>

Az energiatudatos épületwww.pannonmuhely.hu » Épületenergetika kezdőlap


Legfrissebb cikkek

Legnépszerűbb cikkekMilyen típusú energia auditok léteznek?

Kötelező és nem kötelező auditokat különböztetünk meg. A nagyvállalati audit, illetve a közintézmények számára az audithoz hasonló EMIT kötelezően elkészítendők. A többi, lent felsorolt audit révén lehetősége nyílik konkrét energetikai megtakarítások elérésére és az energiahatékonyság felé tett optimális döntések meghozására.Részletes leírás »


Önkormányzati tulajdonú gazdasági vállalkozások energetikai kötelezettségei

Milyen kötelezettségei vannak a költségvetési szerveknek és a helyi önkormányzatoknak?Részletes leírás »

Mint jelent a telephely szintű szakreferens?

A jogszabály szerint a szakreferens tevékenység a során az energia adatokat vállalati szinten kell elemezni, ami a telephelyek fogyasztására és elemzésére nem feltétlen terjed ki.Részletes leírás »


Milyen gyakori hibák feltárására alkalmas a hőkamera?

Az Ingreen magazinban megjelent cikkünk első részében a hőkamerás diagnosztika módszertanát mutattuk be. Ebben a részben bemutatjuk a hőkamerás diagnosztikát és a segítségével feltárható néhány jellegzetes, gyakori hibát is.Részletes leírás »

Képek a láthatatlanról – hőkamerával, I. rész

A hőkamerás diagnosztika gyors és eredményes, bontás vagy roncsolás nélküli hibafeltárásra képes módszer. Az épületjellemzők pontos ismeretére ad lehetőséget, így a beruházás vagy korszerűsítés optimális tervezését is megkönnyíti. Ezáltal elkerülhető a költségek alul- vagy felültervezése.
Cikkünkben bemutatjuk a hőkamerás diagnosztikát és a segítségével feltárható néhány jellegzetes, gyakori hibát is.Részletes leírás »


Energetikai szakreferens szolgáltatás jelentős kedvezményekkel

 • 1 ÉVIG INGYENES A SZAKREFERENSÜK, ha cégünket bízza meg az energia audit elkészítésével
 • 3 HÓNAPIG INGYENES A SZAKREFERENSÜk, ha cégünket bízza meg az almérő telepítéssel is
 • ALMÉRŐ RENDSZERTERVEZÉST 50% KEDVEZMÉNNYEL biztosítjuk, ha korábban cégünket bízta meg az energia audittal, vagy a szakreferens szolgáltatással


Részletes leírás »

Milyen haszna származik a cégeknek az almérő telepítésből?

Az energetikus vagy az energetikai szakreferens számára segítséget jelentenek az almérők által szolgáltatott adatsorok. MIvel ezek a szakemberek a megbízó vállalat érdekében, energiaköltségeik féken tartása céljából tevékenykednek, a vállalatoknak konrét előnye származik az almérők által biztosított össz-energiafogyasztási adatok ismeretéből.Részletes leírás »


Milyen technológiai elvárásoknak képes megfelelni egy almérő?

 • A XXI. század elvárásainak megfelelően a modern almérők tárolják az adatokat, így egy időszak fogyasztási adatai lekérhetők.
 • Távmérésre adnak lehetőséget, amennyiben az almérőt az internethez csatlakoztatják.  
 • Távleolvasással ellátottak, azaz az almérők valós idejű hozzáférést biztosítani képesek a fogyasztási adatokhoz.


Részletes leírás »

Kötelező energetikai audit 2019. december 5-ig!

Az a nagyvállalat, amely 2015. december 5-én energetikai auditálásra volt kötelezett, és ezt követően nem menetesült valamely oknál fogva a kötelezettség alól, a következő energetikai auditálást 2019. december 5-ig kell elvégeztetnie.Részletes leírás »


Hogyan csökkentsük az energiaköltségeket egy kereskedelmi egységben?

A kereskedelmi egységekben, legyen szó akár kiskereskedelemről, akár hotelekről, vagy éppen irodaházakról, energiamonitoring tevékenységre egyértelműen  energiamegtakarítási célból van szükség. A monitoring rendszerből nyert adatokból megállapítható ugyanis, hogy melyek azok a szükséges változtatások, amelyekkel minimális költséggel vagy költségráfordítás nélkül, azonnali megtakarítások érhetőek el. Ilyen változtatások lehetnek:Részletes leírás »

Hogyan lehet megfigyelni (tökéletesen kontrollálni) egy, a gyártásban kiemelt szerepű berendezést?

A rövid válasz: almérő segítségével. Az almérő az ipari cégeknek egyértelműen segíthet a gyártósoron belül a kiemelt berendezések megfigyelésében, ugyanis, a mért teljesítmény romlása egy közeli meghibásodásra is utalhat, amiről a karbantartók így idejében értesítést kapnak. A megelőző karbantartás segítségével a gyártók elkerülhetik a meghibásodás okozta számottevő költségekkel járó leállásokat.Részletes leírás »


Intézmények korszerűsítése – hogyan és miből?

Már nem csak az energiaköltségekre fordítható összegek szűkössége, hanem a szigorodó jogszabályi előírások is rákényszerítik az önkormányzatokat a tudatos épületüzemeltetésre és az ezzel járó energetikai korszerűsítésekre. Részletes leírás »

Finanszírozási tipp vállalata energetikai korszerűsítéséhez

Most kétféle módon is rövidebb megtérülési idővel valósíthatók meg beruházásai: egyrészt egy 0%-os hitelprogram, másrészt a TAO kedvezmény révén, akár párhuzamosan is igénybe véve mindkét lehetőséget.Részletes leírás »


Épületek modernizációja – smart metering – okos épületek

Egy okos épület sokféle osztályba sorolható a felhasznált technológiák szintjének megfelelően. A különféle érzékelők telepítése (pl mozgásérzékelő világítás a kapunál) alaptudásnak tekinthető, ezt a különféle almérők telepítésén át számos lehetőség követi, egészen a teljesen intelligens épületautomatizálásig.Részletes leírás »

Mi a feladata egy szakreferensnek az almérő telepítés kapcsán?

Mivel átlagosan 4-30 % közötti a cégek felesleges energiafelhasználása, az almérők telepítésével legalább a felesleges energia fogyasztásának visszafogására nyílik mód, amely megfelel az EU szigorodó energiahatékonysági szabályozásának.
Az energiahatékonyságról szóló, 2015. évi LVII. törvény szakreferens kötelezettségről szóló része 2018. január 1-ben tehát kiegészült az almérők felszerelésének és üzemelésének kötelezettségével. Ennek vonatkozásában új szakreferensi teendők kerültek kijelölésre:Részletes leírás »


Fenntartható településekhez energiatakarékos intézmények szükségesek

Fenntartható fejlődéshez és a klímaadaptációhoz kapcsolódó témák kerültek reflektorfénybe szeptember 13-án, a Klímabarát Települések Szövetsége és a Hegyvidéki Zöld Iroda szervezésében létrejött rendezvényen. Állomásról-állomásra vándorolva, az alábbi témakörökről juthattak hasznos információkhoz a résztvevők:Részletes leírás »

Mikor váltsunk energetikai szakreferenst?

A szakreferens munkája elsődlegesen naptári év energiafelhasználásához kapcsolódik. Jellemzően tehát a szerződést is így kötik, így az elmúlt év munkatapasztalati alapján már döntést lehet hozni az együttműködés eredményeiről. Egy év után már tudatosan, tapasztaltabban tudnak a cégek szakreferenst választani.Részletes leírás »


Penészes fal: beázás vagy szellőztetési gond?

Vajon mi okozza a falon megjelenő penészt? Sokan ilyenkor automatikusan külső beázásra gyanakodnak, pedig ez esetben a salétromos fal a tünet a foltok megjelenését követően. A fal penészesedés csak jóval később alakul ki, és többnyire nem az ázás az oka.Részletes leírás »

Számokkal alátámasztott megtérülést vár?

Kötelező nagyvállalati energia auditálás ipari vállalatok részére is! Ön a vállalata vagy ipari létesítménye:

 • Energiafogyasztásának csökkentését kívánja elérni?
 • Elsősorban a rövid megtérülés érdekli, de a költségmentes energiacsökkentési módok is foglalkoztatják?
 • Nyugat- és Észak-Európában bevált gyakorlatnak megfelelően kíván eljárni energetikában is?
 • Ezen felül cége kötelezett a 12/27 EU nagyvállalati auditra?


Részletes leírás »


Közös európai energiamegtakarítási célok 2030-ig!

32,5 százalék európai szinten közös energiamegtakarítási célban egyeztek meg Európa vezetői a 2020 utáni évtizedre. Ez a nemzeti energiamegtakarítási kötelezettségek enyhe erősítését is jelenti.Részletes leírás »

A közintézmények Energiamegtakarítási Intézkedési Tervéről

A Pannon Épületenergetika munkatársai elkészítik a közintézmények számára törvény által előírt  Energiamegtakarítási Intézkedési Tervet. Mit kell tudni erről a Tervről?Részletes leírás »


Csökkentse vállalkozásának rezsijét TAO adókedvezménnyel!

Az Európai Unió direktívájának megfelelően 20%-kal csökkenteni kell a CO2 kibocsátást. Az állam ezt különféle ösztönzőkkel igyekszik segíteni, ezek egyike, hogy a társasági adót fizető cégek bizonyos energetikai beruházásaik költségét társasági adójukból jóváírhatják. Ezen energetikai beruházások három csoportba sorolhatók.Részletes leírás »

Nincs még vállalkozásának energia monitoring rendszere?

Pedig rendkívül megéri! Energia monitoring rendszerrel rövid időn belül figyelemreméltó eredmények érhetőek el az energiahatékonyság terén. Az ezzel megtakarított jelentős összeg pedig korszerűsítésre, vagy akár az üzleti hatékonyság növelésére is fordítható. Jól hangzik, ugye? Akkor miért van az, hogy sok cég mégsem tartja kontroll alatt az energiafogyasztását? Részletes leírás »


Az energia audittal pénzt spórolhatnak a cégek

Optimalizálni készül vállalata energetikai kiadásait? Érdemes tisztában lenni az energiahatékonyság kérdéskörével és a rendelkezésre álló lehetőségekkel,  mivel jelentős összegekről van szó. Ami ma még túl magas energiaszámlákon jelentkező költség, holnap már fejlesztésre fordítható összeg is lehet. Nézzük, hogyan!Részletes leírás »

Hogyan csökkentheti társasági adóját? - újdonság!

Ha Önt is foglalkoztatja ez a kérdés, akkor bizonyára érdekelni fogja az a fejlesztési támogatás, mellyel adókedvezményhez juthat energetikai beruházásai után.Részletes leírás »


Kontrollálni kell a villamos energia fogyasztást!

Csúcsmennyiségű villamos energiát használtunk fel hazánkban 2017-ben. A tavalyi évhez képest mintegy 2,5 százalékkal többet, de ha a szökőnapot is számoljuk, 2,6 százalékkal – olvasható ki a MAVIR Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító Zrt. adataiból. Ez az adat jól megválasztott energiamonitoring rendszerek alkalmazásával  azonnal jelentősen csökkentené a költségeket a gazdasági társaságoknál is.Részletes leírás »

Az energiakontrollon a cégek életképessége is múlhat

Gazdasági vállalkozás megbízottjaként tisztában  van Ön azzal, hogy mennyi energiát fogyaszt? És azzal, hogy milyen megoldásokkal optimalizálhatná ezt a fogyasztást a napi folyamatok során? Miért érdekes ez? Mert egyszerű változtatásokkal akár 20 százalékkal is csökkenthetnék az energiaköltségüket!Részletes leírás »


A beruházási adókedvezmény és ami mögötte van

Többször írtunk már a 2017 januárjában bevezetett beruházási adókedvezményről (röviden: Tao kedvezmény), amely alapján az energiahatékonysági célú beruházások után lehet bizonyos adójóváírást alkalmazni. A hozzánk érkezett kérdésekből azonban úgy látjuk, érdemes arról is beszélnünk, hogy mit jelentenek pontosan azok a fogalmak, amelyek az igénybevétel feltételeinél előkerülnek.

A Tao. tv. alapján a vállalkozások adójóváírást igényelhetnek az energiahatékonysági célú beruházás elvégzésére, illetve az üzembe helyezést követő fenntartására.Részletes leírás »

Szigorodó épületenergetikai követelmények az EU-ban

2017 végén az Európai Parlament, az Európai Tanács és az Európai Bizottság megállapodott az épületek új energiahatékonysági követelményeiről. Az elfogadást követően az Európai Bizottság energiaunióért felelős alelnöke tartott sajtótájékoztatót arról, miért van óriási jelentősége a mostani döntésüknek.Részletes leírás »


Energetikai dokumentáció – kulcs az állami támogatáshoz (KEHOP-5.2.10)

Azok az intézmények, amelyek műszaki tekintetben idejében felkészülnek a pályázatokra, óriási előnnyel indulnak azokon. Így tett például a Veszprém Megyei Tüdőgyógyintézet (Farkasgyepü) is, amely a KEHOP-5.2.10 keretében nyert támogatást egyes épületeinek épületenergetikai felújítására.Részletes leírás »

Ezt jó, ha tudja a TAO adókedvezményről!

Sokat cikkeztünk már az idén júliusban bevezetett új társaságiadó-kedvezményről (röviden: Tao. tv.), mely az energiahatékonysági célú beruházások körét érinti. Van azonban egy fontos kérdés, ami többször is felmerül a támogatás kapcsán. Vajon hogyan kell eljárni akkor, ha a vállalat egyéb állami támogatást vesz igénybe a beruházáshoz?Részletes leírás »


Napelemre is igényelhető a beruházási adókedvezmény?

Időről időre felmerül a kérdés, hogy vajon hosszú távon valóban megéri-e a napelemes rendszerek telepítése. Ez a dilemma nem csak a családi házak, hanem a vállalkozások esetén is gyakran előjön. Utóbbiak esetében a kérdés pedig így hangzik: vajon nagyban is megéri?Részletes leírás »

Nedvességméréssel a nedves falak ellen

A nedves falak sok bosszúságot okozhatnak. Amellett, hogy a szerkezet állagát és a levegő minőségét is rontják, van egy sokkal nagyobb probléma velük: veszélyeztetik a lakók egészségét, asztmát és allergiát is okozhatnak.Részletes leírás »


Országos Statisztikai Adatgyűjtési Program (OSAP) adatgyűjtés

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) az Országos Statisztikai Adatgyűjtési Program (OSAP) keretében gyűjti és kezeli a külön jogszabályban meghatározott energetikai tárgyú adatokat. Az adatgyűjtés segítségével fenntartja a nyilvánosság tájékoztatását szolgáló nemzeti energia- és közmű-statisztikai tájékoztatási rendszert, adatokat szolgáltat az Európai Uniónak, nemzetközi szervezeteknek és a hivatalos statisztikai szolgálathoz tartozó szerveknek Részletes leírás »

Legionella fertőzés kockázat vizsgálat

A 49/2015. (XI. 6.) számú EMMI rendelet foglakozik a Legionella által okozott fertőzési kockázatot jelentő közegekre, illetve létesítményekre vonatkozó közegészségügyi előírásokkal. A rendelet hatálya kiterjed a Legionella által okozott fertőzési kockázatot jelentő közegekre, illetve létesítményekre, azok üzemeltetőire, illetve tulajdonosaira.Részletes leírás »


Klímagáz szivárgásvizsgálat

A törvényi előírások alapján - mérettől függően - 3-12 havonta kötelező a klímagáz szivárgásvizsgálat elvégzése. 

A 14/2015. (II. 10.) Korm. rendelet rendelkezik a fluortartalmú üvegházhatású gázokkal és az ózonréteget lebontó anyagokkal kapcsolatos tevékenységek végzésének feltételeirőlRészletes leírás »

Gázipari műszaki biztonsági felülvizsgálat

A 11/2013. (III. 21.) NGM rendelet alapján a felhasználó köteles a gázfelhasználó technológia műszaki-biztonsági felülvizsgálatát az üzembe helyezés évét követő első évben és ezt követően évente elvégeztetni. A rendelet a gáz csatlakozóvezetékekre, a felhasználói berendezésekre, a telephelyi vezetékekre vonatkozó műszaki biztonsági előírásokra és az ezekkel összefüggő hatósági feladatokra terjed ki.Részletes leírás »


Hőtermelő berendezések kötelező energetikai felülvizsgálata

A 2009. január 1-én életbe lépett 264/2008. (XI. 6.) Korm. rendelet alapján a 20 kW feletti hőtermelő rendszereket 2 ill. 4 évente energetikailag felül kell vizsgálni.Részletes leírás »

Légkondicionáló rendszerek kötelező felülvizsgálata

A 2009. január 1-én életbe lépett 264/2008. (XI. 6.) Korm. rendelet alapján a 12 kW feletti légkondicionáló rendszereket 2 ill. 4 évente energetikailag felül kell vizsgálni.Részletes leírás »


Hogyan készül és mit tartalmaz az energiahatékonysági minőség igazolás?

