Energiatudatos Irodaház Program

Energy Savings Programme for Hotels

A Pannon Épületenergetika tevékenysége az irodaházak és az irodák költséghatékony és környezettudatos működését is elősegíti.

Az alábbi energetikai szolgáltatásokkal állunk ügyfeleink rendelkezésére:

Szakreferens


Tanúsítvány


Energia monitoring


Épületdiagnosztika


Beruházások TAO adókedvezménye


Audit
A hazai ingatlanpiacra jellemző,

hogy a bérleti aktivitást leginkább a költségcsökkentési törekvések mozgatják. Ennek értelmében a bérbeadók, irodaház tulajdonosok egyre többször kénytelenek a bérleti díjaikat csökkenteni. További jellemző, hogy a bérleti díjak tekintetében elenyésző a különbség egy modern irodaépület és egy 2010 előtt épült irodaház között. A fejlett, mérőeszközökkel felszerelt épületek üzemeltetési költsége akár fele-harmada is lehet a korábban épült ingatlanokhoz képest!

A bérlő egy irodaépület választásakor két költségtényezőt vesz figyelembe:

a bérleti díjat és az üzemeltetés költségeit. A tudatos, energiahatékony működés egyrészt növeli a régi bérlők elégedettségét, másrészt vonzó az új bérlők számára is, hiszen az üzemeltetési költségek akár 20-50 %-kal is csökkenhetnek. Ebből adódóan a 2010 előtt épült irodaházak tulajdonosainak is ajánlatos a fejlesztés irányába mozdulni, azaz minimalizálni az energia felhasználásra vonatkozó költségeket.

A Pannon Épületenergetika szolgáltatásai révén

biztosítja az irodaépületek energiafelhasználásának és üzemeltetési költségeinek kontrollját. Energetikai felméréseink alapvető célja a költségoptimalizálás. A több panelből álló energetikai felmérések a beruházási költségek, megtérülési idők és a megtakarítások mértékének összevetésével kijelölik a fejlesztési prioritásokat a tudatos és racionális döntés érdekében, továbbá ezen felül jelentős költség megtakarítást és finanszírozási megoldásokat is eredményeznek. Tapasztalataink szerint az energetikai beruházások között a legrövidebb megtérülési időt az Energia Kontroll Rendszer telepítése biztosítja.

A fogyasztástól és energiaszolgáltatótól független, energetikai megtakarítások elérése érdekében kialakított Energiatudatos Irodaház program részei:

1. lépés: Energiafogyasztás vizsgálata

A vizsgálat során keressük a szerződésekben és számlákban rejlő megtakarítási lehetőségeket, ami pénzügyi fedezetet nyújthat a program további lépéseinek megvalósításához. Egyrészt keressük az energia szolgáltatótól visszaigényelhető tételeket, másrészt javaslatokat teszünk a fejlesztésekre, melyekkel további megtakarítást érhetünk el. Az energia fogyasztás vizsgálata során a következő területeket érintjük:

  • lekötött teljesítmény indokoltságának vizsgálata;
  • korlátozó automatika használatának vizsgálata;
  • RHD tarifabesorolás optimalizálása;
  • meddőenergia-felhasználás vizsgálata;
  • egyéb megtakarítást eredményező fejlesztések bevezetése.

Amire szükségünk lesz: gáz és áram szerződések; az előző időszak fogyasztási adatai (12-36 hónap), ezek hiánya esetén meghatalmazás ellenében a szolgáltatótól beszerezzük a szükséges adatokat; műszaki bejáráshoz szükséges hozzájárulás a facility vagy property menedzsment részéről

Energia fogyasztás vizsgálata

2. lépés: Energia Kontroll Rendszer telepítése

A valós idejű monitoring és a részletes fogyasztási adatok mérésének megvalósítására az épületben Energia Kontroll rendszert építünk ki. A rendszer alapja a főbb épületrészek (blokkok, szintek, bérlemények, konyha, stb.) energia felhasználásának 15 perces automatizált mérése. Az így gyüjtött adatok interneten vagy belső hálózaton keresztül, tetszőlegesen lekérdezhetők és grafikusan megjeleníthetők.

