Generálkivitelezés -

Cikktárunk

« Vissza a főoldalra


Baumit - Év homlokzata 2021

Az Év Homlokzata 2021 pályázat célja a mai magyar építészet értékteremtő házainak, homlokzatinak bemutatása és értékelése. A pályázaton építészek és kivitelezők vehetnek részt azokkal az épületekkel, melyeknek homlokzati kialakításához Baumit anyagokat használtak fel.Részletes leírás »


Okos ház, tudatos élet 2. rész

A cikk első részében bemutattuk, hogy mitől nevezhetünk okosnak egy házat. Az energiatakarékos és intelligens technológiával rendelkező rendszerek és berendezések együttes hatása teszi ezeket az épületeket tudatossá. Ebben az írásban mélyebb betekintést nyerhetünk az okos házak működésébe.

Részletes leírás »

Okos ház, tudatos élet 1. rész

Okos ház. Egyre többet hallunk róla, de vajon tudjuk-e, hogy mitől okosabbak, mint a hagyományos házak? Mit tudnak, amit azok nem? És miért lesz jó nekünk, ha intelligens házban lakunk? Ezekre a kérdésekre igyekszünk választ adni ebben az írásban.

Részletes leírás »


Zöld épületek nyomában

A klímaváltozással járó kihívásokra az lehet az egyik megoldás, ha lakóépületeink úgy tervezzük meg, vagy úgy alakítjuk át, hogy azok csak és kizárólag annyi energiát használjanak fel, amennyire feltétlenül szükségük van. Ennyire egyszerű lenne?

Részletes leírás »

Az ökológiai lábnyom súlya

Egyre gyakrabban olvasni és hallani arról, hogy kinek vagy melyik cégnek mekkora az ökológiai lábnyoma. De vajon mit is jelent ez pontosan? Miért így hívják, és milyen következtetéseket vonhatunk le belőle?Részletes leírás »


Teher vagy lehetőség a megemelt energiahatékonyság

Teher vagy lehetőség a megemelt energiahatékonysági követelményrendszer?

Ezt a kérdést járja körül a Magyar Energiahatékonysági Intézet (MEHI) országos programsorozata, amely idén 2018. április 24. és 2018. november 20. között járja majd az országot – a tavalyihoz képest kibővített tematikával. A képzések azokat a műszaki szakembereket célozzák meg, akik szívügyüknek érzik az épületenergetikát és a minőségi kivitelezést.Részletes leírás »

Energiahatékonyság luxuskivitelben

Hazánkban is kezd presztízskérdéssé válni az épületek energiahatékonysága. Hiszen akinek pénze van és luxusházat építtet, annak a különféle épületenergetikai és épületautomatizálási megoldások csak még tovább fokozzák a kényelmét és a komfortérzetét. Ideális esetben a luxus és az okos technológiák tehát kéz a kézben járnak.Részletes leírás »


Az épületautomatizálás innovációi napjainkban

Nem mondunk újat azzal, hogy az épületautomatizálási megoldások jóval lassabb ütemben fejlődnek, mint az olyan, fogyasztóknak szánt termékek, mint amilyen a mobiltelefon vagy a televízió. Annak, hogy az épületautomatizálási iparág az új technológiákat nem azonnal adaptálja, főként az az oka, hogy a szakemberek először szeretnék látni, hogy az innovációk hogyan teljesítenek és bizonyítanak más területeken, és megfelelnek-e az elvárásoknak.

Három olyan technológiai trendet mutatunk be, melyek a hétköznapi használat után az épületautomatizálásban is terek kaptak.Részletes leírás »

Luxus és fenntarthatóság kéz a kézben

Attól, hogy egy lakás a luxus kategóriában épül, még nem jelenti azt, hogy az energiahatékonyságot ki kell zárni. Tudniillik a luxus és a fenntarthatóság szépen meg tudnak élni egymás mellett. Hogy hogyan?Részletes leírás »


Mi kell a fenntartható építészet fellendüléséhez?

A fenntartható építészet témája az elmúlt években egyre jobban foglalkoztatja a szakembereket. Idén októberében a Magyar Környezettudatos Építés Egyesülete (Hungary Green Building Council, HuGBC) készített is egy felmérést arra vonatkozóan, hogy ma Magyarországon a környezettudatosság mennyire játszik szerepet az újépítésű lakások esetében.Részletes leírás »

Biztonság és kényelem, e kettő kell nekem

Az intelligens otthonok legnagyobb előnye, hogy minden kívánságunkat teljesítik, ha kényelemről és biztonságról van szó. És persze ne feledkezzünk meg még egy „apróságról”: az okos házak energiatakarékosságának hála sok-sok pénzt megtakaríthatunk.Részletes leírás »


Okos ember okos házban él

Ma már mindenre használjuk az „okos” jelzőt, legyen szó telefonról, TV-ről, hűtőgépről, de a házunkat is kiokosíthatjuk, ha akarjuk. És miért ne akarnánk? Hiszen a modern technológiákkal felszerelt otthonok amellett, hogy jóval kényelmesebbek, mint „butább” társaik, még a költségeken is segítenek spórolni. De mi kell ahhoz, hogy házunk intelligenciaszintje megemelkedjen?Részletes leírás »

Mi építettük! Fókuszban a design...