Azok, akik már hallottak az energiahatékonysági célokat szolgáló beruházások adókedvezményéről (Tao. tv.), netán el is indultak az adómegtakarítás felé vezető úton, bizonyára találkoztak már a „minőség igazolás” kifejezéssel (teljes nevén: energiahatékonysági célokat szolgáló beruházási minőség igazolás). E nélkül ugyanis nincs adókedvezmény. Lássuk, hogyan is áll össze egy ilyen, a Tao. tv. szerint előírt igazolás, és mit kell tartalmaznia!Részletes leírás »

Olcsó és hatékony: mindent a természetes szellőztetésről

Az energiatakarékos és modern szellőzési megoldások közül a természetes szellőztetés az egyik leginkább ajánlott technológia. Tévedés ne essék: ez persze nem az ablak kinyitásából áll, hanem a megfelelően kialakított szellőztetési berendezéseknek – és persze a természet erejének – köszönhetően szívhatunk mindig friss levegőt a beltéri helyiségekben is.Részletes leírás »


Miért jelent nagy lépéselőnyt a vállalkozásoknak az energiakontroll?

Amikor egy vállalat időt, energiát és pénzt fektet abba, hogy folyamatosan monitorozza és ellenőrizze folyamatinak energiafelhasználását, nagy előnyre tehet szert a konkurenciával szemben. Nincs ebben semmi meglepő, egy jól kidolgozott és betartott energiakoncepció nem kevés pénzt spórol meg a cégek számára, amit a fejlődésre, a tevékenység optimalizálására, azaz a nyereség növelésére fordíthatnak.Részletes leírás »

Segítenek is, meg nem is az energiahatékonysági jogszabályok

A Magyar Energiahatékonysági Intézet a közelmúltban felmérte, hogy milyen elvárásokat támasztanak a hazai energiahatékonysági szektor vállalkozásai a piaccal szemben. Ami kiderült: a cégek szerint a kiszámítható szabályozási környezet, az ösztönző támogatások, a fogyasztói magatartás megváltoztatása az edukáció által, valamint az energetikai szabályok szigorú betartatása és ellenőrzése segítené a célok elérését.Részletes leírás »


KKV-k épületenergetikai fejlesztésére lesz lehetőség!

Az épületállomány energiahatékonyságának javítása a primer energiafelhasználás csökkentés, valamint megújuló energiaforrás-felhasználás növelése által az üvegházhatást okozó gázok kibocsátás csökkentésével tervezi megvalósítani a Kormány. A cél elérését a kis- és középvállalkozások bevonásával tervezik megvalósítani.Részletes leírás »

A HŐKAMERÁS VIZSGÁLATOK ELŐNYEI

A fűtésszezon beköszöntével mindenkit érzékenyen érint - magánembereket, cégvezetőket, üzemeltetőket egyaránt - a fűtésköltségek, energiaszámlák összegének jelentős növekedése. Ilyenkor még fontosabb számunkra, hogy épületeink energetikai tulajdonságainak esetleges hiányaival tisztába legyünk, ennek egyik leggyorsabb és legkíméletesebb módja a hőkamerás diagnosztika.Részletes leírás »


Ebben a 9 közintézményben már működik az energiakontroll!

A Hegyvidéki Önkormányzat innovatív technológiai megoldásokkal és a fogyasztók bevonásával csökkenti középületeinek energiafogyasztását. Komoly eredményeket lehet elérni a közintézmények energiahatékonyságának növelésével és az energiafogyasztás csökkentésével - erre mutatott rá a Together projekt keretében tartott workshop is, amelyen a Pannon Épületenergetika képviselője is előadóként vett részt.Részletes leírás »

Okos mérőeszközökkel a középületek energiahatékonyságáért 2.

A középületek energiafogyasztásának számottevő csökkentéséhez a jelentős költségigényű energetikai beruházások mellett azok a módszerek is nagyban hozzájárulhatnak, amelyek a fogyasztás részletes mérésén, elemzésén, valamint az épülethasználók együttműködésén, szemléletformálásán alapulnak. Ilyen módszerek kidolgozása és tesztelése történik a Together-projekt keretében, melyben hét közép-európai ország önkormányzata, energiahatósága és tudományos intézete vesz részt –  a Pannon Építőműhely Kft. szakembereinek bevonása mellett. Részletes leírás »


Okos mérőeszközökkel a középületek energiahatékonyságáért 1.

Together-projekt néven 2016 júniusában nemzetközi együttműködési program indult abból a célból, hogy közösen dolgozzanak ki megoldásokat a középületek energiafogyasztásának csökkentésére és a megújuló energiaforrások használatának elősegítésére. A program keretében a Hegyvidéki Önkormányzat innovatív technológiai megoldásokkal és a fogyasztók bevonásával tervezi csökkenteni középületeinek energiafogyasztását, és ehhez a Pannon Építőműhelyt Kft.-t választotta egyik partneréül.Részletes leírás »

Zöldítene vállalkozásán? Most adókedvezmény jár érte!

Korábban már írtunk arról, hogy 2017 januárjától társasági adókedvezményben részesülhetnek azok a vállalkozások, amelyek az energiahatékonyságot célzó beruházásokat valósítanak meg és üzemeltetnek. Nem minden esetben lehet azonban kiaknázni ezt a lehetőséget. Mutatjuk, milyen beruházásokra jár a visszatérítés.Részletes leírás »


Az energiahatékonysági célokat szolgáló beruházási minőség igazolása nélkül nincs adókedvezmény!

Az energiahatékonysági célokat szolgáló beruházások adókedvezményére vonatkozó feltételeket a kormány az 1996. évi LXXXI. törvényben szabályozza (TAO törvény). Az előző cikkünkben arról írtunk, hogy milyen beruházásokra vonatkozik az adókedvezmény, most pedig a szükséges minőségi igazolás témáját járjuk körbe.Részletes leírás »

Új energiahatékonysági adókedvezmény jelent meg a Tao törvényben

Az elmúlt héten egy új társaságiadó-kedvezménnyel bővült a társasági adóról és osztalékadóról szóló 1996. évi LXXXI. törvény (a továbbiakban: Tao tv.). A változás az energiahatékonysági célú beruházások körét érinti.Részletes leírás »


A jó energetikai szakreferens pénzt hoz a házhoz?

Ahhoz, hogy ez valóban így történjen, csupán egy döntés szükséges! Ugyanis a vállalat kétféle szakember típus közül választhat, miközben teljesíti a törvényi előírást:Részletes leírás »

Mit jelent az energetikai szakreferens függetlensége?

Az energetikai szakreferens köznyelven fogalmazva nem egy „belső ember”. Nem áll a szakreferens foglalkoztatásra kötelezett vállalat alkalmazásában és semmilyen más módon sem tartozik adott céghez! Azaz az energetikai szakreferenstől függetlenséget várnak el, ami konkrétan munkajogi és társasági jogi függetlenséget jelent.Részletes leírás »


„Közel 0 energiaszint” - Érdemes jelentkezni a MEHI képzésére:

 

Ön műszaki szakember? Fontos Önnek az épületek kivitelezésének minősége?
Akkor jelentkezzen a Magyar Energiahatékonysági Intézet rendezvényére!Részletes leírás »

Ki lehet energetikai szakreferens?

Az energetikai szakreferens tevékenységét természetes személy és gazdálkodó szervezet is elláthatja. 

Természetesen vannak kizárólag természetes személyhez, illetve természetes és jogi személyhez egyaránt köthető feltételek. Ehhez kapcsolódóan az energiahatékonyságról szóló 2015. évi LVII. törvény határozza meg a feltételeket, melyekről az alábbi összesítésben tájékoztatjuk az érdeklődőket.Részletes leírás »


Nyertes energetikai pályázatok: mit kell tudni az utánkövetésről?


Az energetikai pályázatok alapja az energetikai audit. Ez alapján tudjuk meg, hogy konkrétan milyen energetikai szintről indulunk (jelenlegi helyzet) és milyen energetikai állapotra kívánunk (vagy vagyunk képesek) eljutni (célállapot) pályázati támogatással (vagy  önerőből).Részletes leírás »

Energetikai pályázatok: mi kell ahhoz, hogy cége nyerjen?

Az elmúlt évek tapasztalata alapján azon ügyfeleink voltak a legsikeresebbek - azaz nyertek pályázaton és meg is valósítottak sikeres projekteket -, akik hozzáállását egyöntetűen a „komoly szándék” jellemezte. Mit jelent ez a gyakorlatban?  Azt, hogy az alábbi két tényező egyértelmű volt számukra már a pályázati szándék felmerülésekor is:Részletes leírás »


Energetikai adatszolgáltatás: 2017. vagy 2018. június 30-ig?!

A nagyvállalatoknak 2017. június 30-ig kell megfelelniük az első vállalati adatszolgáltatási kötelezettségnek az Ehat. 22 / C. § alapján, azaz már a 2016-os évre vonatkozóan el kell készíteniük az első éves jelentésüket energiafelhasználásukról és energiamegtakarításukról!Részletes leírás »

Nagyvállalatok | Szakreferens alkalmazásában érintett vállalatok adatszolgáltatási kötelezettségéről

Az érintett vállalatoknak az adatszolgáltatást a következő bontásban kell benyújtaniuk, tárgyév június 30-áig: besorolási nyilatkozat, felhasznált energiáról beszámoló nyilatkozat, energia megtakarításról szóló nyilatkozat és szemléletformálási tevékenységről szóló beszámoló. Cikkünkben ezek részletes bemutatása következik:Részletes leírás »


Időt nyertek a nagyvállalatok

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) újabb féléves haladékot nyújtott az energia auditra kötelezett nagyvállalatoknak 2017. június 30-ig. Cikkünkben az eddigi határidőket soroljuk fel:  Részletes leírás »

Hol szükséges bejelentenie a vállalatoknak az energetikai szakreferenst?

Mint weboldalunkon már tájékoztattuk ügyfeleinket és olvasóinkat, a szakreferens alkalmazására kötelezett vállalatoknak egyéb kötelezettségei is adódnak. Tájékoztatási kötelezettségük áll fenn ugyanis a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal felé.Részletes leírás »


Lehet-e az energetikai auditor szakreferens?

Gyakori kérdés ügyfeleink részéről, hogy nyújthat-e energetikai szakreferensi szolgáltatást az adott vállalkozásnál az energetikai auditálási tevékenységet ellátó energetikai auditor?Részletes leírás »

2015. évi LVII. törvény az energiahatékonyságról


A törvény célja az energiaellátás és energia-felhasználás hatékonyságának átfogó biztosítása, az energiafogyasztói költségek csökkentése, továbbá a környezeti erőforrások jövő nemzedékek számára történő megóvásának elősegítése

Részletes leírás »


Amikor a „kötelező” kifejezetten hasznos!

 

Avagy milyen előnyei vannak az energetikai szakreferens alkalmazásának? Az energiahatékonyságról szóló 2015. évi LVII. törvény alapján meghatározott energiafogyasztású vállalkozásnak energetikai szakreferensi szolgáltatást kell igénybe vennie. 

 

 Részletes leírás »

Melyek a jó energetikai szakreferens ismérvei?


Vajon  mire érdemes figyelnie egy vállalati döntéshozónak amikor szakreferenst vagy szakreferensi feladatokat ellátó gazdálkodó szervezetet választ?Részletes leírás »


Közintézmények által üzemeltetett épületek: jön a kötelező energiamegtakarítási intézkedési terv!

Lássuk, melyek azok a várható energiahatékonysági feladatok, melyeket a közintézmények tulajdonában és használatában álló épületekkel kapcsolatban el kell látni:Részletes leírás »

Energiahatékonysági célokat szolgáló beruházások adókedvezménye - Távhőt használók számára


A távhőszolgáltatás versenyképesebbé tételéről szóló 2008. évi LXVII. törvény módosítása a(z) 47. §-hoz - alapján a Távhő tv. alanyai igénybe vehetik majd az energiahatékonysági célokat szolgáló beruházások adókedvezményét az alábbiak szerint: Részletes leírás »


Energiahatékonysági célokat szolgáló beruházások adókedvezménye: az igénybevétel feltételei

 

A Kormány rendeletben szabályozza majd az energiahatékonysági célokat szolgáló beruházások adókedvezménye igénylésének, igénybevételének, az energiahatékonysági célokat szolgáló beruházási minőség igazolásának, az adózó nyilvántartási és adatszolgáltatási kötelezettségének részletes feltételeit. Alábbi cikkünkben a jelenleg ismert feltételekről adunk tájékoztatást.Részletes leírás »

Új fogalmak a szabályozásban: energiahatékonysági beruházások

 

Mint korábban írtuk, az energiahatékonysági célokat szolgáló beruházások adókedvezménye várható 2017-től. Ennek kapcsán is több új fogalom kerül bevezetésre, melyekkel fontos tisztában lennie az érintetteknek.Részletes leírás »


Energiahatékonysági célokat szolgáló beruházás adókedvezménye esetében elszámolható költségekről:

 

A törvény javaslat alapján lehetőség nyílik társasági adókedvezmény igénybevételére energiahatékonysági célokat szolgáló eszközberuházás megvalósítása és üzemeltetése esetén. Melyek az elszámolható költségek?Részletes leírás »

Hogyan tovább az energiaaudit után? - A beruházási adókedvezményről

Az energiahatékonysági célokat szolgáló beruházási adókedvezményről: 
 

Azon vállalatok, melyek számára energetikai szakemberek már kimutatták, milyen egyedi energetikai korszerűsítések elvégzése indokolt náluk, 2017-től beruházási adókedvezményt vehetnek igénybe a fejlesztéseknél a törvényjavaslat szerint.

Nem csak a nagyvállalatokat érinti ez a lehetőség!Részletes leírás »


Energiahatékony vállalatirányítás előmozdítása a cél

 

Nagyvállalati energia audit - 2012/27/EU:  
Van - e határidő kedvezmény? Mi a „2 éves szabály”? Mi történik, ha nem bejegyzett auditor auditált? Várható - e beruházás támogatás?Részletes leírás »

Ugye milyen csodaszép ez az energiatudatos ház?

A Baumit “Az ÉV HOMLOKZATA 2016 — ÉRTÉK AZ ÉPÍTÉSZETBEN” pályázaton nevezésre került a Pannon Építőműhely által kivitelezett csodaszép ház homlokzata is, Lengyel Ágoston és Márk Balázs fantasztikus munkájának eredményeképpen. Íme néhány fotó!Részletes leírás »


Nem érdemes tovább halogatni az audit elkészítését

Meghaladja az ezret az energia auditra kötelezett nagyvállalatok száma Magyarországon.Részletes leírás »

Hogyan érheti el egy vállalat az energiahatékonyságot?

