph című brit lap.

Részletes leírás »
general building contractor - english © 2009-2023 Pannon Építőműhely kft. Kapcsolat