A Pannon Építőműhely Kft. kivitelezésében megépült családi házat a Szép Házak magazinban A dizájn tisztelete címmel  mutatták be 2017. áprilisában. A ház elkészüléséről született alábbi beszámolónk:Részletes leírás »


Érdekesség: a dombházak

Dombházakból és apartmanokból álló, energiában és élelmiszerekben is önellátó zöld üdülőpark épült pl. a Bükkben. Néhány szempont, amit figyelembe kell venni un. zöld házak építésekor és tervezésekor:Részletes leírás »


Kevesebb pénzünk szökik el a falakon

Knauf Insulation: már most érdemes a közel nulla energiafogyasztási szintre szigetelni   
Budapest, 2018. Június 26. – Megduplázódott a családi házakra kerülő szigetelések vastagsága az elmúlt hét évben. A Knauf Insulation adatai szerint az új, illetve felújított családi házak homlokzatán ma már általános a 15-20 cm vastag hőszigetelés. A javulás egyrészt energiatudatosságunk erősödésének, másrészt az év elején életbe lépett TNM rendeletnek köszönhető. Ez nemcsak a családok pénztárcáját kíméli, hiszen fűtési költségeik akár 50%-kal is csökkenhetnek, de egyes országrészekben akár 5-6 millió forinttal is növelheti az ingatlanok árát. A Knauf Insulation szakemberei szerint azonban már most érdemes előre tekinteni és jobb minőségű szigetelőanyagot választani, mert az Unióban 2019-től tovább szigorodnak az épület energiahatékonysági előírások.  Ma már energiahatékony családi házak épülnek.Részletes leírás »


Pázsit a tetőn, tisztább levegő a városokban

A füvesített tető nem csupán a városok hőmérsékletét csökkentik – ami kánikulában  nagyon sokat számíthat , hanem a szálló port is megkötik, így tisztábbá varázsolva a  városok levegőjét – ez derült ki egy manchesteri kísérleti program során.Részletes leírás »

A megújuló energia is számít a passzív házaknál

Azt, hogy mennyire hatékonyan szabályozták a passzívházakkal szembeni elvárásokat, jól tükrözi az, hogy világszerte ilyen otthonok ezrei épültek fel az elmúlt években. De mivel a megújuló forrásokat egyre többen használják és alkalmazzák, a darmstadti Passzívház intézet úgy döntött, hogy két új kategóriát hoz létre, melyekről a közeljövőben adnak pontos és részletes tájékoztatást.Részletes leírás »


Idejében kezdjünk hozzá a hőszigeteléshez

Az ősszel együtt hamarosan beköszönt a fűtési időszak is, és azt jó ha tudjuk, hogy mennyire sokat számít egy ház vagy lakás esetében a hőszigetelés. Súlyos összegeket és energiát spórolhatunk meg azzal, ha gondot fordítunk a megfelelő hőszigetelésre.Részletes leírás »

Lehetőségek az energiatudatos építészetben

Az épületeket energiaigényük és környezetbarát mivoltuk szempontjából is csoportosíthatjuk. Az energiaigény alapján energiatakarékos és alacsonyenergiás, valamint passzív és autonóm házakról beszélhetünk. Ezek az épületek fajlagos hőigényükben térnek el egymástól, azaz az ideális hőmérséklet biztosításához szükséges hőmennyiségben mutatkoznak meg a különbségek.Részletes leírás »


Már itthon sem álom az önfenntartó ház

Hova vezet az energiaínség? Mi lesz, ha kiapadnak az energiakészletek? Az emberek keresik a választ és a kiutat, s ezért nyerhetnek egyre nagyobb teret azok az alternatív megoldások, melyek visszanyúlnak a megújuló, természetes energiaforrásokhoz. Ez pedig az építészetben is egyre nagyobb mértékben mutatkozik meg.Részletes leírás »

A fenntartható építészet csúcsa: a passzívház

Ha az energiatakarékosság, a légszennyezés vagy az üvegházhatású emberi tevékenységek szóba kerülnek, akkor az emberek hajlamosak egyből az ipari tevékenységekre és a közlekedésre gondolni. Pedig van még egy, a jelenlegi helyzet kialakulásában hasonló mértékben felelős tényező is. Ezek pedig az épületek.Részletes leírás »