Energiahatékonyságra ösztönzés – A MAGÁNSZEKTOR SZERVEZÉSÉBEN

Az ország energiaimport függőségének csökkentése mindannyiunk érdeke. Ami a jelenlegi helyzetet illeti, tisztában kell azzal lennünk, hogy „Magyarország jelenleg GDP-je hat százalékát költi energiaimportra, ami az uniós átlag kétszerese. Az ország az elmúlt években az egyik legmagasabb GDP-arányos energiaimport- számlát fizette az Unióban. A külső energiaimport függőség csökkentése mérsékelné a fosszilis tüzelőanyagok árának ingadozásából eredő hatásokat és fokozná az energiabiztonságot.” (Forrás: 2016. évi országjelentés>> ) 2014-ben a felhasznált energiahordozók 61,1 százaléka származott külföldi forrásból. Részletes leírás »


Meghívó konferenciára: Korszakváltás az Energiahatékonyságban

Források, szabályozások, lehetőségek kis- és középvállalkozásoknak: A konferencia előadói a magyar energetikai szektorban tevékenykedő, az energiahatékonyság növelésében elkötelezett civil szervezet és vállalatok vezető szakértői. Cégünket, a Pannon Épületenergetikát Lengyel Kristóf energetikai üzletág igazgató képviseli, akinek előadásából megtudhatjuk, hogy a vállalati auditokra teherként vagy lehetőségként érdemes e tekinteni.Részletes leírás »

Amikor már a robotok „játszanak” a bowling pályán is

Idén került először megrendezésre Magyarországon a “World Robot Olympiad” (WRO) egyetemistáknak szóló versenyszáma (Advanced Robotics Challenge), Debrecenben. A National Instruments eseményére több mint 40 csapat jelentkezett az ország különböző műszaki felsőoktatási intézményeiből. Ami a résztvevők teljes számát illeti, szerte a világban több mint 50 ország több ezer csapata mérte össze tudását ugyanazon feladat megoldásában.Részletes leírás »


PROJEKT KOORDINÁTOR / ÉPÍTÉSVEZETŐ

Keressük új munkatársunkat PROJEKT KOORDINÁTOR / ÉPÍTÉSVEZETŐ munkakörbe.Részletes leírás »

GÉPÉSZMÉRNÖK

Keressük új munkatársunkat GÉPÉSZMÉRNÖK munkakörbe.Részletes leírás »


Akkreditált auditorok végezhetik a nagyvállalatok energatikai auditálását

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) döntése értelmében cégünk akkreditált auditor szervezetként került regisztrálásra.
Névjegyzéki jelölés: EASZ-01-23/2016.Részletes leírás »

Nagyvállalatok kötelezettsége a Hivatal felé

A nagyvállalat köteles minden év június 30-ig a Magyar Energetika és Közmű-szabályozási Hivatal honlapján erre a célra kialakított felületen>> regisztrálni. A regisztráció elmulasztása vagy késedelmes teljesítése esetén a nagyvállalatot a Hivatal 1.000.000 Ft-ig terjedő bírsággal sújtja. 
Első alkalommal 2016.01.20-ig kellett regisztrálniuk az érintetteknek. Részletes leírás »


Miért előnyös az energia monitoring alkalmazása a termelésirányításban?

Miért hasznos az energia monitoring? Miért érdemes az energia kontroll rendszert alkalmazni a termelésirányítás során? Megéri a gyártás?Részletes leírás »

Miért érdemes az energia kontroll rendszert alkalmazni a termelésirányítás során?

Miért hasznos az energia monitoring? Miért érdemes az energia kontroll rendszert alkalmazni a termelésirányítás során? Megéri a gyártás?Részletes leírás »


Az Energia Kontroll Rendszer minden résztvevőnek előnyös

A mérnöki szaktudás elősegíti a költséghatékony és környezettudatos működést. Az energia racionalizálási törekvések minimális befektetést igénylő vagy akár beruházás mentes konstrukcióban is megvalósíthatóak. Az üzemeltetési költségek akár 20-50 %-kal is csökkenhetnek ily módon! Az energiafogyasztás kézben tartása minden résztvevőnek előnyös:Részletes leírás »

Penész, gombák, nedvesedés az épületekben

Hazánkban az épületek felelősek  az összes elfogyasztott energia 40%-áért . A témához kapcsolódó egyik fő kérdés a házak hőszigetelése. A rossz hőszigetelés ugyanis gombásodáshoz, penészhez vezet, ráadásul növeli a fűtésszámlát is.Részletes leírás »


Egészséges épület - beteg épület

http://www.pannonmuhely.hu/pdf/egeszseges.pdf>>Részletes leírás »

Hőkamera működése

A hőkamerás vizsgálattól nem kell tartani, ehhez ugyanis nincs szükség az épület megbontásához. A vizsgálat során alkalmazott kamerák ugyanis már a hőmérsékletek közötti 0-1°C-os különbséget is kimutatják, ezáltal pedig látható válnak az eddig észre sem vett legapróbb hibák.Részletes leírás »


Hőkamerával feltárható jellemző hibák

A hőkamerás vizsgálat segítségével olyan kisebb mértékű hiányosságok is azonnal feltárhatók, melyek alacsony költségű korrekcióval is jelentősen fokozzák kényelmünket és komfortérzetünket.Részletes leírás »

Energiatakarékos ingatlanhoz hőkamerás vizsgálat?

Ingatlanunk energiatakarékossá alakításához az egyik legelső lépés a hőkamerás vizsgálat. Ennek alkalmazásával ugyanis az épület összes rejtett hibájáról tudomásunk lesz, tehát lehetőségünk nyílik az optimális beavatkozásra. Részletes leírás »


Energiahatékonysági pályázat városoknak

Energiahatékonyságot, illetve megújuló energiafelhasználást növelő beruházásokat terveznek megvalósítani?Részletes leírás »

Az energiahatékonyság növelésének lehetőségeiről az energia auditálási folyamatban

Az energetikai audit során ügyfelünkpontos tájékoztatást kap a fejlesztési lehetőségekről, azok költségigényéről és várható megtérüléséről, továbbá az egyéb lehetséges nem energiaköltséget érintő előnyökről (termelékenység javulása, karbantartási költségcsökkentés, a vízfogyasztás csökkenése stb.).Részletes leírás »


A kötelező energia audit törvényi módosulásai

Az Önkormányzatokra vonatkozó törvényi kötelezettség alapja, a 25%-os vagy nagyobb tulajdonrész eltörlésre került!Részletes leírás »

Energiahatékonyság: információs honlap indult!

Elindult a Magyar Energia és Közmű-szabályozási Hivatal új energiahatékonyságot és energia auditot érintő honlapja, melynek létrehozását az energiahatékonyságról szóló 2015. évi LVII. törvény írta elő.Részletes leírás »


Energia audit - Nagyvállalatok kötelező regisztrációja a MEKH-nél

A nagyvállalatok a regisztrációt első alkalommal 2016. január 20-ig kötelesek teljesíteni. Ezt követően ez minden év június 30-ig megismétlendő.  Az elmaradt regisztrálás bírságot von maga után! Részletes leírás »

Új épületenergetikai előírások

A közpénzekből – hazai és uniós forrásból – finanszírozott új építéseknek, bővítéseknek és felújításoknak már év elejétől  meg kell felelni a költségoptimalizált szintet jelentő épületenergetikai előírásoknak. Mindez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a jelenleg érvényes szabványok 40%-kal energiahatékonyabbak, mint korábban. Ez kiterjed a falakra, nyílászárókra és a mennyezetre is. A szigetelést érintve, minimum 5 centiméterrel kell megtoldani a megelőző vastagságot, és az ablaküvegezésnek is legalább három rétegűnek kell lennie.Részletes leírás »


Okosotthonok távoli vezérlése

A tabletek és okostelefonok elterjedése rohamos mértékben nő. Ezzel egyetemben az épületvezérlési fejlesztések is újabb és újabb vívmányokkal állnak elő, amelyeket próbálnak minél jobban a pörgős, rohanós életvitellel összehangolni.Részletes leírás »

Intelligens lámpaoszlop

A főváros első intelligens közvilágítási oszlopa több feladatot lát el egyszerre.  Töltőállomásként működik az egyre népszerűbb elektromos autók számára. Energiahatékonysága is rendkívül magas, hiszen led világításával villamos energiát spórol. Infokommunikációs szinten pedig modern hátterével pedig ingyenes vezeték nélküli internet (WiFi) elérést biztosít.Részletes leírás »


Az energetikai tanácsadók munkája

Egy energetikai tanácsadó cég optimális esetben integrált szolgáltatást képes nyújtani ügyfeleinek, ami magában foglalja műszaki, kereskedelmi és környezetvédelmi szabályzások ismeretét, naprakész információkkal rendelkezik a megújuló energiaforrások legújabb generációs kihasználásáról.Részletes leírás »

Hatékonyabb szélturbinák

A cél olyan berendezés létrehozása, ami olyan fűrész szerű részekből tevődik össze, amelyek a lapátok szélein megtörik a szelet. Ez a mechanizmus lényegesen csendesebb megoldás. Jelenleg egy közel 80 méter magas szélkereken tesztelik ezt az elképzelést, melynek lapátátmérője 90 méter hosszú. Tehát a magasság és a lapátok átmérője között nincs túl nagy különbség.Részletes leírás »


LED Energiatakarékossági Program

3 éves cseregaranciával akár 18 hónapos kamatmentes részletre vásárolhatnak LED izzókat, melyek akár 25 ezer óráig is működhetnek a hagyományos izzók ezer órás működésével szemben.Részletes leírás »

Hat követendő zöld nagyváros

Reykjavik - Vancouver - Koppenhága - Oslo - London - Malmö
A minél nagyobb fokú energia függetlenségre való törekvés nem csak környezetvédelmi, hanem nemzetbiztonsági kérdés is. A megújuló energiaforrásokra épülő technológiák alkalmazásával egy adott intézmény, város, régió vagy akár ország függetleníteni tudja magát a nemzetközi kitettségtől.Részletes leírás »


Innovatív napelemes rendszer

Az innovatív napelemes rendszer lelke egy, a 19. században feltalált, zéró emissziós motor, a Stirling-motor, melyet modern katonai technológiával vegyítettek.Részletes leírás »

Energiát termelő ablak vs. napelemek

A speciális ablak kifejlesztésével a mérnöki csapat célja az volt, hogy létrehozzanak egy olyan terméket, melyjelentős mennyiségű tiszta energiát termel. A SolarWindow új fejezetet nyithat a napenergia-felhasználás terén, ugyanis a jelenleg használt napelemekkel ellentétben nem csupán a tetőkre szerelve működik, hanem az összes szabad üvegfelület bevonható vele.Részletes leírás »


Fűtés megújuló energiával

Az egységes szakmai álláspont szerint a megújuló energiával történő fűtés nemcsak környezetbarát, hanem jelentősen lendíthet a gazdaságon is. Részletes leírás »

Technológiai tevékenység auditálása

Az épület auditálás és a folyamatok auditálása nem ugyanaz!

A nagyvállalatot nem mentesíti a folyamatok auditálása alól az, ha esetleg arányossági kritérium alapján mentesülne is az épület auditálás alól!Részletes leírás »


Fogalomtár - energetikai audit, auditor, energiahatékonyság, korszerűsítés

Az energiahatékonyságról szóló 2015. évi LVII. törvény értelmező rendelkezései alapján:Részletes leírás »

Energia auditálás: a bérlők kötelezettségéről

A tulajdonos vagy a bérlő kötelezett energetikai auditálás elvégeztetésére?Részletes leírás »


Mit jelent az energetikai audit teljessége?

Az energetikai audit egy olyan komplex vizsgálat, amely az épületek, folyamatok, és logisztikai rendszerek veszteségeit tárja fel és ad megoldást a rendszerek energiafogyasztásának csökkentésére.Részletes leírás »

Energetikai tanúsítás kontra energetikai audit

Mi a különbség az energetikai tanúsítás és az energetikai audit között?Részletes leírás »


Az energetikai auditorokról

tájékoztatás energetikai auditorral és energetikai auditáló szervezettel szembeni követelményekről, illetve határon átnyúló auditálásról:Részletes leírás »

Milyen jogszabályok vonatkoznak az energetikai auditálásra?

A 2012/27/EU iránymutatása alapján Magyarországon:Részletes leírás »


12/27/EU energia audit – GY.I.K.

Rövid tájékoztatás a 12/27/EU audittal kapcsolatban leggyakrabban felmerülő kérdésekről:Részletes leírás »

7 MW-os naperőmű épül Pécsett

A teljes egészében európai uniós forrásból, mintegy 3,5 milliárd forintból megvalósuló 7 MW-os erőmű a tervek szerint december végéig épül meg, egy közel 20 hektáros városi tulajdonú területen, Tüskésréten.Részletes leírás »


Fenntartható település? Megéri!

A HuGBC által szervezett Fenntartható településfejesztés című korferencián jártunk.
Az energiagazdálkodás megtérülő befektetés - ezt a témát járták körül a fenntartható építés iránt elkötelezett szakemberek a települések vezetőivel és az önkormányzatok szakembereivel.Részletes leírás »

A 2012/27/EU energia audit tartalma

Az auditot olyan mélységben kell elkészíteni, hogy kellően arányos és reprezentatív legyen annak érdekében, hogy megbízható képet adjon a szervezet energiagazdálkodásáról. Az energiahatékonyságot szem előtt tartva életciklus-költség elemzésre épülő beavatkozási lehetőségek kerülnek megfogalmazásra beruházást nem igénylő, támogatás nélkül is elvárt módon megtérülő, illetve támogatást igénylő fejlesztési lehetőségek szerint kategorizálva.Részletes leírás »


A Logisztikai Híradó az energia auditról

Az EU 2012/27/EU energiahatékonyságról szóló irányelv alapján a jelentős energiafelhasználással rendelkező fogyasztók energia audit elkészítésére kötelezettek. A magyar jogszabály egyelőre a nagyvállalatokra vonatkozó auditról rendelkezik az Energiahatékonyságról szóló törvényben. Cikk a Logisztikai Híradó 2015/3. számában:Részletes leírás »

Történelmi fordulópont a világ energiafelhasználásában

2014-ben már nem nőtt tovább a globális energiafogyasztással összefüggő károsanyag-kibocsátás. A jó hír mellett azonban tisztában kell azzal lennünk, hogy a nemzetközi erőfeszítések továbbra sem elegendőek az éghajlatváltozás okozta katasztrofális hatások elhárítására...Részletes leírás »


Pannon Épületenergetika az Auditorok jegyzékében

A MEHI (Magyar Energiahatékonysági Intézet) által összeállított Auditorok Jegyzékében szereplő Pannon Épületenergetika mind a 2012/27/EU energia audit, mind az azt kiváltani képes ISO 50001 Szabvány bevezetésében áll a nagyvállalatok rendelkezésére.Részletes leírás »

Miben tud segíteni az energetikai szakértő?

Érdemes arra is odafigyelni, hogy a 2012/27/EU audit nem csupán egy újabb terhet, hanem költségcsökkentő tényezőt is jelenthet a vállalatok érdekében attól függően, hogy milyen döntés születik az auditban megfogalmazottak megvalósításáról, illetve milyen további lépéseket határozunk meg az energiafogyasztás optimalizálása tekintetében. Részletes leírás »


Milyen határidőkre érdemes odafigyelni?

A 2012/27/EU direktívája szerint kötelező első energia audit elkészítésének határideje 2015. december 5. Az auditot akkreditált szakember végezheti és négy évente megismétlendő.Részletes leírás »

További sajtómegjelenéseinkRészletes leírás »


Létesítménygazdálkodás az egészségügyben

Az Egészséges Magyarország 2014-2020 című ágazati stratégia adatai szerint például az összes építmény 20,6%-a felújítandó, 8,7%-a rekonstruálandó és 7,4%-a szanálandó. Tekintettel arra, hogy szigorúan véve egy épület létrehozásának költsége csak mintegy tizede a használata során felmerülő összköltségnek, látható, hogy a közvagyonból hatalmas összegeket fordítunk az ágazat ingatlanvagyonának kezelésére, üzemeltetésére.Részletes leírás »

A kötelező Energia Audit (2012/27/EU) mint költségcsökkentő tényező?

Hogyan érheti el, hogy a vállalatok számára kötelezően előírt Energia Audit Önnek ne csupán egy újabb plusz terhet, hanem költségcsökkentő tényezőt, így akár jelentős megtakarítást biztosító előnyt jelentsen? Részletes leírás »


Az ISO 50001 szabvány: a megújítás mikéntje

Az ISO 50001 energiairányítási rendszer alkalmazása révén az energiafogyasztás állandó kézben tartása, így valós megtakarítások elérése és a folyamatos fejlődés biztosított a cégnél. A bevezetett ISO 50001 legnagyobb előnye a folyamatosság.Részletes leírás »

Az előadit fogalma: mit takar ez?

