Energiatakarékos megoldások - Megújuló energiaellátás

Megújuló energiaellátás - Fenntartható fejlődéswww.pannonmuhely.hu » Épületenergetika kezdőlap » Az energiatudatos épület » Megújuló energiaellátás

A megújuló energiaforrások hasznosításáról manapság a médiában sok szó esik. Kiemelt gondossággal kell megvizsgálni a megújuló energiák kihasználására adódó lehetőségeket, hiszen ezen a területen szinte minden feladat egyedi megoldást kíván.

Az ENSZ 1987-es Brundtland-jelentése szerint a fenntartható fejlődés olyan fejlődési folyamat, ami „kielégíti a jelen szükségleteit anélkül, hogy csökkentené a jövendő generációk képességét, hogy kielégítsék a saját szükségleteiket”, ezen folyamatot segíti elő a megújuló energiaforrások használata, az újrafelhasználás előtérbe helyezése, valamint a szolgáltatások, munkafolyamatok megfelelő szervezése. 

Nézzük, milyen konkrét megoldások léteznek ezen nagyszerű lehetőségek kihasználására. A kép forrása: csr-news.net
Egyre nagyobb zajban élünk, mégsem védekezünk ellene

Megfelelő hangszigeteléssel csökkenthető otthonaink zajszintje. Földünkön évente egy decibellel nő a háttérzaj mértéke. Napjainkban emiatt az unió lakosságának 40%-a, a magyar lakosságnak pedig 25%-a, azaz mintegy 2,5 millió ember él és dolgozik az egészséget is károsító 55 decibeles határértéknél nagyobb zajszint mellett. A környezeti és beltéri zajok káros hatásai ellen ma már korszerű hangelnyelő anyagokkal védekezhetnénk, de mégsem tesszük. A Knauf Insulation szigetelőanyag-gyártó adatai szerint ugyanis a lakás- és irodatulajdonosok, sok esetben pedig a kivitelezők sem tudják, hogy miért kell szigetelni a hangot visszaverő belső falfelületeket vagy a térelválasztó falakat.Részletes leírás »


Napelem szaldó - bruttó elszámolás változás 2021. július 1-től

2021. július 1-től a szolgáltató a villamos energia elszámolását irányonként is köteles biztosítani, azaz a vételezett és betápláltát mennyiséget külön-külön meg kell jeleníteni, de az elszámolás továbbra is a különbség alapján történik, kivéve, ha a fogyasztó másként kéri.

2024. január 1-től az elszámolás kötelező jelleggel irányonként fog törénni.Részletes leírás »

Hol folyik el a legtöbb áram?

Azt már tudjuk, hogy a világításra hatalmas mennyiségű energiát használunk el, de vajon mely területeken a legtöbbet? És mekkora az a hatalmas mennyiség?Részletes leírás »


Itt a hideg, össze kell húzni a kabátot

A fűtési szezon dübörög, csak úgy pörög a villanyóra, a számla végösszege pedig egyre csak emelkedik. Sokan vannak, akik rettegve várják a hónap elejét, amikor is a postaládában landol a fűtésről szóló elszámolás. Hogy ezt a félelmet kicsit enyhítsük, fogadjunk meg néhány jó tanácsot, mellyel spórolhatunk a hideg, téli napokon.Részletes leírás »

Utazz tele kocsival, telekocsival!

A telekocsi kifejezést ma már nagyon sokan ismerik, sőt a szolgáltatást is egyre többen fedezik fel maguknak. Hogy miért? Költséghatékonyabb, mint a vonatozás, kényelmesebb és gyorsabb, ráadásul még környezetbarát is.Részletes leírás »


Mit tudhatunk meg az üzemanyag-gazdaságossági címkéből?