Passzívházak itthon és Európában

Eddig több mint 14 000 passzívház épült Európa-szerte. Ausztriában a legmagasabb az egy főre jutó passzívházak száma, a skandináv országok rendelkeznek a legjobb hőszigeteléssel, és a skandináv épületek is állnak legközelebb a passzívház kritériumaihoz. Ezt feltehetően nagyban befolyásolja az, hogy ezekben az északi országokban a hosszú tél miatt még fontosabb a jó hőszigetelés, mint nálunk, hiszen a fűtési szezon a közép-európaihoz képest jobban kitolódik.Részletes leírás »

Egy tető, mely szép a szemnek és jó a világnak

Zöldtető. Nem túl gyakran halljuk még ezt a kifejezést, de lassan belopózik hazánkba is ez a hatalmas lehetősége az energia megtakarításának. De mi is ez? Az biztos, hogy szép látványt nyújt. És az is biztos, hogy csökkenti a kiadásokat.Részletes leírás »


Az aktívház a legjobb választás?

Aktív és passzívház. De vajon melyik mire képes, és melyik a jobb választás? A különbség az energiafelhasználásukban rejlik. Míg az aktívház termeli az energiát – többet, mint amennyit elfogyaszt –, addig a passzívház az alacsony energiafelhasználáson alapszik.Részletes leírás »

A földházban laknak emberek?

Egyre többet hallani a passzívházakról és azok jelentőségéről. De vajon Ön hallott már a földházakról? Hol találhatók, kik élnek bennük, hogy vannak megépítve?Részletes leírás »


Az energiatudatos épület egyik kulcsa a hőszigetelés

Az energiatudatos épületek és házak több, összetett rendszer és megoldás segítségével érik el a minimális energiafelhasználást. Fontos, hogy a lehető legjobban felhasználják a természetes forrásokat, de a tökéletes hőszigetelés is igen fontos szerepet játszik.Részletes leírás »

Hogyan autózhatunk környezetkímélőbb módon?

Mint azt már annyiszor hallhattuk, az autók igen jelentős mértékben járulnak hozzá a környezetszennyezéshez. A gépjárművek fokozatos korszerűsítése ezen az állapoton kíván enyhíteni. Azért, hogy minél kevesebb káros anyagot juttassanak a levegőbe, környezetkímélőbb módszereket fejlesztettek ki az autógyártókRészletes leírás »


Belső hőszigetelés vs. külső hőszigetelés

Sokszor felmerül a kérdés, hogy a külső hőszigetelés helyett nem lenne-e egyszerűbb a lehűlő felületeket belülről szigetelni. Első látásra kedvezőbb megoldásnak tűnik, hiszen hőtechnikailag közel azonos paraméterekkel javul a szerkezet, kedvezőbb ár megfizetése mellett, hiszen kevesebb felületre kell a szigetelést elhelyezni és az állványozás nehézségeit is el lehet felejteni... Nézzük meg, ha teljeskörűen nézzük a jellemzőket akkor milyen egyéb tényezőket szükséges figyelembe venni?Részletes leírás »

Ugye milyen csodaszép ez az energiatudatos ház?

A Baumit “Az ÉV HOMLOKZATA 2016 — ÉRTÉK AZ ÉPÍTÉSZETBEN” pályázaton nevezésre került a Pannon Építőműhely által kivitelezett csodaszép ház homlokzata is, Lengyel Ágoston és Márk Balázs fantasztikus munkájának eredményeképpen. Íme néhány fotó!Részletes leírás »


Új épületenergetikai előírások

A közpénzekből – hazai és uniós forrásból – finanszírozott új építéseknek, bővítéseknek és felújításoknak már év elejétől  meg kell felelni a költségoptimalizált szintet jelentő épületenergetikai előírásoknak. Mindez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a jelenleg érvényes szabványok 40%-kal energiahatékonyabbak, mint korábban. Ez kiterjed a falakra, nyílászárókra és a mennyezetre is. A szigetelést érintve, minimum 5 centiméterrel kell megtoldani a megelőző vastagságot, és az ablaküvegezésnek is legalább három rétegűnek kell lennie.Részletes leírás »

Körülbelül 50 ezer passzívház a világon

Nem szabad viszont összekeverni az öko építészet alkotásait a passzív házakkal. Míg az előbbi a környezettel való összhangra fókuszál – bioház, autonóm ház –, utóbbinál az energiatakarékosság az elsődleges cél.Részletes leírás »


Energiahatékonyság az unió irányelve fényében

Az EU Energiahatékonysági Irányelve alapján kitűzött célok az energiahatékonyság javítását szolgálják a tagországokban.Részletes leírás »

Energetikai tanúsítvány - ingyenes kiszállás 15 településre!

