Energiatakarékos megoldások - Gépészet

Gépészetwww.pannonmuhely.hu » Épületenergetika kezdőlap » Az energiatudatos épület » Gépészet

Az optimálisan megválasztott gépészeti berendezések alkalmazkodnak a környezeti változásokhoz, növelik a komfortérzetet, a fejlettebb technológiáknak köszönhetően pedig - magas hatásfokon, alacsony károsanyag-kibocsátás mellett - energiatakarékos üzemeltetést biztosítanak.

Energetikai koncepciónk gépészeti moduljának standard elemeit részletesen megismerheti a honlapunk alábbi oldalán: Energia koncepció - gépészet Energia koncepció - Gépészeti modul

Jövőbemutató konkrét megoldásokat, érdekességeket ismeret meg az alábbi, energiatakarékos gépészettel foglalkozó leírásokból.


Napelem otthon? Miért is ne?

Az elmúlt évek adatai alapján elmondhatjuk, hogy hazánkban is egyre több háztartásban használják ki a napelemek nyújtotta előnyöket. Bár az állam egyelőre még nem ad támogatást ezekre a berendezésekre, mégis hatalmas iramban nőtt a napelemek használata az elmúlt 3 évben, és ez még csak a kezdet.Részletes leírás »


A hőszivattyú a megújuló energiák használatában

Tény, hogy sokat hallhattunk már a megújuló energiák felhasználásáról. Tudhatjuk, hogy miért hasznos a napelem, hogyan működnek a szélmalmok, mire használhatjuk a geotermikus energiát. De van egy olyan elem, melyet sosem emlegetnek. A hőszivattyú egy méltatlanul hanyagolt eszköz, mely igen nagy feladatot lát el.Részletes leírás »

Az egyre népszerűbb napkollektor

Ha energiatudatos ház kerül szóba, elsőnek mindenki a tetőn lévő napkollektorokra gondol. Nem hiába, hiszen Magyarországon egyre többen fedezik fel a bennük rejlő lehetőségeket.Részletes leírás »


Milyen az energiatakarékos szellőzőrendszer?

Ahhoz, hogy egy adott épület energiahatékony lehessen, több feltételnek kell egyszerre teljesülnie. Először is megfelelő hőszigetelésre van szükség, továbbá korszerű nyílászárókat és épületgépészeti megoldásokat kell alkalmazni. És van még egy nagyon fontos összetevő: a szellőzőrendszer.Részletes leírás »

Utazás a Föld középpontja felé: geotermikus energia

Ha azt halljuk, hogy megújuló energiaforrások, legtöbbször a napelemekre és a szélturbinákra gondolunk, pedig emellett még vannak más alternatív energiaforrások is. Itt van például a geotermikus energia, mely két forrásból származik: a földkéregben lezajló ra­dioaktív bomlások hőjéből, illetve a Föld magjának melegéből, amely a Föld köpenyén keresztül szivárog a felszínre.Részletes leírás »


A nap adta energia

A folyamatosan megújuló energiaforrások közül a nap az egyik legfontosabb. Egészen egyszerűen nem hagyhatjuk figyelmen kívül, akkora potenciál rejtőzik az áldásos sugarakban.Részletes leírás »

Biomassza potenciál Magyarországon

A biomassza kifejezés alatt tágabb értelemben a Földön lévő összes élő tömeget értjük. Megújuló energiaforrásnak az energetikailag hasznosítható növények, termések, melléktermékek, növényi és állati hulladékok tekinthetők. A biomassza jelentősége, hogy rövid időn belül (általában egy vagy néhány év alatt) újratermelődik.Részletes leírás »


Ne a csapból folyjon…

Akár hisszük, akár nem, a sok kicsi sokra megy. ÉS egy egyszerűnek tűnő csaptelepen szépen lassan a pénzünk egy része is elfolydogál, ha nem figyelünk oda. Márpedig ezidáig nem túl sok figyelmet fordítottunk erre a berendezésre.Részletes leírás »

Fa, papír, biobrikett, fapellett

Amint beáll a hideg, egyre többször olvashatunk, hallhatunk arról, milyen sokan nem tudják megfizetni a folyamatosan dráguló tüzelőanyagot. Ezeknek az embereknek az innovatív, energiatudatos berendezések szóba sem jöhetnek, számukra olyan megoldásra van szükség, melyek olcsó és gyorsan megtérülő alternatívát jelentenek.Részletes leírás »


