Energiatakarékos megoldások - Almérő telepítés

Almérő telepítéswww.pannonmuhely.hu » Épületenergetika kezdőlap » Az energiatudatos épület » Almérő telepítés

 

 

Almérő telepítés információk > > >

 

 

 

 

Almérő telepítés - cikktár
Almérő telepítési kötelezettség módosított határidővel

Az almérő telepítésre vonatkozó fokozatos bevezetési kötelezettséget módosította az 1/2020. (I. 16.) MEKH rendelet, amely alapján az almérés bevezetése 2022. január 1-től kötelező, de ezen időponttól már a kisebb teljesítményű nagyfogyasztókat is be kell vonni a mérésbe.Részletes leírás »


A legjobb út az energiahatékonyság felé

Napról-napra egyre gyorsabban fejlődik a technika, az új technológiák pedig életünk mindennapi részévé válnak. Ezek a technikai újítások nem kerülik el az építészetet sem, egyre szélesebb körökben lesznek megtalálhatóak az épületautomatizálási rendszerek is, melyekkel olyan ötletek is könnyedén megvalósíthatók, melyekről eddig még csak álmodoztunk.Részletes leírás »

Folyamatos és online energia kontroll

Még az olyan épületekben is, ahol maximálisan szem előtt tartják az energiahatékonyságot, szükség van az energiafogyasztás folyamatos figyelemmel kísérésére. Erre manapság már léteznek olyan szoftverek, melyekkel pofonegyszerű és maximálisan megbízhatóan elvégezhető ez a feladat.Részletes leírás »


Milyen előnyökkel jár az energetikai vizsgálat?

Ahogy igyekszünk a közlekedésben is visszaszorítani a környezetszennyezést, úgy az irodánk energiapazarlását is minimalizálhatjuk. Ahhoz, hogy megállapíthassuk, mennyi energiát használ fel irodánk, meg kell vizsgálnunk a villamosenergia-felhasználást és a fűtési- illetve hűtési adatokat.Részletes leírás »

A főmérő almérőként is alkalmazható!

A Magyar Közlöny 2020. június 29-i számában megjelent az energetikai szakreferens igénybevételére köteles gazdálkodó szervezetek által telepítendő almérők telepítési pontjainak, valamint az almérők alkalmazásával történő mérés minimális követelményeinek meghatározásáról szóló 1/2020. (I. 16.) MEKH rendeletet módosítása. A módosított szabályokat az egyes adatszolgáltatási, műszaki és díjfizetési tárgyú MEKH rendeletek módosításáról szóló 6/2020. (VI. 29.) MEKH rendelet tartalmazza.Részletes leírás »


Almérő rendelet: beszámolási kötelezettség az almérőkből származó adatokhoz

Az almérő felszerelésére kötelezett gazdálkodó szervezetnek a mérési adatokat hozzáférhetővé kell tennie az általa alkalmazott energetikai szakreferens vagy energetikai szakreferens szervezet számára.Részletes leírás »

Almérő rendelet: a beépített legnagyobb egyidejű teljesítményigény

Az almérő telepítési pontok meghatározásához először tisztázzuk a betáplálási pont és a beépített legnagyobb egyidejű teljesítményigény jelentését.Részletes leírás »


Almérő telepítés: mit bízzunk szakemberre?

 

A kötelező telepítés specifikációjának megalkotása során hasznos áttekinteni a vállalat energiafolyamatait, hiszen lehetnek olyan mérési pontok, ahova az almérő telepítése nem kötelező, de telepítésével érdemben javítható a vállalat energiagazdálkodása.Részletes leírás »

Mi lehet almérő, és mi nem?

 

Milyen energiahordozók fogyasztását kell almérőkkel mérni? Megfeleltethető az elszámolási mérő almérőnek? Csak hitelesített fogyasztásmérőt lehet almérőként alkalmazni? Ha a berendezés rögzíti saját fogyasztását, a mérési adatok elérhetővé tételével megfelelünk-e az almérő telepítési kötelezettségünknek?Részletes leírás »


A kötelező almérő felszerelés ütemezési előírásai

Az almérő felszerelési kötelezettség fokozatosan kerül bevezetésre az energetikai szakreferens igénybevételére kötelezett szervezeteknél.

A 2020-as elvárások szigorodnak 2021. ill., 2022. január 1-től a berendezések teljesítményei, illetve az üzemidő függvényében, az összefoglaló táblázat szerint:Részletes leírás »

Ahol energetikai szakreferens is van, ott almérő is kötelező

Az energetikai szakreferens igénybevételére köteles gazdálkodó szervezeteket a MEKH almérők telepítésére kötelezi. A rendelet 2020. január 24-től hatályos, azonban a kötelezettség fokozatosan kerül bevezetésre. A bevezetés ütemezéséről bővebb információ: A kötelező almérő felszerelés ütemezési előírásai > >Részletes leírás »


Milyen haszna származik a cégeknek az almérő telepítésből?

