Nagyvállalati energeihatékonyság


A nagyvállalatok energiahatékonyságát támogató szolgáltatásaink:

Nagyvállalati energia audit


Szakreferens


Tanúsítvány


Energia monitoring


Épületdiagnosztika


TAO adókedvezmény


Almérő telepítés


Számlamenedzsment


Kötelezően energetikai tevékenységek nagyvállalatok számára

Kötelező nagyvállalati energia audit

Az EU 2012/27/EU energiahatékonyságról szóló direktívája alapján a 250 főnél nagyobb létszámú, legalább 50M EUR árbevételt elérő (kkv-nak nem minősülő) vállalatoknak négy évente energetikai auditot kell végeztetni. Cégünk akkreditált auditor szervezetként (MEKH névjegyzéki jelölés: EASZ-01-23/2016) áll ügyfelei rendelkezésére. Energia audit részletes információ > >

Kötelező energetikai szakreferens

Amennyiben a vállalat éves energiafogyasztása több, mint 400.000 kWh villamos energia vagy 100.000 m3 földgáz vagy 3.400 GJ hőmennyiség (2016. évi CXXXVIII. trv. alapján), energetikai szakreferens foglalkoztatására kötelezett. A szakreferens bejelentése a vállalat kötelessége, melynek elmulasztása a MEKH részéről szankciót von maga után. Energetikai szakreferens részletes információ > >

Kötelező almérő telepítés

Az energetikai szakreferens igénybevételére köteles gazdálkodó szervezeteket a MEKH almérők telepítésére kötelezi energiafogyasztásuk függvényében. A rendelet 2020. január 24-től hatályos, azonban a kötelezettség fokozatosan kerül bevezetésre. A kötelező almérő telepítést kedvezményes áron vállaljuk azon ügyfeleink részére, amely cégeknél a szakreferens feladatkört is ellátjuk. Almérő telepítés részletes információ > >

Energetikai tanúsítvány

Minden saját tulajdonú ingatlannal rendelkező szervezetnek - így egy nagyvállalatnak is - energetikai tanúsítást kell igénybe venni az alábbi tevékenységekhez:

  1. Adás-vétel: Adás-vételkor minden esetben az eladó kötelezett energia tanúsítványt készíttetni
  2. Bérbeadás: Bérbeadáskor minden esetben a bérbeadó kötelezett energia tanúsítványt készíttetni
  3. Energiahatékonyságot célzó pályázatok beadása

Energetikai tanúsítvány részletes információ > >Nem kötelező, de energiaköltség megtakarítást, adóvisszatérítést eredményező energetikai szolgáltatások nagyvállalatok részére

Beruházások TAO adókedvezménye

Amennyiben vállalata fizet társasági adót és energiamegtakarítást eredményező beruházást hajt végre, akkor e célra fordíthatják a TAO keretük legfeljebb 70 %-át. Az adókedvezmény adóvisszatartás formájában vehető igénybe. TAO adókedvezmény részletes információ > >

Számlamenedzsment

Rendet teszünk energiaszámlái között! Többé nem szükséges számlák között keresgélniük pályázat beadás előtt, vagy a kötelezettségek teljesítésekor. Azon felül, hogy energiaszámláik nyilvántartását rendszerezett, táblázatos formában biztosítjuk Önöknek, még energiaköltség megtakarításra is lehetőségük nyílik.

A rendezett számlaadatok révén energetikai szakembereink megtalálják a szerződésekben és számlákban rejlő - energiaszolgáltatótól és fogyasztástól független - megtakarítási lehetőségeket. Ezen felül akár szoftveres optimalizálással is tudjuk biztosítani a gazdaságos üzemeltetést. Számlamenedzsment részletes információ > >

Energia monitoring

Tudta Ön, hogy épületei energiafogyasztását online követheti mennyiségi és forint adatok formájában? Hogy tetszőleges időszak fogyasztását is elemezheti? Hogy azonnali megtakarítást érhet el az állandó tulajdonosi jelenlét biztosításával és az energiaszerződések optimalizálásával? Hogy van lehetőség beruházási költség nélküli megtakarításra? Az energia monitoring révén fenti lehetőségek rendelkezésére állnak, legyen szó akár adatgyűjtésről, akár épületautomatizálásról, akár elemzésről és felügyeletről.

A kötelező almérő telepítésen felül további smart metering szolgáltatásokat is igénybe vehet, biztosítva vállalata XXI. századi működését energetikai szempontból is: Energia monitoring részletes információ > >

Épületdiagnosztika

Építészeti vagy gépészeti, üzemeltetési problémák állhatnak a túl magas energiaköltségek mögött. Annak érdekében, hogy a valós hibák kerüljenek feltására, épületdiagnosztikára van szükség, melyet hőkamerával, műszeres nedvességméréssel, gépészeti problémáknál mobil adatgyűjtéssel, és egyéb energetikai mérésekkel végezzük el.

