>

Mire jó az energetikai tanúsítvány?www.pannonmuhely.hu » Épületenergetika kezdőlap » Az energiatudatos épület » Gépészet

Aki kicsit is jártas a témában, az tisztában van azzal a ténnyel, hogy 2012. január elsejétől, minden 50m2-nél nagyobb területű épületre eladáskor szükséges az energetikai tanúsítvány kiállítása. Az eladó fél, tudomásul veszi, megcsináltatja és kérdez, mert érdeklődő. A kérdés ugyanaz, néha hitetlenkedő, néha egyetértő hanggal.Két dolog is van, ami az energetikai tanúsítvány elkészítése mellett szól. Az első, ami humán oldalról közelíti meg ezt a témakört; a mérföldkövek. Az ember életében egy lakás, vagy ház vásárlása meghatározó pont. Amikor az üres lakás küszöbén átlép, kezében a frissen aláírt tulajdoni lappal, megcsapja az új élet szele. De nem mindegy, hogy mit tartogat az „az új élet”. A választást segíti a lakás bejárása, az épület tájolása, a szobák kialakítása, száma, a konyha, a környék tisztasága, a közlekedés fejlettsége. Most egy újabb szemponttal bővült ez a sok tényezőtől függő egyenlet. Az energetikai tanúsítás, a lakást kereső felek újabb támpontja lehet, ha tudunk mit kezdeni azokkal az adatokkal, amiket tartalmaz. Például, amikor az ember autót, hűtőszekrényt, vagy mosógépet vásárol, kíváncsi a kialakításon és a kényelmen túl a fogyasztásra is. Az épületeknél is teljesen jogos ez az igény, hiszen a gáz nem lesz olcsóbb.

Ezt a tényt, az Európai Unió is felismerte és kiváltására új stratégiát dolgozott ki. A zöld, megújuló technológiák fejlesztése kiemelt fontossággal bír ezért. Egy átlagos európai országban 30-40% között mozog a lakosság által felhasznált energia, az összenergia fogyasztáshoz képest. Hosszú távon ez tarthatatlan állapot lesz, ezért dolgozta ki az EU a „20-20-20”-as kezdeményezést, aminek az a lényege, hogy 2020-ra átlagosan 20%-ra növelje a lakó szektor megújuló energia felhasználását.

Az energetikai tanúsítvány hosszú távú célja, ennek a stratégiának az előkészítése, megalapozása. Hogy sikert érjen el ez a tervezet, ahhoz szükség van a pontos adatokra, fontos feltérképezni, hogy hol van baj, és miként lehet orvosolni azt.

A tanúsítás, ha nem is gyógyír mindenre, de arra mindenesetre jó, hogy egy átfogó képet kapjunk az épület jövőjével és a várható költségekkel kapcsolatban.
Nem megszerezni nehéz valamit, hanem megtartani azt.

Deák Ádám 2012-09-05 13:48:08

További cikkek a témában: Szabályozott szellőzés || Kondenzációs kazánok || Védekezés a legionella ellen || Hőszivattyúk alapjai || Hőségriadó

Megosztás

Itt iratkozhat fel hírlevelünkre > > >
general building contractor - english © 2009-2019 Pannon Építőműhely kft. Kapcsolat
Szerző: | Weblapkészítés