Új KEOP - KEOP 2013 4.8.0 - Kedvezményes hitel


www.pannonmuhely.hu » Épületenergetika kezdőlap » Pályázatírás

KEOP-2013-4.8.0 - Megújuló energiaforrás hasznosítására irányuló beruházások finanszírozását szolgáló pénzügyi konstrukció (kedvezményes hitel program)

A pénzügyi konstrukció alapvető célkitűzése: ösztönözni a decentralizált, környezetbarát megújuló energiaforrást hasznosító rendszerek elterjedését: a KEOP-2012-4.10.0/B (Helyi hő és/vagy hűtési igény kielégítése megújuló energiaforrásokkal) és a KEOP-2012-4.10.0/C (Megújuló energia alapú villamos energia, kapcsolt hő és villamos energia, valamint biometán termelés) pályázati konstrukciók keretében vissza nem térítendő támogatásban részesülő projektek, valamint egyéb (vissza nem térítendő támogatással nem rendelkező) megújuló energiaforrás hasznosítására irányuló projektek kedvezményes pénzügyi termékekkel történő finanszírozása révén.Forrás: NFÜ

A KEOP pályázat keretében az Európai Unió és a Magyar Állam nyilvános pályázat során kiválasztott piaci szereplők („Alapkezelők”) bevonásával kívánja biztosítani a megújuló energiaforrás hasznosítására irányuló projekteket megvalósító vállalkozások számára a kedvezményes finanszírozási forrásokhoz való hozzáférést.

A Nemzeti Fejlesztési Ügynökség a végrehajtandó műveletek finanszírozása céljából – a Környezet és Energia Operatív Program 4.8.0 (a továbbiakban: „KEOP-2013-4.8.0”) pénzügyi konstrukció keretében – forrást biztosít a megújuló energiaforrások hasznosítására irányuló projekteket megvalósító vállalkozásoknak minősülő jogalanyok mint végső címzettek („Projektgazdák”) javára.

A pályázat célja

A pályázat keretében a KEOP-2013-4.8.0 pénzügyi konstrukció hitel programjában ("KEOP-2013-4.8.0 Hitel Program") Alapkezelőként részt venni szándékozó pénzügyi vállalkozások nyújthatják be pályázataikat. Az Alapkezelőként kiválasztásra kerülő pénzügyi vállalkozások, mint Alapkezelők számára az Irányító Hatóság a KEOP-2013-4.8.0 pénzügyi konstrukció rendelkezésére álló keretből kedvező kondíciójú hitelrefinanszírozást nyújt annak érdekében, hogy a kereskedelmi banki módszerekkel nem vagy nem a kívánt mértékben finanszírozható, de hitelképes vállalkozások kedvezményes finanszírozási lehetőségekhez juthassanak a megújuló energiaforrások hasznosítására irányuló projektjeik megvalósítása céljából.

A támogatható projektek

Hitelt igényelni a KEOP-2012-4.10.0/B, illetve KEOP-2012-4.10.0/C kódszámú konstrukciók céljainak, az azokban rögzített támogatható tevékenységeknek megfelelő projektekhez, emellett a rendszerszabályozási célú megújuló energiaforrás hasznosítására irányuló beruházások finanszírozására lehet.

Helyi hő és hűtési igény kielégítésére irányuló megújuló energiaforrást hasznosító projektek esetén az alábbi támogatható tevékenységekre lehet pályázni:

 • Napenergia hasznosítása:
  • használati melegvíz igény részleges vagy teljes kielégítése;
  • részleges vagy teljes kielégítése a használati melegvíz és/vagy a fűtési és/vagy hűtési hőigénynek;
  • gazdasági termelési folyamat részleges vagy teljes hőigényének kielégítése (például szárítás)
 • Biomassza-felhasználás: 
  • Szilárd vagy folyékony biomassza közvetlen hasznosítása hőigény kielégítésére, 
  • Szilárd vagy folyékony biomassza köztes feldolgozottságú energiahordozóvá alakítása 100%-ban saját hőigény kielégítésére
  • Szilárd és/vagy folyékony alapanyagból biogáz előállítás, depóniagáz kitermelés és hőigény kielégítésre történő hasznosítási rendszer kialakítása és bővítése
 • Geotermikus energia hasznosítása
 • Hőszivattyús rendszerek telepítése
 • Hűtési igény kielégítése megújuló energiaforrás felhasználásával
 • Megújuló energiaforrásokat hasznosító távfűtő rendszerek kialakítása, megújuló energiaforrásra való részleges vagy teljes átállítása

Megújuló energia alapú villamos energia, kapcsolt hő és villamos energia, valamint biometán termelésére irányuló projektek esetén az alábbi támogatható tevékenységekre lehet pályázni:

 • Napenergia alapú villamos energia termelés
  • Hálózatra kapcsolódó 500 kWalatti teljesítményű fotovoltaikus rendszerek
  • Hálózatra nem kapcsolódó fotovoltaikus rendszerek
 • Biomassza-felhasználás kapcsolt hő és villamosenergia-termelésre
  • Szilárd biomassza közvetlen hasznosítása kapcsolt hő és villamosenergia- termelésre. Új, kapcsolt hő- és villamosenergia-termelő, szilárd biomassza hasznosító, nagy hatékonyságú, kisméretű (20 MW kapacitásnál nem nagyobb) erőmű kiépítése
  • Nem élelmiszer célú alapanyagú szilárd vagy folyékony biomassza köztes feldolgozottságú (például növényi olaj, etanol stb.) energiahordozóvá alakítása, kapcsolt hő- és villamosenergia-termelésre történő hasznosítása.
 • Vízenergia-hasznosítás: 5 MW alatti vízerőművek építése és felújítása, villamos energia hálózati kapcsolatának kiépítése, és felújítása
 • Biogáz-termelés és felhasználás
 • Geotermikus energia hasznosítása
 • Szélenergia-hasznosítás
 Rendelkezésre álló forrás

A Pályázat meghirdetésekor a KEOP-2013-4.8.0 Hitel Program keretében rendelkezésre álló tervezett keretösszeg 6 milliárd Ft.

A Támogatásban részesíthető Projektgazdák

A KEOP-2013-4.8.0 Hitel Program keretében a pályázatnyertes Alapkezelők útján Támogatásra jogosultak a devizajogszabályok alapján belföldinek minősülő, Magyarország területén székhellyel, illetve az Európai Gazdasági Térség területén székhellyel és Magyarország területén fiókteleppel rendelkező vállalkozások (kis- és középvállalkozások, nagyvállalatok, projekttársaságok). A Projektgazda jogi személyiségű, jogi személyiség nélküli gazdasági társaság lehet.

A Projektgazdákra vonatkozóan minden esetben a KEOP-4. prioritás Általános pályázati útmutatójában, valamint a KEOP-2012-4.10.0/B, illetve a KEOP-2012-4.10.0/C pályázati felhívásokban szereplő előírásokat, illetve megkötéseket is szükséges figyelembe venni.

------------------------------

A Pannon Építőműhely Kft. mérnöki-energetikusi tanácsadással támogatja az energetikai pályázatok elkészítését. Amennyiben Ön is tervezi a pályázati támogatás igénybevételét az alábbi email címen jelezze felénk: palyazat@pannonmuhely.hu.

2013-03-15 09:29:04


Megosztás

Itt iratkozhat fel hírlevelünkre > > >


general building contractor - english © 2009-2020 Pannon Építőműhely kft. Kapcsolat
Szerző: | Weblapkészítés