>

Víz-víz hőszivattyús rendszerwww.pannonmuhely.hu » Épületenergetika kezdőlap » Az energiatudatos épület » Gépészet

A talajkollektoros és talajszondás hőszivattyús rendszerek mellett még többféle hőszivattyús rendszer alkalmazása is lehetséges. A víz/víz típusú hőszivattyúknál a környező vízből/talajvízből vonjuk el a szükséges hőenergiát.A hasznosítható energia szempontjából a víz-víz hőszivattyúk a legoptimálisabbak, a legtöbb hőenergiát ezek a típusok állítják elő ugyanazon befektett elektromos energiából. Ennek oka a viszonylag magas, állandó talajvíz hőmérséklet, amely nem változik jelentős mértékben a téli hónapokban sem.

A talajvíz felhasználásához legalább két kút szükséges. Télen az egyikből (nyerőkút) kiszivattyúzzuk a 8-10°C-os vizet, a hőszivattyú felhasznál belőle hőenergiát, majd a másikba (nyelőkút) visszaeresztjük a 6-7°C-os vizet. A két kútnak egymástól legalább 15 méterre kell egymástól lennie ahhoz, hogy a hőszivattyúból kijövő, ezért lehűlt víz még véletlenül se jelenhessen meg a nyerőkútban úgy, hogy fel ne melegedne előbb a földben.

A kútvizes rendszerek tervezése, telepítése kiemelkedően sok figyelmet kíván, hiszen óriási felelősség, hogy csak olyan helyen létesítsünk ilyen rendszert, ahol a következő évtizedekben is biztosan rendelkezésre áll megfelelő mennyiségű és minőségű víz a hőszivattyú részére.

Nem jó megoldás ha a felszínhez túl közel található a víz. Ebben az estben lehetséges, hogy a víz hőmérséklete 6oC alá esik. Ez azért probléma mert egy ilyen alacsony hőmérsékletű vízből ha még hőt vonunk el az megfagyhat. Ezalatt a hőmérséklet alatt a hőszivattyúk nem működnek és letiltják magukat.

---------------------------------------

A Pannon Építőműhely Kft. mérnöki-energetikusi tanácsadással támogatja az energetikailag megfelelő épületek megvalósítását a tervezés és kivitelezés során. Amennyiben Ön is energetikailag korszerű épület megvalósítását tervezi, várjuk megtisztelő megkeresését az alábbi címen:info@pannonmuhely.hu

2012-05-02 09:29:16

További cikkek a témában: Szabályozott szellőzés || Kondenzációs kazánok || Védekezés a legionella ellen || Hőszivattyúk alapjai || Hőségriadó

Megosztás

Itt iratkozhat fel hírlevelünkre > > >

Energetikai tanúsítványok akciós áron!


Cégünk a jövőben sem számít fel sürgősségi díjat!

general building contractor - english © 2009-2019 Pannon Építőműhely kft. Kapcsolat
Szerző: | Weblapkészítés