Energa Kontroll Rendszer telepítése

Az így bíztosított részletes fogyasztási adatok lehetőséget biztosítanak az energetikai elemzésre, és a költségcsökkentésre irányuló intézkedések meghozatalára. A rendszer által biztosított "tulajdonosi jelenlét" önmagában is igen jelentős megtakarítást eredményez az energiafogyasztásban.

3. lépés: Energiaköltségek elemzése

Az energia fogyasztás vizsgálata és az Energia Kontroll Rendszer telepítése lehetőséget biztosít az épület egészére és a bérleményekre vonatkozó energetikai elemzés elkészítésére, és a költségcsökkentést eredményező javaslatok és intézkedések meghatározására.

Épület energiafogyasztásának elemzése

Célja: Az épület üzemeltetésére fordított energia költségek csökkentése.

Alapja: Részletes fogyasztási adatok gyüjtését szolgáló Energia Kontroll Rendszer kiépítése.

Eredménye: Az épület energia költségeinek csökkentésére vonatkozó konkrét javaslatok megtétele.

Kiemelt figyelmet fordítva a beruházási költségmentes kezdeményezésekre.

Bérlemények energiafogyasztásának elemzése

Célja: Hatékony együttműködés kialakítása bérlő és üzemeltető között az energia költségek optimalizálásának érdekében.

Alapja: Részletes fogyasztási adatok gyüjtését szolgáló Energia Kontroll Rendszer kiépítése.

Eredménye: Bérlői elégedettség fokozása, energiaköltségek csökkenése, valamint a bérlők valós fogyasztás szerinti elszámolási törekvések erősítése.

Energia költségek elemzése


CikktárHogyan csökkentsük az energiaköltségeket egy kereskedelmi egységben?

A kereskedelmi egységekben, legyen szó akár kiskereskedelemről, akár hotelekről, vagy éppen irodaházakról, energiamonitoring tevékenységre egyértelműen  energiamegtakarítási célból van szükség. A monitoring rendszerből nyert adatokból megállapítható ugyanis, hogy melyek azok a szükséges változtatások, amelyekkel minimális költséggel vagy költségráfordítás nélkül, azonnali megtakarítások érhetőek el. Ilyen változtatások lehetnek:

Részletes leírás »


Kereskedelmi létesítmények veszteségfeltárása

5 áruháznál (Budapest, Tatabánya, Győr, Szfehérvár, Dunaújváros) a fűtési költségek radikális csökkentése érdekében az építészeti és gépészeti elemek felmérését, a közüzemi szerződések és számlák auditálását, a fogyasztási szokások vizsgálatát végeztük el. 

Részletes leírás »

Források 17%-a vállalati energiahatékonyságra

2015 és 2020 között az eddigi források duplája, mintegy évi 75 milliárd forint jut energiahatékonysági beruházásokra az új uniós forrásokból. Ennek 17%-át a vállalati energiahatékonysági beruházások kapják. Mire lehet elég ez? 

Részletes leírás »


Egy város intézményeinek energetikai számításai

Szombathely város intézményeinek energetikai felmérését a BFH Európa Projektfejlesztő és Tanácsadó Kft.-val közös projekt keretein belül végeztük el. A 31 épületet átfogó munkára 2014. első negyedévében került sor. 

Részletes leírás »

Energiamegtakarítás egy 'A' kategóriás irodaházban

A Pannon Épületenergetikát a HuGBC tagjaként felkérték, hogy az Energetikailag indokolt rövid megtérülési idejű fejlesztési lehetőségeket feldolgozó prezentációjában mutassa be a Construmán, hogyan támogatják az átfogó energetikai felmérések a döntéshozókat a fejlesztési prioritások kiválasztásában.

