Meddő és hasznos teljesítménywww.pannonmuhely.hu » Épületenergetika kezdőlap » Az energiatudatos épület » Gépészet

A meddő és hasznos teljesítmény meghatározása

Mi a kedveztőtlen teljesítménytényező következménye?

Megoldás a fázisjavítás!

A meddő és hasznos teljesítmény meghatározása

A váltakozó áramú fogyasztók jelentős része (pl. motorok) induktív jellegű, ami azt jelenti, hogy teljesítményigényük egy részét mágnesezésre fordítják (pl. a motor tekercsének mágnesezésére). Ez a teljesítményszükséglet (= meddő teljesítmény, Q) a gép munkájához szükséges teljesítményen felül (= hasznos teljesítmény, P) többletként jelentkezik, munkavégzésben nem vesz részt, mégis terheli a hálózatot. E kétféle teljesítmény összegéből (nem számtani összegéből!) az alábbiak szerint adódik a látszólagos teljesítmény (S):

meddő teljesítmény

Szavakban: a hasznos (P) és a meddő teljesítmény (Q) eredője a látszólagos teljesítmény (S).

A teljesítmény (P) = feszültség (U) x áram (I) képlet alapján hasonló összefüggés van a hasznos áram (Ih), meddő áram (Im) és a látszólagos áram (Is) között is:

meddő áram - hasznos áram

Szavakban: a hasznos (Ih) és a meddő áram (Im) eredője a látszólagos áram (Is).

Teljesítménytényező (cos φ ) számítása: cos φ = P/ S = Is / Ih

Tisztán ohmos terheléskor: cos φ = 1

Mi a következménye, ha eltér a hasznos és a meddő áram értéke?

  • A váltakozó áramú fogyasztó (pl. motor) a hálózatból több áramot (Is) vesz fel, mint az az áram lenne (Ih), amennyi a leadott hasznos mechanikai teljesítménynek megfelel. Mivel az elektromos hálózaton az Is áram folyik, a hálózat méretezésekor ezzel a nagyobb áramerősséggel kell számolni. Látható tehát, ebben az esetben a hálózat nem használható ki teljes egészében hasznos munkát végző áram végzésére, vagyis a vezeték keresztmetszetét a meddő áramból adódó többlet miatt vastagabbra kell méretezni. E többletköltség ellenértékéül az elektromos szolgáltató (ELMŰ) a nagy meddő fogyasztást mutató üzemek részére ártöbbletet, büntetőtarifát számít fel.
  • A fogyasztásmérő óra a látszólagos teljesítményt méri, az elektromos szolgáltató (ELMŰ) ez alapján számláz.

Megoldás a fázisjavítás!

A rossz teljesítménytényezőn fázisjavítással lehet segíteni: induktív jellegű fogyasztáskor (pl. motorok esetén) kapacitív jellegű kiegyenlítőt (kondenzátor) kell alkalmazni, ami megjavítja az induktív fogyasztó rossz teljesítménytényezőjét.

A Pannon Épületenergetika által végzett Energetikai koncepció V. Számla- és szerződésaudit modulja segítségével megtudhatja, hogy szükséges-e a meddő energia-felhasználás csökkentése érdekében lépéseket tennie.

2011-12-30 17:03:00

További cikkek a témában: Szabályozott szellőzés || Kondenzációs kazánok || Védekezés a legionella ellen || Hőszivattyúk alapjai || Hőségriadó

Megosztás

Itt iratkozhat fel hírlevelünkre > > >

Energetikai tanúsítványok akciós áron!


Cégünk a jövőben sem számít fel sürgősségi díjat!

general building contractor - english © 2009-2018 Pannon Építőműhely kft. Kapcsolat
Szerző: | Weblapkészítés