Generálkivitelezés - - Épületautomatizálás

Az épületautomatizálás innovációi napjainkban

« Vissza a főoldalra

www.pannonmuhely.hu »Generálkivitelezés » Okos házak » Épületautomatizálás

Nem mondunk újat azzal, hogy az épületautomatizálási megoldások jóval lassabb ütemben fejlődnek, mint az olyan, fogyasztóknak szánt termékek, mint amilyen a mobiltelefon vagy a televízió. Annak, hogy az épületautomatizálási iparág az új technológiákat nem azonnal adaptálja, főként az az oka, hogy a szakemberek először szeretnék látni, hogy az innovációk hogyan teljesítenek és bizonyítanak más területeken, és megfelelnek-e az elvárásoknak.

Három olyan technológiai trendet mutatunk be, melyek a hétköznapi használat után az épületautomatizálásban is terek kaptak.


Cloud Computing, azaz felhőalapú számítástechnika

A felhőalapú számítástechnikát közel egy évtizede kezdték el használni a fogyasztási cikkek esetében. Talán az egyik legnépszerűbb példa rá a mobiltelefonjainkban létező, intelligens személyi asszisztens, Siri, aki a beszédfelismerés segítségével válaszolja meg kérdéseinket, tesz nekünk javaslatokat és végez el helyettünk műveleteket. Valójában azonban Siri nem az egyes készülékekben, hanem egy adatközpontban „létezik”, így minden kérés, utasítás, amit küldünk neki, az adatközpontban történő elemzés után érkezik meg hozzánk megoldás formájában. Ez a folyamat azonban olyan gyors, hogy valóban úgy tűnhet, mintha Siri a telefonunk saját személyi asszisztense volna.

Az épületautomatizálási rendszerek esetében is egyre több felhasználói felületet költöztetnek át a felhőbe. Ezzel lehetővé válik, hogy az adatokhoz és a rendszerhez bármilyen – internetre csatlakoztatott – eszközzel hozzáférhessünk. Ráadásul az adatok felhőbe küldésével az épületek működése is elemezhetővé válik, így a tanulási algoritmusoknak köszönhetően folyamatosan fejlődhetnek az épületautomatizálási rendszerek.

Gépi tanulás és mesterséges intelligencia (MI)

Ma már nem a Skynet és a sci-fi filmek jutnak az eszünkbe, ha meghalljuk a mesterséges intelligencia fogalmát. Éppen ezért példaként sem egy ilyen alkotást hoznánk, hanem inkább egy olyan zenei alkalmazást, amely a gépi tanulás segítségével tökéletesen kiműveli magát zenei stílusunkat illetően. A Pandora Music ugyanis az általunk megadott műfajok és előadók, valamint az értékeléseink alapján ajánl nekünk dalokat. Minél több visszajelzést kap, annál pontosabban tudja belőni, mely dalok és előadók tetszenének nekünk a legjobban.

A gépi tanulás nagy előnyöket jelent az épületautomatizálás terén is, a megadott és a különböző eszközökről érkező hőmérsékleti, feszültségi adatok nyomán ugyanis mintákat és rendellenességeket is képes felismerni a rendszer. Így például észreveszi és jelzi, ha a klíma nem megfelelően működik és karbantartásra van szükség. Ráadásul az adatok elemzése révén – időjárási statisztikák és előrejelzések – már napokra előre kiszámíthatja az épület optimális működési beállításait.

Kapcsolódás és integráció

Az elmúlt években az épületautomatizálás óriási lendületet vett. Az energiahatékony izzóktól az intelligens biztonsági rendszeren át a multimédiáig az otthoni automatizálási piac rohamos tempóban fejlődött – jóval gyorsabban, mint azt a nagyobb kereskedelmi létesítmények esetében tette. Az Internet of Things (IoT), magyarul a dolgok internete mára tényleg valósággá vált azok otthonában, akik szeretnének egy energia- és költséghatékony házban élni – és persze megengedhetik ezt maguknak. Az épületautomatizálás eszközei egymással összekapcsolhatók, és akár mobiltelefonról is irányíthatók. Így pár érintéssel be- és kikapcsolható a riasztó, kinyitható az ajtó vagy épp bekapcsolható a fűtés.

Egyre több épületautomatizálási rendszer tartalmaz olyan funkciókat, melyek ezeket a technológiákat alkalmazzák, és nagy reményekkel tekinthetünk a közeljövőbe is, hiszen ezek a megoldások nagyban megkönnyíthetik életünket, és jóval hatékonyabbá tehetik az épületüzemeltetést is.

Amennyiben szeretne további részleteket megtudni az épületautomatizálásról, vagy szeretné ingatlanában kihasználni a legújabb intelligens technológiákat, keressen minket bizalommal.

   

2018-02-11

^ Ugrás az oldal tetejére ^


További cikkek a témában: Intelligens házak || Biztonság és kényelem || Okos ház, tudatos élet 1. rész || Okos ház, tudatos élet 2. rész ||


Itt iratkozhat fel hírlevelünkre > > >

Hírlevél feliratkozás >>

Pályázatfigyelő >>

Épületenergetika üzletág >>


SZAVAZZON!
Mi érdekeli Önt leginkább?
Melyik témában olvasna legszívesebben cikket?

Aktív házak
Passzív házak
'Közel 0' házak
Okos házak

HÁZÉPÍTÉS KALKULÁTOR:Online házépítés kalkulátor


ENERGETIKAI TANÚSÍTVÁNY KÉSZÍTÉS:Energetikai tanusítvány készítés

TÉMAAJÁNLÓ
»Zöld házak »Házbemutató »Okos házak »Fenntarthatóság »Luxus »Energiahatékonyság 

general building contractor - english
Kapcsolat