Környezetünk leginkább a járművek által kibocsájtott káros anyagoktól szenved, ez jelenti az egyik legnagyobb terhelést a természet számára. A levegőbe jutó kipufogógázok a csapadékot, a folyókat és a tavakat egyaránt beszennyezi, és a kibocsájtott szén-dioxid felelős az üvegházhatásért is, amely végül éghajlatváltozást eredményezett.Részletes leírás »

Szintetikus helyett retro

Egy mai, átlagos háztartásban a takarítás minden területét a szintetikus vegyszerek és tisztítószerek uralják. Pedig ezek az egészségre és környezetre is kártékony kemikáliák egy kis múltidézéssel könnyen lecserélhetők lennének. Fedezzük fel a nagyanyáink által is használt és bevált természetes tisztítószereket!Részletes leírás »


A nejlon átka

Elég csak körülnéznünk mindennapi tevékenységeink során, megdöbbentő, hogy az emberek mennyi nejlonzacskót használnak el – sokszor feleslegesen. A felmérések szerint egy darab nejlonzacskót körülbelül 25 percig használunk, majd megy a kukába. Ettől kezdve pedig akár négyszáz évig is szennyezheti környezetünket.Részletes leírás »

Nem csak a zöldségek miatt lehet egy konyha zöld

Gondoljunk csak bele, hogy energiafogyasztásunk hány százalékát adhatja a főzés-sütés. A pontos mérések alapján elmondható, hogy egy átlagos háztartás Magyarországon 7% energiát használ el az összesből a konyhában. Ez a szám azért már megér annyit, hogy foglalkozzunk a konyhai energiatakarékosság témájával.Részletes leírás »


Miért nem elegendő önmagában a „zöld forradalom”

A középtávú energiapolitikák fókuszában, például az Európai Unióban is, a zöld energiák részesedésének növelése áll. Az elmúlt évtizedben láthattunk néhány megújuló energiaforrásokra épülő technológiát, amelyek többé-kevésbé versenyképessé váltak a hagyományos technológiákkal szemben.Részletes leírás »

Energia mint gazdasági tényező

Az energiaellátás biztosítása elsőrendű a gazdaságok számára, mivel az élet számos területére hatással van. A múltban kevés figyelmet kapott a fenntarthatóság kérdése, az emberek a korlátlan és olcsó energia téveszméjében éltek.Részletes leírás »


Építkezz (és gazdálkodj) okosan

A klímaváltozás, a nem megújuló energiaforrások készleteinek gyors ütemű apadása, az egyre csak emelkedő energiaárak… sorolhatnánk még, mi minden szól az energiatakarékosság és az új, alternatív, megújuló energiák használata mellett.Részletes leírás »

Eszik az áramot? Válasszunk energiatakarékosat!

Nem is gondolnánk, mennyi energiát és áramot fogyasztanak háztartási gépeink. Ahhoz, hogy ezt kiderítsük, nem elég a boltban feltüntetett árcédulát áttanulmányozni. Mivel a nagyobb háztartási gépeket hosszútávra vásároljuk, elengedhetetlen, hogy annak energiafelhasználását is megvizsgáljuk, hogy meglássuk, milyen hatással lesz villanyszámlánkra az új készülék.Részletes leírás »


A szelektív hulladékgyűjtés fontossága

Földünket és benne hazánkat is egyre nagyobb mennyiségű hulladék borítja el. Ettől a sok szeméttől megszabadulni igencsak költséges és környezetszennyező folyamat. Az egyik leghatékonyabb és leginkább környezetbarát megoldás a felhalmozódott hulladék eltüntetésére az újrahasznosítás. A szelektív hulladékgyűjtéssel ugyanis rengeteg szemetet tudnánk újrahasznosítani. Bizonyára már Ön is sokat hallott, olvasott arról hogyan és mi alapján kell különválogatni a szemetet, de azért azok kedvéért, akik most szánták el magukat erre a nemes gesztusra, bemutatjuk a módszer mibenlétét.Részletes leírás »

Hulladéktömörítés napenergiával

Naponta látni, hallani olyan híreket, melyek az egyre halmozódó hulladékhegyekről szólnak. Az egyre népszerűbb szelektív hulladékgyűjtési módszerek is azt hivatottak elérni, hogy minél több szemét újrafelhasználásra találjon.Részletes leírás »


Az energiatudatosság múltja, jelene és jövője

Az elmúlt két évszázadban azok az energiaforrások domináltak, melyek évmilliók alatt jöttek létre a Föld szilárd kérgében. Azonban a természetes eredetű, élő szervezetek bomlásával, átalakulásával keletkezett kőolaj és földgáz készletek nem kifogyhatatlanokRészletes leírás »

A vízkészlet megóvása az esővíz gyűjtésével

Életünk létfontosságú eleme a víz. Földünk teljes vízkészlete körülbelül 2 milliárd km3. Földünk körülbelül háromnegyedét víz borítja, ebből a felhasználható mennyiség egyre csökken, pedig a Föld vízkészlete a bolygónk keletkezése óta állandó.Részletes leírás »


A hullámok ereje

Sokat hallunk a különböző alternatív energiákról, mint a nap vagy a szélenergia, de annál kevesebbet foglalkoznak a hullámokban rejtőző erővel. Mindenekelőtt tisztázzuk, honnan erednek a hullámok: a Nap szelet kelt, a szél pedig felkorbácsolja a hullámokat.Részletes leírás »

Valóban veszélyesek az elektromos berendezések?