Az épületekre, építészeti szerkezetekre, gépészeti és elektromos berendezésekre vonatkozó vizsgálatokról, állapotfelmérésekről és egyéb műszeres mérésekről szóló bővebb tájékoztatás: Épületdiagnosztika részletes információ > >

Partnerség a XXI. századi energetikában
Partnereink

Partnereink, akik a Pannon Építőműhely Kft. energetikai szolgáltatásait választották:


              
                 
                 
                 Cikktár - Nagyvállalati energiahatékonyság


Az EP új döntése az épületek energiahatékonyságáról

Az Európai Parlament elfogadta az épületek energiahatékonyságával kapcsolatos 2010/31/EU irányelv új előírásait, amivel az EU egyre ambiciózusabb lépéseket tesz az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentése és az energiahatékonyság növelése érdekében. A frissen elfogadott szabályok szerint 2030-tól minden új épületnek kibocsátásmentesnek kell lennie, ami mérföldkőnek számít a fenntartható jövő felé vezető úton.

Részletes leírás »


Zöld hidrogén előállítás

Már több évtizede állítanak elő zöld hidrogént különböző gyárakban szerte a világban. Jellemzően az ipar számára. Jelenleg középpontban áll a kérdés, hogy mivel fogunk fűteni a jövőben? A karbonsemleges zöldhidrogén megoldást jelenthet?

Részletes leírás »

Az energetikai koncepció az energiatakarékos ház alapja

Egy új ház építésekor, vagy egy épület teljes körű felújításakor ma már a legtöbben az energiahatékonyságot is előre veszik a fontossági sorrendben. Ez a mai energiaárak mellett egyáltalán nem meglepő. Rengeteg pénz takarítható meg egy olyan lakóépülettel, melynek minden centimétere azon elvek alapján lett megtervezve, hogy a ház a lehető legkevesebb energiát használja fel a mindennapokban.

Részletes leírás »


Aknázzuk ki az ingatlanunkban rejlő lehetőségeket!

Napjaink meghatározó kérdése az épületek energiafelhasználásának minimalizálása. Ez nem csoda, hiszen az épületek fenntartására fordított energia az összes energiafelhasználásunk mintegy 40 %-át teszi ki. A fenntartható fejlődés biztosításának egyik legfontosabb eleme a korszerű épületenergetikai ismeretek alkalmazása, melyhez az energetikai vizsgálat optimális hátteret biztosít.

Részletes leírás »

Kedvező változás a nagyvállalati regisztráció díjában

A kötelező nagyvállalati energia audittal kapcsolatban 2021. január elsejétől a nagyvállalatoknak csak az első regisztráció időpontjában kell megfizetniük a 100.000 Ft-os regisztrációs díjat.

Részletes leírás »


Mitől komplex egy energetikai audit?

Az energetikai audit egy olyan komplex vizsgálat, amely az épületek, folyamatok, és a szállítás veszteségeit tárja fel és ad megoldást a rendszerek energiafogyasztásának csökkentésére.

 

Részletes leírás »

Ki mentesülhet az energetikai auditálási kötelezettség alól?

Mely esetekben mentesül a nagyvállalat a kötelező energiaaudit alól? Érvényes-e még az 5% felmentési küszöb?

Részletes leírás »


Nagyvállalati regisztráció 2020

Az energiahatékonyságról szóló törvény több kötelezettséget is előír a nagyvállalatok számára, ilyen a négyévente teljesítendő energetikai auditálási kötelezettség, az éves nagyvállalati regisztráció, a regisztrációs díjfizetési kötelezettség, illetve az éves energiafogyasztásra vonatkozó adatszolgáltatási kötelezettség, valamint az energiafogyasztás mértékétől függően az energetikai szakreferens igénybevétele.

Részletes leírás »

Elektronikus ügyintézési kötelezettség az energia auditnál

A gazdálkodó szervezetek elektronikus ügyintézésre kötelesek energetikai audittal kapcsolatos kötelezettségeik teljesítésében is. (Eüsztv. 2015. évi CCXXII.trv). Ez azt jelenti, hogy a gazdálkodó szervezetek nyilatkozataikat a Hivatalhoz – speciális ÁNYK-s nyomtatvány hiányában – az „Általános űrlap” (MEKH_ÁLT) megnevezésű ÁNYK-s nyomtatvány - elsősorban - Cégkapun keresztül történő beküldésével tehetik meg.

Részletes leírás »


Energetikai audit gyorsan és kedvező áron

Évtizedes szakmai tapasztalattal, jelentős számú elvégzett energetikai audittal a hátunk mögött várjuk az Önök cégét is elégedett ügyfeleink közé!

