Megújuló energiaellátás - Fenntartható fejlődéswww.pannonmuhely.hu » Épületenergetika kezdőlap » Az energiatudatos épület » Megújuló energiaellátás

A megújuló energiaforrások hasznosításáról manapság a médiában sok szó esik. Kiemelt gondossággal kell megvizsgálni a megújuló energiák kihasználására adódó lehetőségeket, hiszen ezen a területen szinte minden feladat egyedi megoldást kíván.

Az ENSZ 1987-es Brundtland-jelentése szerint a fenntartható fejlődés olyan fejlődési folyamat, ami „kielégíti a jelen szükségleteit anélkül, hogy csökkentené a jövendő generációk képességét, hogy kielégítsék a saját szükségleteiket”, ezen folyamatot segíti elő a megújuló energiaforrások használata, az újrafelhasználás előtérbe helyezése, valamint a szolgáltatások, munkafolyamatok megfelelő szervezése. 

Nézzük, milyen konkrét megoldások léteznek ezen nagyszerű lehetőségek kihasználására. A kép forrása: csr-news.net
Intelligens lámpaoszlop

A főváros első intelligens közvilágítási oszlopa több feladatot lát el egyszerre.  Töltőállomásként működik az egyre népszerűbb elektromos autók számára. Energiahatékonysága is rendkívül magas, hiszen led világításával villamos energiát spórol. Infokommunikációs szinten pedig modern hátterével pedig ingyenes vezeték nélküli internet (WiFi) elérést biztosít.Részletes leírás »


Hatékonyabb szélturbinák

A cél olyan berendezés létrehozása, ami olyan fűrész szerű részekből tevődik össze, amelyek a lapátok szélein megtörik a szelet. Ez a mechanizmus lényegesen csendesebb megoldás. Jelenleg egy közel 80 méter magas szélkereken tesztelik ezt az elképzelést, melynek lapátátmérője 90 méter hosszú. Tehát a magasság és a lapátok átmérője között nincs túl nagy különbség.Részletes leírás »

Innovatív napelemes rendszer

Az innovatív napelemes rendszer lelke egy, a 19. században feltalált, zéró emissziós motor, a Stirling-motor, melyet modern katonai technológiával vegyítettek.Részletes leírás »


Energiát termelő ablak vs. napelemek

A speciális ablak kifejlesztésével a mérnöki csapat célja az volt, hogy létrehozzanak egy olyan terméket, melyjelentős mennyiségű tiszta energiát termel. A SolarWindow új fejezetet nyithat a napenergia-felhasználás terén, ugyanis a jelenleg használt napelemekkel ellentétben nem csupán a tetőkre szerelve működik, hanem az összes szabad üvegfelület bevonható vele.Részletes leírás »

Fűtés megújuló energiával

Az egységes szakmai álláspont szerint a megújuló energiával történő fűtés nemcsak környezetbarát, hanem jelentősen lendíthet a gazdaságon is. Részletes leírás »


Történelmi fordulópont a világ energiafelhasználásában

2014-ben már nem nőtt tovább a globális energiafogyasztással összefüggő károsanyag-kibocsátás. A jó hír mellett azonban tisztában kell azzal lennünk, hogy a nemzetközi erőfeszítések továbbra sem elegendőek az éghajlatváltozás okozta katasztrofális hatások elhárítására...Részletes leírás »

Megújuló energiaforrásokból származó energia felhasználása Európában

A 2004-es esztendő óta figyelemreméltó növekedés volt megfigyelhető az unió tagállamaiban a megújuló források fogyasztáson belüli részesedésének tekintetében, az országok közül 13 pedig több mint a duplájára emelte az akkori számadatait.Részletes leírás »


Az első kereskedelmi naphőerőmű

A Planta Solar 10 (PS10) naphőerőmű 4 évi építkezés után, 2005-ben a spanyolországi Sevilla városától mintegy 25 km-re valósult meg. Ezt követte néhány évvel a Planta Solar 20 (PS20) projekt, mely 2009-ben fejeződött be. 