Az energia irányítási rendszer (ISO 50001 szabvány) bevezetése megköveteli az alábbiakat:Részletes leírás »


ISO 14001 versus ISO 50001 energiairányítási rendszer

Mivel az ISO 50001 szabvány felépítése hasonló az ISO 14001 környezetközpontú irányítási rendszerhez, az ez utóbbit alkalmazó vállalatoknál kevesebb extra ráfordítást igényel az energiagazdálkodási irányítási rendszer bevezetése és tanúsíttatása. Az ISO 50001 bevezetésének azonban nem feltétele az ISO 14001 rendszer alkalmazása. Részletes leírás »

A 2012/27 EU energia auditot kiváltani képes MSZ EN ISO 50001:2012 irányítási rendszer előnyei

20 százalékos energiahatékonyság-javítás, az üvegházhatást okozó gázok kibocsátásának 20 százalékos csökkentése, a megújuló energiák felhasználási arányának 20 százalékra történő növelése: ezek az Európai Unió célkitűzései 2020-ig.
Az Európai Unió energiafelhasználásának jelenleg mintegy 40 százalékáért az épületek tehetők felelőssé. Az új ISO 50001 szabvány ezen kihívások alapján jött létre és egyre több vállalat alkalmazza azt.  Részletes leírás »


52.000 dollár megtakarítás évente a HARBEC-nél

Az energiahatékonyságot növelő beruházás előtt a Harbec kiszámította a várható energiaköltség-megtakarítást. A vezetőség fix költségek és fix megtakarítás mellett hozhatott döntést a beruházásról.

A Harbec energiatudatos vállalatként szerzett hírnevet. A cég vezetése azt vallja, hogy a környezetbarát termelés és az nyereségre törekvő termelés egymást erősíteni képes fogalmak. A vállalat célja a szén-dioxid-függetlenség megteremtése teljes termelésükben! Részletes leírás »

Zölden és hatékonyan?

Ben Gainsford, a London melletti Redcoats Farmhous Hotel ügyvezető igazgatója úgy nyilatkozott, hogy működési költségeik 5-10%-át az energiaköltségek teszik ki. Ez különösen magas szám egy olyan iparágban, ahol alacsony a forgalom melletti nyereség, így kifejezetten fontos, hogy a lehető legalacsonyabbak legyenek az energiaköltségek.Részletes leírás »


Egy energiahatékony hotel Londonban

Az energiafogyasztást négyzetméterenként 16,6%-kal, a vendégéjszakánkénti vízfogyasztást 37%-kal, a keletkezett hulladékmennyiséget 11%-kal csökkentették 2010. és 2012. között. Mindezeket az eredményeket úgy érték el, hogy a szálloda bevétele folyamatosan növekedett. Ismerjük meg a Hyatt Regency London – The Churchill hotel működését!Részletes leírás »

Mi a helyzet az energiahatékonysági piacon?

A MEHI 2015 márciusában megkérdezte az energiahatékonysági szektorban működő vállalkozásokat arról, hogy milyen üzletmenetre számítanak 2015-ben. A felmérés során az is kiderült, milyennek értékelték a cégek a múlt évet, és mik a főbb veszélyek, kihívások. Az energiahatékonysági ágazat teljes spektruma részt vett a felmérésben, a szigetelőanyag-gyártóktól, kivitelezőkön, épületgépészeti rendszerek gyártóin, forgalmazóin, kivitelezőin, finanszírozókon, tervezőkön, szolgáltatókon keresztül. A kérdésekre több mint ötven cég válaszolt, amelyek között mintegy fele-fele arányban vannak külföldi, illetve magyar többségi tulajdonban levők.Részletes leírás »


Az energetikai felülvizsgálat figyelemreméltó előnyei intézményeknél

A téma megvitatása kapcsán a megtakarítások felkutatása – sikeres pályázati részvétel – korszerűsítési rangsor hármasát kell körüljárnunk. Az elért megtakarítások a pályázati előkészületekhez is felhasználhatók, a korszerűsítési rangsor pedig a tudatos vezetői döntéshez szükséges. Mi a legfontosabb tudnivaló ezekről?Részletes leírás »

Energetikai felújítás Esztergomban

A Temesvári Pelbárt Ferences Gimnázium, Kollégium és Rendházban tavaly ősszel elkezdődött 300 M Ft-os energiahatékonysági korszerűsítés során az épület komplex energetikai korszerűsítése valósul meg. A D-G energetikai besorolású épületek éves energiaköltsége bruttó 40 millió Ft volt. Jelenleg a kazánházi rekonstrukció zajlik.Részletes leírás »


Társasházak pályázati előkészületei

A energiahatékonysági pályázati projekt részeként pályázati előkészítés történt 2 társasházra:Részletes leírás »

Települések pályázati előkészületei

A projekt során elkészült dokumentum (energetikai koncepció) az energetikailag optimális építészeti és gépészeti beruházásokra tesz javaslatot a két ingatlant illetően. A projekt fő céljai az energetikai szempontból megfelelő döntés-előkészítés és a pályázati startra kész állapot biztosítása.Részletes leírás »


Kereskedelmi létesítmények veszteségfeltárása

5 áruháznál (Budapest, Tatabánya, Győr, Szfehérvár, Dunaújváros) a fűtési költségek radikális csökkentése érdekében az építészeti és gépészeti elemek felmérését, a közüzemi szerződések és számlák auditálását, a fogyasztási szokások vizsgálatát végeztük el. Részletes leírás »

Szent Margit Kórház teljes körű energetikai felmérése

A projekt céljai: pályázati előkészület és energetikai szempontú döntés előkészítésRészletes leírás »


Szeretné biztosítani a tulajdonosi jelenlétet távollétében is?

Túl magasak az energiaköltségek? Szolgáltatásunk kiadás helyett bevételt hoz Önnek és egyúttal megoldást kínál a fenti problémákra is. Az alábbi modulokból választhat:Részletes leírás »

Önök hogyan oldják meg a kötelező Energia Audit kérdését?

Az ISO 50001 bevezetése kiváltja az EU 2012/27/EU irányelve által előírt, idén kötelezően bevezetendő Energia Auditot is. Ráadásul az Energiairányítási Rendszer bevezetésével akár 25%-kal is csökkenhetnek cége energia költségei!

A teljes folyamat egyes lépcsőfokairól rövid ismertető ezen anyagban található. Bővebb tájékoztatásért keresse fel az Energia audit információs oldalunkat>>Részletes leírás »


Az Ön vállalata hogyan teljesíti az ősztől kötelező érvényű jogszabályi követelményeket?

Az EU 2012/27/EU energiahatékonyságról szóló direktívája kötelezővé teszi a 250 főnél nagyobb létszámú / a min. 50m€ árbevételt elérő (kkv-nak nem minősülő) vállalatoknak, hogy 2015. december 5-ig energetikai auditot végeztessenek, amelyet ezután rendszeresen ismételni kell majd. Az ISO 50001 szabvány szerint tanúsított energiagazdálkodási rendszerrel rendelkező vállalatok mentesülnek a kötelező audit alól. Szeretne átfogó információval rendelkezni a témában? Várjuk előadásunkra!Részletes leírás »

Források 17%-a vállalati energiahatékonyságra

2015 és 2020 között az eddigi források duplája, mintegy évi 75 milliárd forint jut energiahatékonysági beruházásokra az új uniós forrásokból. Ennek 17%-át a vállalati energiahatékonysági beruházások kapják. Mire lehet elég ez? Részletes leírás »


Az egyházi épületek energiahatékonysági fejlesztéséről

Felhívás társadalmi egyeztetésre: az „Egyházi épületek 2014-2020 időszakban megvalósuló energiahatékonysági fejlesztéseinek előkészítése” címmel (KEOP-7.13.0/15 kódszámú) Részletes leírás »

Mikor nevezhetünk egy várost fenntarthatónak?

az urbanizációhoz köthető a világ szén-dioxid kibocsátásának a 70 százaléka. Minél többen élnek egy adott városban, annál nagyobb veszélyt jelentenek a nem megújuló természeti erőforrásokra, ami pedig gazdasági, társadalmi és környezetvédelmi problémákhoz vezet. Hogyan segíthetnek az  ICT technológiák?Részletes leírás »


Körülbelül 50 ezer passzívház a világon

Nem szabad viszont összekeverni az öko építészet alkotásait a passzív házakkal. Míg az előbbi a környezettel való összhangra fókuszál – bioház, autonóm ház –, utóbbinál az energiatakarékosság az elsődleges cél.Részletes leírás »

Megújuló energiaforrásokból származó energia felhasználása Európában

A 2004-es esztendő óta figyelemreméltó növekedés volt megfigyelhető az unió tagállamaiban a megújuló források fogyasztáson belüli részesedésének tekintetében, az országok közül 13 pedig több mint a duplájára emelte az akkori számadatait.Részletes leírás »


Energiahatékonyság az unió irányelve fényében

Az EU Energiahatékonysági Irányelve alapján kitűzött célok az energiahatékonyság javítását szolgálják a tagországokban.Részletes leírás »

Energetikai tanúsítvány - ingyenes kiszállás 15 településre!

Tanúsítás esetén - amennyiben nem állnak rendelkezésre az ingatlan szükséges építészeti és gépészeti dokumentumai, továbbá a felelős műszaki vezető nyilatkozata - helyszíni felmérésre van szükség. A kiszállást cégünk Budapesten és környékén ingyenesen végzi.Részletes leírás »


Energetikai tanúsítvány - ingyenes kiszállás 15 településre!

Tanúsítás esetén - amennyiben nem állnak rendelkezésre az ingatlan szükséges építészeti és gépészeti dokumentumai és a felelős műszaki vezető nyilatkozata- helyszíni felmérésre van szükség. A kiszállást cégünk Budapesten és környékén ingyenesen végzi.Részletes leírás »

Household Energy Management ProgrammeRészletes leírás »


Modernization Programme for InstitutionsRészletes leírás »

Programme for energy-conscious office buildingsRészletes leírás »


Energy-Conscious Production PlantsRészletes leírás »

Energy Savings Programme for HotelsRészletes leírás »


Miért és mikor van szükség energetikai szakemberre?

Az épületek energiaszámláját sok tényező befolyásolja. Az energiatakarekos.hu szakértője érinti a témát a HírTV összeállításában 01:30 perctől. Érdemes megnézni a bejátszást!Részletes leírás »

Egy város intézményeinek energetikai számításai

Szombathely város intézményeinek energetikai felmérését a BFH Európa Projektfejlesztő és Tanácsadó Kft.-val közös projekt keretein belül végeztük el. A 31 épületet átfogó munkára 2014. első negyedévében került sor. Részletes leírás »


A Nyírő Gyula kórház energetikai megtakarításairól

Jelentős energiamegtakarítást ért el a kórház egy innovatív energia-felhasználást optimalizáló rendszer alkalmazásával, a projekt partnere a Pannon Épületenergetika volt.Részletes leírás »

Több épületet üzemeltet?

Egy város intézményeinek energetikai számításai
Szombathely város intézményeinek energetikai felmérését a BFH Európa Projektfejlesztő és Tanácsadó Kft.-val közös projekt keretein belül végeztük el. A 31 épületet átfogó munkára 2014. első negyedévében került sor. Az épületek energetikai tanúsításán túl fejlesztési koncepciót dolgoztunk ki, melynek eredményeképpen az egyes energetikai korszerűsítések beruházási költség és megtérülés szempontjából is összehasonlíthatóvá váltak, ezzel is támogatva az optimális tulajdonosi döntés meghozatalát.Részletes leírás »


Korszerűsítések finanszírozási lehetőségei

A Pannon Építőműhely Kft. közel 20 éves szakmai tapasztalattal, független mérnöki irodaként, teljes körű energetikai tanácsadással áll ügyfelei rendelkezésére.

Az energetikai tanácsadás során az üzemeltetés minden olyan területe vizsgálat alá kerül, amely energia megtakarítást eredményezhet.

Tagságaink: HuGBC (Hungarian Green Building Council), Iroda.hu, MEHI (Magyar Energiahatékonysági Intézet), ECOS (Első Magyar Megtakarítási Egyesület)Részletes leírás »

Milyen esetekben nyújt tökéletes megoldást az épületautomatizálás?

Az intelligens házakban, vagy más néven gondolkodó házakban mindent a kényelmi szempontok szerint alakítanak ki: a világítási rendszer, az árnyékolók és redőnyök, a multimédia rendszer vezérlése is a maximális komfortot szolgálják.

A fűtésrendszernél és az egyéb gépészeti rendszereknél – mint például a szellőzés, az öntözés vagy a klíma – a költségmegtakarítás az elsődleges szempont.Részletes leírás »


Építészeti korszerűsítési vizsgálat eredményei egy gyártó üzemnél

A fogyasztást és az energiaszolgáltatót nem érintő, legoptimálisabb korszerűsítési és költségcsökkentő döntéshez konkrét adatokra, összehasonlító elemzésekre van szükség.
Gyártással foglalkozó cégeknél bonyolult lehet az épület modellezése a speciális gépészet, gyártási technológia miatt.

Egy elektronikai terméket gyártó cégnél energetikai vizsgálatunk célja a tulajdonosi döntés szakmai támogatása az egyes fejlesztési lehetőségek konkretizálásával, a beruházási költség és megtérülés szempontjából történő összehasonlíthatóság biztosításával.Részletes leírás »

Hogyan lehet egy intézmény 'startra kész' a pályázati kiírásokkal egyidejűleg?

Egyik ügyfelünk, egy vidéki gimnázium és kollégium KEOP pályázat keretében nyert 250 millió Ft-ot. Minek köszönhető a siker? Az alábbi projektbemutató lapról megtudható mindez:Részletes leírás »


Egy város intézményeinek energetikai számításai

Szombathely város intézményeinek energetikai felmérését a BFH Európa Projektfejlesztő és Tanácsadó Kft.-val közös projekt keretein belül végeztük el. A 31 épületet átfogó munkára 2014. első negyedévében került sor. Részletes leírás »

Ugye Ön is ismeri a ’Nálamszigetelnek’ Programot?

A Pannon Épületenergetika szakemberei előzetes számításainak megfelelő eredményekkel zárult az első, valós körülmények között végzett épület energiahatékonysági összehasonlító program!


A Knauf Insulation programjának – melyet cégünk, a Pannon Épületenergetika online adatgyűjtő rendszerrel és energetikai elemzésekkel támogatott - célja annak bizonyítása volt, hogy valós körülmények között, hiteles mérésekkel, korszerű szigetelőanyagok alkalmazásával elérhető legalább a deklarált 30-40%-os, vagy ennél nagyobb energia megtakarítás.


Ezt a feltevést eddig egyetlen gyártó sem igazolta gyakorlati mérésekkel!Részletes leírás »


Korszerűsítések finanszírozása megtakarításokból? Lehetséges ez? Igen!

Az egyik budapesti központi kórházban lezárult a kórházak és rendelőintézetek számára felajánlott energetikai felülvizsgálat. 

A kórház vezetősége úgy döntött, hogy a megtakarítás egy részéből olyan fejlesztéseket irányoz meg, melyek támogatják az energetikai folyamatokat és segítségével további megtakarítások érhetőek el.

Az alábbiakban található a projekt rövid bemutatása:Részletes leírás »

Jelentős jövőbeni megtakarítások kimutatása intézményeknél

Üdvözöljük oldalunkon! 

A Pannon Építőműhely Kft. közel 20 éves szakmai tapasztalattal,független mérnöki irodaként, teljes körű energetikai tanácsadással áll ügyfelei rendelkezésére. 

Az energetikai tanácsadás során az üzemeltetés minden olyan területe vizsgálat alá kerül, amely energia megtakarítást eredményezhet. 

Tagságaink: HuGBC (Hungarian Green Building Council), Iroda.hu, MEHI (Magyar Energiahatékonysági Intézet), ECOS (Első Magyar Megtakarítási Egyesület)Részletes leírás »


Energiamegtakarítás egy 'A' kategóriás irodaházban

A Pannon Épületenergetikát a HuGBC tagjaként felkérték, hogy az Energetikailag indokolt rövid megtérülési idejű fejlesztési lehetőségeket feldolgozó prezentációjában mutassa be a Construmán, hogyan támogatják az átfogó energetikai felmérések a döntéshozókat a fejlesztési prioritások kiválasztásában.

A prezentáción az egyidejűleg üzemeltetett épületek közötti energetikai fejlesztési prioritások meghatározási módjain kívül esettanulmányként bemutatásra került, hogy egy adott épületen belül hogyan történhet az energiaracionalizálás.Részletes leírás »

Társasházak energetikai vonatkozású fejlesztési lehetőségei

Cégünket, a Pannon Épületenergetikát a HuGBC tagjaként felkérték, hogy a Contruma 2014. április 4-én tartott Ökocity*város rendezvényén előadást tartson a Társasházak energetikai vonatkozású fejlesztési lehetőségeiről.

A Lengyel Kristóf energetikai ágazati igazgató által tartott prezentáción a fejlesztési lehetőségeken és energia költségek csökkentésén túl bemutatásra kerültek a társasházak rendelkezésére álló finanszírozási lehetőségek is.Részletes leírás »


Alap és komplex szolgáltatásainkról

Üdvözöljük oldalunkon!