Infrafűtés - költséghatékony beruházás

A hőszivattyú mellett létezik egy másik, áramra épülő megoldás, ami kedvező beruházási költséggel telepíthető és hatékonyan hasznosítja az elektromos energiát. Elősorban időszakosan használt ingatlanok esetében ajánlott, vagy ahol a gáz/kémény nem telepíthető.Részletes leírás »

A geotermikus energiában rejlő lehetőség

A globális klímaváltozás arra készteti az embert, hogy átalakítsa jelenlegi energiafelhasználását. Napjainkra a környezetvédelem égető kérdéssé vált, a klímaváltozás hatásait már saját bőrünkön is érezhetjük, így az energiagazdálkodás környezethatékony módja a legnagyobb figyelmet igénylő problémák közé került.Részletes leírás »


Mire jó a biomassza?

A Föld egyre gyarapodó népességének energiafelhasználása nőttön nő. Az energiafelhasználás mértéke és az energiaigény az elmúlt században több mint tízszeresére nőtt. Ezzel szemben az energia előállításához használt fosszilis energiaforrások mennyisége folyamatosan csökken, véges készletei egyrészt nem képesek fedezni ezt a fokozódó igényt, másrészt súlyos környezetkárosító hatásuk miatt is kívánatos visszaszorításuk. Jelenleg világviszonylatban az igényeink 85%-át fosszilis energiahordozókból fedezzük. Napjainkban ezért egyre nagyobb szerepet töltenek be az alternatív energiaforrások.Részletes leírás »

Fűteni, de mivel?

Azt már milliószor hallottuk, hogy milyen sokat lehet megspórolni a megfelelő fűtési technológiával. De ember legyen a talpán, aki a számtalan típus és fajta, a sok leírás és ajánlás között eligazodik. Éppen ezért most megpróbáljuk összegyűjteni a különböző típusú fűtési rendszereket, és bemutatni azok előnyét és hátrányát egyaránt.Részletes leírás »


Fűtés és hűtés – a pazarlás művészete

Otthonunk, munkahelyünk és az egyéb épületek fűtése és hűtése igencsak kiveszi a részét az energiaforrások felhasználásában.Részletes leírás »

A biomassza, mint energiaforrás

Tény, hogy a Föld egyre gyarapodó népességével arányosan növekszik az energiafelhasználás is. Ennek mértéke, az energia iránti igény az elmúlt században a tízszeresére nőtt, ez pedig hatalmas nyomást gyakorol bolygónkra. Az energiafelhasználás mértékének növekedésével szemben azonban az energia előállításához használt fosszilis, azaz nem megújuló energiaforrások készletei végesek,  és már nem képesek fedezni az egyre fokozódó igényt. Emellett súlyos környezetkárosító hatásuk miatt is nagy erőkkel dolgoznak azon, hogy használtukat visszaszorítsák. Jelenleg világviszonylatban az igények 85%-át fosszilis energiahordozókból fedezzük. Napjainkban ezért egyre hangsúlyosabb szerephez jutnak az alternatív energiaforrások, mint például a biomassza.Részletes leírás »


Az energetikai tanácsadók munkája

Egy energetikai tanácsadó cég optimális esetben integrált szolgáltatást képes nyújtani ügyfeleinek, ami magában foglalja műszaki, kereskedelmi és környezetvédelmi szabályzások ismeretét, naprakész információkkal rendelkezik a megújuló energiaforrások legújabb generációs kihasználásáról.Részletes leírás »

Hatékony épületgépészet - Milyen épületgépészeti megoldások jöhetnek szóba, ha igazán energiatudatos

Milyen épületgépészeti megoldások jöhetnek szóba, ha igazán energiatudatos otthont szeretnénk? Röviden a kondenzációs kazánokról, a hőszivattyúról és a napkollektorról...Részletes leírás »


Kazáncsere - amikor mindenki nyer

Gazdaságos üzemeltetés kedvező konstrukciójú kazáncserével

Társasházak energetikai korszerűsítésére dolgozta ki cégünk a hőközpontok felújítására irányuló igen kedvező konstrukciójú szolgáltatását társasházi lakóközösségek számára. Az általunk kínált konstrukció különösen jó hírrel szolgálhat azon társasházaknak, akik a pályázatok forráshiány miatti gyors lezárása miatt nem jutottak eddig támogatáshoz.

