Almérő telepítéswww.pannonmuhely.hu » Épületenergetika kezdőlap » Az energiatudatos épület » Almérő telepítés

Napjaink technikai újdonságai, eszközei egyre inkább teret hódítanak a lakások, épületek kialakítása során is. Ha a mai modern épületeket épületautomatizálási rendszerrel tervezik, akkor akár olyan ötletek is megvalósíthatóak, amelyeket idáig csak a filmekben, vagy a fantázia világában voltak elképzelhetőek. Az épület elemei előre meghatározott módon akár kézi, akár automata irányítással is működtethetőek, úgy ahogy a komfortérzetünk megkívánja. A "gondolkodó házban" a világítási rendszer elemei, a redőnyök, az árnyékolók vagy akár a multimédia rendszerek vezérlése a kényelmi szempontok szerint kerül kialakításra, míg a fűtésrendszer valamint az egyéb gépészeti rendszerek (szellőzés, klíma, öntözés) vezérlése során a költségek megtakarítása a fő szempont.
 

Kép címe(kulcsszóval)
Épületautomatizálási rendszer kezelőfelülete

 

 

Milyen előnyök származhatnak az épületautomatizálás megvalósításával?

 

 

 • költségtakarékosság, gazdaságosság, hiszen a
  • fűtés és a klímaberendezés vezérlése történhet:
   • időzítve (időpontok, napszakok, hétköznap, hétvége stb…)
   • a külső hőmérséklettel összehangoltan (érzékelőkkel, termosztáttal)
   • csak a kiválasztott szobákat fűtve (pl. szállodában, ami foglalt)
   • a használó igényei szerint (pl. lakásba érkezés előtt ill. után a fűtés be ill. ki kapcsolása)
  • az elektromos berendezések vezérlése történhet
   • időzítve
   • fénymérővel (külső fénytől függő vezérléssel)
   • mozgásérzékelővel (pl.: garázs, teraszok, közlekedők, járdák)
   • komfort, kényelemi funkciók (pl.: TV nézés közben a lámpák fényerejének csökkentése, redőnyök leengedése)
 • a rendszer egyszerű programozhatósága, rugalmas használat
 • megnövelt biztonság, hiszen az egyes elemek (pl.: redőny) vezérlése összehangolható a riasztó ill. kamerarendszerrel is, így tilthatunk, korlátozhatunk funkciókat, vagy éppen más üzemmódba állíthatjuk a rendszer elemeit.
 • a legkülönfélébb kényelmi igények kielégítése, elektromos berendezések összehangolt vezérlése: villanykapcsolókkal, távirányítókkal vagy fali érintőképernyőkkel, ill. a fűtési komfort növelése

 

Kép címe(kulcsszóval) Kép címe(kulcsszóval)
Épületautomatizálási rendszer kezelőfelülete

 

 

További funkciók és ötletek az épületautomatizálási rendszerekhez

 

 