A Pannon Építőműhely Kft. közel 20 éves szakmai tapasztalattal, független mérnöki irodaként, teljes körű energetikai tanácsadással áll ügyfelei rendelkezésére.
Az energetikai tanácsadás során az üzemeltetés minden olyan területe vizsgálat alá kerül, amely energia megtakarítást eredményezhet.

Tagságaink: HuGBC (Hungarian Green Building Council), MEHI (Magyar Energiahatékonysági Intézet), ECOS (Első Magyar Megtakarítási Egyesület)Részletes leírás »

Bérlők felé történő továbbszámlázás törvényi háttere

2013-tól a villamos energia továbbadására vonatkozóan csak a törvénynek megfelelő továbbszámlázás jogszerű a bérlők felé. A törvény kiemeli, hogy milyen feltételek mellett háríthatóak tovább a villamos energia költségek a felhasználók részére és, hogy a bérlők felé a tulajdonos magánvezeték használat jogcímen milyen költségtételeket érvényesíthet ténylegesen felhasznált energia mennyiségen felül. Részletes leírás »


Energiatudatos fejlesztési lehetőségek

Megjelenés: ww.iroda.hu
Megjelenés dátuma: 2013. február 18. 
Téma: Energiatudatos Irodaház Program - Kedvező megtérülési idejű fejlesztés. 
Beszélgetés Noéh Gáborral, az AIG/Lincoln Vagyon és ingatlankezelési üzletág műszaki vezetőjével.
A riport készítője: Kovásznai Krisztina, Pannon Építőműhely Kft.  Részletes leírás »

Költséghatékonyság a zöld irodákban

Megjelenés: ww.iroda.hu
Megjelenés dátuma: 2013. január 13. 
Téma: Energiatudatos Irodaház Program - Megoldás az energia fogasztás és költségek csökkentésére.
Beszélgetés Csikós Ádámmal a Cushman & Wakefield projektmenedzsment vezetőjével.
A riport készítője: Kovásznai Krisztina, Pannon Építőműhely Kft.  

 


Részletes leírás »


Hogyan növeljük a bérlői elégedettséget?

Megjelenés: ww.iroda.hu
Megjelenés dátuma: 2013. december 10. 
Téma: Hogyan támogatja az Energiatudatos Irodaház Program a bérlői elégedettséget.
Beszélgetés Pintér Dániellel, az ESTON International Zrt. Property és Project Management vezetőjével.
A riport készítője: Kovásznai Krisztina, Pannon Építőműhely Kft.   Részletes leírás »

Hogyan tervezzünk energiatudatosan?

Megjelenés: ww.iroda.hu
Megjelenés dátuma: 2013. november 11. 
Téma: Energiatudatos Irodaház Program és az energiatudatos tervezés. Partner: Pannon Építőműhely Kft.
Beszélgetés Dr. Reith Andrással a Mérték Építészeti Stúdió (Paulinyi-Reith Műterem) vezető tervezőjével.
A riport készítője: Kovásznai Krisztina, Pannon Építőműhely Kft.   Részletes leírás »


Hogyan szerezzünk új bérlőket?

Megjelenés: www.iroda.hu
Megjelenés dátuma: 2013. október 10.
Téma: Energiatudatos Irodaház Program és a bérlőkre átruházott költségek minimalizálásának lehetőségei.
Beszélgetés Kovásznai Krisztinával, a Pannon Építőműhely értékesítési tanácsadójávalRészletes leírás »

Világítás vs. energiatakarékosság

Azt már mindenki tudja, hogy a régi, hagyományos villanykörtéknél léteznek sokkal energiatakarékosabb izzók is, melyekkel jelentős összegeket spórolhatunk hosszú távon. A spórolás azonban itt nem áll meg, tovább csökkenthetők a költségek, ha kicsit is odafigyelünk arra, hogy ne égessük otthonunkban feleslegesen a villanyt.Részletes leírás »


A hőszigetelés és ami mögötte van

Egy ház hatékony energiafelhasználása több, egymással szorosan összefüggő elemből tevődik össze. Ahhoz, hogy minimálisra csökkentsük otthonunkban a felhasznált energia mennyiségét, segítségül kell hívnunk a természet adta forrásokat, és biztosítani kell az épületek tökéletes hőszigetelését. E nélkül a többi mit sem ér…Részletes leírás »

Az első kereskedelmi naphőerőmű

A Planta Solar 10 (PS10) naphőerőmű 4 évi építkezés után, 2005-ben a spanyolországi Sevilla városától mintegy 25 km-re valósult meg. Ezt követte néhány évvel a Planta Solar 20 (PS20) projekt, mely 2009-ben fejeződött be. 

A naphőerőművek teljesítménye 11, ill. 20 megawatt, ami 624, ill. 1225 darab nagyméretű, mozgatható tükör segítségével üzemelő gőzturbina alkalmazásával jöhet létre.  A tükrök fókuszálják a nap sugárzását a központi tornyokra, amelyben nagy fajhőjű sóoldat nyeli el azt, végül az itt tárolt hőt használják gőzfejlesztésre.Részletes leírás »


Szél - az egyik legtisztább energia

Egyre többet hallunk a globális felmelegedés és a klímaváltozás következményeiről, és ennek egyik igen fontos velejárói az energiahordozók és azok változása, elmozdulása. Napjainkban egyre inkább előtérbe kerülnek a megújuló energiaforrások, ennek okai pedig a fosszilis energiahordozók készletének csökkenésében és az árak jelentős és folyamatos növekedésében keresendő. Részletes leírás »

Mit jelent az épületautomatizálás a lakóingatlanokban?

Az épületautomatizálás manapság már nem a családi magazinok hasábjairól visszaköszönő elérhetetlen  épületgépészeti megoldások egyike. Mára az energiafelhasználás csökkentésének szerves és igen fontos részévé vált, mellyel mi magunk is nagyban szerepet vállalhatunk az energiafogyasztás minimalizálásában. És ehhez társul még az az egyáltalán nem elhanyagolható előnye, hogy általa nagy mértékben faraghatunk költségeinkből is.Részletes leírás »


Hatékony épületgépészet - Milyen épületgépészeti megoldások jöhetnek szóba, ha igazán energiatudatos

Milyen épületgépészeti megoldások jöhetnek szóba, ha igazán energiatudatos otthont szeretnénk? Röviden a kondenzációs kazánokról, a hőszivattyúról és a napkollektorról...Részletes leírás »

Hőtechnikai követelményértékek változása 1966-2018

Lakásvásárlás során egyre inkább előtérbe kerül a kérdés, hogy milyen fenntartási költségei lesznek a lakásnak, a vevők egyre tudatosabban keresik a kedvezőbb energetikai besorolású ingatlanokat.

Az építési év alapján lehet következtetést levonni az épület energetikai besorolási osztályára? Az alábbi táblázat a jellemző értékeket tartalmazza.Részletes leírás »


Megjelentek az új energetikai előírások!

Megjelent a Kormány 1246/2013. (IV. 30.) Korm. határozata, amely meghatározza az új energetikai követelményeket. A rendelet melléklete tartalmazza a 2018. január 1-től - középületekre 2015 jan. 1-től - alkalmazandó U értékeket és egyéb energetikai előírásokat.Részletes leírás »

Önfenntartó közvilágítást fejlesztenek

Olyan közvilágítási rendszer kifejlesztésébe kezdett konzorciumi partnereivel a GE Hungary Kft., amely éves átlagban több energiát termel majd, mint amennyi a saját működéséhez szükséges - tájékoztatta a társaság kedden az MTI-t.Részletes leírás »


Lakásfenntartási költségek Magyarországon, 2000-2011

Hogyan alakultak a rezsiköltségek az utóbbi években? Az MTI közleménye szerint 11 év alatt majdem a háromszorosára nőtt lakásfenntartás költsége.Részletes leírás »

Energetikai tanúsítvány 2013 - HET szám - Hitelesített Energetikai Tanúsítvány

A hatályos jogszabály szigorítása miatt, a tanúsító szakembernek kötelező hitelesíttetni minden általa, 2013. január 1. után elkészített energetikai tanúsítványt, melynek a számát - HET (Hitelesített Energetikai Tanúsítvány) szám - a későbbiekben az ingatlan adás-vétel szerződősén tűntetnek fel.Részletes leírás »


Lenyűgöző: a világ legkönnyebb szilárd anyaga - 1,6 kg/m3

Egy cseresznyevirág szirma tartja meg a világ legkönnyebb szilárd anyagát, egy darab grafén aerogélt, amelyet a kínai Csöcsiang Egyetemen fejlesztettek ki a kelet-kínai Csöcsiang tartománybeli Hangcsouban.Részletes leírás »

Napelem egyesület: a kínai napelemek elleni EU-szankciók kihatnak a magyar piacra

Az uniós napelem-piacot szigorító március eleji európai bizottsági döntés az árérzékeny magyarországi piacra már rövid távon is jelentős hatással lesz, miután itt is jelentős piaci részesedésük van a kínai gyártóknak - közölte a Magyar Napelem Iparági Egyesület (MANAP) pénteken az MTI-vel.Részletes leírás »


Világító eszközök energiafogyasztása

A különböző világítástechnikai termékek energiafogyasztása a hagyományos izzólámpák fogyasztásának százalékábanRészletes leírás »

76 % elégedett az energetikai korszerűsítés eredményével

Magyarországon a lakosság 24 százaléka tervez energiahatékonysági beruházást, közülük több mint 50 százalék szigetelést - derül ki az Energiaklub országos reprezentatív kutatásának eredményéből, amelyet a szakmai szervezet a szerdai Energiahatékonysági Világnap alkalmából publikált.Részletes leírás »


MEHI: a zöld közbeszerzési rendelet tervezete nem segíti a középületek energiahatékonyságát

A Magyar Energiahatékonysági Intézet (MEHI) szerint a zöld közbeszerzési rendelet társadalmi egyeztetésre bocsátott változata nem segíti a középületek energiahatékonyságát.Részletes leírás »

2012-ben is fújt a szél

2012-ben a 329 MW-nyi magyar szélerőműpark több mint 733 000 MWh tiszta villamosenergiát termelt, ezzel havi szinten kielégítve közel 340 000 átlagos család villamosenergia igényét.


Részletes leírás »


Energetikai tanúsítvány változások 2013

A tavaly nyári változások után ismét módosulnak az energetikai tanúsítvány kiállításának szabályai.Részletes leírás »

Kazáncsere - amikor mindenki nyer

Gazdaságos üzemeltetés kedvező konstrukciójú kazáncserével

Társasházak energetikai korszerűsítésére dolgozta ki cégünk a hőközpontok felújítására irányuló igen kedvező konstrukciójú szolgáltatását társasházi lakóközösségek számára. Az általunk kínált konstrukció különösen jó hírrel szolgálhat azon társasházaknak, akik a pályázatok forráshiány miatti gyors lezárása miatt nem jutottak eddig támogatáshoz.

A Weishaupt képviselettel kötött együttműködésünk lehetővé teszi a gyors - akár néhány hetes - szállítást, a kedvező fizetési konstrukciót és a kazántest vonatkozásában a 10 éves garanciát. Részletes leírás »


Fűtés terméskővel, márvánnyal

Elektromos fűtés természetes módon? Német minőségű termék a terméskőbe vagy márványba integrált elektromos fűtés. Sugárzó hőleadásának köszönhetően kellemes hőérzetet biztosít és megjelenésében is elegáns környezetet nyújt.Részletes leírás »

Penész? Vizesedés? Műszeres diagnosztikával feltárható az ok!

Hőkamerás vizsgálattal és a szerkezet nedvességtartalmának meghatározásával megállapítható a vizesedés vagy páralecsapódás oka, ezek után megfelelő intézkedésekkel megszüntethető a probléma.

-5°C alatti hideg időben még a legkisebb hibák, hőhidak is egyértelműen felderíthetőek. Részletes leírás »


Távhő árak összehasonlítása

Győrben és Veszprémben a legolcsóbb, Székesfehérváron a legdrágább a távhő

Győrben és Veszprémben a legolcsóbb, Székesfehérváron a legdrágább a távhő az MTI körképébe bekerült megyeszékhelyek közül. A legtöbb városban az idén január elsejével volt utoljára áremelés, a nemzeti fejlesztési miniszter által meghatározott maximális, 4,2 százalékos mértékben.Részletes leírás »

Megnyílt a világ legkeskenyebb háza Varsóban

Megnyílt a világ legkeskenyebb háza, amelyet két többemeletes épület közé ékeltek be a lengyel főváros központi részében.

A jogi okokból művészeti installációként felépített 14 négyzetméteres házat egy maximálisan 152 centiméter széles, legkeskenyebb részében 92 centiméteres telken húzták fel.Részletes leírás »


Európa legnagyobb szélerőműve

Európai rekordot jelentő 540 megawatt beépített teljesítményre emelkedett egy új turbina üzembe helyezésével a hét végén a romániai Fekete-tenger partján a Cseh Energetikai Művek (CEZ) által felépített Fantanele-Cogeleac szélerőmű-park teljesítménye - jelentette be a CEZ közleményben.Részletes leírás »

LED lámpa Magyarországról

Még ebben a negyedévben LED-lámpák gyártását kezdi meg a General Electric (GE) Lighting Nagykanizsán - jelentette be Phil Marshall, a GE regionális elnök-vezérigazgatója pénteken, Budapesten sajtótájékoztatón. Szijjártó Péter, a Miniszterelnökség külügyi és külgazdasági államtitkára azt közölte, hogy a kormányzat ötmilliárd forintos közvilágítás-korszerűsítési programot hirdet meg az önkormányzatok részére.Részletes leírás »


Év háza 2012

Ötödik alkalommal indították útjára az „Év háza” pályázatot. Idén a zsűri Ásztai Bálint és Kovács Csaba pécsi vendégházát találták a díjra érdemesnek. A Magyar Építész Kamara különdíját Horváth András zengővárkonyi családi háza kapta. A Magyar Építőművészek Szövetsége különdíját, pedig a Basa Péter és Reisz Ádám építészpáros által tervezett balatonszéplaki villa nyerte el.Részletes leírás »

Mobil adatgyűjtés - gyors diagnosztika

Mobil adatgyűjtést biztosítunk Ügyfeleink részére, amennyiben az energia-fogyasztási adatok elemzése rövid adatgyűjtő intervallum alatt gyűjtött adatsor (néhány óra - néhány nap) alapján is lehetséges. Tipikus helyszín lehet egy új épület, melyben ugyan korszerű gépészet található, de valamiféle beállítási vagy használati problémából adódóan a vártnál nagyobb energiafogyasztást észlelünk.

Az adatgyűjtő rendszer alkalmas az egyes hűtő fűtő rendszerek ellenőrzésére, diagnosztizálására és ezek után a rendszer beállítására, finomhangolásáraRészletes leírás »


Valóságos kincsesbánya

Valóságos kincsesbányában élünk?! 17 részes kisfilm aktív és passzív hasznosításról, energiatudatosságról, korszerűsítésről, elképesztő költségmegtakarításról…Részletes leírás »

Stratégia az épületállomány energetikai hatékonyságáért

Nemzeti épületenergetikai stratégiát készít 2013 nyarára a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium az ÉMI Építésügyi Minőségellenőrző Innovációs Nonprofit Kft. bevonásával - közölte a tárca szerdán az MTI-vel.Részletes leírás »


Emisszió és üvegzseb

Az Egyesült Királyságban 2013-tól köteleznek minden tőzsdén bejegyzett vállalkozást az emissziós adatok nyilvánosságra hozatalára.Részletes leírás »

A jövőben az ablakok fogják termelni az áramot?

Nagy rá a valószínűség a Massachussetts-i Műszaki Intézet (MIT) kutatói szerint.
2008-ban Marc Baldo professzor és csapata egy olyan projektbe kezdett, ami egy teljesen új technikával hasznosítaná a napenergiát. Az eddig megszokott napelemek táblái helyett egy szerves anyagokból álló festéken kísérleteztek, melynek az a célja, hogy az ablakokra felhordva képes legyen katalizálni a fényt és integrálni a táblák belsejébe.Részletes leírás »


Mire jó az energetikai tanúsítvány?