Kütyük vesznek körül minket. Otthon, a munkahelyünkön, mindig, mindenhol, ha akarnánk, akkor sem kerülhetnénk ki őket. Ezek a berendezések pedig folyamatosan, megállás nélkül nyelik el a sok energiát, áramot. Az egyik talán legveszélyesebb ilyen eszköznek a mobiltelefon-töltőt mondják. De vajon tényleg ennyire veszélyesek ezek az apróságok?Részletes leírás »


Energiafogyasztás okosan és tudatosan

Napjainkban a fejlett világban felhasznált energia legnagyobb részét fosszi­lis tüzelőanyagokból állítják elő; ez az állapot azonban nem tartható fenn. Az energiafelhasználás azonban igen összetett, ha azt vesszük figyelembe, hogy mire is használjuk el azt a temérdek energiát?Részletes leírás »

A regeneratív fékezés csodája

Manapság már egyre többször merül fel a regeneratív fékezés fogalma. De vajon tudjuk, hogy mit is jelent pontosan, és hogyan járul hozzá közvetlen környezetünk megóvásához és az élhetőbb és tisztább világ megteremtéséhez?Részletes leírás »


Milyen jövőt rejt az e-kerékpár?

Az e-kerékpár minden bizonnyal nagy üzleti lehetőséget rejt magában. Az előrejelzések alapján 2020-ra évente akár 38 millió is eladhatnak belőle, legalábbis ezt mutatja az iránta való egyre nagyobb érdeklődés. Mára már nem csak a hegyvidéki országokban, hanem Európa-szerte is nő a népszerűsége.Részletes leírás »

Létezik költséghatékony és környezetbarát közlekedés?

Ez az a kérdés, ami minden olyan embert foglalkoztat, akinek van autója. Legalábbis egy részüket biztosan. Mert valljuk be, hogy a legtöbben a költséghatékony mellé állnának sorba, ha  pedig még környezetbarát is… az csak a ráadás.Részletes leírás »


A környezetbarát közlekedés alternatívái

Elgondolkodtató az adat, miszerint az Európai Unióban a közlekedés adja az üvegházhatású gázok teljes kibocsátásának 21 %-át, de ami ennél még inkább figyelmet érdemel, hogy ennek az aránynak a 93 %-a ered a közúti közlekedésből. A közlekedés – elsősorban a közúti személy- és áruforgalom lebonyolítása – okozta környezeti hatások jelenleg az egyik legnehezebben kezelhető problémát jelentik a környezetvédelem számára.Részletes leírás »

Az építészetben használható megújuló energiák Magyarországon

Magyarország az energiaellátás terén az egyik legkiszolgáltatottabb a régióban. Az energiaigény fedezésére szolgáló forráson belül 38% származik hazai termelésből, 62% pedig behozatalból. A fosszilis energiaforrások korlátozott, kimerülőben lévő készletei miatt egyre inkább előtérbe kerülnek a megújuló energiaforrások az egész világon.Részletes leírás »


Globális felmelegedés, klímaváltozás? Miért, hogyan? 2. rész

A globális felmelegedésnek az emberi és a természeti rendszerekre gyakorolt hatása ma már szinte mindenhol megfigyelhető. Az egyik talán leglátványosabb hatás az Északi-sark jegének olvadásában nyilvánul meg: a jégréteg 2008 nyarán elérte eddigi legalacsonyabb szintjét. Ha az üvegházhatást okozó gázok kibocsátásának jelenlegi tendenciája változatlan marad, a Föld hőmérséklete további 4-6 Celsius-fokkal is emelkedhet az évszázad végéig. Ennek már a fele is hatalmas károkat okozna.Részletes leírás »