A Weishaupt képviselettel kötött együttműködésünk lehetővé teszi a gyors - akár néhány hetes - szállítást, a kedvező fizetési konstrukciót és a kazántest vonatkozásában a 10 éves garanciát. Részletes leírás »

Fűtés terméskővel, márvánnyal

Elektromos fűtés természetes módon? Német minőségű termék a terméskőbe vagy márványba integrált elektromos fűtés. Sugárzó hőleadásának köszönhetően kellemes hőérzetet biztosít és megjelenésében is elegáns környezetet nyújt.Részletes leírás »


Távhő árak összehasonlítása

Győrben és Veszprémben a legolcsóbb, Székesfehérváron a legdrágább a távhő

Győrben és Veszprémben a legolcsóbb, Székesfehérváron a legdrágább a távhő az MTI körképébe bekerült megyeszékhelyek közül. A legtöbb városban az idén január elsejével volt utoljára áremelés, a nemzeti fejlesztési miniszter által meghatározott maximális, 4,2 százalékos mértékben.Részletes leírás »

A jövőben az ablakok fogják termelni az áramot?

Nagy rá a valószínűség a Massachussetts-i Műszaki Intézet (MIT) kutatói szerint.
2008-ban Marc Baldo professzor és csapata egy olyan projektbe kezdett, ami egy teljesen új technikával hasznosítaná a napenergiát. Az eddig megszokott napelemek táblái helyett egy szerves anyagokból álló festéken kísérleteztek, melynek az a célja, hogy az ablakokra felhordva képes legyen katalizálni a fényt és integrálni a táblák belsejébe.Részletes leírás »


Mire jó az energetikai tanúsítvány?

Aki kicsit is jártas a témában, az tisztában van azzal a ténnyel, hogy 2012. január elsejétől, minden 50m2-nél nagyobb területű épületre eladáskor szükséges az energetikai tanúsítvány kiállítása. Az eladó fél, tudomásul veszi, megcsináltatja és kérdez, mert érdeklődő. A kérdés ugyanaz, néha hitetlenkedő, néha egyetértő hanggal.Részletes leírás »

Az épületek tervezése alternatív energetikai rendszerrel

Az épületek tervezésekor a jövőben kötelezően meg kell vizsgálni az alternatív energetikai rendszerek alkalmazásának lehetőségét. Az ezer négyzetméteresnél nagyobb középületeknél 2013. január 9-től, az egyéb épületek esetében 2013. július 9-től vezetnék be a felújítások és bővítések esetén is érvényes kötelezettséget a legutóbbi Magyar Közlönyben megjelent belügyminiszteri rendelet szerint.Részletes leírás »


Mivel fűtsünk a gáz helyett? Néhány szó a szilárd tüzelőanyagokról

Az egyre növekvő gáz árak és a CO2  kibocsátás növekedése miatt érdemes elgondolkodnunk azon, hogy milyen takarékosabb, környezetkímélőbb megoldásokat választhatunk!

Szilárd tüzelőanyagok alkalmazásával költségmegtakarítást érhetünk el, e mellett biomasszával fűteni környezetkímélőbb is hiszen a növény a növekedése során az égés során kibocsátott CO2 mennyiséget már felvette.Részletes leírás »

Már a lakáshirdetéshez is szükséges az energetikai tanúsítvány

Az eladásra vagy bérbeadásra kínált lakásokról a kereskedelmi médiában feladott hirdetésekben közölni kell a lakás - energetikai tanúsítványban szereplő - energetikai minősítését jövő év január 9-től - az erről intézkedő kormányrendelet megjelent a Magyar Közlönyben.Részletes leírás »


Öntisztuló üveg - magasabb hatásfok

Öntisztuló, vízlepergető és csillogásmentes üveget fejlesztenek a Massachusetts-i Műszaki Egyetem (MIT) kutatói, ami által jelentősen csökkenhet a napkollektorok szennyeződése, így nő a hatásfokuk.Részletes leírás »

Víz-víz hőszivattyús rendszer

A talajkollektoros és talajszondás hőszivattyús rendszerek mellett még többféle hőszivattyús rendszer alkalmazása is lehetséges. A víz/víz típusú hőszivattyúknál a környező vízből/talajvízből vonjuk el a szükséges hőenergiát.Részletes leírás »


A talajszondás hőszivattyú működési elve

Megfelelő talajadottságok esetén - vagy amennyiben csupán kis terület áll a rendelkeésünkre - jó alternatívát jelent a talajszondás hőszivattyús rendszer, ebben az esetben a talajban tárolt hőt függőlegesen elhelyezett, mintegy 30-100 m mélységű talajszondák gyűjtik össze.Részletes leírás »

A talajkollektoros hőszivattyú működési elve

A talajnak az a sajátossága, hogy a Nap hőjét egyenletes hőmérsékleten, hosszabb időn át képes tárolni, egész évben lehetővé teszi a hőszivattyús üzemet.