Az energetikus vagy az energetikai szakreferens számára segítséget jelentenek az almérők által szolgáltatott adatsorok. MIvel ezek a szakemberek a megbízó vállalat érdekében, energiaköltségeik féken tartása céljából tevékenykednek, a vállalatoknak konrét előnye származik az almérők által biztosított össz-energiafogyasztási adatok ismeretéből.Részletes leírás »

Milyen technológiai elvárásoknak képes megfelelni egy almérő?

  • A XXI. század elvárásainak megfelelően a modern almérők tárolják az adatokat, így egy időszak fogyasztási adatai lekérhetők.
  • Távmérésre adnak lehetőséget, amennyiben az almérőt az internethez csatlakoztatják.  
  • Távleolvasással ellátottak, azaz az almérők valós idejű hozzáférést biztosítani képesek a fogyasztási adatokhoz.


Részletes leírás »


Épületek modernizációja – smart metering – okos épületek

Egy okos épület sokféle osztályba sorolható a felhasznált technológiák szintjének megfelelően. A különféle érzékelők telepítése (pl mozgásérzékelő világítás a kapunál) alaptudásnak tekinthető, ezt a különféle almérők telepítésén át számos lehetőség követi, egészen a teljesen intelligens épületautomatizálásig.Részletes leírás »

Mi a feladata egy szakreferensnek az almérő telepítés kapcsán?

Átlagosan 4-30 % közötti a cégek felesleges energiafelhasználása, ami a legkisebb költséggel almérők telepítésével csökkenthető. A fogyasztási  adatok birtokában megfelelő intézkedések hozhatók, a felesleges energia fogyasztásának visszafogására nyílik mód, amely megfelel az EU szigorodó energiahatékonysági szabályozásának.


Az energiahatékonyságról szóló, 2015. évi LVII. törvény szakreferens kötelezettségről szóló része 2018. január 1-én kiegészült az almérők felszerelésének és üzemelésének kötelezettségével. Ennek vonatkozásában új szakreferensi teendők kerültek kijelölésre:Részletes leírás »


Fenntartható településekhez energiatakarékos intézmények szükségesek

Fenntartható fejlődéshez és a klímaadaptációhoz kapcsolódó témák kerültek reflektorfénybe szeptember 13-án, a Klímabarát Települések Szövetsége és a Hegyvidéki Zöld Iroda szervezésében létrejött rendezvényen. Állomásról-állomásra vándorolva, az alábbi témakörökről juthattak hasznos információkhoz a résztvevők:Részletes leírás »

Nincs még vállalkozásának energia monitoring rendszere?

Pedig rendkívül megéri! Energia monitoring rendszerrel rövid időn belül figyelemreméltó eredmények érhetőek el az energiahatékonyság terén. Az ezzel megtakarított jelentős összeg pedig korszerűsítésre, vagy akár az üzleti hatékonyság növelésére is fordítható. Jól hangzik, ugye? Akkor miért van az, hogy sok cég mégsem tartja kontroll alatt az energiafogyasztását? Részletes leírás »


Kontrollálni kell a villamos energia fogyasztást!

Csúcsmennyiségű villamos energiát használtunk fel hazánkban 2017-ben. A tavalyi évhez képest mintegy 2,5 százalékkal többet, de ha a szökőnapot is számoljuk, 2,6 százalékkal – olvasható ki a MAVIR Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító Zrt. adataiból. Ez az adat jól megválasztott energiamonitoring rendszerek alkalmazásával  azonnal jelentősen csökkentené a költségeket a gazdasági társaságoknál is.Részletes leírás »

Az energiakontrollon a cégek életképessége is múlhat

Gazdasági vállalkozás megbízottjaként tisztában  van Ön azzal, hogy mennyi energiát fogyaszt? És azzal, hogy milyen megoldásokkal optimalizálhatná ezt a fogyasztást a napi folyamatok során? Miért érdekes ez? Mert egyszerű változtatásokkal akár 20 százalékkal is csökkenthetnék az energiaköltségüket!Részletes leírás »


Szigorodó épületenergetikai követelmények az EU-ban

2017 végén az Európai Parlament, az Európai Tanács és az Európai Bizottság megállapodott az épületek új energiahatékonysági követelményeiről. Az elfogadást követően az Európai Bizottság energiaunióért felelős alelnöke tartott sajtótájékoztatót arról, miért van óriási jelentősége a mostani döntésüknek.Részletes leírás »

Miért jelent nagy lépéselőnyt a vállalkozásoknak az energiakontroll?

