Törvénymódosító javaslat az energiaadó csökkentésére


www.pannonmuhely.hu » Épületenergetika kezdőlap » Pályázatírás

A Nemzetgazdasági Minisztériumba eljuttatott tanulmány szerint az energiatudatos vállalkozások 20 százalék kedvezményt élveznének egy évig, ami egy évvel meghosszabbítható. Az energiahatékony vállalkozások pedig 50 százalék adókedvezménybe részesülnének öt éven keresztül.Forrás: MTI

Somogyi István Zsolt, az IPENERG Ipari Energiafogyasztók Érdekképviselete Egyesülés projektvezetője közölte, hogy az IPENERG kidolgozott egy az energiaadóval kapcsolatos javaslatot, ami differenciálná az energiaadó mértékét, ami most, energiafajtától függően különböző, de mindegyik esetben 10 százalék alatt van. Az IPENERG adókedvezmény biztosítását javasolja az energiahatékony és az energiatudatos vállalkozások részére.

A Nemzetgazdasági Minisztériumba eljuttatott tanulmány szerint az energiatudatos vállalkozások 20 százalék kedvezményt élveznének egy évig, ami egy évvel meghosszabbítható. Az energiahatékony vállalkozások pedig 50 százalék adókedvezménybe részesülnének öt éven keresztül. Az energiatudatos felhasználónak az minősülne, aki egy éven belül tett energiahatékonysági intézkedésekkel bizonyos, a szakértők által meghatározott energiamegtakarítást ér el. Az energiahatékony felhasználói minősítéshez pedig igazolni kellene energiahatékonysági intézkedéseket, amelynek eredménye a megelőző öt évben bizonyos mértékű megtakarítás. Ezeket a teljesítéseket auditálnák, és aki nem felel meg, annak az adókedvezményt vissza kellene fizetnie.

Jelenleg évi 18 milliárd forint költségvetési bevétel származik az energia adóból. A szakértők úgy számolnak, ha duplájára emelik a mértéket, akkor a 36 milliárd forintnak nem érné el az egyharmadát a kedvezmény nagysága, ugyanakkor a nem lakossági fogyasztók körében öt százalékos megtakarítást lehetne elérni 2012. és 2016. között.

2012-03-10 17:24:17


Megosztás

Itt iratkozhat fel hírlevelünkre > > >


general building contractor - english © 2009-2020 Pannon Építőműhely kft. Kapcsolat
Szerző: | Weblapkészítés