Globális felmelegedés, klímaváltozás? Miért, hogyan? 1. rész

Ezek nem csak szavak és elkoptatott kifejezések, hanem a jelenkor kiemelkedő jelentőséggel bíró problémái. Szinte fel sem merül olyan kérdéskör – legyen az politikai, gazdasági vagy társadalmi –, amely ne foglalkozna az éghajlatváltozással. Ezen nincs mit bizonygatni. Azonban a kihívásra adott válaszok messze elmaradnak a várttól. A világ reakcióideje lassú, a problémák pedig egyre csak fokozódnak.Részletes leírás »


A megújuló energiapolitika az Európai Unióban

A megújuló energiapolitika az elmúlt években jelentős változásokon ment keresztül szerte Európában, mígnem azonos rangra emelkedett olyan kérdéskörökkel mint a versenyképesség vagy az ellátottság. Az első, mérföldkőnek számító közösségi célokat az Európai Bizottság az 1997-es Fehér könyvben fogalmazta meg.Részletes leírás »

A hidrogéncella a jövő?

A kőolajkészletek gyors ütemű csökkenése miatt a járműipar fejlesztőmérnökei nem tekintik végleges megoldásnak a benzint és kőolajat, mint jármű hajtóanyagokat. Folyamatosan kutatják és fejlesztik azokat az üzemanyag-ellátó megoldásokat, melyek megújuló energiaforrásokra támaszkodnak.Részletes leírás »


Tornádóból nyert energia

A tornádó egy zivatarfelhőhöz kapcsolódó széltölcsér, mely szemmel is jól kivehető. Akár több száz km/órás sebességgel is foroghat saját tengelye körül. Óriási pusztításokra képes, ereje hatalmas, de ezt az erőt és energiát a magunk szolgálatába is állíthatjuk.Részletes leírás »

Elektromos autók igen, de hogy elektromos repülők?

Pedig egyre közelednek. Nah nem sugárhajtással, de a feltevés többé már nem hagyható figyelmen kívül. Mivel a légi közlekedést a károsanyag-kibocsátás és a nagy zajterhelés miatt fokozottan a figyelem középpontjában van a kutatóknak és a fejlesztőknek is a leghőbb vágya a tiszta, csendes repülőgép-hajtómű megalkotása.Részletes leírás »


A klímaváltozás nyomában

A klímaváltozást és a globális felmelegedést gyakran használják szinonimaként. Korábban bolygónk felszíni hőmérsékletének emelkedésére a „globális felmelegedés” kifejezést használták, de ez a fogalom-meghatározás nem terjed ki mindarra a hatásra, jelenségre, amely ezzel a felmelegedéssel jár együtt. A klímaváltozás azonban az átlaghőmérséklet növekedésén túl a csapadék mennyiségében és eloszlásában, a tengerszint magasságában, valamint a légköri áramlatok átalakulásában történő változást is magában foglalja. Ennélfogva a szakemberek ma már inkább az „éghajlatváltozás” vagy „klímaváltozás” kifejezést részesítik előnyben, hiszen ez a szakkifejezés egyaránt leírja a felmelegedést, valamint annak minden következményét.

 Részletes leírás »

Miért egyre sürgetőbb az alternatív energiák használata?

Napjainkban az energetikáról folyó vitákat három különböző tényező mo­tiválja. Először is, a fosszilis tüzelőanyagok készletei végesek. Lehetségesnek tűnik, hogy az olcsó kőolaj (amelyekkel autóinkat és teherautóinkat hajt­juk) és az olcsó gáz (amellyel számtalan épületet fűtünk) készletei még a mi életünkben kimerülnek. Ezért alternatív energiaforrásokat keresünk.Részletes leírás »


Autók, melyek óvják a környezet

Bár az autóval való közlekedés az egyik okozója az üvegház-hatás fokozódásának, ráadásul számos egészségre és a környezetre káros anyagot bocsátanak ki, mégis napról-napra nő a számuk. Különösen jól érezhető és tapasztalható ez a tendencia a városokban, ahol a délutáni dugók a lehető legjobban demonstrálják azokat a tulajdonságokat, melyek miatt nem éri meg autóba ülni, főleg rövid távon.Részletes leírás »

Ha már autó, legyen alternatív

A környezetszennyezés egyik el nem hanyagolható szegmense a közlekedés, ezen belül is a városi közlekedés. A dugók, a károsanyag-kibocsátás, a stressz és a drága üzemanyagárak…mind-mind az autóval való utazás ellen felhozható vádpontok.Részletes leírás »


