Energiatakarékos megoldások - LED lámpa Magyarországról

LED lámpa Magyarországrólwww.pannonmuhely.hu » Épületenergetika kezdőlap » Világítás

Még ebben a negyedévben LED-lámpák gyártását kezdi meg a General Electric (GE) Lighting Nagykanizsán - jelentette be Phil Marshall, a GE regionális elnök-vezérigazgatója pénteken, Budapesten sajtótájékoztatón. Szijjártó Péter, a Miniszterelnökség külügyi és külgazdasági államtitkára azt közölte, hogy a kormányzat ötmilliárd forintos közvilágítás-korszerűsítési programot hirdet meg az önkormányzatok részére.Phil Marshall, a GE fényforrás üzletág regionális elnök-vezérigazgatója elmondta: az eddigi kutatás-fejlesztési tevékenység után megkezdődik a LED-technológiás lámpák gyártása Nagykanizsán, s ehhez az alkatrészeket a GE zalaegerszegi gyára szállítja majd.

Kifejtette: a világítástechnikában jelentős változások történnek, a sokkal hatékonyabb, energiatakarékosabb, gazdaságosabb LED-technológia irányába. Magyarországon 116 éves történelme van a világítástechnikai fejlesztésnek, a GE ezért is tartotta kiváló lehetőségnek, hogy itt hozza létre európai és globális központjait, Nagykanizsa pedig nagyon jó logisztikai szerepet is betölt.

Szijjártó Péter megállapította, hogy a magyar mérnöki tudás és egy nemzetközi nagyvállalat tőkeerejének köszönhetően a nagykanizsai és zalaegerszegi fejlesztésben, illetve gyártásban foglalkoztatottak határozzák meg, milyen irányt vesz a világ világítástechnikája.

A Miniszterelnökség államtitkára arról is beszélt, hogy az európai gazdasági válság folyamatos kihívás elé állítja az európai és a magyar gazdaságot is, ami megújulási kényszert jelent a Magyarországon jelen lévő hazai és nemzetközi cégek számára. A válsággal párhuzamosan ugyanakkor rohamosan fejlődik a technika, ami ma modernnek számít, az holnap már elavult.

Emlékeztetett arra: a kormány azt a gazdaságpolitikai döntést hozta meg a ciklus elején, hogy a termelésre és a foglalkoztatásra helyezi a hangsúlyt. "A magyar gazdasági növekedés beindításában, új munkahelyek létrejöttében, és a jelenlegi munkahelyek megvédésében a kutatás-fejlesztésnek és az innovációnak kiemelt szerepe van, és a jövőben ez még inkább így lesz" - jelentette ki.

Szijjártó Péter felidézte, hogy az Európai Unió bürokratikus döntése, amellyel megtiltotta a hagyományos izzólámpák forgalmazását, a technológia jelentőségén túl a vállalatokra, egyes térségek foglalkoztatási helyzetére is hatással van, amelyet a magyar kormány mindvégig figyelemmel kísért. Hozzátette: "a magyar mérnöki tudás párosult a GE tőkeerejével és kapcsolatrendszerével, és ahelyett, hogy most egy európai bürokratikus döntés miatt létszámleépítésen és gyárbezáráson keseregnénk, annak örülhetünk, hogy a magyar mérnöki tudás és egy nemzetközi vállalat Magyarország iránti elkötelezettsége és tőkeereje egy új lehetőséget hozott létre".

Az államtitkár bejelentette: a GE beruházási szándékának megismerése után döntött a kormányzat arról, hogy a közvilágításenergiatakarékos átalakítása érdekében ötmilliárd forintos keretet bocsát az önkormányzatok részére. Egy kérdés kapcsán hozzátette: az összeghez KEOP-pályázatokon keresztül juthatnak hozzá a jelentkező önkormányzatok.

Vámos Zoltán, a GE Lighting globális technológiai igazgatója felidézte, hogy szinte napra pontosan 50 évvel ezelőtt a GE egyik mérnöke fedezte fel a világító diódákat, a LED-világítás lehetőségét, bár ez a technológia elég lassan terjedt el.  Ma már viszont szinte minden világítástechnikai kérdés megoldható a LED-technológiával.

A befektetés nagyságáról és a foglalkoztatottak létszámáról a résztvevők nem kívántak részleteket elárulni a sajtótájékoztatón, Vámos Zoltán csupán annyit közölt, hogy több mint 50 mérnök dolgozik Nagykanizsán, Zalaegerszegen és Budapesten a fejlesztési területen, és a két zalai városban meghaladja a százat a gyártással foglalkozók száma.

Nagykanizsán készülnek a hagyományos fénycsöveket felváltó, mennyezetbe illesztett vagy függesztett világító panelek, a hagyományos izzókat vagy halogén lámpákat kiváltó LED-lámpák, valamint kültéri világítótestek. Ezeket elsősorban az európai, közel-keleti és afrikai régióban forgalmazzák, de például a GU10-es foglalatú halogén lámpáikat az egész világon árusítják majd.

Egy kérdés kapcsán hozzátette: a rendkívül energiatakarékos és hosszú élettartamú lámpák gyártásához az eddigi közel kétezres magyarországi beszállítói kör még mintegy 20 beszállítóval egészül ki.

Forrás: MTI

2012-10-15 21:16:40

További cikkek a témában: LED vagy nem LED? || A fény jövője: az OLED || Megvilágosodás a világítástechnológiában || A mesterséges fény sötét oldala || LED Energiatakarékossági Program || Takarékos világítás || Önfenntartó közvilágítás || Világítás energiafogyasztása || A nyerő LED || A fénycsatorna rendszerek

Megosztás

Itt iratkozhat fel hírlevelünkre > > >
general building contractor - english © 2009-2024 Pannon Építőműhely kft. Kapcsolat