Az ökológiai lábnyom súlya

« Vissza a főoldalra

www.pannonmuhely.hu »Generálkivitelezés » Fenntarthatóság » Az ökológiai lábnyom súlya

Egyre gyakrabban olvasni és hallani arról, hogy kinek vagy melyik cégnek mekkora az ökológiai lábnyoma. De vajon mit is jelent ez pontosan? Miért így hívják, és milyen következtetéseket vonhatunk le belőle?


Ami biztos, hogy mindenkinek van ökológiai lábnyoma, ha akarja, ha nem. Mindenki nyomot hagy maga után a Földön, és ezeket az általunk hagyott lábnyomokat nevezik úgy, hogy ökológiai lábnyom. Ha ragaszkodunk a hivatalos megfogalmazáshoz, akkor az ökológiai lábnyom egy olyan érték, melyet az erőforrás-menedzselésben és a társadalomtervezésben használnak. Kifejezi, hogy az adott technológiai fejlettség mellett mennyi földre és vízre van szüksége egy emberi társadalomnak ahhoz, hogy önmagát fenntarthassa, és a megtermelt hulladékot elnyelhesse. Az értéket kiszámíthatjuk emberekre, csoportokra, országokra vagy akár vállalkozásokra is.

Talán úgy a legkönnyebb megérteni, mit is értünk pontosan ezalatt, ha lecsupaszítjuk ezeket a megfogalmazásokat és azt mondjuk: valakinek az ökológiai lábnyoma annak a területnek feleltethető meg, amin a fogyasztási javait elő  tudja állítani, és a megtermelt hulladékait el is tudja tüntetni. Tehát az ökológiai lábnyomot a környezetkímélő vagy épp pusztító életmód határozza meg. És ha ebből indulunk ki, akkor tisztán látszik, hogy csökkenthető és  növelhető is ökológiai lábnyomunk aszerint, hogy hogyan élünk, mennyire vagyunk energiatakarékosak, illetve hogy milyen mértékben figyelünk oda a környezetünkre.

Lássunk most néhány tényezőt, amivel csökkenthetjük ökológiai lábnyomunk méretét. A vízfogyasztás az egyik fontos eleme az elemzéseknek, így ha a következőkre kicsivel jobban odafigyelünk, máris tettünk azért, hogy megóvjuk a természet értékeit.

A másik sarkalatos pont az energiafelhasználás. Otthonunkban több olyan terület is van, ahol csökkenthetünk az általunk felhasznált energia mértékén. Csak párat említve a teljesség igénye nélkül:

 

 

Bár ezek apróságoknak tűnhetnek, mégis igaz a mondás – különösen az ökológiai lábnyomunk estében –, hogy sok kicsi sokra megy. Ha ezekre odafigyelünk, máris tettünk azért, hogy megóvjuk a természet kincseit, hogy azokból még sok-sok generáció részesülhessen...

   

2013-06-02

^ Ugrás az oldal tetejére ^


További cikkek a témában: Energiahatékony, energiatakaré ||


Itt iratkozhat fel hírlevelünkre > > >

Hírlevél feliratkozás >>

Pályázatfigyelő >>

Épületenergetika üzletág >>


SZAVAZZON!
Mi érdekeli Önt leginkább?
Melyik témában olvasna legszívesebben cikket?

Aktív házak
Passzív házak
'Közel 0' házak
Okos házak

HÁZÉPÍTÉS KALKULÁTOR:Online házépítés kalkulátor


ENERGETIKAI TANÚSÍTVÁNY KÉSZÍTÉS:Energetikai tanusítvány készítés

TÉMAAJÁNLÓ
»Zöld házak »Házbemutató »Okos házak »Fenntarthatóság »Luxus »Energiahatékonyság 

general building contractor - english
Kapcsolat