 1. Az épület elhagyásakor az összes meghatározott fogyasztót egy gombnyomással lekapcsolhatom, azaz áramtalaníthatom a házat (pl., hűtő, mosogatógép, mosógép, stb. kivételével), így nyugodt érzéssel elhagyva lakásomat. Innentől nem kell feltenni magunknak a már sokat gyakorolt kérdéseket: "Lekapcsoltam minden lámpát?" , "Letekertem a fűtést?" , "Kikapcsoltam a ...?"
 2. A hazaérkezésünk alkalmával az épület áram alá kerül, tehát az összes fogyasztót az igényeknek megfelelően tudjuk kezelni.
 3. Amint beléptünk a lakásba kiválaszthatjuk a megfelelő világítási képet, ami azt jelenti, hogy egy gombnyomásra a meghatározott helyiségek világításai a megfelelő fényértékre kapcsolódnak fel.
 4. Lefekvéshez készülődve nem kell körbe járni a házat, hogy minden fogyasztó le van-e kapcsolva, mert ez egy gombnyomással megoldható az ágy mellől: lemegy az összes redőny, lekapcsol minden meghatározott fogyasztót (pl.: a hűtő nem), a fűtést (hűtést) átkapcsolja az éjszakai értékre, a hálószoba világítását lekapcsolja.
 5. Reggeli ébredéskor már az ágyunk mellől egy gombnyomással felkapcsolhatjuk az útvonal megvilágítás fényeit, felhúzhatjuk a nappaliban, étkezőben, konyhában a redőnyöket, bekapcsolhatjuk a kávéfőzőt, aktiválhatjuk a fűtés (hűtés) komfortos fokozatát, így nem zavarva párunkat, gyermekeinket. (Az ő helyiségeikben minden marad az aktuális állapotban.)
 6. Hosszabb időre történő eltávozás esetén a jelenlét szimuláció véletlenszerűen kapcsol be különböző fogyasztókat, enged le redőnyöket, stb. Ezzel azt az érzetet keltve, hogy a házban tartózkodik valaki.
 7. Beállított szélerősség esetén a napellenző behúzódik, hogy ne keletkezzen kár benne. Ha a szél már alábbhagyott, akkor a napellenző megint visszaáll az eredeti állapotra. (Ez a redőnyökkel is elvégezhető, hogy esetlegesen nyitva maradt ablaknál ne tudja becsapni a huzat, így nem tud betörni az üveg)
 8. Gyermekünk sokszor kéri meg, hogy szobájában hagyjuk égve a világítást. Mostantól megvalósítható, hogy a gyerekszoba elhagyásakor a saját kényelmünk és gyermekünk álomba merülése is egyszerre teljesüljön. A szobából kijövet elég megnyomnunk a kapcsolót és a világítás 20 perc alatt elhalványodik. Ezalatt gyermekünk nyugodtan elalszik, és észre sem vesz az egészből semmit.
 9. Ha az éjszakai nyugalom csendjét valamilyen szokatlan nesz zavarja meg, akkor sem kell megijednie, mert a pánikgomb megnyomásával az összes világítás felkapcsolódik, az összes redőny felhúzódik és a külső világítás villogni kezd, amire még a szomszéd utcában is felébrednek... Ha mindent rendben talált, akkor visszafeküdve a korábban leírt funkciók ellenkezői teljesülnek a kapcsoló megnyomásával.
 10. Éjszakai kijárások alkalmával az erős fény bántja szemünket. Ilyenkor elég csak az ágy melletti kapcsolót megérintenünk és a WC-ig egy éjszakai üzemmódban működő, csökkentett világítás gondoskodik a megvilágításról.
 11. A kertkapu nyitásakor felkapcsolnak az udvar és a terasz fényei, mintegy útvonal megvilágítást adva a bejárati ajtónkhoz (beállított sötétség esetén)
 12. A garázs vagy kertkapu becsukása után az útvonal fényei 3 perc múlva lekapcsolódhatnak, míg a kerti világítások megmaradnak.
 13. Az infrás érintőképernyős távirányítón csak hozzá kell érnem a feltüntetett helyiséghez, és azon belül bármit tudok működtetni, akár a multimédiás eszközöket, vagy a klimatizáló rendszert is
 14. A beriasztott, magára hagyott házban ablaknyitás esetén (ami lehet huzat is) a rendszer a hozzá tartozó elektromos redőnyt leengedi. További nyitás, mozgás esemény hatására, minden elektromos hálózatot lekapcsol, minden redőnyt leenged, és SMS értesítést küld a beállított telefonszámokra a rendkívüli eseményről, valamint aktiválja a riasztót.

Egyéb jellemzők:

 • bemeneti nyomógombok = 24 V (érintésvédelem)
 • az áram a reléknél kapcsolódik le a hálózatról (230V)
 • jelenlét szimuláció arra az esetre, ha elutaznánk
 • riasztóval összeköthető
 • segélyszolgálat riasztása telefoninterfész segítségével
 • behatolás, tűz, gázszivárgás, stb. jelzése GSM telefonra
 • központi pánik gomb (minden világítás felkapcsolódik, redőnyök felhúzódnak, külső hang/fényjelző jelez)
 • interneten keresztüli elérhetőség


A rendszer kialakításánál nagyon fontos az előretervezés, és a kábelezés kialakítása az igények felmérésének megfelelően, mert a funkciók utólagos kombinálása, személyre szabása csak a tervezett elemek felhasználásával oldható meg egyszerűen. Mivel a rendszer modulárisan, akár több részletben bővíthető, így nincs szükség nagy kezdőberuházásra, mert a későbbiekben is illeszthetőek hozzá a további opciós egységek (ebben az esetben főleg fontos, hogy a kábelezés kiépítése tartalmazza a további modul bővítés lehetőségét).
A főmérő almérőként is alkalmazható!

