A hőszivattyú a megújuló energiák használatábanwww.pannonmuhely.hu » Épületenergetika kezdőlap » Gépészet

Tény, hogy sokat hallhattunk már a megújuló energiák felhasználásáról. Tudhatjuk, hogy miért hasznos a napelem, hogyan működnek a szélmalmok, mire használhatjuk a geotermikus energiát. De van egy olyan elem, melyet sosem emlegetnek. A hőszivattyú egy méltatlanul hanyagolt eszköz, mely igen nagy feladatot lát el.Ez a szerkezet felelős ugyanis a megújuló energiaforrások hasznosításáért. Működése során nem alakítja hővé a felhasznált energiát, hanem annak segítségével az alacsonyabb hőmérsékletű forrásból hőt nyer ki, melyet egy magasabb hőmérsékleten hasznosít. A hőszivattyúk képesek a víz, a levegő vagy a talaj által tárolt napenergiát felhasználni, majd az előállított hőenergiát a fűtésre vagy hűtésre, továbbá a meleg víz biztosítására fordítja. Ez az eszköz tökéletes megoldást jelent a padlófűtéshez, de a fal- és légfűtéses rendszereknél is jó választás.

Többet ad, mint amire szüksége van

Ha hőszivattyú telepítése mellett kötelezzük el magunkat, azzal akár az ingatlanunk egész éves fűtésigényét kielégíthetjük. A hőszivattyú a működéshez szükséges energiát részben forrásából, kis mértékben pedig elektromos áramból nyeri. Azonban sokkal több energiát állít elő, mint amennyire szüksége van. Hatékonyságát a COP arányszámmal szokták jellemezni, mely a leadott hasznos hőteljesítmény és a felhasznált hajtási teljesítmény arányait mutatja. És minél magasabb ez a szám, annál hatékonyabb a hőszivattyú.

A hőszivattyús technológiának számtalan előnye van:

Alacsonyabb fűtésköltségek

A hőszivattyú használatával csak a lakás fűtéséhez szükséges energia 15-30%-át kell megvennünk, mivel a többit a berendezés az alternatív energiaforrásokból állítja elő.

Olcsóbb, mint a klíma

A nyári meleg sem fog ki rajta, ugyanis a hőszivattyú ház hűtésére is tökéletes megoldás. Gazdaságosan ellátja a klímaberendezés feladatát, ráadásul a levegő minősége jobb, állaga kellemesebb, a zajszint pedig alacsonyabb lesz.

A melegvíz-előállítás költségei csökkennek

Háztartásunk számára gazdaságosan állíthatunk elő maximum 60°C-os meleg vizet, mely nagyszerűen használható a különféle tartályok felfűtésére és melegen tartására, továbbá a  medence hőfokának megtartására is tökéletes megoldás.

Alacsony fenntartási költségek

A hőszivattyú karbantartási igénye minimális, élettartamuk hosszú, elegendő csupán 10-15 évente megnézetni, ha a beállítás módosítására vagy kisebb javításra van szükség.

Nem kell a gázáremelésektől tartani

A hőszivattyúnak hála az ingatlanunk éves fűtése megoldott, kiegészítő fűtésre sincs szükség. Éppen ezért elfelejthetjük a gázszolgáltatóktól való függést. Nem kell többé tartanunk attól, hogy az egekbe szökik a gáz ára.

A hőszivattyú biztonságosabb

A hőszivattyú alkalmazása nem jár semmilyen veszéllyel: nem kell a szénmonoxid mérgezéstől tartanunk, és a gázrobbanás veszélye sem fenyeget bennünket.

Maximális környezetvédelem

A hőszivattyú működés közben semmilyen káros és szennyező anyagot nem bocsájt ki, így az ingatlanunkban és közvetlen környezetünkben sem gáz, sem füst, sem pedig korom nem szabadul fel. Mindemellett pedig megóvjuk környezetünket is.

Kis helyen is elfér

Általában néhány négyzetméternyi helyre van csupán szüksége, ráadásul könnyedén beépíthető a garázsba vagy a kamrába, de vannak olyan változatai is, melyeket a tetőre, a kertbe vagy akár a ház falára is felszerelhetjük.

Növeli az ingatlanunk piaci értékét

Mivel a hőszivattyú segítségével jelentősen csökken a ház rezsiköltsége, ezért pár év múlva – a gázár folyamatos és nagymértékű emelkedése miatt – jóval magasabb lesz ingatlanunk piaci értéke, mint a hagyományos fűtési rendszert használó házaké.

Mindezeket figyelembe véve elmondhatjuk, hogy a levegő, a föld és a víz hőenergiáját egyaránt hasznosítani tudó, fűtésre és hűtésre szintúgy alkalmas hőszivattyúk ideális megoldást nyújtanak. Használatukkal csökkenthetjük a fűtésre és a hűtésre fordított költségeket, óvhatjuk környezetünket, és a növekvő gázszámla miatt sem kell aggódnunk.

 

2013.08.28.

2021-03-16 13:08:03

További cikkek a témában: Napelem otthon? Miért is ne? || Mi szükséges a ZFR-KAZ/14 pályázathoz? || Az egyre népszerűbb napkollektor || Milyen az energiatakarékos szellőzőrendszer? || Utazás a Föld középpontja felé: geotermikus energi || A nap adta energia || Biomassza potenciál Magyarországon || Ne a csapból folyjon… || Fa, papír, biobrikett, fapellett || Zöld és költséghatékony: infrafűtés

Megosztás

Itt iratkozhat fel hírlevelünkre > > >
general building contractor - english © 2009-2021 Pannon Építőműhely kft. Kapcsolat