Generálkivitelezés - - Energiahatékony, energiatakaré

Mi kell a fenntartható építészet fellendüléséhez?

« Vissza a főoldalra

www.pannonmuhely.hu »Generálkivitelezés » Fenntarthatóság » Energiahatékony, energiatakaré

A fenntartható építészet témája az elmúlt években egyre jobban foglalkoztatja a szakembereket. Idén októberében a Magyar Környezettudatos Építés Egyesülete (Hungary Green Building Council, HuGBC) készített is egy felmérést arra vonatkozóan, hogy ma Magyarországon a környezettudatosság mennyire játszik szerepet az újépítésű lakások esetében.


A felmérés során a legnagyobb újlakás-fejlesztő cégeket kérdezték meg. Az eredmény kissé elkeserítő, a válaszadók tapasztalatai szerint ugyanis jelenleg elég kicsi az igény a fenntartható lakások építésére. Ennek okai között említették többek között a magasabb költségeket és a megfelelő ismeretek hiányát.

Edukálni kell a fenntartható megoldásokról és azok előnyeiről

A szakemberek úgy gondolják, hogy lehetne tenni azért, hogy javuljon a jelenlegi helyzet. Ehhez a vásárlók ösztönzésére lenne szükség, ezt pedig pénzügyi segítséggel, az előnyökkel és a hosszú távú megtérülésekkel kapcsolatos ismeretterjesztéssel, az új rendszerek bemutatásával, az energiahatékonyság és -takarékosság mindennapi gyakorlatainak oktatásával, valamint a fizetőképesség növekedésével lehetne elérni. Nem elég azonban csak a vásárlókat edukálni és motiválni. A befektetőket és a fejlesztőket a bevétel növekedése, a versenyhelyzet, a kockázatcsökkentés és szabályozás bátorítaná a zöld megoldások használatára, valamint a megújuló energiaforrások és egyéb zöld technológiák olyan megoldásaira is szükség lenne, melyeket praktikus módon, lakóprojektekben is lehet alkalmazni.

A válaszadók úgy látják, hogy akadnak még hiányosságok a hazai építőipar felkészültségében és precizitásában is, és bizonyos jogszabályi változásokra is szükség lenne ahhoz, hogy a fenntarthatóság szélesebb körben is elterjedhessen.

A fejlesztők egyébként három csoportba sorolják a fenntartható építészeti megoldásokat.

  1. A nyílászárók, a hőszigetelés, a hőszivattyús rendszerek, a mennyezetfűtés és -hűtés, a napelemek, illetve a központi vagy távfűtés.
  2. Az emberi jóllétet és a komfortérzetet elősegítő megoldások, mint az intelligens otthonhoz szükséges rendszerek, a LED világítás, a légzárás, a megfelelő szellőzés, a nem mérgező építőanyagok használata, a víztakarékosság és az energiatakarékos készülékek használata.
  3. Környezettudatos megoldások csoportja. Ilyenek a kevesebb hulladékot termelő és beépített energiát igénylő, természetes, újrahasznosítható építőanyagok, az épületfelügyeleti rendszerek vagy az életciklus-szemlélet.

Megfizethetőbb energiahatékony megoldások

A válaszokból az is kiderült, hogy azért az elmúlt években némi eltolódás tapasztalható a vásárlók igényeiben a környezettudatosabb lakások felé. Ez egyrészt a szigorodó szabályozásoknak köszönhető, másrészt a korábban igen drága technológiák ára is sokat csökkent az elmúlt években, így többek számára lettek megfizethetőbbek. Az energiatanúsítvány, azaz a lakások energetikai teljesítménye a vevőknek nem elsődleges döntési szempont – olvasható a HuGBC oldalán.

A Pannon Építőműhely Kft. elkötelezett a fenntartható építészet mellett. Cégünk teljes körű szolgáltatást nyújt az energiahatékony, modern villák építése során – mindezt korszerű építőanyagokból, a legújabb technológiák alkalmazásával, a modern kor igényeinek megfelelő, gazdaságos kivitelezéssel.

   

2018-01-03

^ Ugrás az oldal tetejére ^


További cikkek a témában: MEHI programsorozat || Az ökológiai lábnyom súlya ||


Itt iratkozhat fel hírlevelünkre > > >

Hírlevél feliratkozás >>

Pályázatfigyelő >>

Épületenergetika üzletág >>


SZAVAZZON!
Mi érdekeli Önt leginkább?
Melyik témában olvasna legszívesebben cikket?

Aktív házak
Passzív házak
'Közel 0' házak
Okos házak

HÁZÉPÍTÉS KALKULÁTOR:Online házépítés kalkulátor


ENERGETIKAI TANÚSÍTVÁNY KÉSZÍTÉS:Energetikai tanusítvány készítés

TÉMAAJÁNLÓ
»Zöld házak »Házbemutató »Okos házak »Fenntarthatóság »Luxus »Energiahatékonyság 

general building contractor - english
Kapcsolat