Lakossági energiagazdálkodási program - ’Nálamszigetelnek’ program

Household Energy Management Programme
www.pannonmuhely.hu » Épületenergetika kezdőlap » Lakossági energiagazdálkodási program

Ugye Ön is ismeri a ’Nálamszigetelnek’ Programot?

A Pannon Épületenergetika szakemberei előzetes számításainak megfelelő eredményekkel zárult az első, valós körülmények között végzett épület energiahatékonysági összehasonlító program!


A Knauf Insulation programjának – melyet cégünk, a Pannon Épületenergetika online adatgyűjtő rendszerrel és energetikai elemzésekkel támogatott - célja annak bizonyítása volt, hogy valós körülmények között, hiteles mérésekkel, korszerű szigetelőanyagok alkalmazásával elérhető legalább a deklarált 30-40%-os, vagy ennél nagyobb energia megtakarítás.


Ezt a feltevést eddig egyetlen gyártó sem igazolta gyakorlati mérésekkel!


A kísérlet megvalósításához pályázat útján került kiválasztásra két azonos technikai és műszaki jellemzőkkel bíró családi ház. A 110 és 108 nm-es házak téglából épültek, közel azonos műszaki állapotban vannak, két-két felnőtt valamint két-két gyermek lakik bennük és légvonalban egymástól mindössze 6 kilométerre helyezkednek el, ami a mérések azonos hőmérsékleti körülmények között történő megvalósítása miatt volt fontos szempont.

A program kezdetén az egyik ház leszigetelésre került. Az energetikai méréseket cégünk, a Pannon Épületenergetika végezte.

A mérések módszertana:

A mérési időszak 2013. szeptember 27. és 2014. március 31-ig tartott. Ez idő alatt 33 ponton 15 perces mérési gyakorisággal történtek mérések, amelyek kiterjedtek a házak gázfogyasztására, a belső és külső hőmérsékletre, illetve a belső páratartalom meghatározására is. Ennek köszönhetően közel 590.000 mért adat áll rendelkezésünkre.

A kazánok fűtési célú, előre menő meleg vizének hőmérsékletét hőmennyiség mérőkkel mértük, az otthonok belső hőmérsékletét pedig digitális hőmérőkkel ellenőriztük és azt nappal folyamatosan 22 fokon, éjjel pedig 19.5 fokon tartottuk. A külső hőmérséklet méréséhez az egyik ház kertjében egy meteorológiai állomást telepítettünk.

A program során a szakemberek negyedórás bontásokban vizsgálták a gépészeti rendszer működését is, aminek eredményeként megállapításra került, hogy szigeteléssel az áramszámla is csökken.

A 24 órás mérési adatokon alapuló összehasonlító elemzéseket a program teljes időtartama alatt bárki folyamatosan figyelemmel kísérhette a www.nalamszigetelnek.hu oldalon.

Eredmények:

A közel 7 hónapig tartó összehasonlító mérések eredményei számos tekintetben hoztak meglepő eredményeket. A belső hőmérséklet azonos szinten tartásához a nem szigetelt ház 2.182 m3 gázt használt el, míg a szigetelt házban lakóknak ehhez 1.196 m3, vagyis 46%-kal kevesebb gázra volt szükség! A mérések során tehát bebizonyosodott, hogy a szigetelt házban valóban 46%-kal csökkent a fűtésszámla, ahogyan ezt az előzetes elemzésünkben prognosztizáltuk.

Van megoldás társasházak, intézmények, irodaházak energiaköltség optimalizálására is!

A családi házak mellett más típusú épületek gazdaságos működtetése is elgondolkozásra ad alkalmat a vizsgálat eredményeinek tükrében. Egyszerre több épület üzemeltetésénél hogyan lehet Ön a legjobb gazda?

Keszthelyen például egy több épületet üzemeltető cég épületenergetikai korszerűsítéseket valósít meg, mely a központi gépészeti rendszer, a lehűlő építészeti szerkezetek (homlokzat, nyílászáró, tetőszigetelés) részleges vagy teljes felújítására terjed ki, illetve lehetőség szerint megújuló energiára épülő technológia bevonására kerül sor. A fejlesztés által elért megtakarítás biztosítja a fejlesztés utófinanszírozását oly módon, hogy a lakóközösség az elért megtakarítás meghatározott részét a beruházási költségek mértékéig az üzemeltető cég számára visszajuttatja.

Abból a célból, hogy a valóban jelentős megtakarítási potenciállal rendelkező épületek korszerűsítése történjen meg, előzetes adatgyűjtésre, illetve energetikai felmérésre került sor, melyet a Pannon Épületenergetika szakemberei végeztek el.

Ezt követően a Pannon Építőműhely Kft. a kiválasztott épületek vonatkozásában energetikai koncepciót készített, melynek eredményei alapján születik döntés arra vonatkozóan, hogy az egyes épületek vonatkozásában konkrétan mely fejlesztések kerülnek magvalósításra. Az energetikai koncepció valamennyi épület és fejlesztési elem vonatkozásában beruházási költséget, éves megtakarítási potenciált és megtérülési időt határoz meg, így a végleges döntés konkrét számok birtokában hozható meg. Az energetikai koncepció a megújuló energiaforrásokra épülő technológiák alkalmazási lehetőségeit is vizsgálja.

Az energetikai koncepció által tartalmazott részletes műszaki és energetikai adatok megfelelő adatbázisként szolgált energetikai pályázatok elkészítése során.

Az alábbi táblázatban részletezett megtakarítások érhetők el az energiaköltségekben – támogatás nélkül. Pontos adatokhoz jutott az üzemeltető a beruházási költségek, a megtérülési idők és a megtakarítások mértékét illetően, melyek révén lehetővé vált a tudatos döntés a fejlesztéseket illetően:

Az építészet területén 14 lehetőséget vizsgáltunk meg megtérülés, valamint költségmegtakarítás szempontjából, melyek alapján bemutattuk a részleges és az optimális megtakarítási lehetőségeket.

Energiakontroll Rendszer

A felújításra kerülő épületekben jelenleg Energiakontroll Rendszer kerül kiépítésre, melynek célja az energiafogyasztási adatok (hőmennyiség, gáz- és áramfelhasználás, külső és belső hőmérsékletek) 15 perces gyakorisággal automata módon kerüljenek rögzítésre. A fogyasztási adatok és azok elemzésének eredményei internetes felületen keresztül nyomon követhetők.

Az összehasonlíthatóság megteremtése érdekében legalább egy, felújításra nem kerülő épület vonatkozásában is kiépítésre kerül az energia kontroll rendszer. Az összehasonlíthatóság alapja, hogy az épületek éves energiaszükséglete megegyezzen, de ez panel szerkezetű épületek esetében adott (azonos méret, szerkezet és funkció). Így a korszerű és korszerűtlen épületek energiaköltségének összehasonlítása empirikus adatok alapján történhet. A vizsgálat eredményeiről be fogunk számolni az érdeklődőknek!

Lőrincz Emese 2014-04-23 16:15:43

További cikkek a témában: Társasházak korszerűsítése || Mi befolyásolja az energiaszámlát? || lakosság angol || Tanúsítvány - ingyenes kiszállás 15 településen || Társasházak pályázati előkészületei || Szellőztetés, szellőzés || Megjelent a rendelet az új rezsiárakról ||

Megosztás

Itt iratkozhat fel hírlevelünkre > > >
general building contractor - english
© 2009-2023 Pannon Építőműhely kft.
Kapcsolat