Aktív- és passzívházak - Pannon Építőműhely Kft.

Aktív- és passzívházak


Jól mutatja az energiatudatos házak fontosságát az is, hogy az Európai Unió egyik célkituzése 2020-ra, hogy az energiafelhasználást 20 százalékkal kell csökkenteni, valamint a felhasznált energia 20 százalékát megújuló forrásokból kell kinyerni. Ebbol a célból az EU már több aktívházat is megépíttetett. 

Mit kell tudni az aktívházakról?

Míg az aktívház termeli az energiát - többet, mint amennyit elfogyaszt -, addig a passzívház az alacsony energiafelhasználáson alapszik.

Az aktív ház tulajdonosoknak nincs fizetnivaló energiaszámlájuk: hosszútávú, de biztos befektetés egy ilyen ház építése.

Egy aktív házban napelemmel, valamint szélerőmuvekkel állíthatjuk elő az elektromos energiát.  A fűtéshez és hűtéshez szükséges energiát geotermikus rendszerrel és napkollektorral teremtjük elo. És persze, speciális szigetelést kap az épület. Ezen felül nincs szüksége légkondicionáló berendezésre.

 

Az aktív házak által termelt, felesleges villamos energiát vissza lehet termelni az elektromos hálózatba, melyet az áramszolgáltató átvesz tőlünk. Igaz, ahhoz, hogy az energiát vissza lehessen termelni a hálózatba, ki kell alakítani egy sajátos ("ad-vesz") mérő rendszert, ami nem olcsó beruházás. Azonban az így kialakított aktív házak teljes mértékben a saját maguk által megtermelt energiával üzemeltethetőek, mint ahogyan ez már több országban is megtérülo módon történik. Hazánkban, azonban aktív házzal egyelőre még elenyésző számban találkozhatunk.

Mit kell tudni az ún. passzívházakról?

A passzívházaknál az energiatakarékosság az elsodleges cél. Így nem szabad összetéveszteni az öko építészet alkotásaival - bioház, autonóm ház -, amelyeknél a környezettel való összhangon van a fő hangsúly.

Az autonóm házak természetes anyagokból (vályogból, fából készülnek, főként napkollektort és pelletfutéses kazánokat használnak) készülnek ugyan, de egy a passzívház minosítést már nem érnének el.ugyanis futési energiaigényük ugyanis jóval túlmegy a 15 kWh/m2/év határértéken.

Passzívházat egyre többen választanak Magyarországon is, kis energiaigénye miatt, elsősroban Budapesten és vonzáskörzetében. Hatalmas épületeket is lehet építeni oly módon, hogy megfeleljenek a passzívház minősítésnek!

 

Mitől passzívház tehát egy ház?

Passzív ház technológia esetén a falszerkezetek ajánlott hőátbocsátási értéke a jelenleg érvényben lévő jogszabályi előírások harmada, ill. a szakma által ajánlott érték fele, azaz 0,15 W/m2K. Milyen falszerkezetek tudják teljesíteni ezen feltételeket? Bovebb info: Passzívház falszerkezetek »


Hírlevél feliratkozás >>

Pályázatfigyelő >>

Épületenergetika üzletág >>


SZAVAZZON!
Mi érdekeli Önt leginkább?
Melyik témában olvasna legszívesebben cikket?

Aktív házak
Passzív házak
'Közel 0' házak
Okos házak

HÁZÉPÍTÉS KALKULÁTOR:Online házépítés kalkulátor


ENERGETIKAI TANÚSÍTVÁNY KÉSZÍTÉS:Energetikai tanusítvány készítés

TÉMAAJÁNLÓ
»Zöld házak »Házbemutató »Okos házak »Fenntarthatóság »Luxus »Energiahatékonyság 

general building contractor - english
Kapcsolat