Tanúsítás esetén - amennyiben nem állnak rendelkezésre az ingatlan szükséges építészeti és gépészeti dokumentumai és a felelős műszaki vezető nyilatkozata- helyszíni felmérésre van szükség. A kiszállást cégünk Budapesten és környékén ingyenesen végzi.Részletes leírás »


A hőszigetelés és ami mögötte van

Egy ház hatékony energiafelhasználása több, egymással szorosan összefüggő elemből tevődik össze. Ahhoz, hogy minimálisra csökkentsük otthonunkban a felhasznált energia mennyiségét, segítségül kell hívnunk a természet adta forrásokat, és biztosítani kell az épületek tökéletes hőszigetelését. E nélkül a többi mit sem ér…Részletes leírás »

Hőtechnikai követelményértékek változása 1966-2018

Lakásvásárlás során egyre inkább előtérbe kerül a kérdés, hogy milyen fenntartási költségei lesznek a lakásnak, a vevők egyre tudatosabban keresik a kedvezőbb energetikai besorolású ingatlanokat.

Az építési év alapján lehet következtetést levonni az épület energetikai besorolási osztályára? Az alábbi táblázat a jellemző értékeket tartalmazza.Részletes leírás »


Megjelentek az új energetikai előírások!

Megjelent a Kormány 1246/2013. (IV. 30.) Korm. határozata, amely meghatározza az új energetikai követelményeket. A rendelet melléklete tartalmazza a 2018. január 1-től - középületekre 2015 jan. 1-től - alkalmazandó U értékeket és egyéb energetikai előírásokat.Részletes leírás »

Lakásfenntartási költségek Magyarországon, 2000-2011

Hogyan alakultak a rezsiköltségek az utóbbi években? Az MTI közleménye szerint 11 év alatt majdem a háromszorosára nőtt lakásfenntartás költsége.Részletes leírás »


Energetikai tanúsítvány 2013 - HET szám - Hitelesített Energetikai Tanúsítvány

A hatályos jogszabály szigorítása miatt, a tanúsító szakembernek kötelező hitelesíttetni minden általa, 2013. január 1. után elkészített energetikai tanúsítványt, melynek a számát - HET (Hitelesített Energetikai Tanúsítvány) szám - a későbbiekben az ingatlan adás-vétel szerződősén tűntetnek fel.Részletes leírás »

Lenyűgöző: a világ legkönnyebb szilárd anyaga - 1,6 kg/m3

Egy cseresznyevirág szirma tartja meg a világ legkönnyebb szilárd anyagát, egy darab grafén aerogélt, amelyet a kínai Csöcsiang Egyetemen fejlesztettek ki a kelet-kínai Csöcsiang tartománybeli Hangcsouban.Részletes leírás »


76 % elégedett az energetikai korszerűsítés eredményével

Magyarországon a lakosság 24 százaléka tervez energiahatékonysági beruházást, közülük több mint 50 százalék szigetelést - derül ki az Energiaklub országos reprezentatív kutatásának eredményéből, amelyet a szakmai szervezet a szerdai Energiahatékonysági Világnap alkalmából publikált.Részletes leírás »

Energetikai tanúsítvány változások 2013

A tavaly nyári változások után ismét módosulnak az energetikai tanúsítvány kiállításának szabályai.Részletes leírás »


Megnyílt a világ legkeskenyebb háza Varsóban

Megnyílt a világ legkeskenyebb háza, amelyet két többemeletes épület közé ékeltek be a lengyel főváros központi részében.

A jogi okokból művészeti installációként felépített 14 négyzetméteres házat egy maximálisan 152 centiméter széles, legkeskenyebb részében 92 centiméteres telken húzták fel.

 

 

 

 Részletes leírás »

Év háza 2012

Ötödik alkalommal indították útjára az „Év háza” pályázatot. Idén a zsűri Ásztai Bálint és Kovács Csaba pécsi vendégházát találták a díjra érdemesnek. A Magyar Építész Kamara különdíját Horváth András zengővárkonyi családi háza kapta. A Magyar Építőművészek Szövetsége különdíját, pedig a Basa Péter és Reisz Ádám építészpáros által tervezett balatonszéplaki villa nyerte el.Részletes leírás »


Valóságos kincsesbánya

Valóságos kincsesbányában élünk?! 17 részes kisfilm aktív és passzív hasznosításról, energiatudatosságról, korszerűsítésről, elképesztő költségmegtakarításról…Részletes leírás »

Stratégia az épületállomány energetikai hatékonyságáért

Nemzeti épületenergetikai stratégiát készít 2013 nyarára a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium az ÉMI Építésügyi Minőségellenőrző Innovációs Nonprofit Kft. bevonásával - közölte a tárca szerdán az MTI-vel.Részletes leírás »


Energetikai tanúsítványról szóló 176/2008. (VI.30.) Korm. rendelet módosítás - tervezet

2013. január 9-től az alábbiakban változik a már többször módosított, Az épületek energetikai tanúsítványáról szóló 176/2008. (VI.30.) Korm. rendelet:

