Akár háromféle támogatás vehető igénybe az építési beruházások során


www.pannonmuhely.hu » Energetikai pályázat támogatás

Házépítés, bővítéshez vagy korszerűsítés - így energetikai korszerűsítés során is - többféle kedvezmény igénybevételére van lehetőség:

  • kamat-támogatott hitel
  • lakástakarék pénztári szolgáltatás
  • szociálpolitikai - szocpol - támogatás

A piaci és a támogatott hitelt, a lakástakarék-pénztári szolgáltatást, valamint a szociálpolitikai támogatást különböző bankoktól is kérhetik az ügyfelek, ám egyszerűbb és gyorsabb a hitelhez jutás, ha mindent egy banknál intéznek - mondta a BankRáció.hu hitelszakértője az MTI-nek kedden.Forrás: MTI

Gergely Péter szerint az ügyfeleknek érdemes olyan hitelintézetet választaniuk, ahol nemcsak elérhető minden szolgáltatás, hanem a kezdeti költségek alacsonyabbak, és további kedvezményt is ad a bank azoknak az ügyfeleknek, akik odautalják a jövedelmüket.

Nagy lehetőséget látnak a bankok a megújult, állami kamattámogatással nyújtott hitelekben - véli a banki ajánlatok összevetésével is foglalkozó portál szakértője, jelezve: már nyolc hitelintézet kínálja ezt a konstrukciót. A szakértő úgy tudja, hogy egy-két héten belül egy további nagybank is bevezeti a támogatott hiteleket. A hitelfelvevő ügyfelek terheit az is mérsékli, hogy az utóbbi hetekben folyamatosan csökkent a referenciakamatok értéke.

Véleménye szerint a legjelentősebb változás az, hogy az otthonteremtő hitelhez járó kamattámogatás nem csökkenő, hanem fix mértékű a kölcsön futamidejének első 5 évében. Emellett a korábbi 30 helyett már 120 napon belül lehet benyújtani az adásvételi szerződést a támogatás igényléséhez a hitelszerződés megkötését követően.

A bajba jutott adósok által felvehető hitelek igénylésének határideje pedig tavaly év vége helyett az idén év végére módosult. Az otthonteremtő hitel segítségével megvásárolt új ingatlan értéke most már telekár és áfa nélkül 30 millió forint lehet, míg korábban az adóval növelt érték nem léphette túl ezt a határt. Emellett a felvehető hitel felső határa 10 millióról 15 millió forintra nőtt. Egy 10 millió forintos, 20 éves futamidejű hitelnél az új szabályozás miatt mintegy 450 ezer forinttal kevesebbet kell visszafizetniük.

Gergely Péter kifejtette: használt lakás vásárlásakor sokakat az tartott vissza a hitelfelvételtől, hogy az eladónak 12 hónapon belül másik ingatlan vásárlásáról kellett nyilatkoznia. Idén azonban ez már nem kötelező. Ráadásul 6 millióról 10 millióra nőtt a felvehető hitel összege. Egy 6 millió forintos és 20 éves futamidejű hitelnél az új szabályozás miatt mintegy 300 ezer forinttal kevesebbet kell visszafizetnünk.

A BankRáció.hu szakembere elmondta: további újdonság, hogy az idén már a Nemzeti Eszközkezelő Zrt. kezelésébe tartozó lakóingatlan visszavásárlásához is igényelhető kamattámogatott hitel, határidő nélkül. Véleménye szerint ez a változás ugyan keveseket érint, de épp azokon segít, akik nagyon rosszul jártak.

A korábbinál jóval kedvezőbb feltételekkel nemcsak az új igénylők élhetnek, hanem azok is, akik az előző 4-5 hónapban vettek fel kamattámogatással nyújtott otthonteremtő hitelt - hívta fel a figyelmet. Az új szabályokat ugyanis visszamenőleges hatállyal rájuk is kiterjesztik, ahogy például ez az árfolyamrögzítésnél is történt - fűzte hozzá Gergely Péter.

------------------------------

A Pannon Építőműhely Kft. mérnöki-energetikusi tanácsadással támogatja az energetikai pályázatok elkészítését. Amennyiben Ön is tervezi a pályázati támogatás igénybevételét az alábbi email címen jelezze felénk: palyazat@pannonmuhely.hu.

2013-01-14 00:04:00


Megosztás

Itt iratkozhat fel hírlevelünkre > > >


general building contractor - english © 2009-2021 Pannon Építőműhely kft. Kapcsolat