Aki kicsit is jártas a témában, az tisztában van azzal a ténnyel, hogy 2012. január elsejétől, minden 50m2-nél nagyobb területű épületre eladáskor szükséges az energetikai tanúsítvány kiállítása. Az eladó fél, tudomásul veszi, megcsináltatja és kérdez, mert érdeklődő. A kérdés ugyanaz, néha hitetlenkedő, néha egyetértő hanggal.Részletes leírás »

Az épületek tervezése alternatív energetikai rendszerrel

Az épületek tervezésekor a jövőben kötelezően meg kell vizsgálni az alternatív energetikai rendszerek alkalmazásának lehetőségét. Az ezer négyzetméteresnél nagyobb középületeknél 2013. január 9-től, az egyéb épületek esetében 2013. július 9-től vezetnék be a felújítások és bővítések esetén is érvényes kötelezettséget a legutóbbi Magyar Közlönyben megjelent belügyminiszteri rendelet szerint.Részletes leírás »


Energetikai tanúsítványról szóló 176/2008. (VI.30.) Korm. rendelet módosítás - tervezet

2013. január 9-től az alábbiakban változik a már többször módosított, Az épületek energetikai tanúsítványáról szóló 176/2008. (VI.30.) Korm. rendelet:

 • Bővül az eneergetikai tanúsítvány kiállításával érintett épületek köre
 • A tanúsítást végző szakembernek energia-megtakarítással járó ésszerű javaslatot kell tenni
 • Az energetikai tanúsítványok nyilvántartása kizárólag elektronikusan történik
 • Az energetikai tanúsítványok utóellenőrzésére kerül sor, amely a tanúsítványok 2%-át érinti


Részletes leírás »

Módosult az energetikai tanúsítványról szóló 7/2006. TNM rendelet

A várakozásoknak megfelelően több helyen módosításra és kiegészítésre került az Épületek energetikai tanúsítványáról szóló 7/2006. (V.24.) TNM rendelet. A 40/2012. (VIII. 13.) BM rendelete alapján a rendelet eddigi előírásait részletezték, helyenként finomították, illetve teljesen meg is változtatták.

Milyen főbb változások történtek az energetikai tanúsítvány kiállása során?Részletes leírás »


Termálhővel fűtik az Állatkertet

Három fővárosi cég, illetve intézmény együttműködésével, közel 400 milliós összköltséggel valósult meg a Fővárosi Állat- és Növénykertben az az új fűtési rendszer, amely geotermikus (termál) energia hasznosításával jelentősen csökkenti a környezet terhelését, egyúttal közpénzt takarít meg.Részletes leírás »

Nem kell visszasajtolni a termálvizet 2015-ig

A kormány elfogadta a Vidékfejlesztési Minisztérium jogszabálycsomag tervezetét, amely lehetővé teszi, hogy 2015. június 30-ig nem kell visszasajtolni az energiahasznosítás céljából kitermelt termálvizet.Részletes leírás »


Napkollektorok veszélyben a nyári viharok idején

A megújuló energiaforrásokat felhasználó berendezések védelmére a nyári viharok időszakában is érdemes odafigyelni, amit már intézményes formában is meg lehet tenni lakásbiztosítás keretében.Részletes leírás »

Városi szélturbinák

Az Amerikai Egyesült Államok legnagyobb beépített szélturbina rendszerét hozta létre a Venger Wind és az SWG Energy az Oklahoma Medical Research Foundation (OMRF) új épületének tetején.Részletes leírás »


Mivel fűtsünk a gáz helyett? Néhány szó a szilárd tüzelőanyagokról

Az egyre növekvő gáz árak és a CO2  kibocsátás növekedése miatt érdemes elgondolkodnunk azon, hogy milyen takarékosabb, környezetkímélőbb megoldásokat választhatunk!

Szilárd tüzelőanyagok alkalmazásával költségmegtakarítást érhetünk el, e mellett biomasszával fűteni környezetkímélőbb is hiszen a növény a növekedése során az égés során kibocsátott CO2 mennyiséget már felvette.Részletes leírás »

Let it B! – A Föld - Ökopolitikai Nyári Egyetem Bodajkon

Augusztus 1-től 5-ig ismét Zöld Nyári Egyetem a Fejér megyei Bodajkon. Öt nap, száz előadó, legalább nyolcvan féle program, Róna Péter, Ángyán József, Tamás Gáspár Miklós, Amelia Andersdotter, Bodoky Tamás, Vitézy Dávid, Kürti Gábor, Krétakör, TedX, Magyar Kétfarkú Kutya Párt, bolyhos forradalom, bringaszerelés, ökoszépségszalon, kalózok, erdő közepe, tábortűz, patak, közösség, teljes ellátás, jókedv. Már csak Te hiányzol! Regisztrálj most! www.greenacademy.huRészletes leírás »


Már a lakáshirdetéshez is szükséges az energetikai tanúsítvány

Az eladásra vagy bérbeadásra kínált lakásokról a kereskedelmi médiában feladott hirdetésekben közölni kell a lakás - energetikai tanúsítványban szereplő - energetikai minősítését jövő év január 9-től - az erről intézkedő kormányrendelet megjelent a Magyar Közlönyben.Részletes leírás »

Az energiatudatos épület III. - Az energiatudatos használat

Az épület energiatudatos működését alapvetően három tényező határozza meg.

1.  Az energiaszükségletet minimalizálása

2. A lecsökkentett energia optimalizális előállítása

3. A felhasználói magatartás

Felhasználói magatartásunkkal hogyan befolyásolhatjuk az energiafogyasztást?Részletes leírás »


Az energiatudatos épület II. - Az energiaelőállítás optimalizálása

Az épület energiatudatos működését alapvetően három tényező határozza meg.

1.  Az energiaszükségletet minimalizálása

2. A lecsökkentett energia optimalizális előállítása

3. A felhasználói magatartás

Hogyan tudjuk optimalizálni az energiaelőállítást?Részletes leírás »

Az energiatudatos épület I. - Az energiaszükségletet minimalizálása

Az épület energiatudatos működését alapvetően három tényező határozza meg.

1.  Az energiaszükségletet minimalizálása

2. A lecsökkentett energia optimalizális előállítása

3. A felhasználói magatartás

Milyen lehetőségeink vannak az energiaszükségletet minimalizálására?Részletes leírás »


Komfort zóna, amikor jól érezzük magunkat

Mikor érzünk komfortosnak egy teret? Sokszor hajlamosak vagyunk túlfűteni épületeinket, hogy azzal biztosítsuk a megfelelő komfortérzetet, pedig erre lenne hatékonyabb megoldás is...Részletes leírás »

Öntisztuló üveg - magasabb hatásfok

Öntisztuló, vízlepergető és csillogásmentes üveget fejlesztenek a Massachusetts-i Műszaki Egyetem (MIT) kutatói, ami által jelentősen csökkenhet a napkollektorok szennyeződése, így nő a hatásfokuk.Részletes leírás »


25 évig természetes fény fillérekért: ez a jövő?

Kereskedelmi forgalomba került az amerikai energiaügyi minisztérium Bright Tomorrow Lighting Prize versenyét megnyerő világítótest, a Philips ledes villanykörtéje. A pályázaton a jövő fényforrását keresték, a fő szempontok az energiatakarékosság, a környezetbarát gyártás és működés voltak.Részletes leírás »

Változások a energetikai tanúsítvány előírásaiban

A lakáshirdetésekben meg kell jelölni az energetikai minősítést januártól

Aki árulja vagy bérbeadásra kínálja a lakását, annak a kereskedelmi médiában történő hirdetéskor jövő év január 9-től meg kell jelölnie a lakás energetikai minősítését - egyebek mellett ezt tartalmazza az a kormányrendelet tervezet, amely a kormány honlapján jelent meg.Részletes leírás »


Víz-víz hőszivattyús rendszer

A talajkollektoros és talajszondás hőszivattyús rendszerek mellett még többféle hőszivattyús rendszer alkalmazása is lehetséges. A víz/víz típusú hőszivattyúknál a környező vízből/talajvízből vonjuk el a szükséges hőenergiát.Részletes leírás »

A talajszondás hőszivattyú működési elve

Megfelelő talajadottságok esetén - vagy amennyiben csupán kis terület áll a rendelkeésünkre - jó alternatívát jelent a talajszondás hőszivattyús rendszer, ebben az esetben a talajban tárolt hőt függőlegesen elhelyezett, mintegy 30-100 m mélységű talajszondák gyűjtik össze.Részletes leírás »


A talajkollektoros hőszivattyú működési elve

A talajnak az a sajátossága, hogy a Nap hőjét egyenletes hőmérsékleten, hosszabb időn át képes tárolni, egész évben lehetővé teszi a hőszivattyús üzemet.

Amennyiben a hőelvonásra alkalmazott kollektorokat vízszintesen, a talajszinttől mintegy 1,5 m mélységben helyezik el talajkollektoros rendszerről beszélhetünk.Részletes leírás »

7/2006 TNM rendelet módosítása - Milyen tervek léteznek?

A 31/2010/EU épületenergetikai direktívának megfelelően a 7/2006 TNM rendelet átdolgozásra kerül.

A nemzetek éghajlatváltozásról szóló keretegyezményéhez (UNFCCC) csatolt Kiotói Jegyzőkönyvben foglaltaknak megfelelően, a globális hőmérséklet-emelkedés 2°C alatt tartására vonatkozó hosszú távú kötelezettségvállalást, 2020-ra az üvegházhatású gázok teljes kibocsátását legalább 20 %-kal, nemzetközi megállapodás elérése esetén pedig 30 %-kal az 1990-es szint alá csökkenteni szükséges.Részletes leírás »


Hővisszanyerős szellőzés energiahatékonyan

Napjaink korszerű, jól szigetelt házaiban töredékére tudjuk csökkenteni a fűtési hőszükségletet. A lehűlő szerkezetek megfelelően szigeteltek, a nyílászárók légzárása szinte tökéletes. Ebből adódóan a pótlandó hőigény nagy része a szellőztetésből adódik.

A korszerű épületeknél milyen lehetőségek vannak a szellőztetésből eredő energiaszükséglet csökkentésére?Részletes leírás »

Az indukciós kazán

Az indukciós kazán egy újabb lehetőség a hatásfok növelésére és a gázfüggőség csökkentésére. De vajon gazdaságosabb-e, mint egy korszerű kondenzációs kazán, ha figyelembe vesszük az energiahordozók árát is?Részletes leírás »


Számos akadály nehezíti a geotermikus energia hasznosítását

Két problémakör akadályozza a geotermikus energia hasznosításának elterjedését, az egyik az elhasznált termálvíz visszasajtolásának kérdésköre, a másik a bányászati jogszabályok változása - hangzott el csütörtökön Orosházán, a Magyar Geotermális Egyesület (MGE) két napos szakmai fórumán.Részletes leírás »

2012. júliustól már a hirdetésekben is szerepelnie kell az energia-besorolásnak

2012. júliustól már a hirdetésekben is kötelező lesz feltüntetni az ingatlanok energia-besorolását, ez is része az ingatlanok energiahatékonyságát növelő programnak.

Az épületekre készített energetikai tanúsítványok szerint Magyarországon egy átlagos lakás évente 250 kWh-t fogyaszt négyzetméterenként, Nyugat-Európában ez az érték feleennyi.Részletes leírás »


Olcsóbb lehet a távfűtés Miskolcon

Mérséklődhet a távfűtés tarifája Miskolcon a következő fűtési szezontól annak köszönhetően, hogy egy biomassza tüzelésű fűtőmű már munkába állt, és geotermikus hőenergiát is csatlakoztatnak a távfűtési rendszerhez - mondta Nyíri László, a miskolci önkormányzat tulajdonában lévő Mihő Miskolci Hőszolgáltató Kft. ügyvezető igazgatója csütörtöki sajtótájékoztatóján.Részletes leírás »

A véltnél kevésbé veszélyeztetik a madarakat a szélturbinák

Sok madárfajra nincsenek hatással a szélerőművek működő turbinái - állapították meg tanulmányukban brit természetvédelmi szervezetek.Részletes leírás »


Napelemekkel fedik le a rekultivált bányát

Egy pécsi cég napelemrendszerből álló erőművet hozna létre az egykori mecseki uránbánya rekultivált meddőhányójának területén a baranyai megyeszékhely közelében – adta hírül a PécsMa.hu csütörtökön.Részletes leírás »

Átadták az Év Homlokzata 2011 díjakat

Műemlék kategóriában a zebegényi katolikus templom homlokzat-felújítása, középület kategóriában pedig egy Makovecz Imre tervei alapján épült makói bölcsőde nyerte el az Év Homlokzata 2011 díjat - közölték a szervezők pénteken az MTI-vel.Részletes leírás »


Fűtési költségmegosztás - egyedileg számított korrekciós tényezőkkel

A fűtési költségek megosztása szinte minden közös fűtéssel rendelkező házban állandó vitaforrás okoz, hiszen mindenki számára egyformán megfelelő megoldás nem létezik, a lakások eltérő építészeti alapadottságai mellett azért is, mert minden lakó eltérően használja az ingatlanát.

Miután sorravesszük, hogy milyen lehetőségek állnak rendelkezésünkre a fűtési költségek megosztására, láthatjuk hogy a legoptimálisabb, legigazságosabb megoldást a lakások által fogyasztott hőmennyiségek korrekciójával érhetjük el.

A korrekciós tényezők megállapítására a lakások egyedi energetikai felmérése biztosít megfelelő alapot.Részletes leírás »

Nyílászárók energetikailag megfelelő beépítése

A nyílászárók energetikailag megfelelő beépítése gondos tervezést és szakszerű kivitelezést igényel. Számos esetben találkozunk pontatlanul, hőhidasan beépített ablakokkal és ajtókkal. Ilyenkor az épület transzmissziós és filtrációs hővesztesége egyaránt jelentősen megnövekedhet.

Gondos beépítéssel sokat tehetünk az energiatakarékosság érdekében ezáltal jelentősen csökkenthetjük a fenntartási költségeket és nagyban hozzájárulunk környezetünk védelméhez.Részletes leírás »


Átadták az első hidrogén-hibrid erőművet

Németországban tökéletesítették a szélenergia felhasználását, megoldást találtak a legnagyobb problémára: a széltől függő, ingadozó eneriatermelés kiegyenlíthetővé vált.Részletes leírás »

Kis teljesítményű és mikro-szélturbinák

A szélenergiát különböző típusú gépek képesek hasznosítani. Ezeket a berendezéseket különböző szempontok alapján lehet csoportosítani, mint például méret, felhasználási terület vagy a megtermelt energia fajtája.Részletes leírás »


Szélerőmű, szélkerék

A szélenergia az a fajta energia, amit a legrégebbi időktől használnak az emberek. Amíg eleinte a szélenergiát mechanikai energiaként vették igénybe - leginkább malmokban -, ma már főleg villamos energia előállítására használják, de ma is fellelhető a szivattyúként vagy szélmalomként történő alkalmazás is.Részletes leírás »

Fehér tetőkkel a városok felmelegedések ellen

A városokban a hőmérséklet általában melegebb, mint a körülötte lévő területeken: az aszfalt, a sötét színű beton és téglaépületek, a fémszerkezetek több hőt nyelnek el, mint a környező erdős-mezős területek. Ezt a jelenséget nevezik városi hőszigetnek.

Fehér tetők építése nagyban segíti a városi hősziget effektus csökkentését - mutatták ki amerikai kutatók.Részletes leírás »


Napelem, mint villamos fény

A napelemek használatával eredményesen csökkenthetjük a villamos áramra fordított költségeinket. Tehetjük mindezt úgy, hogy teljes mértékben "zöld" energiát használunk fel, így a CO2 kibocsátásunkat csökkentjük, ami által tehermentesítjük a környezetünket.Részletes leírás »

A napkollektoros rendszerekről röviden

A napkollektoros rendszerek segítségével elsősorban használati melegvízet állíthatunk elő, de megfelelően megtervezett rendszer esetén akár a fűtési rendszerre is hatásosan rá tud segíteni. Ezzel tehermentesíthetjük a kazánt, így jelentős összegeket tudunk megspórolni a tüzelőanyagon.Részletes leírás »


Fűtés természetes hővel - Hőszivattyú

Környezettudatos hőelőállítás IV.

Hőszivattyúval a levegőben, a talajban vagy a környező vízekben lévő hőenergiát tudjuk hasznosítani. A rendszer egyedülálló előnye, hogy télen fűtésre nyáron pedig hűtésre használható fel.Részletes leírás »

Fűtés pellettel, Környezettudatos hőelőállítás

Környezettudatos hőelőállítás III.