A prezentáción az egyidejűleg üzemeltetett épületek közötti energetikai fejlesztési prioritások meghatározási módjain kívül esettanulmányként bemutatásra került, hogy egy adott épületen belül hogyan történhet az energiaracionalizálás.

Részletes leírás »


Alap és komplex szolgáltatásainkról

Üdvözöljük oldalunkon!

A Pannon Építőműhely Kft. közel 20 éves szakmai tapasztalattal, független mérnöki irodaként, teljes körű energetikai tanácsadással áll ügyfelei rendelkezésére.
Az energetikai tanácsadás során az üzemeltetés minden olyan területe vizsgálat alá kerül, amely energia megtakarítást eredményezhet.

Tagságaink: HuGBC (Hungarian Green Building Council), MEHI (Magyar Energiahatékonysági Intézet), ECOS (Első Magyar Megtakarítási Egyesület)

Részletes leírás »

Bérlők felé történő továbbszámlázás törvényi háttere

2013-tól a villamos energia továbbadására vonatkozóan csak a törvénynek megfelelő továbbszámlázás jogszerű a bérlők felé. A törvény kiemeli, hogy milyen feltételek mellett háríthatóak tovább a villamos energia költségek a felhasználók részére és, hogy a bérlők felé a tulajdonos magánvezeték használat jogcímen milyen költségtételeket érvényesíthet ténylegesen felhasznált energia mennyiségen felül. 

Részletes leírás »


Energiatudatos fejlesztési lehetőségek

Megjelenés: ww.iroda.hu
Megjelenés dátuma: 2013. február 18. 
Téma: Energiatudatos Irodaház Program - Kedvező megtérülési idejű fejlesztés. 
Beszélgetés Noéh Gáborral, az AIG/Lincoln Vagyon és ingatlankezelési üzletág műszaki vezetőjével.
A riport készítője: Kovásznai Krisztina, Pannon Építőműhely Kft.  

Részletes leírás »

Költséghatékonyság a zöld irodákban

Megjelenés: ww.iroda.hu
Megjelenés dátuma: 2013. január 13. 
Téma: Energiatudatos Irodaház Program - Megoldás az energia fogasztás és költségek csökkentésére.
Beszélgetés Csikós Ádámmal a Cushman & Wakefield projektmenedzsment vezetőjével.
A riport készítője: Kovásznai Krisztina, Pannon Építőműhely Kft.  

 
Részletes leírás »


Hogyan növeljük a bérlői elégedettséget?

Megjelenés: ww.iroda.hu
Megjelenés dátuma: 2013. december 10. 
Téma: Hogyan támogatja az Energiatudatos Irodaház Program a bérlői elégedettséget.
Beszélgetés Pintér Dániellel, az ESTON International Zrt. Property és Project Management vezetőjével.
A riport készítője: Kovásznai Krisztina, Pannon Építőműhely Kft.   

Részletes leírás »

Hogyan tervezzünk energiatudatosan?

Megjelenés: ww.iroda.hu
Megjelenés dátuma: 2013. november 11. 
Téma: Energiatudatos Irodaház Program és az energiatudatos tervezés. Partner: Pannon Építőműhely Kft.
Beszélgetés Dr. Reith Andrással a Mérték Építészeti Stúdió (Paulinyi-Reith Műterem) vezető tervezőjével.
A riport készítője: Kovásznai Krisztina, Pannon Építőműhely Kft.   

Részletes leírás »


Hogyan szerezzünk új bérlőket?

Megjelenés: www.iroda.hu
Megjelenés dátuma: 2013. október 10.
Téma: Energiatudatos Irodaház Program és a bérlőkre átruházott költségek minimalizálásának lehetőségei.
Beszélgetés Kovásznai Krisztinával, a Pannon Építőműhely értékesítési tanácsadójával

Részletes leírás »
general building contractor - english
© 2009-2024 Pannon Építőműhely kft.
Kapcsolat