>

Kis teljesítményű és mikro-szélturbinákwww.pannonmuhely.hu » Épületenergetika kezdőlap » Az energiatudatos épület » Megújuló energiaellátás

A szélenergiát különböző típusú gépek képesek hasznosítani. Ezeket a berendezéseket különböző szempontok alapján lehet csoportosítani, mint például méret, felhasználási terület vagy a megtermelt energia fajtája.A kis szélturbinák elektromos áramot állítanak elő. Méretükre jellemző az 5-30 m közötti toronymagasság. A rotor lapátok hossza általában 0,5-3 méter között változik. Teljesítményük néhány Wattól néhány 10 kW-ig terjedhet, mely teljesítmény elegendő energiát szolgáltat az egyszerűbb berendezések üzemeltetésétől a kisebb gazdaságok teljeskörű ellátásáig. A turbinák lapátjai kezdetben fából, illetve fémből készültek, ma már inkább üvegszálból, kevlárból vagy karbonszálas anyagból készítik a kedvezőbb tulajdonságok miatt.

A kis teljesítményű szélgépek esetében a rotor lapátok elhelyezése lehetséges a függőleges, valamint a vízszintes tengely mentén is. A gépek általában úgy vannak megtervezve, hogy 2-3 m/s szélsebességnél kapcsoljanak be. A maximális teljesítményt - gyártmánytól függően - 12-20 m/s-nál adják le, biztonsági okokból pedig 25 m/s-nál automatikusan kifordulnak szélirányból és leállnak. A gyártók jellemző műszaki paraméterként megjelölik az ún. "túlélési" szélsebességet is, amelyet a berendezés sérülés nélkül elvisel, ez általában 60 m/s. A turbina által megtermelt elektromos áramot egy inverter - azaz átlalakító - segítségével a tulajdonos közvetlenül felhasználhatja.

Adódik viszont a kérdés: mi van abban az esetben, ha a turbina több elektromos áramot termel, mint amire az adott pillanatban szükség van, illetve mi történik, ha nem fúj a szél? Ezen problémákra alapvetően két megoldás jöhet szóba:

1. A "felesleges" többlet energiát akkumulátorokban tárolják. Ez a megoldás abban az esetben rentábilis, ha a sziget szerű felhazsnálásról van szó, azaz az ingatlan messze esik az elektromos hálózattól - például tanyás területek -, hiszen a hálózat kiépítése igen költséges. Itt meg kell jegyezni, hogy az akkumulátorok használata nem környezetbarát megoldás, de távol az elektromos hálózattól nem marad más lehetőség.

2. A megtermelt és fel nem használt elektromos energiát a villamos hálózatba visszatáplálják. Ebben az esetben külön megállapodást kell kötni az áramszolgáltató vállalattal a megtermelt áram átvételéről, a hálózatra való csatlakozás műszaki feltételeiről, valamint a szolgáltató által fizetendő átvételi árról.

2012-03-27 12:40:36

További cikkek a témában: Energianád a jövő? || Tábortűz, kicsit másképp! - Fa, mint tüzelőanyag || Erdő, erdő, erdő... - Energetikai célú erdők || Újfajta naperőmű || Napelemekkel fedett vasút

Megosztás

Itt iratkozhat fel hírlevelünkre > > >
general building contractor - english © 2009-2019 Pannon Építőműhely kft. Kapcsolat
Szerző: | Weblapkészítés