>

Energianád a jövő?www.pannonmuhely.hu » Épületenergetika kezdőlap » Az energiatudatos épület » Megújuló energiaellátás

Új energiatermelési céllal termeszthető növény áll készen arra, hogy jövedelmező alternatívát jelentsen a szántóföldeken gazdálkodóknak, illetve besegítsen a családi gazdaságok energiaköltségeibe.

Az energianád trópusi, szubtrópusi növény, Ázsiából származik. az 1990-es évektől kezdődően Marosvölgyi Professzor munkássága következtében megszületett a mi nádunk, a tatai nád.

Nagymérvű elterjedését segítheti tüzeléstechnikai tulajdonságai, ugyanis a nádnál nem jelentkeznek olyan problémák, mint amik az energiafűnél keletkeztek. A nád jobban hasonlít a fásszárúakra, a lágyszárú energiafű például sok szilíciumot vesz fel a talajból, alacsony olvadáspontú hamuja egy kedvezőtlen üveges réteget eredményez égetésük során a kazánok belső falán.

Energiatartalma 17-18 MJ/kg, már a szárán állva is csekély 20-25 %-os nedvességtartalma van, így vágás után közvetlen égethető, a szárítástól el lehet tekinteni. Ezen tulajdonsága miatt, kevesebb tárolóhely szükséges, mód van arra, hogy mindig csak annyit vágjunk belőle, amennyire szükségünk van. Pellettálható, s pelletkazánnal mód van a gázfűtéshez hasonló, kevés gonddal járó fűtésrendszer kialakítására.

1 m3 gáz 2 kg náddal kiváltható, egy átlagos családi ház fűtési energiaigénye 0,3-0,5 hektáron termesztett nádmennyiséggel fedezhető, hisz hektáronként 25 tonna is lehet a hozama. Kis családi gazdaságoknak lehetőség nyílhat ily módon fűtésük olcsósítására. A nád apríték formájában is felhasználható, azonban önkormányzatok, nagyobb szervezetek esetében az apríték kis, mint egy 80-100 kg/m3-es testsűrűsége miatt inkább a pellettált, brikettált, esetleg bálázott formábani felhasználása javasolható.

Termesztése nem igényel különösebb, a szokásos szálas takarmányt kezelő eszközökön kívül más gépesítést. Kivételt csak az képezhet, hogy ezen növény rizómáját ültetni kell. Jól tűri a szélsőségesebb klímát, rosszabb talajokat, fagyokat. Az időleges vízborítást jól tűri, akár árterekre is telepíthető, de nem igényli a vizenyős területeket, a tavi náddal szemben.

Hazai szakértőink egybehangzó véleménye, hogy a 2020-as célkitűzéseket, miszerint energiafelhasználásunk 13 %-ának megújuló energiaforrásból kell állnia, csak biomasszából valósítható meg. Ennek egy részét akár a fent említett nádtípusból lehetne kielégíteni.

Forrás: www.agroinform.hu

Ispán Róbert 2011-05-09 15:20:54

További cikkek a témában: Tábortűz, kicsit másképp! - Fa, mint tüzelőanyag || Erdő, erdő, erdő... - Energetikai célú erdők || Újfajta naperőmű || Napelemekkel fedett vasút || Sütőolaj újrafelhasználás

Megosztás

Itt iratkozhat fel hírlevelünkre > > >

Energetikai tanúsítványok akciós áron!


Cégünk a jövőben sem számít fel sürgősségi díjat!

general building contractor - english © 2009-2018 Pannon Építőműhely kft. Kapcsolat
Szerző: | Weblapkészítés