Amennyiben a hőelvonásra alkalmazott kollektorokat vízszintesen, a talajszinttől mintegy 1,5 m mélységben helyezik el talajkollektoros rendszerről beszélhetünk.Részletes leírás »


Hővisszanyerős szellőzés energiahatékonyan

Napjaink korszerű, jól szigetelt házaiban töredékére tudjuk csökkenteni a fűtési hőszükségletet. A lehűlő szerkezetek megfelelően szigeteltek, a nyílászárók légzárása szinte tökéletes. Ebből adódóan a pótlandó hőigény nagy része a szellőztetésből adódik.

A korszerű épületeknél milyen lehetőségek vannak a szellőztetésből eredő energiaszükséglet csökkentésére?Részletes leírás »

Az indukciós kazán

Az indukciós kazán egy újabb lehetőség a hatásfok növelésére és a gázfüggőség csökkentésére. De vajon gazdaságosabb-e, mint egy korszerű kondenzációs kazán, ha figyelembe vesszük az energiahordozók árát is?Részletes leírás »


Fűtés természetes hővel - Hőszivattyú

Környezettudatos hőelőállítás IV.

Hőszivattyúval a levegőben, a talajban vagy a környező vízekben lévő hőenergiát tudjuk hasznosítani. A rendszer egyedülálló előnye, hogy télen fűtésre nyáron pedig hűtésre használható fel.Részletes leírás »

Fűtés pellettel, Környezettudatos hőelőállítás

Környezettudatos hőelőállítás III.

Milyen reális alternatíva létezik a gáz vagy olaj tűzelésű kazánok kiváltására?

A pellettel történő fűtés kiváló lehetőség a gáz vagy olaj tüzelésű kazánok kiváltására, hiszen amellett hogy a megújuló energia forrás, az üzemeltetési költségek is kedvezőek.Részletes leírás »


Fűtés kondenzációs kazánnal és napkollektorral

Környezettudatos hőelőállítás II.

A napkollektor különösen jó kiegészítője a használati melegvíz előállító rendszernek, illetve egyes esetkben a hatékonyan integrálható a fűtési rendszerhez is.Részletes leírás »

Milyen megtakarítási lehetőségeket biztosít a kondenzációs technológia?

Környezettudatos hőelőállítás I.

A modern kondenzációs technológiát összehasonlítva a régi állandó hőmérsékletű kazánokkal akár 30%-os megtakarítás is elérhető.

Az energetikai korszerűsítés során a gépészetet és építészetet együtt érdemes kezelni, hiszen így garantálható a legkedvezőbb rendszer-hatásfok, ezáltal a legnagyobb mértékű megtakarítás.Részletes leírás »


A padlófűtési rendszerek előnyei

A fűtési hőenergia átadásához szükség van meleg felületre, hőmérséklet különbségre - a felület és a helyiség léghőmérséklete között - és időre. A helyiség határoló felületei biztosítanak elegendő felületet, amely kihasználásával alacsony hőmérsékletű fűtővíz esetén is tudjuk biztosítani a megfelelő hőmennyiséget. Annak függvényében, hogy melyik határoló felületen visszük be a hőt, beszélünk falfűtésről, mennyezetfűtésről, illetve padlófűtésről. Részletes leírás »

Mi a különbség a radiátor rendszerek között?

A lakásokban elhelyezett fűtőtesteket többféle képen lehet összekötni.

De mi a különbség közöttük?Részletes leírás »


Hőközpont és hőfogadó

Közismert, hogy távfűtésnek alapvető eleme a hőközpont, de vajon mire jó és hogyan kapcsolódik a távfűtési rendszerbe?Részletes leírás »

Hogyan csökkenthető eredményesen a vízfogyasztás?

A környezettudatos építészetről szóló tanulmányokban számos megoldást olvashatunk a megfelelő hőszigetelésről, légtechnikáról vagy korszerű gépészeti megoldásokról, de a vízfelhasználásról kevesebb szó esik.


A természeti erőforrások felhasználása során a fenntarthatóság biztosítása éppolyan fontos a vízfelhasználás esetében is, mint a fűtésre vagy melegvízelőállításra használt rendszereknél.