Milyen reális alternatíva létezik a gáz vagy olaj tűzelésű kazánok kiváltására?

A pellettel történő fűtés kiváló lehetőség a gáz vagy olaj tüzelésű kazánok kiváltására, hiszen amellett hogy a megújuló energia forrás, az üzemeltetési költségek is kedvezőek.Részletes leírás »


Fűtés kondenzációs kazánnal és napkollektorral

Környezettudatos hőelőállítás II.

A napkollektor különösen jó kiegészítője a használati melegvíz előállító rendszernek, illetve egyes esetkben a hatékonyan integrálható a fűtési rendszerhez is.Részletes leírás »

Milyen megtakarítási lehetőségeket biztosít a kondenzációs technológia?

Környezettudatos hőelőállítás I.

A modern kondenzációs technológiát összehasonlítva a régi állandó hőmérsékletű kazánokkal akár 30%-os megtakarítás is elérhető.

Az energetikai korszerűsítés során a gépészetet és építészetet együtt érdemes kezelni, hiszen így garantálható a legkedvezőbb rendszer-hatásfok, ezáltal a legnagyobb mértékű megtakarítás.Részletes leírás »


Öt építész érdemelte ki az Ybl-díjat idén

Öt építész érdemelte ki idén a legrangosabb magyar építészeti kitüntetést, az Ybl-díjat, amelyet Pintér Sándor belügyminiszter adott át szerdán a BM Márványtermében.Részletes leírás »

Módosul az OTÉK

Módosul az országos építési szabályzat jövő januárban, a településrendezési és építési követelményekről szóló kormányrendelet (OTÉK) módosítása a kormány honlapján jelent meg.

Többek közt azzal is kiegészült az OTÉK, hogy törekedni kell - tehát nem kötelező - az energia visszanyerésre, a megújuló forrásból származó energiák felhasználására, illetve az épületgépészeti berendezések energiahatékony üzemeltetésére.Részletes leírás »


Ma van az energiatudatosság világnapja

A március 6-án, az Energiatakarékossági Világnap felhívja a figyelmet a környezettudatosságra, a fenntarthatóságra is. Egyre fontosabb témává válik az energiatakarékosság, és a megújuló energiaforrások, de hogyan lehetne rávenni az embereket, hogy valóban odafigyeljenek a környezettudatos életmódra?Részletes leírás »

A padlófűtési rendszerek előnyei

A fűtési hőenergia átadásához szükség van meleg felületre, hőmérséklet különbségre - a felület és a helyiség léghőmérséklete között - és időre. A helyiség határoló felületei biztosítanak elegendő felületet, amely kihasználásával alacsony hőmérsékletű fűtővíz esetén is tudjuk biztosítani a megfelelő hőmennyiséget. Annak függvényében, hogy melyik határoló felületen visszük be a hőt, beszélünk falfűtésről, mennyezetfűtésről, illetve padlófűtésről. Részletes leírás »


Mi a különbség a radiátor rendszerek között?

A lakásokban elhelyezett fűtőtesteket többféle képen lehet összekötni.

De mi a különbség közöttük?Részletes leírás »

Hőközpont és hőfogadó

Közismert, hogy távfűtésnek alapvető eleme a hőközpont, de vajon mire jó és hogyan kapcsolódik a távfűtési rendszerbe?Részletes leírás »


A szél eredete - Megújuló energiaellátás

A geotermikus energia és az árapály kivételével minden megújuló energiánk forrása a Nap. A Nap miatti hőmérséklet különbségek miatt létrejövő légmozgás a szél. Minél nagyobb a hőmérséklet különbség annál intenzívebb a légmozgás.Részletes leírás »

Elektromos áram szennyvízből

Szennyvízből elektromos áramot előállító szerkezet prototípusát készítették el amerikai kutatók. A Pennsylvania Állami Egyetem szakemberei szerint az eszköz egyúttal meg is tisztítja a vizet - olvasható a BBC hírportálján.Részletes leírás »


Hogyan csökkenthető eredményesen a vízfogyasztás?

A környezettudatos építészetről szóló tanulmányokban számos megoldást olvashatunk a megfelelő hőszigetelésről, légtechnikáról vagy korszerű gépészeti megoldásokról, de a vízfelhasználásról kevesebb szó esik.


A természeti erőforrások felhasználása során a fenntarthatóság biztosítása éppolyan fontos a vízfelhasználás esetében is, mint a fűtésre vagy melegvízelőállításra használt rendszereknél.

Hogyan csökkenthető eredményesen a vízfogyasztás?

 Részletes leírás »

Mikor kötelező az energetikai tanúsítvány?

Mikor kötelező elkészíttetni az épület energetikai besorolását?

2008-tól új épület építése vagy teljeskörű épületfelújítás esetén már szükséges az energetikai tanúsítás megszerzése.

2012. január 1-től pedig már meglévő épületekre is kötelező az energetikai tanúsítvány elkészíttetése az alábbi esetekben:Részletes leírás »


Megújuló energia a MÁV-nál

A MÁV-GÉPÉSZET Zrt. 2011-ben több megtérülő energetikai beruházást hajtott végre, amelyek hosszú távon csökkentik az energiaköltségeket. A MÁV-GÉPÉSZET a miskolci telephelyen a melegvíz-ellátás biztosítására napkollektorokat létesített, továbbá LED-es szerelőakna világítást alakított ki, Nagykanizsán a fűtési rendszert korszerűsítette, Szolnokon pedig korszerű, energiahatékony világítási rendszert épített ki.Részletes leírás »

Milyen gyakorlati haszna van az energetikai tanúsítványnak?

Bizonyára Ön is érdeklődéssel figyeli az egyik legfiatalabb piac, az energetikai tanúsítvány piacának alakulását. Ennek a cikknek az olvasása legalábbis erre, vagy az Ön érintettségére enged következtetni. Na de mire érdemes figyelni a tanúsítvány elkészítésekor? És mire használhatjuk azt a jogszabályi kötelezettségnek való megfelelésen túl?

Milyen lehetőségek vannak a tanúsítvány árának csokkentésére?Részletes leírás »


Zöldül és megduplázódik a kapcsolt energiatermelés a század közepére

Az évszázad közepére a jelenlegi 11 százalékról 26 százalékra növekedhet a hővel kapcsoltan áramot termelők részesedése Európa áramtermelésében, és jellemzően megújuló energiát használnak majd - áll az Európai Kapcsolt Energia Szövetség (COGEN Europe) legfrissebb jelentésében.Részletes leírás »

Innovatív tégla: szigeteléssel töltve

Az UNIPOR CORISO tégla ötvözi a modern kerámia-tégla és a kőzetgyapot szigetelés előnyeit. Az eredmény a falazat számos tulajdonságában kedvező változást hoz: javulnak a hőszigetelési, hangszigetelési tulajdonságok - mindezek mellett a tégla hagyományosan kedvező tűzvédelmi és ökológiai tulajdonságai változatlanok maradnak.Részletes leírás »


Festék alakíthatja a napfényt elektromossággá

Titán-dioxidot  és  félvezető  kadmium nanokristályokat tartalmaz az a festék, amely képes elektromossággá alakítani a napfényt - idézte amerikai kutatók eredményét a Scientific American című ismeretterjesztő portál.


Részletes leírás »

Az új szocpolnál is számít az energetikai besorolás

A 2012. január 1-től kötelezően elkészíttendő energetikai tanúsítványról sokan gondolják hogy még egy felesleges papír, még egy "adó". Az év elejétől életbe lépő új szocpol rendelet is bizonyítja, hogy érdemes a jobb energetikai kategóriára törekedni, hiszen a szocpol támogatás mértéke ettől is függ.

Milyen energetikai besorolásokkal érhető el a szocpol támogatás növekedése? A kategória, A+ kategória, alacsony energiafogyasztású lakás, passzív házRészletes leírás »


Meddő és hasznos teljesítmény

A meddő és hasznos teljesítmény meghatározása

Mi a kedveztőtlen teljesítménytényező következménye?

Megoldás a fázisjavítás!Részletes leírás »

Szigorodnak az energetikai előírások!

Nyilvánosságra került az energetikai tanúsítvány kiállítását szabályzó 7/2006 TNM rendeletet módosító előterjesztés. Számos helyen pontosítja a jelenlegi szabályozást és ami még fontosabb: szigorítja a jelenlegi előírást.

A külső falakra vonatkozó jelenlegi 0,45 W/m2K értéket például az "A" változat 0,3-ra, a "B" változat 0,24-re, a "C" változat pedig 0,20 értékre módosítaná. Milyen javaslatok vannak az egyéb szerkezetekre?Részletes leírás »


Könnyű vagy nehéz szerkezetű az épület?

Vajon egy épület könnyű vagy nehéz szerkezetű?

Olykor első ránézésre nem is lehet megállapítani. Viszont egy egyszerű számítással könnyedén meghatározhatjuk az épület fajlagos hőtároló tömegét, ami segít az épület besorolásában.Részletes leírás »

Ritkaföldfémek bányászata

A modern technika árnyoldala - Tudod, hogy milyen anyagok kellenek a számítógépek, monitorok, mobiltelefonok vagy éppen egyes zöld termékek: pl. napelemek, szélturbinák, alacsony fogyasztású égők gyártásához?

Ritkaföldfémek bányászata - A "kínai Germinal" - Az egész világon használt mobiltelefonokhoz és számítógépekhez szükséges ritkaföldfémek kilencvenöt százalékát Kínában termelik. A párizsi Le Figaro helyszíni riportja feltárja, hogy milyen rendkívül nehéz körülmények között élnek és dolgoznak azok az emberek, akik felszínre hozzák a különleges nyersanyagokat.Részletes leírás »


Újra kell rajzolni a világ energiatérképét?

Olajhomok, palagáz mint alternatíva

Terjedelmes összeállítást közölt a világ energiapiacainak legújabb, trendértékű fejleményeiről nemrégiben a The New York Times. A középpontba a fosszilis energia kitermelésének újszerű megközelítései kerültek, nem utolsósorban azért, mert a hagyományostól eltérő megoldások a jelenleg Közel-Keletre összpontosuló, stratégiailag meghatározó "energetikai hatalom" feldarabolódását és szétterülését eredményezhetik, kikényszerítve a világ energiatérképének jelentős módosítását.Részletes leírás »

Üvegházhatás-prognózis

Üvegházhatás-prognózis

A klímaváltozás lehetséges következményei 2050-tőlRészletes leírás »


Ökológiai lábnyomunk a Földön, 2010

Ökológiai lábnyom: az a terület, ami károsodás nélkül meg tudja termelni az aktuális életvitelünkhöz szükséges javakat (globális hektárban kifejezett mutatószám). A Föld eltartóképességének határa 2010-ben: 2 globális hektár/főRészletes leírás »

Megújuló energiával működő játékok 2.

A megújuló energiák használata sok ember számára megfoghatatlan dolog.

Néhány saját kézzel összeépíthető játék bemutatja a megújuló energiák használatát.

Megismerkedhetünk a napenergia, vízenergia, valamint a szélenergia alkalmazásával.

Karácsony közeledtével, nagyszerű ajándék lehet a fa alatt. A játékok segítségével a gyerekek, de a felnőttek is közelebb kerülhetnek a környezettudatosabb életmódhoz.

Napelemes és sós vízzel működő játékok.Részletes leírás »


Megújuló energiával működő játékok 1.

A megújuló energiák használata sok ember számára megfoghatatlan dolog.

Néhány saját kézzel összeépíthető játék bemutatja a megújuló energiák használatát. 

Megismerkedhetünk a napenergia, vízenergia, valamint a szélenergia alkalmazásával.

Karácsony közeledtével, nagyszerű ajándék lehet a fa alatt. A játékok segítségével a gyerekek, de a felnőttek is közelebb kerülhetnek a környezettudatosabb életmódhoz.

Szélenergia, vízenergia.Részletes leírás »

Energetikai tanúsítvány | Energia tanúsítás

Hogyan javítható az épület energetikai besorolása? Meghatározó tényező a felhasznált energia fajtája!

Magasabb áron szeretné értékesíteni az ingatlanát? Pályázati támogatást szeretne igénybe venni? Vagy egyszerűen csak az üzemeltetési költségeket szeretné csökkenteni? 

Számos esetben fontos lehet az épület energetikai tanúsítványában meghatározott besorolás javítása... Részletes leírás »


Megújuló energiaforrás Magyarországon, 2005-2020

Kilenc év alatt megduplázódik a tervek szerint a megújuló forrásból származó energia részaránya.

A megújuló energiaforrások felhasználásának tervezett változását mutatja be az ábra a 2005-2020 közötti időszakban, ktoe (kilotonna olajegyenérték) értékre számítva,Részletes leírás »

Holcim díj, 2011

Átadták a díjakat a fenntartható építészeti projekteket és elképzeléseket támogató Holcim-díj a Fenntartható Építészetért világverseny magyar résztvevőinek: 3 munkát kiemelten díjaztak, 20 pályázatot oklevéllel ismert el a zsűri.Részletes leírás »


Purenit szigetelés

Jóformán egyetlen másik anyag – legyen az építő-, szigetelő- vagy alapanyag – sem egyesít magában annyi építészeti előnyt mint a purenit®. A purenit® új mércét állít fel homlokzat kialakítására szolgáló szerkezeti elemként, kiváló minőségı ablakok gyártásának nyersanyagaként, térelválasztók vagy tartós és kiváló minőségű ajtók alapanyagaként.Részletes leírás »

Mit is jelent az Aktív ház?

Ha egy ház a megújuló energia források kiaknázásával több energiát termel, mint ami az üzemeltetéséhez kell, akkor aktív háznak nevezzük. A felhasznált megújuló energiák között van a víz, a szél és a napenergia. Az aktív házak amellett, hogy rendkívül kevés energiát használnak, még többet is termelnek, mint amennyire szükségük van. Hosszú távú, de biztos befektetés.Részletes leírás »


Mire jó a fénycsatorna?

A fénycsatorna rendszerek a természetes fény továbbítására alkalmas megoldások, mellyel megoldható a sötét és kevésbé megvilágított helyiségek fényellátása. Bevilágító rendszerünk alkalmazásával lehetősége nyílik a természetes fény nyújtotta magas komfortérzet biztosítására olyan helyiségekben is, ahol ezelőtt nem volt megoldható.Részletes leírás »

Az öngyújtós teszt

A nyílászárókba beépített üvegek energetikai jellemzőjének alapvető értékmérője a hőátbocsátási tényező! A kijelentés magától értetődő, azonban a kérdés az, hogy vajon a gyakorlatban is ilyen evidens módon meghatározható-e? Manapság egyre több ember tudja mi az a 2,8-as U-értékű (régi nevén: k-értékű) üveg. De hogyan döntsük el, hogy mit is tud az ablakunk valójában?Részletes leírás »


Termálvíz az állatkertbe

A Fővárosi Állat- és Növénykert hőellátása termálvízzel

A Széchenyi Fürdő "hulladék" termálvízének felhasználását kitűző projekt célja, hogy az Állatkert épületeinek fűtését a jelenlegi, gázkazánokkal történő fűtés helyett megújuló, geotermikus energiával oldja meg. Az év enyhébb időszakaiban a tervezett rendszer teljes mértékben kiváltaná a fosszilis energiahordozók használatát, így környezettudatosabb, sőt gazdaságosabb üzemeltetést tudna az Állatkert fenntartani.Részletes leírás »

Ökológiai túllövés

Kilenc hónap sok mindenre elég. Egy fiatal házaspár életét teljesen megváltoztatja az a bizonyos kilenc hónapnyi idő, míg a föld teljes népességének elég arra, hogy az ezévi készletét teljesen felélje.Részletes leírás »


Ökológiai lábnyom

A kifejezést a két kanadai ökológusnak, William Reesnek és Mathis Wackernagelnek köszönhetjük. Jelentése: az adott technikai fejlettség mellett egy emberi csoportnak, társadalomnak, mennyi földre, vízre van szüksége az önfenntartáshoz, és a keletkezett hulladék elnyeléséhez.Részletes leírás »

Fecske- és denevérbarát falfelújítás

Mivel manapság egyre inkább rutin munkának számít a kivitelező szempontjából az utólagos hőszigetelés, ezért az egyre olcsóbb, ezáltal több család engedheti meg magának házának felújítását. Sokszor fordul elő kertes házaknál, hogy egy-egy védett faj fészekrakó helynek használja a külső homlokzatot. Ezekben az esetekben a kivitelező szakemberek mellé kell hívni egy a környékbeli zöldhatóságnál dolgozó személyt. Kettejük megbeszélése alapján, a lakó érdekeit előtérbe helyezve kijelölik a megfelelő pontokat a felújított homlokzaton, hogy hova kerülnek majd az új fészkek.Részletes leírás »


Kacsalábon forgó paloták

A modern technikának köszönhetően, jelentős mértékben javult az üvegek hőszigetelő képessége. Ezzel egyenes arányban nő az üvegezett felületek nagysága. Manapság nem számít ritkaságnak egy-egy olyan irodaház, ami üvegpalotának is beillik. Ezt a madarak sínylik meg a legjobban.Részletes leírás »

Milyen klímát vegyek? Milyen kategóriák léteznek? Érdemes 4-es COP-val beépíteni?