Környezetbarát közlekedés

A környezetvédelem egyre nagyobb hangsúlyt kap, és ez a fontos téma az élet minden területét érinti. Így természetesen a közlekedést is. Sőt! A közlekedés felelős az Európai Unióban az üvegházhatású gázok kibocsátásának 21 százalékáért. Ez a szám pedig megmutatja, mennyire nem elhanyagolható tényezője ez a környezetvédelemnek. A legnagyobb ludas pedig a közúti közlekedés…Részletes leírás »

Intelligens lámpaoszlop

A főváros első intelligens közvilágítási oszlopa több feladatot lát el egyszerre.  Töltőállomásként működik az egyre népszerűbb elektromos autók számára. Energiahatékonysága is rendkívül magas, hiszen led világításával villamos energiát spórol. Infokommunikációs szinten pedig modern hátterével pedig ingyenes vezeték nélküli internet (WiFi) elérést biztosít.Részletes leírás »


Hatékonyabb szélturbinák

A cél olyan berendezés létrehozása, ami olyan fűrész szerű részekből tevődik össze, amelyek a lapátok szélein megtörik a szelet. Ez a mechanizmus lényegesen csendesebb megoldás. Jelenleg egy közel 80 méter magas szélkereken tesztelik ezt az elképzelést, melynek lapátátmérője 90 méter hosszú. Tehát a magasság és a lapátok átmérője között nincs túl nagy különbség.Részletes leírás »

Innovatív napelemes rendszer

Az innovatív napelemes rendszer lelke egy, a 19. században feltalált, zéró emissziós motor, a Stirling-motor, melyet modern katonai technológiával vegyítettek.Részletes leírás »


Energiát termelő ablak vs. napelemek

A speciális ablak kifejlesztésével a mérnöki csapat célja az volt, hogy létrehozzanak egy olyan terméket, melyjelentős mennyiségű tiszta energiát termel. A SolarWindow új fejezetet nyithat a napenergia-felhasználás terén, ugyanis a jelenleg használt napelemekkel ellentétben nem csupán a tetőkre szerelve működik, hanem az összes szabad üvegfelület bevonható vele.Részletes leírás »

Fűtés megújuló energiával

Az egységes szakmai álláspont szerint a megújuló energiával történő fűtés nemcsak környezetbarát, hanem jelentősen lendíthet a gazdaságon is. Részletes leírás »


Történelmi fordulópont a világ energiafelhasználásában

2014-ben már nem nőtt tovább a globális energiafogyasztással összefüggő károsanyag-kibocsátás. A jó hír mellett azonban tisztában kell azzal lennünk, hogy a nemzetközi erőfeszítések továbbra sem elegendőek az éghajlatváltozás okozta katasztrofális hatások elhárítására...Részletes leírás »

Megújuló energiaforrásokból származó energia felhasználása Európában

A 2004-es esztendő óta figyelemreméltó növekedés volt megfigyelhető az unió tagállamaiban a megújuló források fogyasztáson belüli részesedésének tekintetében, az országok közül 13 pedig több mint a duplájára emelte az akkori számadatait.Részletes leírás »


Az első kereskedelmi naphőerőmű

A Planta Solar 10 (PS10) naphőerőmű 4 évi építkezés után, 2005-ben a spanyolországi Sevilla városától mintegy 25 km-re valósult meg. Ezt követte néhány évvel a Planta Solar 20 (PS20) projekt, mely 2009-ben fejeződött be. 

A naphőerőművek teljesítménye 11, ill. 20 megawatt, ami 624, ill. 1225 darab nagyméretű, mozgatható tükör segítségével üzemelő gőzturbina alkalmazásával jöhet létre.  A tükrök fókuszálják a nap sugárzását a központi tornyokra, amelyben nagy fajhőjű sóoldat nyeli el azt, végül az itt tárolt hőt használják gőzfejlesztésre.Részletes leírás »

Szél - az egyik legtisztább energia

Egyre többet hallunk a globális felmelegedés és a klímaváltozás következményeiről, és ennek egyik igen fontos velejárói az energiahordozók és azok változása, elmozdulása. Napjainkban egyre inkább előtérbe kerülnek a megújuló energiaforrások, ennek okai pedig a fosszilis energiahordozók készletének csökkenésében és az árak jelentős és folyamatos növekedésében keresendő. Részletes leírás »