Hogyan csökkenthető eredményesen a vízfogyasztás?

 Részletes leírás »


Mikor kötelező az energetikai tanúsítvány?

Mikor kötelező elkészíttetni az épület energetikai besorolását?

2008-tól új épület építése vagy teljeskörű épületfelújítás esetén már szükséges az energetikai tanúsítás megszerzése.

2012. január 1-től pedig már meglévő épületekre is kötelező az energetikai tanúsítvány elkészíttetése az alábbi esetekben:Részletes leírás »

Megújuló energia a MÁV-nál

A MÁV-GÉPÉSZET Zrt. 2011-ben több megtérülő energetikai beruházást hajtott végre, amelyek hosszú távon csökkentik az energiaköltségeket. A MÁV-GÉPÉSZET a miskolci telephelyen a melegvíz-ellátás biztosítására napkollektorokat létesített, továbbá LED-es szerelőakna világítást alakított ki, Nagykanizsán a fűtési rendszert korszerűsítette, Szolnokon pedig korszerű, energiahatékony világítási rendszert épített ki.Részletes leírás »


Zöldül és megduplázódik a kapcsolt energiatermelés a század közepére

Az évszázad közepére a jelenlegi 11 százalékról 26 százalékra növekedhet a hővel kapcsoltan áramot termelők részesedése Európa áramtermelésében, és jellemzően megújuló energiát használnak majd - áll az Európai Kapcsolt Energia Szövetség (COGEN Europe) legfrissebb jelentésében.Részletes leírás »

Meddő és hasznos teljesítmény

A meddő és hasznos teljesítmény meghatározása

Mi a kedveztőtlen teljesítménytényező következménye?

Megoldás a fázisjavítás!Részletes leírás »


Újra kell rajzolni a világ energiatérképét?

Olajhomok, palagáz mint alternatíva

Terjedelmes összeállítást közölt a világ energiapiacainak legújabb, trendértékű fejleményeiről nemrégiben a The New York Times. A középpontba a fosszilis energia kitermelésének újszerű megközelítései kerültek, nem utolsósorban azért, mert a hagyományostól eltérő megoldások a jelenleg Közel-Keletre összpontosuló, stratégiailag meghatározó "energetikai hatalom" feldarabolódását és szétterülését eredményezhetik, kikényszerítve a világ energiatérképének jelentős módosítását.Részletes leírás »

Energetikai tanúsítvány | Energia tanúsítás

Hogyan javítható az épület energetikai besorolása? Meghatározó tényező a felhasznált energia fajtája!

Magasabb áron szeretné értékesíteni az ingatlanát? Pályázati támogatást szeretne igénybe venni? Vagy egyszerűen csak az üzemeltetési költségeket szeretné csökkenteni? 

Számos esetben fontos lehet az épület energetikai tanúsítványában meghatározott besorolás javítása... Részletes leírás »


Termálvíz az állatkertbe

A Fővárosi Állat- és Növénykert hőellátása termálvízzel

A Széchenyi Fürdő "hulladék" termálvízének felhasználását kitűző projekt célja, hogy az Állatkert épületeinek fűtését a jelenlegi, gázkazánokkal történő fűtés helyett megújuló, geotermikus energiával oldja meg. Az év enyhébb időszakaiban a tervezett rendszer teljes mértékben kiváltaná a fosszilis energiahordozók használatát, így környezettudatosabb, sőt gazdaságosabb üzemeltetést tudna az Állatkert fenntartani.Részletes leírás »

Milyen klímát vegyek? Milyen kategóriák léteznek? Érdemes 4-es COP-val beépíteni?

Bár az idő – a szép ősz ellenére – nem kívánja meg, hogy klímát használjunk, az árak most talán alacsonyabbak az igény csökkenésével, így érdemes elgondolkodni, hogy a következő nyárra milyen léghűtő-berendezést szereltessünk.Részletes leírás »


Strangszabályozás, fordulatszám szabályozott szivattyúk

Írtunk már a termosztatikus radiátorszelepekről, amelyekkel 10%-ot spórolhatunk gázszámlánkból. Elengedhetetlen kiegészítő eszköze a dinamikus strangszabályozó. Amennyiben az így lecsökkent fűtési melegvíz keringtetési térfogatáram-igény lecsökken, szivattyúink teljesítményéből is visszavehetünk, és ezzel éves szinten a szivattyúzásra fordított villamosenergia 50%-a megtakarítható!