A naphőerőművek teljesítménye 11, ill. 20 megawatt, ami 624, ill. 1225 darab nagyméretű, mozgatható tükör segítségével üzemelő gőzturbina alkalmazásával jöhet létre.  A tükrök fókuszálják a nap sugárzását a központi tornyokra, amelyben nagy fajhőjű sóoldat nyeli el azt, végül az itt tárolt hőt használják gőzfejlesztésre.Részletes leírás »

Szél - az egyik legtisztább energia

Egyre többet hallunk a globális felmelegedés és a klímaváltozás következményeiről, és ennek egyik igen fontos velejárói az energiahordozók és azok változása, elmozdulása. Napjainkban egyre inkább előtérbe kerülnek a megújuló energiaforrások, ennek okai pedig a fosszilis energiahordozók készletének csökkenésében és az árak jelentős és folyamatos növekedésében keresendő. Részletes leírás »


Napelem egyesület: a kínai napelemek elleni EU-szankciók kihatnak a magyar piacra

Az uniós napelem-piacot szigorító március eleji európai bizottsági döntés az árérzékeny magyarországi piacra már rövid távon is jelentős hatással lesz, miután itt is jelentős piaci részesedésük van a kínai gyártóknak - közölte a Magyar Napelem Iparági Egyesület (MANAP) pénteken az MTI-vel.Részletes leírás »

MEHI: a zöld közbeszerzési rendelet tervezete nem segíti a középületek energiahatékonyságát

A Magyar Energiahatékonysági Intézet (MEHI) szerint a zöld közbeszerzési rendelet társadalmi egyeztetésre bocsátott változata nem segíti a középületek energiahatékonyságát.Részletes leírás »


2012-ben is fújt a szél

2012-ben a 329 MW-nyi magyar szélerőműpark több mint 733 000 MWh tiszta villamosenergiát termelt, ezzel havi szinten kielégítve közel 340 000 átlagos család villamosenergia igényét.


Részletes leírás »

Európa legnagyobb szélerőműve

Európai rekordot jelentő 540 megawatt beépített teljesítményre emelkedett egy új turbina üzembe helyezésével a hét végén a romániai Fekete-tenger partján a Cseh Energetikai Művek (CEZ) által felépített Fantanele-Cogeleac szélerőmű-park teljesítménye - jelentette be a CEZ közleményben.Részletes leírás »


Emisszió és üvegzseb

Az Egyesült Királyságban 2013-tól köteleznek minden tőzsdén bejegyzett vállalkozást az emissziós adatok nyilvánosságra hozatalára.Részletes leírás »

Termálhővel fűtik az Állatkertet

Három fővárosi cég, illetve intézmény együttműködésével, közel 400 milliós összköltséggel valósult meg a Fővárosi Állat- és Növénykertben az az új fűtési rendszer, amely geotermikus (termál) energia hasznosításával jelentősen csökkenti a környezet terhelését, egyúttal közpénzt takarít meg.Részletes leírás »


Nem kell visszasajtolni a termálvizet 2015-ig

A kormány elfogadta a Vidékfejlesztési Minisztérium jogszabálycsomag tervezetét, amely lehetővé teszi, hogy 2015. június 30-ig nem kell visszasajtolni az energiahasznosítás céljából kitermelt termálvizet.Részletes leírás »

Napkollektorok veszélyben a nyári viharok idején

A megújuló energiaforrásokat felhasználó berendezések védelmére a nyári viharok időszakában is érdemes odafigyelni, amit már intézményes formában is meg lehet tenni lakásbiztosítás keretében.Részletes leírás »


Városi szélturbinák

Az Amerikai Egyesült Államok legnagyobb beépített szélturbina rendszerét hozta létre a Venger Wind és az SWG Energy az Oklahoma Medical Research Foundation (OMRF) új épületének tetején.Részletes leírás »

Számos akadály nehezíti a geotermikus energia hasznosítását

Két problémakör akadályozza a geotermikus energia hasznosításának elterjedését, az egyik az elhasznált termálvíz visszasajtolásának kérdésköre, a másik a bányászati jogszabályok változása - hangzott el csütörtökön Orosházán, a Magyar Geotermális Egyesület (MGE) két napos szakmai fórumán.Részletes leírás »


Olcsóbb lehet a távfűtés Miskolcon

Mérséklődhet a távfűtés tarifája Miskolcon a következő fűtési szezontól annak köszönhetően, hogy egy biomassza tüzelésű fűtőmű már munkába állt, és geotermikus hőenergiát is csatlakoztatnak a távfűtési rendszerhez - mondta Nyíri László, a miskolci önkormányzat tulajdonában lévő Mihő Miskolci Hőszolgáltató Kft. ügyvezető igazgatója csütörtöki sajtótájékoztatóján.Részletes leírás »

A véltnél kevésbé veszélyeztetik a madarakat a szélturbinák

Sok madárfajra nincsenek hatással a szélerőművek működő turbinái - állapították meg tanulmányukban brit természetvédelmi szervezetek.Részletes leírás »