Bár az idő – a szép ősz ellenére – nem kívánja meg, hogy klímát használjunk, az árak most talán alacsonyabbak az igény csökkenésével, így érdemes elgondolkodni, hogy a következő nyárra milyen léghűtő-berendezést szereltessünk.Részletes leírás »


Lassan csordogál a használt sütőolaj

A Mol begyűjtő akciójához már tízezer család csatlakozott, de a veszélyes anyag nagy része ma még az élő vizekbe kerül - derült ki a Napközbenből.Részletes leírás »

Megosztó költségmegosztók

Egy társasház energetikai korszerűsítése során felszerelt fűtés költségmegosztó rendszer felszerelése után vált világossá, hogy rendkívül nagy különbségek vannak az egyes lakások által felhasznált hőenergia mennyiségében. A lakások energiaszükségletének különbsége akkora, hogy annak előbb-utóbb a lakások árában is meg kell mutatkoznia.

Bár nagy reményeket fűztek hozzá, a felhasznált hőmennyiség igazságos megosztása helyett inkább a lakóközösségeket osztják meg a felszerelt költségmegosztók. Sokan a szomszéd lakásokból átszökő hőre támaszkodva „takarékoskodnak”. Ördögi kör: a vékony falak miatt lehetetlen az igazságos mérés, mérés nélkül viszont semmi nem ösztönöz takarékosságra.Részletes leírás »


Napelemekkel fedett vasúti szakasz nyílt Párizs és Amszterdam között

Európa első napelemekkel fedett vasúti szakasza nyílt meg júliusban a belgiumi Antwerpen térségében a Párizs és Amszterdam közötti gyorsvasút részeként.Részletes leírás »

Harkály vs. hőszigetelés

Amennyiben azért költöznénk a természet lágy ölére, hogy ne kelljen többet hallgatni a szomszédot fúrni-faragni vasárnap reggelente, nem árt előtte tájékozódni, olvasgatni. Hazánkban egyre több új építésű és újabban hőszigetelt házainak falain kopogtatnak hívatlan vendégek: a harkályok.Részletes leírás »


Strangszabályozás, fordulatszám szabályozott szivattyúk

Írtunk már a termosztatikus radiátorszelepekről, amelyekkel 10%-ot spórolhatunk gázszámlánkból. Elengedhetetlen kiegészítő eszköze a dinamikus strangszabályozó. Amennyiben az így lecsökkent fűtési melegvíz keringtetési térfogatáram-igény lecsökken, szivattyúink teljesítményéből is visszavehetünk, és ezzel éves szinten a szivattyúzásra fordított villamosenergia 50%-a megtakarítható!

Részletes leírás »

Megtakarítás a meddő energia gazdálkodás segítségével

A meddő teljesítmény megfelelő kompenzálásával növelhető a nagy energia forgalmú elektromos berendezések gazdaságossága. Miből adódik a megtakarítás? Egyrészt a számla értékének csökkenéséből - a pótdíjak elkerüléséből adódóan -, másrészt több és nagyobb hatásos villamos energia vételezéséből, aminél a megtakarítást a hálózat fejlesztés megfizetésének elkerülése okozza.Részletes leírás »


Elektromos energiát is előállító kondenzációs fűtőberendezés

A Remeha cég a mikrogenerációs energiaforrások egyik leghatékonyabb ágában, a mikro CHP fejlesztésében ért el mára jelentős eredményt. A CHP kazán a központi fűtés és HMV számára termelt hő mellett a benne működő Stirling motor segítségével áramot is generál.Részletes leírás »

Időjáráskövető fűtésszabályozás - Avatkozzunk be előre a kazánteljesítménybe!

Időjáráskövető fűtésszabályozás - Nézzünk ki az ablakon, hogy hogyan változik az idő, és avatkozzunk be előre a kazánteljesítménybe!

Sokszor előfordul, hogy a szobában még meleg van, de kinézve látjuk, hogy jön az eső, a rossz idő, a lehűlés. „Dobjunk még egy fát a tűzre”, nem akarok fázni… De ezt megteszi helyettünk az időjáráskövető automatika.

Részletes leírás »


Termosztatikus radiátorszelepek – helyiségenkénti hőmérsékletszabályozás

A fűtési rendszerek szíve a megfelelő kazán. De mit ér egy jó kazán megfelelő szabályozás nélkül? A termofejek beállítják az adott helyiség hőmérsékletét, ráadásul kivitelüktől függően különböző sebességgel. Hogyan működnek?

Részletes leírás »

Kompakt fénycső vagy energiatakarékos izzó?

Miért nem energiatakarékos izzó? Használjuk inkább elnevezésükre az energiatakarékos lámpát, energiatakarékos fényforrást, vagy a kompakt fénycsövet.

Részletes leírás »


Kondenzációs kazán létjogosultsága régi magas fűtővíz-hőmérsékletű rendszerekre

Mint a "Hatásfok 100% fölött? - Kondenzációs kazán" című leírásunkban bemutattuk, a kondenzációs kazánoknak a hatásfoka messze jobb, mint a régebbi állandó vagy alacsony hőmérsékletű kazánoké. Akár 20-40%-ot is nyerhetünk! De hogyan lehetséges ez, a régi melegvizes rendszereken?Részletes leírás »

A világ első szögmérője lehet az óegyiptomi lelet

A világ első szögmérője lehet az a 3400 éves tárgy, amely egy óegyiptomi építész sírkamrájából került elő.

Részletes leírás »


Alvajárók a kényelmes gyepen – Szép, járható zöldtetők

Talán a mohásodó tető láttán találta valaki ki, hogy ez a „probléma” legyen inkább „szolgáltatás”. Mi lenne, ha betelepítenénk növénnyel a tetőt?

Részletes leírás »

Melyik a legjobb fényforrás?

Manapság egyre jobban nyomják a LED-et, ugyanakkor felkapott a kompakt fénycsövek piaca is, de megszoktuk és szeretjük a wolfram szálas izzólámpák egyszerűségét, melegségét. Mégis mi van a háttérben?

Részletes leírás »


Világítástechnikai alapok - A fényerősség

Izzó, LED, fénycső… melyik miért jó? Ahhoz, hogy ezt megtudjuk, nézzük először az alapokat! Mi is az a fényerősség? A magyarázatért elég régre kell visszanyúljunk, amikor még gyertyával világítottak.

Részletes leírás »

Újfajta naperőmű

Már megszokhattuk, hogy napelemmel közvetlen villamosenergiát termelünk, vagy tükrökkel egy irányba tereljük a napsugarakat, és ezáltal valami folyadékot hevítve közvetítőközeggel gőzturbinákat hajtunk meg, de ez most valami új!Részletes leírás »


Vázkerámia falazóelemekről

Tulajdonképpen mi is az a vázkerámia?

Napjaink talán leggyakrabban felhasznált falazóeleme a habbeton alapanyagú elemek mellett a vázkerámiák.

Évszázadokkal ezelőtt az égetett téglából különböző méretűek, minőségűek léteztek, de azonos volt bennük, hogy a téglák tömörek voltak, nagy mennyiségű habarcs volt szükséges falazásukhoz, és meglehetősen nehéz szerkezetek voltak.Részletes leírás »

Vázkerámia kisokos

A cikk a főbb falazóelemek jellemző tulajdonságait mutatja be. Néhányuk még előfordul ma is, de már nem igazán, ezért múltidőben beszélek róluk, a felsoroltak közül a Porotherm a napjainkban általánosan használt vázkerámia (és néhány hozzá nagyon hasonló, ezért nem ismertetett típus).

Részletes leírás »


Tömörség, porozitás, üregeltség

Hogy függ össze a három jellemző és milyen hatással van a kerámiatermékekre ezen három fontos tulajdonság?

Részletes leírás »

Kerámiák korroziója

Furcsának hangzik, de az időtálló és kemény tégla is szenvedhet rendeltetésszerű használat mellett is károsodást.

Részletes leírás »


Durvakerámiák előállítása

Hogyan készülnek a téglák, mi zajlik le égetésükkor, hogyan jutunk el a meddő lefejtésétől a jó meleg otthonunk terét határoló falszerkezetig?

Részletes leírás »

Hőségriadó

Budapest, 2011. július 10., vasárnap (MTI) - A kánikulában a hűtőberendezések használata miatt nő a villamosenergia-fogyasztás, a Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító (Mavir) Zrt. előzetes adatai szerint szombaton és vasárnap 5.600 megawatt felett volt a napi csúcsteljesítmény, amely, ha folytatódik a meleg átlépheti a 6.000 megawattot is.

Részletes leírás »


Szabályozható energiatakarékos izzó

A GOVENA gyár fejlesztésének köszönhetően a kompakt fénycsövek (helytelenül elterjedt elnevezéssel: energiatakarékos izzó) fényerejét is szabályozhatjuk igényeinknek megfelelően, így számottevő energiát takaríthatunk meg.

Részletes leírás »

Már 110 éve világít a világ legöregebb működő villanykörtéje, ráadásul szinte egyhuzamban

Az izzót még 1901-ben csavarták foglalatába egy kaliforniai város, Livermore egyik tűzoltóállomásán. Nem mondhatni, hogy vakító fényerejű, mivel csupán 4 wattos a szénszálas égő, viszont rendkívül "kitartó". A 110 év alatt csak 1903-ban, 1937-ben és 1976-ban kapcsolták le. 1937-ben ugyan egy teljes hetet "aludhatott", 1976-ban viszont csak 22 percnyi pihenőt kapott. Attól fogva csak alkalmi áramszünetekkor "szundíthatott" kicsit. Már több mint egymillió órát világított eddig - adta hírül a The Daily Telegraph című brit lap.

Részletes leírás »


Megoldás a láthatáron!

Svájcban, 2011-ben kezdődött kutatás célkitűzése egy kiemelten jó hőszigetelési paraméterekkel rendelkező vakolat kifejlesztése, ami megoldást jelenthet többek között a műemlék épületek korszerűsítésére.

Részletes leírás »

Vályogfalazatok típusai

Vályogfal és vályogfal között is van különbség, a cikk a Magyarországon évszázadokon át kialakult főbb vályogfal típusokat mutatja be, a vályog, mint anyag bemutatására másik cikkben került sor.

Részletes leírás »


Vályog, mint építőanyag

A köztudatban a vályogból készült otthon a szegénységet kifejező háztípus, vajon csak az olcsósága miatt alakulhatott ki ez a sztereotípia?

Részletes leírás »

Meghökkentő Aerogél

Már a nevéből is sejthető, hogy nem mindennapi anyag lesz a cikk főszereplője. Tulajdonképpen mi is az az aerogél?Részletes leírás »


Jean! Engedje be azt a 3 fokot kintről! - Hőszivattyúk

- Jean! Hány fok van itt benn?
- 19 Uram!
- És hány fok van kint?
- 3 Uram!
- Jean! Engedje be azt a 3 fokot kintről!
hangzik a vicc. Amit az ember el tud képzelni, azt meg is tudja valósítani. A hőszivattyú (fűtési üzemmódban) a hidegebb közegtől elvont hőenergiát a melegebb közeg felé közvetíti.

Részletes leírás »

Passzívház követelményrendszer

A passzívház minősítést kapható épületeknek szigorú előírásoknak kell megfelelniük. Az épületfizikai tulajdonságokkal szemben támasztott követelmények eredményezik az alacsony energiafelhasználást.

Részletes leírás »


Idegen légió a fürdőszobában - Védekezés a legionella ellen

Sokat hallottunk már a légutakat megtámadó kórokozókról, valóban lehet veszélyforrás, ezzel szemben könnyű ellene védekezni, ha egy pár szabályt betartunk.

Részletes leírás »

Bevezetés a passzívházak világába

A passzívház az alacsony energiaigényű épület továbbfejlesztése.
Passzívház minősítést az az épület kaphat, amely maradéktalanul teljesíti a passzívház szabvány által felállított követelményrendszert.

Részletes leírás »


Hatásfok 100% fölött? - Kondenzációs kazánok

Feltalálták az örökmozgót? Miért nem én voltam? - gondolhatják, mikor kezükbe véve egy terméktájékoztatót, a kondenzációs kazán hatásfokánál 100% fölötti értéket találnak. Hogyan lehetséges ez?Részletes leírás »

Energianád a jövő?

Új energiatermelési céllal termeszthető növény áll készen arra, hogy jövedelmező alternatívát jelentsen a szántóföldeken gazdálkodóknak, illetve besegítsen a családi gazdaságok energiaköltségeibe.

Részletes leírás »


Erdő, erdő, erdő...

Járva az országunkat, kisebb nagyobb erdőterületekkel találkozunk, vajon mire elegek ezek az erdők? Lehet-e szó fenntartható fatüzelésre a mai Magyarország területén?

Részletes leírás »

Tábortűz, kicsit másképp!

Gyerekkorunkban megtanulunk tüzet gyújtani gyufa, száraz fű és fa segítségével, de pontosan mi is zajlik le a fa égése során?

Részletes leírás »


Amit a nyílászárókról tudni érdemes

Az átlagos magyarországi épületek hőveszteségének jelentős része a homlokzati nyílászárókon távozik.
Több száz épületen végzett energiaaudit eredményeiből kiderült, hogy az ablakok, ajtók cseréjével 8-10 %-os, de akár 25 %-os megtakarítás is elérhető a fűtésköltségben.

Részletes leírás »

Korszerű műanyag nyílászárók

Az átlagos magyarországi épületek hőveszteségének jelentős része a homlokzati nyílászárókon távozik. Cseréjükkel a fűtésköltségből 8-10 %-os, de akár 25 %-os megtakarítás érhető el. A manapság beépített homlokzati nyílászárók népszerűségi listáját a műanyagból készülők vezetik.
Számos előnnyel rendelkeznek: kedvezőbb ár a más anyagból gyártottal szemben, festésük szükségtelen, széles színskálából választhatunk.

Részletes leírás »


Fa nyílászárók

A természetes alapanyagból készülő fa nyílászárók minőséget, kényelmet és melegséget árasztanak. Számtalan színben és felületben készülnek. Korszerű technológiával előállított ablakok és ajtók a mai esztétikai és műszaki követelményeknek megfelelnek. A szárny, valamint a tokszerkezetek hőszigeteléssel elláthatók.
A fa nyílászárók hőtechnikai tulajdonságai többféleképpen módosíthatók.Részletes leírás »

Szabályozott szellőzés

Napjaink épületeinek légzáró nyílászárói és az általában párazáró határoló szerkezetek szükségessé teszik a megfelelő szellőztetés megteremtését. Az elégséges légcsere hiányában egészségügyi kockázatok és épületszerkezeti károk léphetnek fel, ezek elkerülésére indokolt lehet a megfelelő légbevezető elemek és elszívó ventillátorok beépítése. A legkorszerűbb rendszerek hőcserélővel is rendelkeznek.Részletes leírás »


Passzívház falszerkezetek

Passzív ház technológia esetén a falszerkezetek ajánlott hőátbocsátási értéke a jelenleg érvényben lévő jogszabályi előírások harmada, ill. a szakma által ajánlott érték fele, azaz 0,15 W/m2K. Milyen falszerkezetek tudják teljesíteni ezen feltételeket?Részletes leírás »

Napjaink korszerű, energiatakarékos falazatai

A jelenleg érvényben lévő - 7/2006. (V. 24.) TNM - rendeletet alapján a falszerkezetek megengedett hőátbocsátási értéke: 0,4 W/m2K, a szakma által ajánlott érték pedig 0,3 W/m2K. Milyen falszerkezetek tudják teljesíteni ezen feltételeket?Részletes leírás »

general building contractor - english © 2009-2019 Pannon Építőműhely kft. Kapcsolat
Szerző: | Weblapkészítés