Amikor egy vállalat időt, energiát és pénzt fektet abba, hogy folyamatosan monitorozza és ellenőrizze folyamatinak energiafelhasználását, nagy előnyre tehet szert a konkurenciával szemben. Nincs ebben semmi meglepő, egy jól kidolgozott és betartott energiakoncepció nem kevés pénzt spórol meg a cégek számára, amit a fejlődésre, a tevékenység optimalizálására, azaz a nyereség növelésére fordíthatnak.Részletes leírás »


Okos mérőeszközökkel a középületek energiahatékonyságáért 2.

A középületek energiafogyasztásának számottevő csökkentéséhez a jelentős költségigényű energetikai beruházások mellett azok a módszerek is nagyban hozzájárulhatnak, amelyek a fogyasztás részletes mérésén, elemzésén, valamint az épülethasználók együttműködésén, szemléletformálásán alapulnak. Ilyen módszerek kidolgozása és tesztelése történik a Together-projekt keretében, melyben hét közép-európai ország önkormányzata, energiahatósága és tudományos intézete vesz részt –  a Pannon Építőműhely Kft. szakembereinek bevonása mellett. Részletes leírás »

Okos mérőeszközökkel a középületek energiahatékonyságáért 1.

Together-projekt néven 2016 júniusában nemzetközi együttműködési program indult abból a célból, hogy közösen dolgozzanak ki megoldásokat a középületek energiafogyasztásának csökkentésére és a megújuló energiaforrások használatának elősegítésére. A program keretében a Hegyvidéki Önkormányzat innovatív technológiai megoldásokkal és a fogyasztók bevonásával tervezi csökkenteni középületeinek energiafogyasztását, és ehhez a Pannon Építőműhelyt Kft.-t választotta egyik partneréül.Részletes leírás »


Amikor már a robotok „játszanak” a bowling pályán is

Idén került először megrendezésre Magyarországon a “World Robot Olympiad” (WRO) egyetemistáknak szóló versenyszáma (Advanced Robotics Challenge), Debrecenben. A National Instruments eseményére több mint 40 csapat jelentkezett az ország különböző műszaki felsőoktatási intézményeiből. Ami a résztvevők teljes számát illeti, szerte a világban több mint 50 ország több ezer csapata mérte össze tudását ugyanazon feladat megoldásában.Részletes leírás »

Miért előnyös az energia monitoring alkalmazása a termelésirányításban?

Miért hasznos az energia monitoring? Miért érdemes az energia kontroll rendszert alkalmazni a termelésirányítás során? Megéri a gyártás?Részletes leírás »


Miért érdemes az energia kontroll rendszert alkalmazni a termelésirányítás során?

Miért hasznos az energia monitoring? Miért érdemes az energia kontroll rendszert alkalmazni a termelésirányítás során? Megéri a gyártás?Részletes leírás »

Az Energia Kontroll Rendszer minden résztvevőnek előnyös

A mérnöki szaktudás elősegíti a költséghatékony és környezettudatos működést. Az energia racionalizálási törekvések minimális befektetést igénylő vagy akár beruházás mentes konstrukcióban is megvalósíthatóak. Az üzemeltetési költségek akár 20-50 %-kal is csökkenhetnek ily módon! Az energiafogyasztás kézben tartása minden résztvevőnek előnyös:Részletes leírás »


Okosotthonok távoli vezérlése

A tabletek és okostelefonok elterjedése rohamos mértékben nő. Ezzel egyetemben az épületvezérlési fejlesztések is újabb és újabb vívmányokkal állnak elő, amelyeket próbálnak minél jobban a pörgős, rohanós életvitellel összehangolni.Részletes leírás »

Milyen esetekben nyújt tökéletes megoldást az épületautomatizálás?

Az intelligens házakban, vagy más néven gondolkodó házakban mindent a kényelmi szempontok szerint alakítanak ki: a világítási rendszer, az árnyékolók és redőnyök, a multimédia rendszer vezérlése is a maximális komfortot szolgálják.

A fűtésrendszernél és az egyéb gépészeti rendszereknél – mint például a szellőzés, az öntözés vagy a klíma – a költségmegtakarítás az elsődleges szempont.Részletes leírás »


Mit jelent az épületautomatizálás a lakóingatlanokban?

Az épületautomatizálás manapság már nem a családi magazinok hasábjairól visszaköszönő elérhetetlen  épületgépészeti megoldások egyike. Mára az energiafelhasználás csökkentésének szerves és igen fontos részévé vált, mellyel mi magunk is nagyban szerepet vállalhatunk az energiafogyasztás minimalizálásában. És ehhez társul még az az egyáltalán nem elhanyagolható előnye, hogy általa nagy mértékben faraghatunk költségeinkből is.Részletes leírás »
general building contractor - english © 2009-2023 Pannon Építőműhely kft. Kapcsolat