Energia racionalizálás irodaházakban - Hogyan szerezzünk új bérlőket?

Programme for energy-conscious office buildings
www.pannonmuhely.hu » Épületenergetika kezdőlap » Energiatudatos irodaház program » Energia racionálás irodaházakban

Hogyan szerezzünk új bérlőket?

Megjelenés: www.iroda.hu
Megjelenés dátuma: 2013. október 10.
Téma: Energiatudatos Irodaház Program és a bérlőkre átruházott költségek minimalizálásának lehetőségei.
Beszélgetés Kovásznai Krisztinával, a Pannon Építőműhely értékesítési tanácsadójával


A Pannon Épületenergetika energetikai tanácsadó tevékenysége az irodaházak és az irodák költséghatékony és környezettudatos működését is elősegíti. A tudatos energiahatékonyság egyrészt növeli a régi bérlők elégedettségét, másrészt vonzó az új bérlők számára is. Az üzemeltetési költségek akár 30-50 %-kal is csökkenhetnek, amelyről a www.pannonmuhely.hu weboldalon találnak részletes információkat. Beszélgetés Kovásznai Krisztinával, a Pannon Építőműhely Kft. értékesítési tanácsadójával.

– Az Energiatudatos Irodaház Program a Pannon Épületenergetika nevéhez fűződik. Mit jelent ez a gyakorlatban?

– Az Energiatudatos Irodaház Programban részt vevő irodaépületek fejlett mérőeszközökkel, adatgyűjtő egységekkel, azaz Energia Kontroll Rendszerrel felszereltek. Az Energia Kontroll Rendszer jelen piaci környezetben minden résztvevőnek előnyös.

Előnyös a bérlőnek, hiszen a tényleges fogyasztása alapján történik az energia elszámolása. Havi elemzés és javaslat készíthető számára az energia fogyasztásának csökkentésére vonatkozóan, ezáltal is fokozva a bérlői elégedettséget.
Előnyös az üzemeltetőnek, mert lehetőséget ad az esetleges meghibásodások azonnali beazonosítására és azok megoldására.
Előnyös a tulajdonosnak, hiszen naprakész információkkal rendelkezik a költségkiadásokat illetően, nyomon követhetőek számára a működési költségek, gyakorlatilag egy állandó tulajdonosi jelenlétet biztosít. Nem beszélve a költséghatékonyság által megteremtett versenyelőnyről.

– Ki kaphatja meg az Energiatudatos Irodaház logót?

– A Kontroll Rendszerrel felszerelt irodaépületek jogosultak az Energiatudatos Irodaház logó használatára. Hirdetési felületeiken megjeleníthetik azt, akár az általunk biztosított promóciós anyaggal együtt, amely tartalmazza azokat a rendszer által biztosított előnyöket, melyek vonzóvá teszik adott épületet a leendő bérlőik számára. Ezáltal is támogatva az értékesítési folyamatot. 

– Mit tartalmaz pontosan a vizsgálatok után felállított energetikai koncepció?

– Az alapvető cél minden ilyen típusú felmérés esetén a költségoptimalizálás: csökkenjenek az üzemeltetés költségei mind egy irodaház, mind egy adott iroda, munkahely szintjén. Javaslataink tartalmazzák a beruházási költséget, az éves megtakarítást, a megtérülési számításokat, így partnereink a számukra legkedvezőbb energetikai beruházást valósíthatják meg. Az Energetikai Koncepció biztosítja a pályázatokon való eredményes részvételt. Az energetikai pályázatokról honlapunkon talál további információkat. 100.000.000 Ft éves keretösszegű felelősségbiztosítással rendelkezünk az energetikai tanúsító, energetikai auditor, műszaki ellenőr és műszaki vezetői tevékenységünkkel kapcsolatban.

– Milyen eszközökkel dolgoznak?

