Energiatudatos Gyártó Üzemek - Hogyan érheti el egy vállalat az energiahatékonysá

Energy-Conscious Production Plants
www.pannonmuhely.hu » Épületenergetika kezdőlap » Energiatudatos Gyártó Üzemek

Hogyan érheti el egy vállalat az energiahatékonyságot?

Energiahatékonyságra ösztönzés – A MAGÁNSZEKTOR SZERVEZÉSÉBEN

Az ország energiaimport függőségének csökkentése mindannyiunk érdeke. Ami a jelenlegi helyzetet illeti, tisztában kell azzal lennünk, hogy „Magyarország jelenleg GDP-je hat százalékát költi energiaimportra, ami az uniós átlag kétszerese. Az ország az elmúlt években az egyik legmagasabb GDP-arányos energiaimport- számlát fizette az Unióban. A külső energiaimport függőség csökkentése mérsékelné a fosszilis tüzelőanyagok árának ingadozásából eredő hatásokat és fokozná az energiabiztonságot.” (Forrás: 2016. évi országjelentés>> ) 2014-ben a felhasznált energiahordozók 61,1 százaléka származott külföldi forrásból. 


Mit tegyünk annak érdekében, hogy javuljanak ezek az energiafogyasztási adatok?

  • Szemléletet, hozzáállást változtatunk: energiahatékonyságban gondolkodunk, ehhez támogatást érünk el
    A felesleges, pazarló energiafelhasználás helyett a hatékony energiafelhasználás felé kell fordulnunk. Az  energiahatékony technológiák támogatására van szükség, továbbá a megújuló energiaforrások jobb kihasználására.
  • Tájékoztatni és tájékozódni kell önszorgalomból is az energetikai lehetőségekről

A vállalati, intézményi és lakossági felhasználóknak égetően nagy szüksége van arra, hogy tájékoztatva legyenek a lehetőségeikről, és előfordul, hogy ezt időnként a magánszektorból kapják meg. A Pannon Épületenergetika online felületein és egyéb nyilvános fórumokon, pl. konferenciákon már évek óta önerőből ad tájékoztatást az energiakorszerűsítés terén. A legutóbbi  Korszakváltás az Energiahatékonyságban című konferencián is szerepelt a Pannon Épületenergetika. A rendezvény hírével, a rendhagyó kezdeményezéssel a sajtóban nyilván már többen is találkozhattak. Ez a szemléletformálórendezvény ugyanis az energiahatékonysági ágazatban tevékenykedő hat vállalat kezdeményezésére került megszervezésre.. Ezek a cégek - Elszöv Automatika, Erste Bank, Kingspan, Pannon Építőműhely, Siemens és Weishaupt  - felismerték, hogyhogy a jelenlegi helyzet kialakulásában nagy szerepe van annak is, hogy, hogy a magyar vállalatok nyitottságuk ellenére kevésbé tájékozottak az energiahatékonysági fejlesztési és finanszírozási lehetőségekkel. Orvosolandó e hiányosságokat, fent említett cégek összefogtak, és egy tájékoztató, szakmai rendezvényt tartottak június 1-én, budapesti első állomással. 

Cél: az energiahatékonyság –De hogyan lehet elérni?

Ami az ország ipari energiahatékonysági potenciálját illeti, megállapítható, hogy ezidáig kiaknázatlannak tekinthető. A felmérések alapján az ország primer energiafogyasztásának 1-1,5 százalékát, 9-15 Petajoule-t lehetne megtakarítani. A hatékonyság sok mindenből fakadhat: a technológia fejlődéséből, a jobb hatásfokkal működő berendezések alkalmazásából, ugyanakkor az energiafelhasználás hatékonyságára a fogyasztási szokások, a folyamatok optimalizálása is jelentős befolyással bírnak. 

Az említett rendezvényt meghallgatók például az alábbi témákban kaptak választ: kérdéseikre:

  • Milyen  lesznek a vállalkozások energiahatékonysági beruházásaira?új eszközök, szabályok és lehetőségek
  • Hogyan mérje fel a lehetőségeket és mi alapján döntsön a felújítás vagy az új beruházás indításáról és az alkalmazott technikákról, illetve az előkészítésben és a megvalósításban részt vevő partnerekről?
  • Mit hoz a 2014-2020-as EU támogatási időszak az energiahatékonyságban és milyen egyéb kedvezményes források állnak rendelkezésre?


A szakmai előadások tehát olyan témákra fókuszálnak, melyek gyakorlati tippeket adnak az érdeklődő vállalatoknak a következőkben:

          1. hol és hogyan tudnak energiát megtakarítani

          2. milyen beruházásokat kell ehhez megvalósítani,

          3. mennyibe kerülhetnek ezek és milyen megtérüléssel számolhatnak,

          4. honnan lehet a fejlesztésekhez finanszírozási forrásokat szerezni.

Hogyan kezdjünk hozzá?

Nyilvánvalóan az első lépés mindig az, hogy elemezzük adott vállalkozás jelenlegi energetikai helyzetét. Egy energia audit révén egyedi választ kapunk a vállalatunkat érintő energetikai kérdésekre. Ebben kerül megvizsgálásra az összes lehetséges fejlesztési lehetőség - a megtérülési idők, beruházási költségek és a várható energia megtakarítások függvényében. Optimális tulajdonosi döntés csak korrekt adatok birtokában hozható! Finanszírozási támogatás, pályázati siker enélkül nincs. Épp ezért szükséges ezekre a helyzetelemző feltárásokra nem szükséges rosszként, előírásként, újabb fiók mélyére rejthető dokumentumként tekinteni. Az energia audit  jelentős költségmegtakarítási tényező, és a korszerűsítések potenciális pénzügyi forrása is lehet. A kimutatott és elért energiaköltség megtakarítások képesek fedezni a pályázati önrészt is akár. A pályázatok elengedhetetlen része, a startra kész pályázati állapot garanciája. Hogyan is pályázhatna sikerrel egy cég, ha nincs dokumentációja, mely alátámasztaná az általa választott fejlesztési irányt?

A meglévő elemzések alapján kijelölt fejlesztési stratégiának megfelelően lehet azután automatizálási módszert, energia kontroll rendszert, finanszírozási programot, műszaki berendezéseket választani, pályázati kiírásokat figyelni.

Bővebb információ a rendezvényről a szaksajtóban. Érdemes figyelni a következő állomást!

Hiánypótló szakmai összefogás az energiahatékonyság ösztönzésére - sajtóanyag:

 


Lőrincz Emese 2016-06-08 15:02:16

További cikkek a témában: Finanszírozás megtakarításból? || Beruházási költség-megtérülés-megtakarítás || gyártók angol || Előadás energiaaudit és ISO 50001 vonatkozásában || Kötelező energia audit a nagyvállalatoknak || Az energiahatékonysági piac várakozásai || Kiemelt szerepű berendezések kontrollja ||

Megosztás

Itt iratkozhat fel hírlevelünkre > > >
general building contractor - english
© 2009-2024 Pannon Építőműhely kft.
Kapcsolat