Napelem egyesület: a kínai napelemek elleni EU-szankciók kihatnak a magyar piacra

Az uniós napelem-piacot szigorító március eleji európai bizottsági döntés az árérzékeny magyarországi piacra már rövid távon is jelentős hatással lesz, miután itt is jelentős piaci részesedésük van a kínai gyártóknak - közölte a Magyar Napelem Iparági Egyesület (MANAP) pénteken az MTI-vel.Részletes leírás »

MEHI: a zöld közbeszerzési rendelet tervezete nem segíti a középületek energiahatékonyságát

A Magyar Energiahatékonysági Intézet (MEHI) szerint a zöld közbeszerzési rendelet társadalmi egyeztetésre bocsátott változata nem segíti a középületek energiahatékonyságát.Részletes leírás »


2012-ben is fújt a szél

2012-ben a 329 MW-nyi magyar szélerőműpark több mint 733 000 MWh tiszta villamosenergiát termelt, ezzel havi szinten kielégítve közel 340 000 átlagos család villamosenergia igényét.


Részletes leírás »

Európa legnagyobb szélerőműve

Európai rekordot jelentő 540 megawatt beépített teljesítményre emelkedett egy új turbina üzembe helyezésével a hét végén a romániai Fekete-tenger partján a Cseh Energetikai Művek (CEZ) által felépített Fantanele-Cogeleac szélerőmű-park teljesítménye - jelentette be a CEZ közleményben.Részletes leírás »


Emisszió és üvegzseb

Az Egyesült Királyságban 2013-tól köteleznek minden tőzsdén bejegyzett vállalkozást az emissziós adatok nyilvánosságra hozatalára.Részletes leírás »

Termálhővel fűtik az Állatkertet

Három fővárosi cég, illetve intézmény együttműködésével, közel 400 milliós összköltséggel valósult meg a Fővárosi Állat- és Növénykertben az az új fűtési rendszer, amely geotermikus (termál) energia hasznosításával jelentősen csökkenti a környezet terhelését, egyúttal közpénzt takarít meg.Részletes leírás »


Nem kell visszasajtolni a termálvizet 2015-ig

A kormány elfogadta a Vidékfejlesztési Minisztérium jogszabálycsomag tervezetét, amely lehetővé teszi, hogy 2015. június 30-ig nem kell visszasajtolni az energiahasznosítás céljából kitermelt termálvizet.Részletes leírás »

Napkollektorok veszélyben a nyári viharok idején

A megújuló energiaforrásokat felhasználó berendezések védelmére a nyári viharok időszakában is érdemes odafigyelni, amit már intézményes formában is meg lehet tenni lakásbiztosítás keretében.Részletes leírás »


Városi szélturbinák

Az Amerikai Egyesült Államok legnagyobb beépített szélturbina rendszerét hozta létre a Venger Wind és az SWG Energy az Oklahoma Medical Research Foundation (OMRF) új épületének tetején.Részletes leírás »

Számos akadály nehezíti a geotermikus energia hasznosítását

Két problémakör akadályozza a geotermikus energia hasznosításának elterjedését, az egyik az elhasznált termálvíz visszasajtolásának kérdésköre, a másik a bányászati jogszabályok változása - hangzott el csütörtökön Orosházán, a Magyar Geotermális Egyesület (MGE) két napos szakmai fórumán.Részletes leírás »


Olcsóbb lehet a távfűtés Miskolcon

Mérséklődhet a távfűtés tarifája Miskolcon a következő fűtési szezontól annak köszönhetően, hogy egy biomassza tüzelésű fűtőmű már munkába állt, és geotermikus hőenergiát is csatlakoztatnak a távfűtési rendszerhez - mondta Nyíri László, a miskolci önkormányzat tulajdonában lévő Mihő Miskolci Hőszolgáltató Kft. ügyvezető igazgatója csütörtöki sajtótájékoztatóján.Részletes leírás »

A véltnél kevésbé veszélyeztetik a madarakat a szélturbinák

Sok madárfajra nincsenek hatással a szélerőművek működő turbinái - állapították meg tanulmányukban brit természetvédelmi szervezetek.Részletes leírás »


Napelemekkel fedik le a rekultivált bányát

Egy pécsi cég napelemrendszerből álló erőművet hozna létre az egykori mecseki uránbánya rekultivált meddőhányójának területén a baranyai megyeszékhely közelében – adta hírül a PécsMa.hu csütörtökön.Részletes leírás »