A Magyar Közlöny 2020. június 29-i számában megjelent az energetikai szakreferens igénybevételére köteles gazdálkodó szervezetek által telepítendő almérők telepítési pontjainak, valamint az almérők alkalmazásával történő mérés minimális követelményeinek meghatározásáról szóló 1/2020. (I. 16.) MEKH rendeletet módosítása. A módosított szabályokat az egyes adatszolgáltatási, műszaki és díjfizetési tárgyú MEKH rendeletek módosításáról szóló 6/2020. (VI. 29.) MEKH rendelet tartalmazza.Részletes leírás »


Almérő rendelet: beszámolási kötelezettség az almérőkből származó adatokhoz

Az almérő felszerelésére kötelezett gazdálkodó szervezetnek a mérési adatokat hozzáférhetővé kell tennie az általa alkalmazott energetikai szakreferens vagy energetikai szakreferens szervezet számára.Részletes leírás »

Almérő rendelet: a beépített legnagyobb egyidejű teljesítményigényről

Az almérő telepítési pontok meghatározásához először tisztázzuk a betáplálási pont és a beépített legnagyobb egyidejű teljesítményigény jelentését.Részletes leírás »


Almérő telepítés: mit bízzunk szakemberre?

 

A kötelező telepítés specifikációjának megalkotása során hasznos áttekinteni a vállalat energiafolyamatait, hiszen lehetnek olyan mérési pontok, ahova az almérő telepítése nem kötelező, de telepítésével érdemben javítható a vállalat energiagazdálkodása.Részletes leírás »

Mi lehet almérő, és mi nem?

 

Milyen energiahordozók fogyasztását kell almérőkkel mérni? Megfeleltethető az elszámolási mérő almérőnek? Csak hitelesített fogyasztásmérőt lehet almérőként alkalmazni? Ha a berendezés rögzíti saját fogyasztását, a mérési adatok elérhetővé tételével megfelelünk-e az almérő telepítési kötelezettségünknek?Részletes leírás »


A kötelező almérő felszerelés ütemezési előírásai

Az almérő felszerelési kötelezettség fokozatosan kerül bevezetésre az energetikai szakreferens igénybevételére kötelezett szervezeteknél.

A 2020-as elvárások szigorodnak 2021. ill., 2022. január 1-től a berendezések alábbi teljesítményei, illetve az üzemidő függvényében:Részletes leírás »

Ahol energetikai szakreferens is van, ott almérő is kötelező

Az energetikai szakreferens igénybevételére köteles gazdálkodó szervezeteket a MEKH almérők telepítésére kötelezi. A rendelet 2020. január 24-től hatályos, azonban a kötelezettség fokozatosan kerül bevezetésre. A bevezetés ütemezéséről bővebb információ: A kötelező almérő felszerelés ütemezési előírásaiRészletes leírás »


Milyen haszna származik a cégeknek az almérő telepítésből?

Az energetikus vagy az energetikai szakreferens számára segítséget jelentenek az almérők által szolgáltatott adatsorok. MIvel ezek a szakemberek a megbízó vállalat érdekében, energiaköltségeik féken tartása céljából tevékenykednek, a vállalatoknak konrét előnye származik az almérők által biztosított össz-energiafogyasztási adatok ismeretéből.Részletes leírás »

Milyen technológiai elvárásoknak képes megfelelni egy almérő?

 • A XXI. század elvárásainak megfelelően a modern almérők tárolják az adatokat, így egy időszak fogyasztási adatai lekérhetők.
 • Távmérésre adnak lehetőséget, amennyiben az almérőt az internethez csatlakoztatják.  
 • Távleolvasással ellátottak, azaz az almérők valós idejű hozzáférést biztosítani képesek a fogyasztási adatokhoz.


