>

Gázipari műszaki biztonsági felülvizsgálatwww.pannonmuhely.hu » Épületenergetika kezdőlap » Az energiatudatos épület » Épületdiganosztika

A 11/2013. (III. 21.) NGM rendelet alapján a felhasználó köteles a gázfelhasználó technológia műszaki-biztonsági felülvizsgálatát az üzembe helyezés évét követő első évben és ezt követően évente elvégeztetni. A rendelet a gáz csatlakozóvezetékekre, a felhasználói berendezésekre, a telephelyi vezetékekre vonatkozó műszaki biztonsági előírásokra és az ezekkel összefüggő hatósági feladatokra terjed ki.A rendelet hatálya kiterjed a földgázzal, a földgáz minőségű biogázzal és biomasszából származó gázokkal, valamint egyéb gázfajtákkal, PB-gázzal üzemelő rendszerekre.

A 11/2013. (III. 21.) NGM rendelet értelmezése szerint a Gázfelhasználó technológia jelentése: ipari, mezőgazdasági vagy szolgáltatási eljárásokra tervezett berendezés a tüzelőanyag- és égéslevegő ellátó rendszerrel, a tűztér-munkatérrel, az égéstermék-elvezetéssel és az irányítástechnikai tartozékokkal együtt, amelyben ipari vagy mezőgazdasági nyersanyag vagy félkész termék, gáz eltüzeléséből keletkezett hőenergia, védőgáz hatásának van kitéve, továbbá a gázfáklya, valamint az energetikai célra szolgáló gázturbina és gázmotor.

A rendelet 10. § alapján a műszaki-biztonsági felülvizsgálatot a gázszerelők engedélyezéséről és nyilvántartásáról szóló 30/2009. (XI. 26.) NFGM 2. melléklet 3. pontja szerinti, műszaki biztonsági felülvizsgálatra jogosító engedéllyel rendelkező gázszerelő végezheti. 

A műszaki-biztonsági felülvizsgálat során az üzembe helyezéskor hatályos műszaki-biztonsági szabályoknak való megfelelését, továbbá a biztonságos üzemeltetést befolyásoló feltételeket kell ellenőrizni.

A műszaki-biztonsági felülvizsgálatról a Műszaki Biztonsági Szabályzat 7.9. pontjában meghatározott tartalommal a felülvizsgálatot végző gázszerelőnek jegyzőkönyvet kell készíteni, és annak egy példányát a felhasználónak igazolható módon át kell adni, egy példányát pedig a földgázelosztó részére 8 napon belül megküldeni. A jegyzőkönyvet a felhasználó köteles a következő felülvizsgálatot követő 30 napig megőrizni. A földgázelosztó a jegyzőkönyvet köteles nyilvántartani.

---------------------------

A Pannon Építőműhely Kft. mérnöki-energetikusi tanácsadással támogatja a kötelező gázipari műszaki biztonsági felülvizsgálat elvégzését. Amennyiben Ön is tervezi a felülvizsgálat igénybevételét az alábbi email címen jelezze felénk: info@pannonmuhely.hu.

2017-12-13 17:37:42

További cikkek a témában: Mobil adatgyűjtés, diagnosztika || Penész? Vizesedés? || Hőkamerázás korszerűsítés előtt || Hőkamerával feltárható jellemző hibák || Hőkamra működése

Megosztás

Itt iratkozhat fel hírlevelünkre > > >
general building contractor - english © 2009-2019 Pannon Építőműhely kft. Kapcsolat
Szerző: | Weblapkészítés