Napelemekkel fedik le a rekultivált bányát

Egy pécsi cég napelemrendszerből álló erőművet hozna létre az egykori mecseki uránbánya rekultivált meddőhányójának területén a baranyai megyeszékhely közelében – adta hírül a PécsMa.hu csütörtökön.Részletes leírás »

Átadták az első hidrogén-hibrid erőművet

Németországban tökéletesítették a szélenergia felhasználását, megoldást találtak a legnagyobb problémára: a széltől függő, ingadozó eneriatermelés kiegyenlíthetővé vált.Részletes leírás »


Kis teljesítményű és mikro-szélturbinák

A szélenergiát különböző típusú gépek képesek hasznosítani. Ezeket a berendezéseket különböző szempontok alapján lehet csoportosítani, mint például méret, felhasználási terület vagy a megtermelt energia fajtája.Részletes leírás »

Szélerőmű, szélkerék

A szélenergia az a fajta energia, amit a legrégebbi időktől használnak az emberek. Amíg eleinte a szélenergiát mechanikai energiaként vették igénybe - leginkább malmokban -, ma már főleg villamos energia előállítására használják, de ma is fellelhető a szivattyúként vagy szélmalomként történő alkalmazás is.Részletes leírás »


Napelem, mint villamos fény

A napelemek használatával eredményesen csökkenthetjük a villamos áramra fordított költségeinket. Tehetjük mindezt úgy, hogy teljes mértékben "zöld" energiát használunk fel, így a CO2 kibocsátásunkat csökkentjük, ami által tehermentesítjük a környezetünket.Részletes leírás »

A napkollektoros rendszerekről röviden

A napkollektoros rendszerek segítségével elsősorban használati melegvízet állíthatunk elő, de megfelelően megtervezett rendszer esetén akár a fűtési rendszerre is hatásosan rá tud segíteni. Ezzel tehermentesíthetjük a kazánt, így jelentős összegeket tudunk megspórolni a tüzelőanyagon.Részletes leírás »


Öt építész érdemelte ki az Ybl-díjat idén

Öt építész érdemelte ki idén a legrangosabb magyar építészeti kitüntetést, az Ybl-díjat, amelyet Pintér Sándor belügyminiszter adott át szerdán a BM Márványtermében.Részletes leírás »

Ma van az energiatudatosság világnapja

A március 6-án, az Energiatakarékossági Világnap felhívja a figyelmet a környezettudatosságra, a fenntarthatóságra is. Egyre fontosabb témává válik az energiatakarékosság, és a megújuló energiaforrások, de hogyan lehetne rávenni az embereket, hogy valóban odafigyeljenek a környezettudatos életmódra?Részletes leírás »


A szél eredete - Megújuló energiaellátás

A geotermikus energia és az árapály kivételével minden megújuló energiánk forrása a Nap. A Nap miatti hőmérséklet különbségek miatt létrejövő légmozgás a szél. Minél nagyobb a hőmérséklet különbség annál intenzívebb a légmozgás.Részletes leírás »

Elektromos áram szennyvízből

Szennyvízből elektromos áramot előállító szerkezet prototípusát készítették el amerikai kutatók. A Pennsylvania Állami Egyetem szakemberei szerint az eszköz egyúttal meg is tisztítja a vizet - olvasható a BBC hírportálján.Részletes leírás »


Festék alakíthatja a napfényt elektromossággá

Titán-dioxidot  és  félvezető  kadmium nanokristályokat tartalmaz az a festék, amely képes elektromossággá alakítani a napfényt - idézte amerikai kutatók eredményét a Scientific American című ismeretterjesztő portál.


Részletes leírás »

Ritkaföldfémek bányászata

A modern technika árnyoldala - Tudod, hogy milyen anyagok kellenek a számítógépek, monitorok, mobiltelefonok vagy éppen egyes zöld termékek: pl. napelemek, szélturbinák, alacsony fogyasztású égők gyártásához?