  • Bővül az eneergetikai tanúsítvány kiállításával érintett épületek köre
  • A tanúsítást végző szakembernek energia-megtakarítással járó ésszerű javaslatot kell tenni
  • Az energetikai tanúsítványok nyilvántartása kizárólag elektronikusan történik
  • Az energetikai tanúsítványok utóellenőrzésére kerül sor, amely a tanúsítványok 2%-át érinti


Részletes leírás »

Módosult az energetikai tanúsítványról szóló 7/2006. TNM rendelet

A várakozásoknak megfelelően több helyen módosításra és kiegészítésre került az Épületek energetikai tanúsítványáról szóló 7/2006. (V.24.) TNM rendelet. A 40/2012. (VIII. 13.) BM rendelete alapján a rendelet eddigi előírásait részletezték, helyenként finomították, illetve teljesen meg is változtatták.

Milyen főbb változások történtek az energetikai tanúsítvány kiállása során?Részletes leírás »


Let it B! – A Föld - Ökopolitikai Nyári Egyetem Bodajkon

Augusztus 1-től 5-ig ismét Zöld Nyári Egyetem a Fejér megyei Bodajkon. Öt nap, száz előadó, legalább nyolcvan féle program, Róna Péter, Ángyán József, Tamás Gáspár Miklós, Amelia Andersdotter, Bodoky Tamás, Vitézy Dávid, Kürti Gábor, Krétakör, TedX, Magyar Kétfarkú Kutya Párt, bolyhos forradalom, bringaszerelés, ökoszépségszalon, kalózok, erdő közepe, tábortűz, patak, közösség, teljes ellátás, jókedv. Már csak Te hiányzol! Regisztrálj most! www.greenacademy.huRészletes leírás »

Az energiatudatos épület III. - Az energiatudatos használat

Az épület energiatudatos működését alapvetően három tényező határozza meg.

1.  Az energiaszükségletet minimalizálása

2. A lecsökkentett energia optimalizális előállítása

3. A felhasználói magatartás

Felhasználói magatartásunkkal hogyan befolyásolhatjuk az energiafogyasztást?Részletes leírás »


Az energiatudatos épület II. - Az energiaelőállítás optimalizálása

Az épület energiatudatos működését alapvetően három tényező határozza meg.

1.  Az energiaszükségletet minimalizálása

2. A lecsökkentett energia optimalizális előállítása

3. A felhasználói magatartás

Hogyan tudjuk optimalizálni az energiaelőállítást?Részletes leírás »

Az energiatudatos épület I. - Az energiaszükségletet minimalizálása

Az épület energiatudatos működését alapvetően három tényező határozza meg.

1.  Az energiaszükségletet minimalizálása

2. A lecsökkentett energia optimalizális előállítása

3. A felhasználói magatartás

Milyen lehetőségeink vannak az energiaszükségletet minimalizálására?Részletes leírás »


Komfort zóna, amikor jól érezzük magunkat

Mikor érzünk komfortosnak egy teret? Sokszor hajlamosak vagyunk túlfűteni épületeinket, hogy azzal biztosítsuk a megfelelő komfortérzetet, pedig erre lenne hatékonyabb megoldás is...Részletes leírás »

Változások a energetikai tanúsítvány előírásaiban

A lakáshirdetésekben meg kell jelölni az energetikai minősítést januártól

Aki árulja vagy bérbeadásra kínálja a lakását, annak a kereskedelmi médiában történő hirdetéskor jövő év január 9-től meg kell jelölnie a lakás energetikai minősítését - egyebek mellett ezt tartalmazza az a kormányrendelet tervezet, amely a kormány honlapján jelent meg.Részletes leírás »


7/2006 TNM rendelet módosítása - Milyen tervek léteznek?

A 31/2010/EU épületenergetikai direktívának megfelelően a 7/2006 TNM rendelet átdolgozásra kerül.

A nemzetek éghajlatváltozásról szóló keretegyezményéhez (UNFCCC) csatolt Kiotói Jegyzőkönyvben foglaltaknak megfelelően, a globális hőmérséklet-emelkedés 2°C alatt tartására vonatkozó hosszú távú kötelezettségvállalást, 2020-ra az üvegházhatású gázok teljes kibocsátását legalább 20 %-kal, nemzetközi megállapodás elérése esetén pedig 30 %-kal az 1990-es szint alá csökkenteni szükséges.Részletes leírás »

2012. júliustól már a hirdetésekben is szerepelnie kell az energia-besorolásnak

2012. júliustól már a hirdetésekben is kötelező lesz feltüntetni az ingatlanok energia-besorolását, ez is része az ingatlanok energiahatékonyságát növelő programnak.