Részletes leírás »

Mi határozza meg a következő energetikai audit időpontját?

Az energiahatékonyságról szóló 2015. évi LVII. törvény (Ehat. tv.) több kötelezettséget is előír a nagyvállalatok számára, ilyen például a négyévente teljesítendő energetikai auditálási kötelezettség. Egyes esetekben nem egyértelmű, hogy mikortól számítandó a négyéves időszak.

Részletes leírás »


Energetikai auditorok névjegyzéke

Az energetikai auditra vonatkozó jogszabályi előírások alapján energetikai auditot olyan szervezet végezhet, amely rendelkezik - a MEKH által kiadott - névjegyzékbevételről szóló határozattal. Milyen tudnivalók vannak az energetikai auditor névjegyzékről?

Részletes leírás »

Energetikai audit ára

Milyen költsége van egy nagyvállalati energia auditnak? Az energetikai audit pontos ára a jogszabályokban nem került rögzítésre, azonban a MEKH közlése szerint a költséghatékonyságért az auditor, ill. auditáló szervezet a felelős. Hogyan biztosítható az energetikai audit költséghatékony ára?

Részletes leírás »


Energetikai audit jogszabályok

Az energiahatékonysági törvény alapján a magyarországi nagyvállalatok energetikai audit lefolytatására kötelezettek. Miyen további törvények, rendeletek határozzák meg az energia audit elkészítésének részletszabályait?

Részletes leírás »

Milyen típusú energia auditok léteznek?

Kötelező és nem kötelező auditokat különböztetünk meg. A nagyvállalati audit, illetve a közintézmények számára az audithoz hasonló EMIT kötelezően elkészítendők. A többi, lent felsorolt audit révén lehetősége nyílik konkrét energetikai megtakarítások elérésére és az energiahatékonyság felé tett optimális döntések meghozására.

Részletes leírás »


Kötelező energetikai audit 2019. december 5-ig!

Az a nagyvállalat, amely 2015. december 5-én energetikai auditálásra volt kötelezett, és ezt követően nem menetesült valamely oknál fogva a kötelezettség alól, a következő energetikai auditálást 2019. december 5-ig kell elvégeztetnie.

Részletes leírás »

Hogyan lehet megfigyelni (tökéletesen kontrollálni) egy, a gyártásban kiemelt szerepű berendezést?

A rövid válasz: almérő segítségével. Az almérő az ipari cégeknek egyértelműen segíthet a gyártósoron belül a kiemelt berendezések megfigyelésében, ugyanis, a mért teljesítmény romlása egy közeli meghibásodásra is utalhat, amiről a karbantartók így idejében értesítést kapnak. A megelőző karbantartás segítségével a gyártók elkerülhetik a meghibásodás okozta számottevő költségekkel járó leállásokat.

Részletes leírás »


Intézmények korszerűsítése – hogyan és miből?

Már nem csak az energiaköltségekre fordítható összegek szűkössége, hanem a szigorodó jogszabályi előírások is rákényszerítik az önkormányzatokat a tudatos épületüzemeltetésre és az ezzel járó energetikai korszerűsítésekre. 

Részletes leírás »

Számokkal alátámasztott megtérülést vár?

Kötelező nagyvállalati energia auditálás ipari vállalatok részére is! Ön a vállalata vagy ipari létesítménye:

  • Energiafogyasztásának csökkentését kívánja elérni?
  • Elsősorban a rövid megtérülés érdekli, de a költségmentes energiacsökkentési módok is foglalkoztatják?
  • Nyugat- és Észak-Európában bevált gyakorlatnak megfelelően kíván eljárni energetikában is?
  • Ezen felül cége kötelezett a 12/27 EU nagyvállalati auditra?

Részletes leírás »


Közös európai energiamegtakarítási célok 2030-ig!

32,5 százalék európai szinten közös energiamegtakarítási célban egyeztek meg Európa vezetői a 2020 utáni évtizedre. Ez a nemzeti energiamegtakarítási kötelezettségek enyhe erősítését is jelenti.

Részletes leírás »

Az energia audittal jelentős összeg takarítható meg

Optimalizálni szeretné vállalata energetikai kiadásait? Érdemes tisztában lenni az energiahatékonysági lehetőségekkel és felkutatni a rendelkezésre álló megoldásokat, mert az esetek nagy részében jelentős megtakarítási potenciál mutatható ki. A magas energiaszámlákon megtakarított költség, a jövőben már fejlesztésre fordítható összeg is lehet. Nézzük, hogyan!

