Egyszerűbb lett az energetikai korszerűsítés kamatmentes hitelének igénylése


www.pannonmuhely.hu » Energetikai pályázat támogatás

Lényegesen egyszerűbb lett a „VEKOP-5.2.1-17 - Lakóépületek energiahatékonyságának és megújuló energia felhasználásának növelését célzó hitel” igénybevétele 2018. január 8-ától.Az uniós, kamatmentes hitelt ingatlanok energetikai korszerűsítésére, megújuló energiák használatára lehet felhasználni, így például többek között nyílászárók cseréjére, szigetelésre, árnyékolásra,  fűtési vagy melegvíz-rendszerek korszerűsítésére, kazáncserére, valamint napelemek, kollektorok és hőszivattyúk telepítésére. 

A 2017. április 24-én elindult Hitelprogram célja a lakóépületek energiahatékonyságának, valamint a lakóépületekhez kapcsolódó megújuló energiaforrások alkalmazásának növelése a lakossági szektorban. A hitel az ehhez kapcsolódó épületenergetikai beruházásokhoz bocsátja rendelkezésre a szükséges forrást.

A kamatmentes hitelről

A nulla százalékos kamatozású hitel országszerte 642 MFB Ponton igényelhető, a természetes személyek esetében maximum 10 millió, a társasház és lakásszövetkezet kölcsönfelvevő esetén pedig lakásonként maximum 7 millió forint igényelhető, akár húsz éves futamidővel. Az önerő elvárt mértéke a projekt elszámolható költségének minimum 10%-a, a hitel más vissza nem térítendő forrás önerejének biztosítására is felhasználható.

A hitelhez további költségek (kezelési költség, előtörlesztési díj stb.) nem kapcsolódnak, és mivel nincs kamat és árfolyamkockázat, a futamidő alatt csak a felvett összeget kell törleszteni. Emellett a hitelből finanszírozható a beruházás járulékos költségeinek egy jelentős része, mint például az értékbecslési díj, illetve az energetikai tanúsítvány díja.

A Hitelprogram keretében a lakástakarékot is fel lehet használni a legtöbb esetben, így a 30% állami támogatással megtámogatott kamatmentes hitel igen kecsegtető lehet magánembereknek és társasházaknak egyaránt.

5 millió forintig nincs szükség biztosítéknyújtásra

Az Magyar Fejlesztési Bank és a Nemzetgazdasági Minisztérium az ügyfelek igényeinek megfelelően döntött a módosításról. Az egyik legfontosabb változás, hogy míg korábban 2 millió forintig nem volt szükség biztosítéknyújtásra, addig jelenleg ez az értékhatár 5 millió forintnál húzódik. Vagyis az 5 millió forint kölcsönösszeget el nem érő kölcsön esetén biztosíték adása immár nem kötelező. Már ez is jelentős változás – hiszen az egyoldalú kötelezettségvállaló nyilatkozat benyújtásával jóval olcsóbbá vált az igénylés –, ráadásul a hitel már szállítói előleg fizetése mellett is igényelhető. További változás még, hogy a hitelkérelmi nyomtatvány is egyszerűsítésre és rövidítésre került, így az eddigi 49 oldal helyett 13 oldalt kell kitölteniük a hiteligénylőknek. 

2018-02-03 07:42:51


Megosztás

Itt iratkozhat fel hírlevelünkre > > >


general building contractor - english © 2009-2021 Pannon Építőműhely kft. Kapcsolat