Az épületekre készített energetikai tanúsítványok szerint Magyarországon egy átlagos lakás évente 250 kWh-t fogyaszt négyzetméterenként, Nyugat-Európában ez az érték feleennyi.Részletes leírás »


Átadták az Év Homlokzata 2011 díjakat

Műemlék kategóriában a zebegényi katolikus templom homlokzat-felújítása, középület kategóriában pedig egy Makovecz Imre tervei alapján épült makói bölcsőde nyerte el az Év Homlokzata 2011 díjat - közölték a szervezők pénteken az MTI-vel.Részletes leírás »

Nyílászárók energetikailag megfelelő beépítése

A nyílászárók energetikailag megfelelő beépítése gondos tervezést és szakszerű kivitelezést igényel. Számos esetben találkozunk pontatlanul, hőhidasan beépített ablakokkal és ajtókkal. Ilyenkor az épület transzmissziós és filtrációs hővesztesége egyaránt jelentősen megnövekedhet.

Gondos beépítéssel sokat tehetünk az energiatakarékosság érdekében ezáltal jelentősen csökkenthetjük a fenntartási költségeket és nagyban hozzájárulunk környezetünk védelméhez.Részletes leírás »


Fehér tetőkkel a városok felmelegedések ellen

A városokban a hőmérséklet általában melegebb, mint a körülötte lévő területeken: az aszfalt, a sötét színű beton és téglaépületek, a fémszerkezetek több hőt nyelnek el, mint a környező erdős-mezős területek. Ezt a jelenséget nevezik városi hőszigetnek.

Fehér tetők építése nagyban segíti a városi hősziget effektus csökkentését - mutatták ki amerikai kutatók.Részletes leírás »

Módosul az OTÉK

Módosul az országos építési szabályzat jövő januárban, a településrendezési és építési követelményekről szóló kormányrendelet (OTÉK) módosítása a kormány honlapján jelent meg.

Többek közt azzal is kiegészült az OTÉK, hogy törekedni kell - tehát nem kötelező - az energia visszanyerésre, a megújuló forrásból származó energiák felhasználására, illetve az épületgépészeti berendezések energiahatékony üzemeltetésére.Részletes leírás »


Milyen gyakorlati haszna van az energetikai tanúsítványnak?

Bizonyára Ön is érdeklődéssel figyeli az egyik legfiatalabb piac, az energetikai tanúsítvány piacának alakulását. Ennek a cikknek az olvasása legalábbis erre, vagy az Ön érintettségére enged következtetni. Na de mire érdemes figyelni a tanúsítvány elkészítésekor? És mire használhatjuk azt a jogszabályi kötelezettségnek való megfelelésen túl?

Milyen lehetőségek vannak a tanúsítvány árának csokkentésére?Részletes leírás »

Innovatív tégla: szigeteléssel töltve

Az UNIPOR CORISO tégla ötvözi a modern kerámia-tégla és a kőzetgyapot szigetelés előnyeit. Az eredmény a falazat számos tulajdonságában kedvező változást hoz: javulnak a hőszigetelési, hangszigetelési tulajdonságok - mindezek mellett a tégla hagyományosan kedvező tűzvédelmi és ökológiai tulajdonságai változatlanok maradnak.Részletes leírás »


Az új szocpolnál is számít az energetikai besorolás

A 2012. január 1-től kötelezően elkészíttendő energetikai tanúsítványról sokan gondolják hogy még egy felesleges papír, még egy "adó". Az év elejétől életbe lépő új szocpol rendelet is bizonyítja, hogy érdemes a jobb energetikai kategóriára törekedni, hiszen a szocpol támogatás mértéke ettől is függ.

Milyen energetikai besorolásokkal érhető el a szocpol támogatás növekedése? A kategória, A+ kategória, alacsony energiafogyasztású lakás, passzív házRészletes leírás »

Szigorodnak az energetikai előírások!

Nyilvánosságra került az energetikai tanúsítvány kiállítását szabályzó 7/2006 TNM rendeletet módosító előterjesztés. Számos helyen pontosítja a jelenlegi szabályozást és ami még fontosabb: szigorítja a jelenlegi előírást.

A külső falakra vonatkozó jelenlegi 0,45 W/m2K értéket például az "A" változat 0,3-ra, a "B" változat 0,24-re, a "C" változat pedig 0,20 értékre módosítaná. Milyen javaslatok vannak az egyéb szerkezetekre?Részletes leírás »


Könnyű vagy nehéz szerkezetű az épület?

Vajon egy épület könnyű vagy nehéz szerkezetű?