– Saját mérőműszereink lehetővé teszik, hogy hőkamerás vizsgálat és egyéb műszeres diagnosztika segítségével biztosítsuk az objektív elemzést. Energia kontroll rendszerünk segítségével a szakszerűen kiválasztott pontokon mérjük az energiafogyasztást, az így kapott adatok alapján az energiafogyasztás elemezhetővé és összehasonlíthatóvá válik. Egyes nagyfogyasztók esetében biztosítjuk az automata beavatkozás és szabályzás lehetőségét, ami további energia megtakarítást eredményez.

– Régebbi vagy újabb irodaházak esetében könnyebb rövid megtérülési idejű energia megtakarítást találni?

– Régi irodaházak esetén az Energetikai Koncepció adja meg a választ a stratégiailag fontos energetikai kérdésekre, hiszen ezeknél az épületeknél, alapvetően nem megfelelő építészeti és gépészeti rendszerekkel állunk szemben. Új, 5 évesnél fiatalabb irodaházak esetében elsősorban az Energia Kontroll Rendszer által biztosított adatokat elemzésével találhatjuk meg a megfelelő intézkedéseket. A gépészeti rendszer finomhangolását ez esetben a Gépészeti Diagnosztika szolgáltatásunk biztosítja.

– Milyen szempontok alapján választ a bérlő irodát?

– Kezdjük azzal, hogy a bérlő az irodaépület választásakor két költségtényezőt vesz figyelembe: a bérleti díjat és az üzemeltetés költségeit. Ebből adódóan a 2010 előtt épült irodaházak tulajdonosainak is ajánlatos a fejlesztés irányába mozdulni. Tapasztalataink szerint az energetikai beruházások között a legrövidebb megtérülési időt az Energia Kontroll Rendszer telepítése biztosítja. Ezen rendszerek tervezése és telepítése komoly mérnöki munkát igényel, viszont jelentős megtakarítást eredményez. A bérlők mindennapjait alapvetően befolyásolja az üzemeltetés minősége. Az azonnali, felkészült segítség elégedettséggel tölti el a bérlőket, míg a kevésbé megbízható üzemeltetés akár tönkre is teheti a bérlő és a bérbeadó kapcsolatát. Fontos tényező, hogy a műszaki hibákat milyen reakcióidővel javítja ki az üzemeltető. Ez nem csak a bérlőknek, de a bérbeadóknak is fontos, ennek hiányában komoly bérlőket veszíthetnek. A fejlett, mérőeszközökkel felszerelt épületek üzemeltetési költsége akár fele-harmada is lehet a korábban épült ingatlanokhoz képest.

– Az Energetikai Kontroll Rendszeren túl milyen energetikai fejlesztések biztosítják a leggyorsabb megtérülést?

– Mivel minden épület egyedi adottságokkal rendelkezik, erre a kérdésre nem lehet általános választ adni. Egyedi válaszra minden esetben az Energetikai Koncepció kínál lehetőséget.

– Mikor alakult meg a cég és melyek voltak a főbb mérföldkövek a cég életében?

– Munkatársaink több mint tíz éves tapasztalattal rendelkeznek az energiatudatos épületek tervezésében és kivitelezésében, ezt a tudást hasznosítjuk a 2009-ben alakult Pannon Építőműhely Kft. tevékenysége során. Független mérnökirodánk elégedett megrendelői közé tartoznak: Raiffeisen Alap, Európa Alapkezelő, Bartók Udvar Irodaház, Continental, valamint partnerünk a T-Systems is.

forrás: iroda.hu csoport

2014-02-27 10:55:17

További cikkek a témában: Hogyan tervezzünk energiatudatosan? || Hogyan növeljük a bérlői elégedettséget? || Költséghatékonyság a zöld irodákban || Energiatudatos fejlesztési lehetőségek || A fejlesztési prioritások kijelölése || Energia továbbadás jogszabályi háttere || Áttekintő információk || Több épületet üzemeltet? || Irodaház angol || Források 17%-a vállalati energiahatékonysági beruh || Energetikai veszteségfeltárás || Energiafogyasztás kézben tartása ||

Megosztás

Itt iratkozhat fel hírlevelünkre > > >
general building contractor - english
© 2009-2024 Pannon Építőműhely kft.
Kapcsolat