>

Mire jó a fénycsatorna?www.pannonmuhely.hu » Épületenergetika kezdőlap » Az energiatudatos épület » Világítás

A fénycsatorna rendszerek a természetes fény továbbítására alkalmas megoldások, mellyel megoldható a sötét és kevésbé megvilágított helyiségek fényellátása. Bevilágító rendszerünk alkalmazásával lehetősége nyílik a természetes fény nyújtotta magas komfortérzet biztosítására olyan helyiségekben is, ahol ezelőtt nem volt megoldható.A fénycsatornák alkalmazása lecsökkenti az energia- és erőforrás használatot, valamint a szén-dioxid kibocsátást, ezzel lehetőséget nyújtva energiatakarékosabb áruházak, raktárak, iskolák, iroda- és lakóházak stb. kialakítására.

A rendszer segítségével hozzájárulhat a környezetvédelemhez, miközben egy olyan környezetet alakíthat ki, amely érezhetően jobb közérzetet és kellemesebb munkakörülményeket biztosít Önmaga, családtagjai és kollégái számára, kihasználva a természetes fény nyújtotta pozitív hatásokat.

Solarspot rendszer

A rendszer az égbolt minden irányából érkező szórt vagy közvetlen napfényt a víztiszta kupolában elhelyezkedő RIR optikai lencse gyűjti be és továbbítja a csatorna falaira. A fénygyűjtő kupola, az abban elhelyezkedő lencse és a csatorna fényvisszaverő falai együtt ún. optikai tölcsért alkotnak. Tulajdonságainak köszönhetően nem veri vissza az infravörös hosszú hullámokat, így a rendszer hőtermelő hatása elhanyagolható. Nem tartalmaz ezüstlemezt, ezért nem fenyeget a visszaverő réteg leválása, korróziója. A technológiának köszönhetően biztosítható, hogy borús idő, hajnali vagy esti viszonyok estén a ritkás fényből minél több befogható legyen.

A fénycsatorna rendszerek a világítótestek energiafogyasztását nem teljes mértékben váltja ki, mivel a rendszer a nappali fényt hasznosítja. Vagyis átlag ~10 órás nappali fénnyel számítva, a fénycsatorna rendszerek által kiváltott fényforrások üzemideje ~14 órára csökken. Azaz mintegy ~40%-al csökkenthető az állandó fényforrások üzemideje.

A fénycsatorna rendszerek közül a Solarspot típosok hatékony működéséről általánosságban elmondható, hogy a megvilágítandó alapterület ~1%-val megegyező felületnyi Solarspot beépítése elegendő a szükséges megvilágításhoz.

A rendszer kiépítéséhez lehetőség van állami támogatásra pályázni, amennyiben ilyen jellegű pályázatot meghirdetnek. Ezáltal jelentősen csökkenhetnek a beruházási költségek.

Pásti Péter 2011-11-04 14:39:03

További cikkek a témában: 110 éve világít a legöregebb izzó || Szabályozható energiatakarékos izzó || Melyik a legjobb fényforrás? || Világítástechnikai alapok || Fénycső vagy izzó?

Megosztás

Itt iratkozhat fel hírlevelünkre > > >
general building contractor - english © 2009-2019 Pannon Építőműhely kft. Kapcsolat
Szerző: | Weblapkészítés