Olykor első ránézésre nem is lehet megállapítani. Viszont egy egyszerű számítással könnyedén meghatározhatjuk az épület fajlagos hőtároló tömegét, ami segít az épület besorolásában.Részletes leírás »

Holcim díj, 2011

Átadták a díjakat a fenntartható építészeti projekteket és elképzeléseket támogató Holcim-díj a Fenntartható Építészetért világverseny magyar résztvevőinek: 3 munkát kiemelten díjaztak, 20 pályázatot oklevéllel ismert el a zsűri.Részletes leírás »


Purenit szigetelés

Jóformán egyetlen másik anyag – legyen az építő-, szigetelő- vagy alapanyag – sem egyesít magában annyi építészeti előnyt mint a purenit®. A purenit® új mércét állít fel homlokzat kialakítására szolgáló szerkezeti elemként, kiváló minőségı ablakok gyártásának nyersanyagaként, térelválasztók vagy tartós és kiváló minőségű ajtók alapanyagaként.Részletes leírás »

Az öngyújtós teszt

A nyílászárókba beépített üvegek energetikai jellemzőjének alapvető értékmérője a hőátbocsátási tényező! A kijelentés magától értetődő, azonban a kérdés az, hogy vajon a gyakorlatban is ilyen evidens módon meghatározható-e? Manapság egyre több ember tudja mi az a 2,8-as U-értékű (régi nevén: k-értékű) üveg. De hogyan döntsük el, hogy mit is tud az ablakunk valójában?Részletes leírás »


Fecske- és denevérbarát falfelújítás

Mivel manapság egyre inkább rutin munkának számít a kivitelező szempontjából az utólagos hőszigetelés, ezért az egyre olcsóbb, ezáltal több család engedheti meg magának házának felújítását. Sokszor fordul elő kertes házaknál, hogy egy-egy védett faj fészekrakó helynek használja a külső homlokzatot. Ezekben az esetekben a kivitelező szakemberek mellé kell hívni egy a környékbeli zöldhatóságnál dolgozó személyt. Kettejük megbeszélése alapján, a lakó érdekeit előtérbe helyezve kijelölik a megfelelő pontokat a felújított homlokzaton, hogy hova kerülnek majd az új fészkek.Részletes leírás »

Kacsalábon forgó paloták

A modern technikának köszönhetően, jelentős mértékben javult az üvegek hőszigetelő képessége. Ezzel egyenes arányban nő az üvegezett felületek nagysága. Manapság nem számít ritkaságnak egy-egy olyan irodaház, ami üvegpalotának is beillik. Ezt a madarak sínylik meg a legjobban.Részletes leírás »


Megosztó költségmegosztók

Egy társasház energetikai korszerűsítése során felszerelt fűtés költségmegosztó rendszer felszerelése után vált világossá, hogy rendkívül nagy különbségek vannak az egyes lakások által felhasznált hőenergia mennyiségében. A lakások energiaszükségletének különbsége akkora, hogy annak előbb-utóbb a lakások árában is meg kell mutatkoznia.

Bár nagy reményeket fűztek hozzá, a felhasznált hőmennyiség igazságos megosztása helyett inkább a lakóközösségeket osztják meg a felszerelt költségmegosztók. Sokan a szomszéd lakásokból átszökő hőre támaszkodva „takarékoskodnak”. Ördögi kör: a vékony falak miatt lehetetlen az igazságos mérés, mérés nélkül viszont semmi nem ösztönöz takarékosságra.Részletes leírás »

Harkály vs. hőszigetelés

Amennyiben azért költöznénk a természet lágy ölére, hogy ne kelljen többet hallgatni a szomszédot fúrni-faragni vasárnap reggelente, nem árt előtte tájékozódni, olvasgatni. Hazánkban egyre több új építésű és újabban hőszigetelt házainak falain kopogtatnak hívatlan vendégek: a harkályok.Részletes leírás »


A világ első szögmérője lehet az óegyiptomi lelet

A világ első szögmérője lehet az a 3400 éves tárgy, amely egy óegyiptomi építész sírkamrájából került elő.

Részletes leírás »

Alvajárók a kényelmes gyepen – Szép, járható zöldtetők

Talán a mohásodó tető láttán találta valaki ki, hogy ez a „probléma” legyen inkább „szolgáltatás”. Mi lenne, ha betelepítenénk növénnyel a tetőt?

Részletes leírás »


Vázkerámia falazóelemekről

Tulajdonképpen mi is az a vázkerámia?

Napjaink talán leggyakrabban felhasznált falazóeleme a habbeton alapanyagú elemek mellett a vázkerámiák.

Évszázadokkal ezelőtt az égetett téglából különböző méretűek, minőségűek léteztek, de azonos volt bennük, hogy a téglák tömörek voltak, nagy mennyiségű habarcs volt szükséges falazásukhoz, és meglehetősen nehéz szerkezetek voltak.Részletes leírás »

Vázkerámia kisokos

A cikk a főbb falazóelemek jellemző tulajdonságait mutatja be. Néhányuk még előfordul ma is, de már nem igazán, ezért múltidőben beszélek róluk, a felsoroltak közül a Porotherm a napjainkban általánosan használt vázkerámia (és néhány hozzá nagyon hasonló, ezért nem ismertetett típus).

Részletes leírás »


Tömörség, porozitás, üregeltség

Hogy függ össze a három jellemző és milyen hatással van a kerámiatermékekre ezen három fontos tulajdonság?

