>

Amikor már a robotok „játszanak” a bowling pályán iswww.pannonmuhely.hu » Épületenergetika kezdőlap » Az energiatudatos épület » Épületautomatizálás

Idén került először megrendezésre Magyarországon a “World Robot Olympiad” (WRO) egyetemistáknak szóló versenyszáma (Advanced Robotics Challenge), Debrecenben. A National Instruments eseményére több mint 40 csapat jelentkezett az ország különböző műszaki felsőoktatási intézményeiből. Ami a résztvevők teljes számát illeti, szerte a világban több mint 50 ország több ezer csapata mérte össze tudását ugyanazon feladat megoldásában.A debreceni robotépítő verseny regionális döntőjének első helyezését a mezőny legfiatalabb indulói - a BME mechatronikai mérnökhallgatói - nyerték: Lengyel Richárd, Kiss Ádám és Sléber Botond. (Csapat coach: Wesely Norbert, felkészítő oktató: Czmerk András adjunktus, GPK MOGI) Ez a csapat indul novemberben a világdöntőre, Indiába. A nyertes csapat tagjai olyan tudásból mérettettek meg, amelyet a tantervük szerint csak a későbbiekben kellett volna elsajátítaniuk!

A megalkotott robotokról:

A feladat szerint a versenyzőknek bowlingozó robotot kellett létrehozniuk, tehát amely a pályán „látja” a célt és képes megcélozni a bábukat is. A megmérettetés során a robotot alkotóelemeire is kellett szedniük, hogy a bírók ellenőrizzék, nem építettek-e be tiltott alkatrészeket. A versenyen több szakasz váltotta egymást: az építési, átépítési és „robotmenet” szakaszok, azaz, az akadálypálya teljesítése és kapcsolódó feladatok váltották egymást. Az építési szakasz előtt tudattak a versenyzőkkel még egy szabályt: a már a pályán már elhelyezett robotot a szervezők elforgatták, így a szerkezetnek az indulás előtt meg kellett győződnie az indulás helyes irányáról is. A versenyzők LabView nyelven programoztak.

Irány az indiai WRO világbajnokság!

A World Robot Olympiad (WRO) robotépítő verseny „advanced”, azaz felsőoktatási hallgatóknak kiírt versenyén hét felsőoktatási intézmény 23 csapata, köztük tíz műegyetemi társaság indult. Négy BME-s csapat jutott a legjobb nyolc közé, és a debreceni regionális döntőben végül az első négy helyet szerezték meg a műegyetemi diákok. (A BME Gépészmérnöki Kar Mechatronika, Optika és Gépészeti Informatika Tanszékéről (MOGI) öt csapat indult a megmérettetésen, és első, második és negyedik helyezéssel végeztek.)

A győztes csapat képviseli az európai régiót az indiai világdöntőn New Delhiben 2016 novemberében, melyhez nagyon sok sikert kívánunk!

További információ a bme honlapján>> és a WRO HUngary fb oldalán>> található! 

 

Lőrincz Emese 2016-05-18 13:15:48

További cikkek a témában: okos épületek || Épületautomatizálás otthon || Az épületautomatizálás előnyei || Okosotthonok távoli vezérlése || Energia Kontroll felhasználói

Megosztás

Itt iratkozhat fel hírlevelünkre > > >

Energetikai tanúsítványok akciós áron!


Cégünk a jövőben sem számít fel sürgősségi díjat!

general building contractor - english © 2009-2019 Pannon Építőműhely kft. Kapcsolat
Szerző: | Weblapkészítés