Részletes leírás »

Megtakarítás a meddő energia gazdálkodás segítségével

A meddő teljesítmény megfelelő kompenzálásával növelhető a nagy energia forgalmú elektromos berendezések gazdaságossága. Miből adódik a megtakarítás? Egyrészt a számla értékének csökkenéséből - a pótdíjak elkerüléséből adódóan -, másrészt több és nagyobb hatásos villamos energia vételezéséből, aminél a megtakarítást a hálózat fejlesztés megfizetésének elkerülése okozza.Részletes leírás »


Elektromos energiát is előállító kondenzációs fűtőberendezés

A Remeha cég a mikrogenerációs energiaforrások egyik leghatékonyabb ágában, a mikro CHP fejlesztésében ért el mára jelentős eredményt. A CHP kazán a központi fűtés és HMV számára termelt hő mellett a benne működő Stirling motor segítségével áramot is generál.Részletes leírás »

Időjáráskövető fűtésszabályozás - Avatkozzunk be előre a kazánteljesítménybe!

Időjáráskövető fűtésszabályozás - Nézzünk ki az ablakon, hogy hogyan változik az idő, és avatkozzunk be előre a kazánteljesítménybe!

Sokszor előfordul, hogy a szobában még meleg van, de kinézve látjuk, hogy jön az eső, a rossz idő, a lehűlés. „Dobjunk még egy fát a tűzre”, nem akarok fázni… De ezt megteszi helyettünk az időjáráskövető automatika.

Részletes leírás »


Termosztatikus radiátorszelepek – helyiségenkénti hőmérsékletszabályozás

A fűtési rendszerek szíve a megfelelő kazán. De mit ér egy jó kazán megfelelő szabályozás nélkül? A termofejek beállítják az adott helyiség hőmérsékletét, ráadásul kivitelüktől függően különböző sebességgel. Hogyan működnek?

Részletes leírás »

Kondenzációs kazán létjogosultsága régi magas fűtővíz-hőmérsékletű rendszerekre

Mint a "Hatásfok 100% fölött? - Kondenzációs kazán" című leírásunkban bemutattuk, a kondenzációs kazánoknak a hatásfoka messze jobb, mint a régebbi állandó vagy alacsony hőmérsékletű kazánoké. Akár 20-40%-ot is nyerhetünk! De hogyan lehetséges ez, a régi melegvizes rendszereken?Részletes leírás »


Hőségriadó

Budapest, 2011. július 10., vasárnap (MTI) - A kánikulában a hűtőberendezések használata miatt nő a villamosenergia-fogyasztás, a Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító (Mavir) Zrt. előzetes adatai szerint szombaton és vasárnap 5.600 megawatt felett volt a napi csúcsteljesítmény, amely, ha folytatódik a meleg átlépheti a 6.000 megawattot is.

Részletes leírás »

Jean! Engedje be azt a 3 fokot kintről! - Hőszivattyúk

- Jean! Hány fok van itt benn?
- 19 Uram!
- És hány fok van kint?
- 3 Uram!
- Jean! Engedje be azt a 3 fokot kintről!
hangzik a vicc. Amit az ember el tud képzelni, azt meg is tudja valósítani. A hőszivattyú (fűtési üzemmódban) a hidegebb közegtől elvont hőenergiát a melegebb közeg felé közvetíti.Részletes leírás »


Idegen légió a fürdőszobában - Védekezés a legionella ellen

Sokat hallottunk már a légutakat megtámadó kórokozókról, valóban lehet veszélyforrás, ezzel szemben könnyű ellene védekezni, ha egy pár szabályt betartunk.

Részletes leírás »

Hatásfok 100% fölött? - Kondenzációs kazánok

Feltalálták az örökmozgót? Miért nem én voltam? - gondolhatják, mikor kezükbe véve egy terméktájékoztatót, a kondenzációs kazán hatásfokánál 100% fölötti értéket találnak. Hogyan lehetséges ez?Részletes leírás »


Szabályozott szellőzés

Napjaink épületeinek légzáró nyílászárói és az általában párazáró határoló szerkezetek szükségessé teszik a megfelelő szellőztetés megteremtését. Az elégséges légcsere hiányában egészségügyi kockázatok és épületszerkezeti károk léphetnek fel, ezek elkerülésére indokolt lehet a megfelelő légbevezető elemek és elszívó ventillátorok beépítése. A legkorszerűbb rendszerek hőcserélővel is rendelkeznek.Részletes leírás »
general building contractor - english © 2009-2023 Pannon Építőműhely kft. Kapcsolat