Energiatakarékos megoldások - Megvilágosodás a világítástechnológiában

Megvilágosodás a világítástechnológiábanwww.pannonmuhely.hu » Épületenergetika kezdőlap » Világítás

Energiapazarló életvitelünk jelentős részét teszi ki a villamosenergia, így amikor az energiafelhasználás csökkentéséről beszélünk, nem hagyhatjuk figyelmen kívül ezt a területet sem. Igaz, már történtek előrelépések az ügyben, hiszen az elektronikai eszközöknek, háztartási gépeknek és már villamosenergiát igénylő berendezéseknek ma már komoly takarékossági elvárásoknak és előírásoknak kell megfelelniük. Van azonban egy olyan szegmens, ahol viszonylag lassabban érkezik a változás, és ami egyelőre kevesebb publicitást kap, mint más területek, ez pedig nem más, mint a világítás.Pedig ez igen nagy részét képezi a villamosenergia-fogyasztásunknak. Természetesen ezen a téren is történtek előrelépések az elmúlt években, a mérhető csökkenés azonban még nem volt számottevő. Noha a fényforrások fejlesztésére már fejlett technológia áll rendelkezésre.

Magyarország átlagos energiafogyasztása 34-36 ezer gigawatt óránként. Ennek majd 24 %-a megy el világításra évente. A felmérések szerint a háztartások összes villamosenergia-fogyasztásának mintegy 18 %-a a világításból származik. És ha azt nézzük, hogy a háztartások az országos villamosenergia-fogyasztás több mint 34 %-át adják, jól látható, hogy ebben a szegmensben komoly megtakarításokat lehetne elérni. Ez a szám ugyanis a technológiai újdonságok révén nagymértékben csökkenthető lenne, és a beruházások gyors megtérülési rátát, majd komoly költségcsökkenést is eredményeznének.

A következő néhány bekezdésben bemutatjuk a különböző energiatakarékos technológiákat és megvizsgáljuk előnyeiket.

kompakt fénycsöveket széles körben alkalmazzák, hiszen sokkal energiatakarékosabbak, mint a hagyományos technológiák. Ezek a fényforrások hatékonyabban használják fel a villamosenergiát, mint az izzók. A kisebb méretű, összetekert kompakt fénycsövek a szabványos E 27-es és E-14-es foglalatokban is elhelyezhetőek, ezzel pedig a beruházási költségek is minimalizálhatóak. Hulladékgazdálkodási szempontból is tökéletes megoldást jelentenek, ugyanis újrahasznosítható anyagokból készülnek, ráadásul fényforrásként is újra felhasználhatóak. Azonban az előnyök mellett hátrányokkal is számolnunk kell: alacsony fényerejük, élettartamuk és a nem túl jó esztétikai tulajdonságai miatt hátrányba kerülnek versenytársaikkal szemben.

Az indukciós világítás nem tartozik az elterjedt fényforrások közé. Nagy erejű fényt bocsájt ki, azonban mérete és kialakítása miatt ez sem a legesztétikusabb megoldások egyike, ezen kívül csak megfelelő lámpatestben alkalmazható. Közel 100 ezer óra körüli élettartamával gyakorlatilag egyedülálló a piacon, emellett kiváló fogyasztási és fényerősségi adatokkal bír. Gyártása ennek sem környezetszennyező és a kompakt fénycsövekkel egyetemben újrahasznosítható. Mivel működése során – ellentétben a többi technológiával – nem melegszik fel, ezért karbantartásra sincs szükség, nincsenek benne ugyanis olyan részek, melyek koszolódhatnak, tönkre mehetnek.

A LED jelenleg a legismertebb energiatakarékos világítástechnológia. Ezt pedig annak köszönheti, hogy keveset fogyaszt, kisméretű, esztétikusan elhelyezhető és élettartamuk is magasabb a hagyományos technológiákhoz képest. Bár fényerősségük a többi fényforráshoz képest alacsony, ez könnyen ellensúlyozható a LED-es világítótestek számának növelésével.

Összegezve a leírtakat a hagyományos fényforrások egészen biztosan kiszorulnak a piacról a közeljövőben, hiszen olyan versenytársak veszik őket körül, melyek sokkal jobb mutatókkal rendelkeznek, és melyek egyik legnagyobb előnye, hogy sem gyártásukkor, sem használatuk végén az újrahasznosítás során nem terhelik a környezetet. Ugyanígy működés közben sem bocsájtanak ki környezetterhelő gázokat, és többször is újra fel tudják használni őket  fényforrásként.

A háztartásokban talán a LED lehet a hosszú távú megoldás, ugyanis a három fényforrás közül ez a megoldás az, mely a kiemelkedő gazdasági mutatói mellett esztétikailag is ki tudja elégíteni az igényeket.

 

2013-08-28

2021-02-02 15:33:29

További cikkek a témában: LED vagy nem LED? || A fény jövője: az OLED || A mesterséges fény sötét oldala || LED Energiatakarékossági Program || Takarékos világítás || Önfenntartó közvilágítás || Világítás energiafogyasztása || LED lámpa Magyarországról || A nyerő LED || A fénycsatorna rendszerek

Megosztás

Itt iratkozhat fel hírlevelünkre > > >
general building contractor - english © 2009-2023 Pannon Építőműhely kft. Kapcsolat