>

Már a lakáshirdetéshez is szükséges az energetikai tanúsítványwww.pannonmuhely.hu » Épületenergetika kezdőlap » Az energiatudatos épület » Gépészet

Az eladásra vagy bérbeadásra kínált lakásokról a kereskedelmi médiában feladott hirdetésekben közölni kell a lakás - energetikai tanúsítványban szereplő - energetikai minősítését jövő év január 9-től - az erről intézkedő kormányrendelet megjelent a Magyar Közlönyben.Forrás: MTI

Az eredeti rendelet azt írja elő, hogy 2009-től aki eladja vagy egy évnél hosszabb időre bérbe adja a lakását, annak kötelező elkészíttetnie az energetikai tanúsítványt.

Ehhez képest új szabály, hogy a hirdetésben fel kell tüntetni az energetikai besorolást (az A, B, vagy más betűjelet). A szöveg úgy fogalmaz: amennyiben a tanúsítvány rendelkezésre áll. Ez azzal a változással van összhangban, hogy a módosítás a bérbe adók számára - az egy évnél hosszabb bérbeadás esetében - 2015. január 9-ig még önkéntessé teszi a tanúsítvány elkészíttetését.

Az energetikai tanúsítvány továbbra is 10 évig lesz érvényes, de ha a követelmények időközben változnak, akkor újra el kell készíttetni a tanúsítványt.

A magyar szabályozás eddig nem foglalkozott azzal az uniós előírással, hogy 2021-től már csak alacsony - közel nulla - energiafogyasztású épületek kaphatnak építési engedélyt. A szigorúbb előírások majdani megjelenése előtt készült tanúsítványokat tehát újra el kell készíttetni.

A tanúsítványok bekerülnek az Országos Építésügyi Nyilvántartásba. Új elem a tanúsítvány utóellenőrzése. Évente az elkészített tanúsítványok 2 százalékát kell - véletlenszerű kiválasztással - megvizsgálni. A rendelet a részletekről csak annyit mond, hogy a tanúsítók nem végezhetnek utóellenőrzést.

energetikai tanúsítvány

Végül új előírás a tervezetben, hogy nemcsak az azonos lakásoknál, hanem az azonos terv alapján, azonos gépészettel készített családi házak esetében sem kell valamennyi számára újra számolni az energetikai tanúsítványt, az első alapján kiállítható a többire is.

-------------------------------------

További információ: Az energetikai tanúsítvány részletes leírása
 
A Pannon Építőműhely Kft. mérnöki-energetikusi tanácsadással támogatja az energetikai tanúsítványok elkészítését és az optimális energetikai besorolású épületek megvalósulását. Amennyiben Ön is tervezi az energetikai tanúsítvány elkészítését, kérjük az alábbi email címen jelezze felénk: tanusitvany@pannonmuhely.hu
2012-06-25 13:38:29

További cikkek a témában: Szabályozott szellőzés || Kondenzációs kazánok || Védekezés a legionella ellen || Hőszivattyúk alapjai || Hőségriadó

Megosztás

Itt iratkozhat fel hírlevelünkre > > >

Energetikai tanúsítványok akciós áron!


Cégünk a jövőben sem számít fel sürgősségi díjat!

general building contractor - english © 2009-2019 Pannon Építőműhely kft. Kapcsolat
Szerző: | Weblapkészítés