Részletes leírás »


Épületek modernizációja – smart metering – okos épületek

Egy okos épület sokféle osztályba sorolható a felhasznált technológiák szintjének megfelelően. A különféle érzékelők telepítése (pl mozgásérzékelő világítás a kapunál) alaptudásnak tekinthető, ezt a különféle almérők telepítésén át számos lehetőség követi, egészen a teljesen intelligens épületautomatizálásig.Részletes leírás »

Mi a feladata egy szakreferensnek az almérő telepítés kapcsán?

Átlagosan 4-30 % közötti a cégek felesleges energiafelhasználása, ami a legkisebb költséggel almérők telepítésével csökkenthető. A fogyasztási  adatok birtokában megfelelő intézkedések hozhatók, a felesleges energia fogyasztásának visszafogására nyílik mód, amely megfelel az EU szigorodó energiahatékonysági szabályozásának.


Az energiahatékonyságról szóló, 2015. évi LVII. törvény szakreferens kötelezettségről szóló része 2018. január 1-én kiegészült az almérők felszerelésének és üzemelésének kötelezettségével. Ennek vonatkozásában új szakreferensi teendők kerültek kijelölésre:Részletes leírás »


Fenntartható településekhez energiatakarékos intézmények szükségesek

Fenntartható fejlődéshez és a klímaadaptációhoz kapcsolódó témák kerültek reflektorfénybe szeptember 13-án, a Klímabarát Települések Szövetsége és a Hegyvidéki Zöld Iroda szervezésében létrejött rendezvényen. Állomásról-állomásra vándorolva, az alábbi témakörökről juthattak hasznos információkhoz a résztvevők:Részletes leírás »

Nincs még vállalkozásának energia monitoring rendszere?

Pedig rendkívül megéri! Energia monitoring rendszerrel rövid időn belül figyelemreméltó eredmények érhetőek el az energiahatékonyság terén. Az ezzel megtakarított jelentős összeg pedig korszerűsítésre, vagy akár az üzleti hatékonyság növelésére is fordítható. Jól hangzik, ugye? Akkor miért van az, hogy sok cég mégsem tartja kontroll alatt az energiafogyasztását? Részletes leírás »


Kontrollálni kell a villamos energia fogyasztást!

Csúcsmennyiségű villamos energiát használtunk fel hazánkban 2017-ben. A tavalyi évhez képest mintegy 2,5 százalékkal többet, de ha a szökőnapot is számoljuk, 2,6 százalékkal – olvasható ki a MAVIR Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító Zrt. adataiból. Ez az adat jól megválasztott energiamonitoring rendszerek alkalmazásával  azonnal jelentősen csökkentené a költségeket a gazdasági társaságoknál is.Részletes leírás »

Az energiakontrollon a cégek életképessége is múlhat

Gazdasági vállalkozás megbízottjaként tisztában  van Ön azzal, hogy mennyi energiát fogyaszt? És azzal, hogy milyen megoldásokkal optimalizálhatná ezt a fogyasztást a napi folyamatok során? Miért érdekes ez? Mert egyszerű változtatásokkal akár 20 százalékkal is csökkenthetnék az energiaköltségüket!Részletes leírás »


Szigorodó épületenergetikai követelmények az EU-ban

2017 végén az Európai Parlament, az Európai Tanács és az Európai Bizottság megállapodott az épületek új energiahatékonysági követelményeiről. Az elfogadást követően az Európai Bizottság energiaunióért felelős alelnöke tartott sajtótájékoztatót arról, miért van óriási jelentősége a mostani döntésüknek.Részletes leírás »

Miért jelent nagy lépéselőnyt a vállalkozásoknak az energiakontroll?

Amikor egy vállalat időt, energiát és pénzt fektet abba, hogy folyamatosan monitorozza és ellenőrizze folyamatinak energiafelhasználását, nagy előnyre tehet szert a konkurenciával szemben. Nincs ebben semmi meglepő, egy jól kidolgozott és betartott energiakoncepció nem kevés pénzt spórol meg a cégek számára, amit a fejlődésre, a tevékenység optimalizálására, azaz a nyereség növelésére fordíthatnak.Részletes leírás »


Okos mérőeszközökkel a középületek energiahatékonyságáért 2.