Ritkaföldfémek bányászata - A "kínai Germinal" - Az egész világon használt mobiltelefonokhoz és számítógépekhez szükséges ritkaföldfémek kilencvenöt százalékát Kínában termelik. A párizsi Le Figaro helyszíni riportja feltárja, hogy milyen rendkívül nehéz körülmények között élnek és dolgoznak azok az emberek, akik felszínre hozzák a különleges nyersanyagokat.Részletes leírás »


Üvegházhatás-prognózis

Üvegházhatás-prognózis

A klímaváltozás lehetséges következményei 2050-tőlRészletes leírás »

Ökológiai lábnyomunk a Földön, 2010

Ökológiai lábnyom: az a terület, ami károsodás nélkül meg tudja termelni az aktuális életvitelünkhöz szükséges javakat (globális hektárban kifejezett mutatószám). A Föld eltartóképességének határa 2010-ben: 2 globális hektár/főRészletes leírás »


Megújuló energiával működő játékok 2.

A megújuló energiák használata sok ember számára megfoghatatlan dolog.

Néhány saját kézzel összeépíthető játék bemutatja a megújuló energiák használatát.

Megismerkedhetünk a napenergia, vízenergia, valamint a szélenergia alkalmazásával.

Karácsony közeledtével, nagyszerű ajándék lehet a fa alatt. A játékok segítségével a gyerekek, de a felnőttek is közelebb kerülhetnek a környezettudatosabb életmódhoz.

Napelemes és sós vízzel működő játékok.Részletes leírás »

Megújuló energiával működő játékok 1.

A megújuló energiák használata sok ember számára megfoghatatlan dolog.

Néhány saját kézzel összeépíthető játék bemutatja a megújuló energiák használatát. 

Megismerkedhetünk a napenergia, vízenergia, valamint a szélenergia alkalmazásával.

Karácsony közeledtével, nagyszerű ajándék lehet a fa alatt. A játékok segítségével a gyerekek, de a felnőttek is közelebb kerülhetnek a környezettudatosabb életmódhoz.

Szélenergia, vízenergia.Részletes leírás »


Megújuló energiaforrás Magyarországon, 2005-2020

Kilenc év alatt megduplázódik a tervek szerint a megújuló forrásból származó energia részaránya.

A megújuló energiaforrások felhasználásának tervezett változását mutatja be az ábra a 2005-2020 közötti időszakban, ktoe (kilotonna olajegyenérték) értékre számítva,Részletes leírás »

Mit is jelent az Aktív ház?

Ha egy ház a megújuló energia források kiaknázásával több energiát termel, mint ami az üzemeltetéséhez kell, akkor aktív háznak nevezzük. A felhasznált megújuló energiák között van a víz, a szél és a napenergia. Az aktív házak amellett, hogy rendkívül kevés energiát használnak, még többet is termelnek, mint amennyire szükségük van. Hosszú távú, de biztos befektetés.Részletes leírás »


Ökológiai túllövés

Kilenc hónap sok mindenre elég. Egy fiatal házaspár életét teljesen megváltoztatja az a bizonyos kilenc hónapnyi idő, míg a föld teljes népességének elég arra, hogy az ezévi készletét teljesen felélje.Részletes leírás »

Lassan csordogál a használt sütőolaj

A Mol begyűjtő akciójához már tízezer család csatlakozott, de a veszélyes anyag nagy része ma még az élő vizekbe kerül - derült ki a Napközbenből.Részletes leírás »


Napelemekkel fedett vasúti szakasz nyílt Párizs és Amszterdam között

Európa első napelemekkel fedett vasúti szakasza nyílt meg júliusban a belgiumi Antwerpen térségében a Párizs és Amszterdam közötti gyorsvasút részeként.Részletes leírás »

Újfajta naperőmű

Már megszokhattuk, hogy napelemmel közvetlen villamosenergiát termelünk, vagy tükrökkel egy irányba tereljük a napsugarakat, és ezáltal valami folyadékot hevítve közvetítőközeggel gőzturbinákat hajtunk meg, de ez most valami új!Részletes leírás »


Energianád a jövő?

Új energiatermelési céllal termeszthető növény áll készen arra, hogy jövedelmező alternatívát jelentsen a szántóföldeken gazdálkodóknak, illetve besegítsen a családi gazdaságok energiaköltségeibe.

Részletes leírás »

Erdő, erdő, erdő...

Járva az országunkat, kisebb nagyobb erdőterületekkel találkozunk, vajon mire elegek ezek az erdők? Lehet-e szó fenntartható fatüzelésre a mai Magyarország területén?

Részletes leírás »


Tábortűz, kicsit másképp!

Gyerekkorunkban megtanulunk tüzet gyújtani gyufa, száraz fű és fa segítségével, de pontosan mi is zajlik le a fa égése során?

Részletes leírás »
general building contractor - english © 2009-2020 Pannon Építőműhely kft. Kapcsolat
Szerző: | Weblapkészítés