Átadták az első hidrogén-hibrid erőművet

Németországban tökéletesítették a szélenergia felhasználását, megoldást találtak a legnagyobb problémára: a széltől függő, ingadozó eneriatermelés kiegyenlíthetővé vált.Részletes leírás »


Kis teljesítményű és mikro-szélturbinák

A szélenergiát különböző típusú gépek képesek hasznosítani. Ezeket a berendezéseket különböző szempontok alapján lehet csoportosítani, mint például méret, felhasználási terület vagy a megtermelt energia fajtája.Részletes leírás »

Szélerőmű, szélkerék

A szélenergia az a fajta energia, amit a legrégebbi időktől használnak az emberek. Amíg eleinte a szélenergiát mechanikai energiaként vették igénybe - leginkább malmokban -, ma már főleg villamos energia előállítására használják, de ma is fellelhető a szivattyúként vagy szélmalomként történő alkalmazás is.Részletes leírás »


Napelem, mint villamos fény

A napelemek használatával eredményesen csökkenthetjük a villamos áramra fordított költségeinket. Tehetjük mindezt úgy, hogy teljes mértékben "zöld" energiát használunk fel, így a CO2 kibocsátásunkat csökkentjük, ami által tehermentesítjük a környezetünket.Részletes leírás »

A napkollektoros rendszerekről röviden

A napkollektoros rendszerek segítségével elsősorban használati melegvízet állíthatunk elő, de megfelelően megtervezett rendszer esetén akár a fűtési rendszerre is hatásosan rá tud segíteni. Ezzel tehermentesíthetjük a kazánt, így jelentős összegeket tudunk megspórolni a tüzelőanyagon.Részletes leírás »


Öt építész érdemelte ki az Ybl-díjat idén

Öt építész érdemelte ki idén a legrangosabb magyar építészeti kitüntetést, az Ybl-díjat, amelyet Pintér Sándor belügyminiszter adott át szerdán a BM Márványtermében.Részletes leírás »

Ma van az energiatudatosság világnapja

A március 6-án, az Energiatakarékossági Világnap felhívja a figyelmet a környezettudatosságra, a fenntarthatóságra is. Egyre fontosabb témává válik az energiatakarékosság, és a megújuló energiaforrások, de hogyan lehetne rávenni az embereket, hogy valóban odafigyeljenek a környezettudatos életmódra?Részletes leírás »


A szél eredete - Megújuló energiaellátás

A geotermikus energia és az árapály kivételével minden megújuló energiánk forrása a Nap. A Nap miatti hőmérséklet különbségek miatt létrejövő légmozgás a szél. Minél nagyobb a hőmérséklet különbség annál intenzívebb a légmozgás.Részletes leírás »

Elektromos áram szennyvízből

Szennyvízből elektromos áramot előállító szerkezet prototípusát készítették el amerikai kutatók. A Pennsylvania Állami Egyetem szakemberei szerint az eszköz egyúttal meg is tisztítja a vizet - olvasható a BBC hírportálján.Részletes leírás »


Festék alakíthatja a napfényt elektromossággá

Titán-dioxidot  és  félvezető  kadmium nanokristályokat tartalmaz az a festék, amely képes elektromossággá alakítani a napfényt - idézte amerikai kutatók eredményét a Scientific American című ismeretterjesztő portál.


Részletes leírás »

Ritkaföldfémek bányászata

A modern technika árnyoldala - Tudod, hogy milyen anyagok kellenek a számítógépek, monitorok, mobiltelefonok vagy éppen egyes zöld termékek: pl. napelemek, szélturbinák, alacsony fogyasztású égők gyártásához?

Ritkaföldfémek bányászata - A "kínai Germinal" - Az egész világon használt mobiltelefonokhoz és számítógépekhez szükséges ritkaföldfémek kilencvenöt százalékát Kínában termelik. A párizsi Le Figaro helyszíni riportja feltárja, hogy milyen rendkívül nehéz körülmények között élnek és dolgoznak azok az emberek, akik felszínre hozzák a különleges nyersanyagokat.Részletes leírás »


Üvegházhatás-prognózis

Üvegházhatás-prognózis

A klímaváltozás lehetséges következményei 2050-tőlRészletes leírás »

Ökológiai lábnyomunk a Földön, 2010

Ökológiai lábnyom: az a terület, ami károsodás nélkül meg tudja termelni az aktuális életvitelünkhöz szükséges javakat (globális hektárban kifejezett mutatószám). A Föld eltartóképességének határa 2010-ben: 2 globális hektár/főRészletes leírás »


Megújuló energiával működő játékok 2.