Részletes leírás »

Kerámiák korroziója

Furcsának hangzik, de az időtálló és kemény tégla is szenvedhet rendeltetésszerű használat mellett is károsodást.

Részletes leírás »


Durvakerámiák előállítása

Hogyan készülnek a téglák, mi zajlik le égetésükkor, hogyan jutunk el a meddő lefejtésétől a jó meleg otthonunk terét határoló falszerkezetig?

Részletes leírás »

Megoldás a láthatáron!

Svájcban, 2011-ben kezdődött kutatás célkitűzése egy kiemelten jó hőszigetelési paraméterekkel rendelkező vakolat kifejlesztése, ami megoldást jelenthet többek között a műemlék épületek korszerűsítésére.

Részletes leírás »


Vályogfalazatok típusai

Vályogfal és vályogfal között is van különbség, a cikk a Magyarországon évszázadokon át kialakult főbb vályogfal típusokat mutatja be, a vályog, mint anyag bemutatására másik cikkben került sor.

Részletes leírás »

Vályog, mint építőanyag

A köztudatban a vályogból készült otthon a szegénységet kifejező háztípus, vajon csak az olcsósága miatt alakulhatott ki ez a sztereotípia?

Részletes leírás »


Meghökkentő Aerogél

Már a nevéből is sejthető, hogy nem mindennapi anyag lesz a cikk főszereplője. Tulajdonképpen mi is az az aerogél?Részletes leírás »

Passzívház követelményrendszer

A passzívház minősítést kapható épületeknek szigorú előírásoknak kell megfelelniük. Az épületfizikai tulajdonságokkal szemben támasztott követelmények eredményezik az alacsony energiafelhasználást.

Részletes leírás »


Bevezetés a passzívházak világába

A passzívház az alacsony energiaigényű épület továbbfejlesztése.
Passzívház minősítést az az épület kaphat, amely maradéktalanul teljesíti a passzívház szabvány által felállított követelményrendszert.

Részletes leírás »

Amit a nyílászárókról tudni érdemes

Az átlagos magyarországi épületek hőveszteségének jelentős része a homlokzati nyílászárókon távozik.
Több száz épületen végzett energiaaudit eredményeiből kiderült, hogy az ablakok, ajtók cseréjével 8-10 %-os, de akár 25 %-os megtakarítás is elérhető a fűtésköltségben.

Részletes leírás »


Korszerű műanyag nyílászárók

Az átlagos magyarországi épületek hőveszteségének jelentős része a homlokzati nyílászárókon távozik. Cseréjükkel a fűtésköltségből 8-10 %-os, de akár 25 %-os megtakarítás érhető el. A manapság beépített homlokzati nyílászárók népszerűségi listáját a műanyagból készülők vezetik.
Számos előnnyel rendelkeznek: kedvezőbb ár a más anyagból gyártottal szemben, festésük szükségtelen, széles színskálából választhatunk.

Részletes leírás »

Fa nyílászárók

A természetes alapanyagból készülő fa nyílászárók minőséget, kényelmet és melegséget árasztanak. Számtalan színben és felületben készülnek. Korszerű technológiával előállított ablakok és ajtók a mai esztétikai és műszaki követelményeknek megfelelnek. A szárny, valamint a tokszerkezetek hőszigeteléssel elláthatók.
A fa nyílászárók hőtechnikai tulajdonságai többféleképpen módosíthatók.Részletes leírás »


Passzívház falszerkezetek

Passzív ház technológia esetén a falszerkezetek ajánlott hőátbocsátási értéke a jelenleg érvényben lévő jogszabályi előírások harmada, ill. a szakma által ajánlott érték fele, azaz 0,15 W/m2K. Milyen falszerkezetek tudják teljesíteni ezen feltételeket?Részletes leírás »

Napjaink korszerű, energiatakarékos falazatai

A jelenleg érvényben lévő - 7/2006. (V. 24.) TNM - rendeletet alapján a falszerkezetek megengedett hőátbocsátási értéke: 0,4 W/m2K, a szakma által ajánlott érték pedig 0,3 W/m2K. Milyen falszerkezetek tudják teljesíteni ezen feltételeket?Részletes leírás »


Hírlevél feliratkozás >>

Pályázatfigyelő >>

Épületenergetika üzletág >>


SZAVAZZON!
Mi érdekeli Önt leginkább?
Melyik témában olvasna legszívesebben cikket?

Aktív házak
Passzív házak
'Közel 0' házak
Okos házak

HÁZÉPÍTÉS KALKULÁTOR:Online házépítés kalkulátor


ENERGETIKAI TANÚSÍTVÁNY KÉSZÍTÉS:Energetikai tanusítvány készítés

TÉMAAJÁNLÓ
»Zöld házak »Házbemutató »Okos házak »Fenntarthatóság »Luxus »Energiahatékonyság 

general building contractor - english
Kapcsolat