Megtakarítás a meddő energia gazdálkodás segítségévelwww.pannonmuhely.hu » Épületenergetika kezdőlap » Gépészet

A meddő teljesítmény megfelelő kompenzálásával növelhető a nagy energia forgalmú elektromos berendezések gazdaságossága. Miből adódik a megtakarítás? Egyrészt a számla értékének csökkenéséből - a pótdíjak elkerüléséből adódóan -, másrészt több és nagyobb hatásos villamos energia vételezéséből, aminél a megtakarítást a hálózat fejlesztés megfizetésének elkerülése okozza.A Pannon Épületenergetika által végzett Energetikai koncepció V. Számla- és szerződésaudit modulja segítségével megtudhatja, hogy szükséges-e a meddő energia csökkentése érdekében lépéseket tennie.

Általánosságban igaz, hogy a villamosenergia fogyasztás meddőenergia felhasználással jár. A váltakozó áramú fogyasztók jelentős része induktív jellegű - jellemzően a villanymotorok -, aminek következtében teljesítményigényük egy részét mágnesezésre fordítják. A feszültségesés és a vezeték melegedése a vezetéken folyó árammal arányos, ezért a vezetéken szállított meddő teljesítmény veszteséget okoz a hálózatban, amit az áramszolgáltatónak vastagabb keresztmetszetű vezeték beépítésével és nagyobb teljesítmény biztosításával szükséges kompenzálni. E többletköltségek ellensúlyozására - egy bizonyos szint felett - a meddő fogyasztást mutató fogyasztási helyek részére a szolgáltatók pótdíjat számítanak fel.

Milyen pótdíjat számol fel a szolgáltató a meddő energia fellépése esetén?

Az érvényben lévő 49/2006. (VII. 21.) GKM rendelet alapján

  • induktív meddőenergia esetén
    • kisfeszültségű (1000 V-nál kisebb feszültségű) hálózatokon esetén az adott hónapban elfogyasztott wattos energia és az induktív meddőenergia hányadosa nem haladhatja meg a 0,25-öt, ezt túllépő esetben esetben 3,90 Ft/kVArh felárat kell fizetni
    • középfeszültségen a hányados megengedett értéke: 0,3
    • nagyfeszültségen a hányados megengedett értéke: 0,4
  • kapacitív meddő energia egyáltalán nem megengedett, itt tolerancia nélkül, már 1 kVAr kapcitív energia után is már fizetni kell, melynek az egységára 3,90 Ft/kVArh

A meddő energiáról részletesebben

Wikipédia leírás: "A villamosmérnöki gyakorlatban meddő energiáról akkor beszélünk, amikor a váltakozó áramú áramkörben a feszültség és az áram hullámai között fáziseltolódás lép fel. A fáziseltolódást a hálózatra kapcsolt villanymotorok és tekercsek (késleltetik az áramot), valamint kondenzátorok és egyéb kapacitások (siettetik az áramot) okozzák. Ekkor az áram mintegy eltérítve, csökkent mértékben képes csak hasznosulni, illetve fölösleges túláramot okoz, emiatt ezt a jelenséget ellensúlyozni igyekeznek."

Elmü kiadvány: "Az elektromos energia előállítására, átvitelére és elosztására jelenleg szinte kizárólag váltakozó áramot használunk. Ennél az energia fajtánál kétféle teljesítmény fajtát különböztetünk meg. A legfontosabb teljesítmény természetesen a fogyasztó által hasznosított teljesítmény, pl. motor hajtási teljesítménye. Ezt hatásos teljesítménynek nevezzük. Az elektromos gépekben, készülékekben és vezetékekben keletkező hő veszteség is ide tartozik. A hatásos teljesítmények általános értelemben olyan teljesítmények, amelyeket a fogyasztó valamiképpen kivesz a hálózatból, a fogyasztó semmiképpen nem ad vissza teljesítményt az energia előállítónak. Az összes elektromágneses elven működő gépnél és készüléknél, pl. transzformátor, fojtótekercsek és motorok, a működéséből adódóan egy másik teljesítmény is fellép. E berendezésekben ugyanis a rákapcsolt váltakozó áram frekvenciájának ütemében mágneses mező jön létre, majd megszűnik. Az ehhez szükséges teljesítményt a hálózatból vesszük ki. Mivel azonban ez a teljesítmény a mágneses mezőben nem kerül felhasználásra, csak tárolódik, a mágneses mező megszűnésekor visszafolyik a hálózatba. Ezt a teljesítményt ezért ingázó vagy meddő teljesítménynek nevezzük.

A mágneses mező meddő teljesítményének az energia termelő és a fogyasztó közötti ingázó szállítása induktív áram segítségével történik, amely természetesen az energiatermelőben és a vezetékekben veszteségi hőt hoz létre. Ezért kívánatos az energiatermelőt és a vezetéket mentesíteni e meddő teljesítménytől, mert utána mindkét berendezés jobban terhelhető hatásos teljesítménnyel és ez által jobban kihasználható.

Az induktív meddő áramtól mentesítés a legjobban egy hasonló fajtájú meddő árammal érhető el, amely azonban ellenkező irányba folyik, és ez által megszünteti, illetve kompenzálja az induktív meddő áramot. Ezt a követelményt ideális módon teljesíti a kondenzátorokban az elektromos mező létrehozásához szükséges meddő áram, mert ugyanolyan ütemben ingadozik, mint az induktív meddő áram. Azonban olyan időbeli fáziseltolódással, hogy (a kondenzátor megfelelő méretezése esetén) létrejön kívánt kompenzálás. A meddő teljesítmény ezután már csak a fogyasztó és a kompenzáló eszköz között ingázik. Ha tehát egy ilyen kompenzáló berendezést közvetlenül az induktív meddő teljesítményt fogyasztóhoz kapcsolunk, akkor a vezeték és az energiatermelő a legkedvezőbb esetben egyáltalán nem vezet meddő áramot, így optimális hatásos teljesítményt szállíthatnak. "

További információ:
A meddő és hasznos teljesítmény fogalma és meghatározása

A Pannon Épületenergetika által végzett Energetikai koncepció V. Számla- és szerződésaudit modulja segítségével megtudhatja, hogy szükséges-e a meddő energia csökkentése érdekében lépéseket tennie.

 

Az alábbi energetikai szolgáltatásokkal állunk ügyfeleink rendelkezésére:

Szakreferens


Tanúsítvány


Energia monitoring


Épületdiagnosztika


Beruházások TAO adókedvezménye


Almérő telepítés


Lengyel Ágoston 2011-09-13 15:32:45

További cikkek a témában: Napelem otthon? Miért is ne? || Mi szükséges a ZFR-KAZ/14 pályázathoz? || A hőszivattyú a megújuló energiák használatában || Az egyre népszerűbb napkollektor || Milyen az energiatakarékos szellőzőrendszer? || Utazás a Föld középpontja felé: geotermikus energi || A nap adta energia || Biomassza potenciál Magyarországon || Ne a csapból folyjon… || Fa, papír, biobrikett, fapellett

Megosztás

Itt iratkozhat fel hírlevelünkre > > >
general building contractor - english © 2009-2021 Pannon Építőműhely kft. Kapcsolat