A megújuló energiák használata sok ember számára megfoghatatlan dolog.

Néhány saját kézzel összeépíthető játék bemutatja a megújuló energiák használatát.

Megismerkedhetünk a napenergia, vízenergia, valamint a szélenergia alkalmazásával.

Karácsony közeledtével, nagyszerű ajándék lehet a fa alatt. A játékok segítségével a gyerekek, de a felnőttek is közelebb kerülhetnek a környezettudatosabb életmódhoz.

Napelemes és sós vízzel működő játékok.Részletes leírás »

Megújuló energiával működő játékok 1.

A megújuló energiák használata sok ember számára megfoghatatlan dolog.

Néhány saját kézzel összeépíthető játék bemutatja a megújuló energiák használatát. 

Megismerkedhetünk a napenergia, vízenergia, valamint a szélenergia alkalmazásával.

Karácsony közeledtével, nagyszerű ajándék lehet a fa alatt. A játékok segítségével a gyerekek, de a felnőttek is közelebb kerülhetnek a környezettudatosabb életmódhoz.

Szélenergia, vízenergia.Részletes leírás »


Megújuló energiaforrás Magyarországon, 2005-2020

Kilenc év alatt megduplázódik a tervek szerint a megújuló forrásból származó energia részaránya.

A megújuló energiaforrások felhasználásának tervezett változását mutatja be az ábra a 2005-2020 közötti időszakban, ktoe (kilotonna olajegyenérték) értékre számítva,Részletes leírás »

Mit is jelent az Aktív ház?

Ha egy ház a megújuló energia források kiaknázásával több energiát termel, mint ami az üzemeltetéséhez kell, akkor aktív háznak nevezzük. A felhasznált megújuló energiák között van a víz, a szél és a napenergia. Az aktív házak amellett, hogy rendkívül kevés energiát használnak, még többet is termelnek, mint amennyire szükségük van. Hosszú távú, de biztos befektetés.Részletes leírás »


Ökológiai túllövés

Kilenc hónap sok mindenre elég. Egy fiatal házaspár életét teljesen megváltoztatja az a bizonyos kilenc hónapnyi idő, míg a föld teljes népességének elég arra, hogy az ezévi készletét teljesen felélje.Részletes leírás »

Lassan csordogál a használt sütőolaj

A Mol begyűjtő akciójához már tízezer család csatlakozott, de a veszélyes anyag nagy része ma még az élő vizekbe kerül - derült ki a Napközbenből.Részletes leírás »


Napelemekkel fedett vasúti szakasz nyílt Párizs és Amszterdam között

Európa első napelemekkel fedett vasúti szakasza nyílt meg júliusban a belgiumi Antwerpen térségében a Párizs és Amszterdam közötti gyorsvasút részeként.Részletes leírás »

Újfajta naperőmű

Már megszokhattuk, hogy napelemmel közvetlen villamosenergiát termelünk, vagy tükrökkel egy irányba tereljük a napsugarakat, és ezáltal valami folyadékot hevítve közvetítőközeggel gőzturbinákat hajtunk meg, de ez most valami új!Részletes leírás »


Energianád a jövő?

Új energiatermelési céllal termeszthető növény áll készen arra, hogy jövedelmező alternatívát jelentsen a szántóföldeken gazdálkodóknak, illetve besegítsen a családi gazdaságok energiaköltségeibe.

Részletes leírás »

Erdő, erdő, erdő...

Járva az országunkat, kisebb nagyobb erdőterületekkel találkozunk, vajon mire elegek ezek az erdők? Lehet-e szó fenntartható fatüzelésre a mai Magyarország területén?

Részletes leírás »


Tábortűz, kicsit másképp!

Gyerekkorunkban megtanulunk tüzet gyújtani gyufa, száraz fű és fa segítségével, de pontosan mi is zajlik le a fa égése során?

Részletes leírás »
general building contractor - english © 2009-2023 Pannon Építőműhely kft. Kapcsolat