A középületek energiafogyasztásának számottevő csökkentéséhez a jelentős költségigényű energetikai beruházások mellett azok a módszerek is nagyban hozzájárulhatnak, amelyek a fogyasztás részletes mérésén, elemzésén, valamint az épülethasználók együttműködésén, szemléletformálásán alapulnak. Ilyen módszerek kidolgozása és tesztelése történik a Together-projekt keretében, melyben hét közép-európai ország önkormányzata, energiahatósága és tudományos intézete vesz részt –  a Pannon Építőműhely Kft. szakembereinek bevonása mellett. Részletes leírás »

Okos mérőeszközökkel a középületek energiahatékonyságáért 1.

Together-projekt néven 2016 júniusában nemzetközi együttműködési program indult abból a célból, hogy közösen dolgozzanak ki megoldásokat a középületek energiafogyasztásának csökkentésére és a megújuló energiaforrások használatának elősegítésére. A program keretében a Hegyvidéki Önkormányzat innovatív technológiai megoldásokkal és a fogyasztók bevonásával tervezi csökkenteni középületeinek energiafogyasztását, és ehhez a Pannon Építőműhelyt Kft.-t választotta egyik partneréül.Részletes leírás »


Amikor már a robotok „játszanak” a bowling pályán is

Idén került először megrendezésre Magyarországon a “World Robot Olympiad” (WRO) egyetemistáknak szóló versenyszáma (Advanced Robotics Challenge), Debrecenben. A National Instruments eseményére több mint 40 csapat jelentkezett az ország különböző műszaki felsőoktatási intézményeiből. Ami a résztvevők teljes számát illeti, szerte a világban több mint 50 ország több ezer csapata mérte össze tudását ugyanazon feladat megoldásában.Részletes leírás »

Miért előnyös az energia monitoring alkalmazása a termelésirányításban?

Miért hasznos az energia monitoring? Miért érdemes az energia kontroll rendszert alkalmazni a termelésirányítás során? Megéri a gyártás?Részletes leírás »


Miért érdemes az energia kontroll rendszert alkalmazni a termelésirányítás során?

Miért hasznos az energia monitoring? Miért érdemes az energia kontroll rendszert alkalmazni a termelésirányítás során? Megéri a gyártás?Részletes leírás »

Az Energia Kontroll Rendszer minden résztvevőnek előnyös

A mérnöki szaktudás elősegíti a költséghatékony és környezettudatos működést. Az energia racionalizálási törekvések minimális befektetést igénylő vagy akár beruházás mentes konstrukcióban is megvalósíthatóak. Az üzemeltetési költségek akár 20-50 %-kal is csökkenhetnek ily módon! Az energiafogyasztás kézben tartása minden résztvevőnek előnyös:Részletes leírás »


Okosotthonok távoli vezérlése

A tabletek és okostelefonok elterjedése rohamos mértékben nő. Ezzel egyetemben az épületvezérlési fejlesztések is újabb és újabb vívmányokkal állnak elő, amelyeket próbálnak minél jobban a pörgős, rohanós életvitellel összehangolni.Részletes leírás »

Milyen esetekben nyújt tökéletes megoldást az épületautomatizálás?

Az intelligens házakban, vagy más néven gondolkodó házakban mindent a kényelmi szempontok szerint alakítanak ki: a világítási rendszer, az árnyékolók és redőnyök, a multimédia rendszer vezérlése is a maximális komfortot szolgálják.

A fűtésrendszernél és az egyéb gépészeti rendszereknél – mint például a szellőzés, az öntözés vagy a klíma – a költségmegtakarítás az elsődleges szempont.Részletes leírás »


Mit jelent az épületautomatizálás a lakóingatlanokban?

Az épületautomatizálás manapság már nem a családi magazinok hasábjairól visszaköszönő elérhetetlen  épületgépészeti megoldások egyike. Mára az energiafelhasználás csökkentésének szerves és igen fontos részévé vált, mellyel mi magunk is nagyban szerepet vállalhatunk az energiafogyasztás minimalizálásában. És ehhez társul még az az egyáltalán nem elhanyagolható előnye, hogy általa nagy mértékben faraghatunk költségeinkből is.Részletes leírás »
general building contractor - english © 2009-2020 Pannon Építőműhely kft. Kapcsolat
Szerző: | Weblapkészítés