Energiatakarékos megoldások - Nem csak a zöldségek miatt lehet egy konyha zöld

Nem csak a zöldségek miatt lehet egy konyha zöld



www.pannonmuhely.hu » Épületenergetika kezdőlap » Megújuló energiaellátás

Gondoljunk csak bele, hogy energiafogyasztásunk hány százalékát adhatja a főzés-sütés. A pontos mérések alapján elmondható, hogy egy átlagos háztartás Magyarországon 7% energiát használ el az összesből a konyhában. Ez a szám azért már megér annyit, hogy foglalkozzunk a konyhai energiatakarékosság témájával.



Ha kicsit is tudatosabban kezdjük el használni konyhai gépeinket és eszközeinket, érezhető lesz a megtakarítás, ráadásul ezek a praktikák az egészségesebb táplálkozás alapjául is szolgálnak.

Így például már az alapanyagok megválasztásakor megtehetjük az első lépést azzal, ha helyi termelők zöldségeit és gyümölcseit vásároljuk, és valamivel kevesebb hústermékkel térünk haza a nagybevásárlásról.

Ezután a pocséklást kell megszüntetni a háztartásban. Csak annyi élelmiszert vásároljunk, amennyire szükségünk van, amennyit fel is tudunk használni, mielőtt a szemetesben végezné. Ezzel máris csökkentettünk az általunk megvett alapanyagok karbon lábnyomát. Ezt a kifejezést egy személy, egy szervezet vagy jelene esetben egy termék teljes – direkt és indirekt – üvegházhatású gázkibocsájtására használják. Ilyen lábnyoma mindenkinek van.

A zöld főzés praktikái

Főzésnél nem is gondolnánk, hogy milyen sokat számít a megfelelő méretű edény megválasztása. Igyekezzünk olyan fazekat, lábost és serpenyőt használni, amelyik pontosan illeszkedik a főzőlap méretéhez. Így nem vész kárba az energia és kevesebb lesz a hőveszteség. Ezt segíti elő az is, ha fedőt használunk főzés közben, és ezt a lehető legkevesebbszer vesszük le. A ferdén rárakott fedő akár meg is háromszorozhatja a főzési időt, a tűzhely pedig csak úgy pörgeti a villanyórát…

Szintén időt és energiát spórolhatunk meg, ha a zöldségeket feldaraboljuk, és úgy tesszük oda főzni. Egészséges és energiatakarékos ételkészítési eljárás a párolás, ugyanis az ételekben a tápanyagok és vitaminok benne maradnak, a párolás alatt keletkezett vizet pedig felhasználhatjuk más ételek megfőzésére is.

Hogy sütsz kis Szűcs?

A sütés közben figyeljünk oda arra, hogy a sütő ajtaja mindig jól záródjon. Nyitott ajtónál nem csupán az energiaveszteséggel kell számolnunk, de az ételek sem sülnek át egyenletesen. Használjuk ki a mai korszerű készülékek előnyeit, a légkeveréses sütőben például egyszerre több ételt is készíthetünk, ezzel pedig sok-sok energiát megspórolhatunk.

A konyhai készülékek nagy étvágyúak

A gépeknél nem csupán az energetikai besorolás fontos (minimum A++ gépeket érdemes vásárolni), hanem azok elhelyezése is sokat nyomhat a latba. Így például a hűtőt sose tegyük fűtőtest, napfényes hely, tűzhely vagy épp mosogatógép mellé, mert sokkal több energiát fogyaszt. Ugyanígy a hőfok beállítására is ajánlott odafigyelni, mindig a javasolt értékeket vegyük alapul, ugyanis az ettől eltérő beállításnál 5%-kal nő a készülék energiafogyasztása fokonként. A kondenzációs rács tisztán tartása is növeli a hűtők hatékonyságát. Ki gondolná, hogy ennek elmulasztásával akár 30%-kal több fogyasztással kell számolnunk!

A zöld konyha mumusa: a mosogatás

A felmérések megmutatták, hogy egy mosogatógép jóval kevesebb vizet használ el mosogatás közben, mint mi. Természetesen ez is csak abban az esetben igaz, ha okosan használjuk. Mindig tele géppel indítsuk el, az 50°C a legtöbb esetben elegendő. Ha inkább a kézi mosogatást választjuk, akkor az állóvízben történő mosogatással használjuk el a legkevesebb vizet.

A megemlített praktikák többsége nem drága beruházással vagy megfizethetetlen gépek vásárlásával segíti az energiatakarékosságot, emiatt ezeket bárki megteheti és beépítheti a napi konyhai rutinba. Éppen ezért ennyire hasznosak.

 

2013.11.02.

2021-03-16 13:34:36

További cikkek a témában: Egyre nagyobb zajban élünk, mégsem védekezünk || Csupán az ipari ingatlanok harmada energiahatékony || Fenntarthatósági kommunikáció és szemléletformálás || Megjelent a Panda energiamenedzsment || Közel repülni a naphoz? || A szénerőművek árnyékában || Energiát adnak a csillagok? || Szigorodnak az épületenergetikai előírások || Nélkülözhető az áramzabáló hűtőszekrény? || Melyik sütőt válasszam?

Megosztás

Itt iratkozhat fel hírlevelünkre > > >
general building contractor - english © 2009-2024 Pannon Építőműhely kft. Kapcsolat