Részletes leírás »


Energetikai dokumentáció – kulcs az állami támogatáshoz (KEHOP-5.2.10)

Azok az intézmények, amelyek műszaki tekintetben idejében felkészülnek a pályázatokra, óriási előnnyel indulnak azokon. Így tett például a Veszprém Megyei Tüdőgyógyintézet (Farkasgyepü) is, amely a KEHOP-5.2.10 keretében nyert támogatást egyes épületeinek épületenergetikai felújítására.

Részletes leírás »

Ebben a 9 közintézményben már működik az energiakontroll!

A Hegyvidéki Önkormányzat innovatív technológiai megoldásokkal és a fogyasztók bevonásával csökkenti középületeinek energiafogyasztását. Komoly eredményeket lehet elérni a közintézmények energiahatékonyságának növelésével és az energiafogyasztás csökkentésével - erre mutatott rá a Together projekt keretében tartott workshop is, amelyen a Pannon Épületenergetika képviselője is előadóként vett részt.

Részletes leírás »


„Közel 0 energiaszint” - Érdemes jelentkezni a MEHI képzésére:

 

Ön műszaki szakember? Fontos Önnek az épületek kivitelezésének minősége?
Akkor jelentkezzen a Magyar Energiahatékonysági Intézet rendezvényére!

Részletes leírás »

Nyertes energetikai pályázatok: mit kell tudni az utánkövetésről?


Az energetikai pályázatok alapja az energetikai audit. Ez alapján tudjuk meg, hogy konkrétan milyen energetikai szintről indulunk (jelenlegi helyzet) és milyen energetikai állapotra kívánunk (vagy vagyunk képesek) eljutni (célállapot) pályázati támogatással (vagy  önerőből).

Részletes leírás »


Energetikai pályázatok: mi kell ahhoz, hogy cége nyerjen?

Az elmúlt évek tapasztalata alapján azon ügyfeleink voltak a legsikeresebbek - azaz nyertek pályázaton és meg is valósítottak sikeres projekteket -, akik hozzáállását egyöntetűen a „komoly szándék” jellemezte. Mit jelent ez a gyakorlatban?  Azt, hogy az alábbi két tényező egyértelmű volt számukra már a pályázati szándék felmerülésekor is:

Részletes leírás »

Időt nyertek a nagyvállalatok

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) újabb féléves haladékot nyújtott az energia auditra kötelezett nagyvállalatoknak 2017. június 30-ig. Cikkünkben az eddigi határidőket soroljuk fel:  

Részletes leírás »


Melyek a jó energetikai szakreferens ismérvei?


Vajon  mire érdemes figyelnie egy vállalati döntéshozónak amikor szakreferenst vagy szakreferensi feladatokat ellátó gazdálkodó szervezetet választ?

Részletes leírás »

Energiahatékony vállalatirányítás előmozdítása a cél

 

Nagyvállalati energia audit - 2012/27/EU - Van-e határidő kedvezmény? Mi a „2 éves szabály”? Mi történik, ha nem bejegyzett auditor auditált? Várható-e beruházás támogatás?

Részletes leírás »


Nem érdemes tovább halogatni az audit elkészítését

Meghaladja az ezret az energia auditra kötelezett nagyvállalatok száma Magyarországon.

Részletes leírás »

Hogyan érheti el egy vállalat az energiahatékonyságot?

Energiahatékonyságra ösztönzés – A MAGÁNSZEKTOR SZERVEZÉSÉBEN

Az ország energiaimport függőségének csökkentése mindannyiunk érdeke. Ami a jelenlegi helyzetet illeti, tisztában kell azzal lennünk, hogy „Magyarország jelenleg GDP-je hat százalékát költi energiaimportra, ami az uniós átlag kétszerese. Az ország az elmúlt években az egyik legmagasabb GDP-arányos energiaimport- számlát fizette az Unióban. A külső energiaimport függőség csökkentése mérsékelné a fosszilis tüzelőanyagok árának ingadozásából eredő hatásokat és fokozná az energiabiztonságot.” (Forrás: 2016. évi országjelentés>> ) 2014-ben a felhasznált energiahordozók 61,1 százaléka származott külföldi forrásból. 

Részletes leírás »


Meghívó konferenciára: Korszakváltás az Energiahatékonyságban

Források, szabályozások, lehetőségek kis- és középvállalkozásoknak: A konferencia előadói a magyar energetikai szektorban tevékenykedő, az energiahatékonyság növelésében elkötelezett civil szervezet és vállalatok vezető szakértői. Cégünket, a Pannon Épületenergetikát Lengyel Kristóf energetikai üzletág igazgató képviseli, akinek előadásából megtudhatjuk, hogy a vállalati auditokra teherként vagy lehetőségként érdemes e tekinteni.

Részletes leírás »

Akkreditált auditorok végezhetik a nagyvállalatok energatikai auditálását

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) döntése értelmében cégünk akkreditált auditor szervezetként került regisztrálásra.
Névjegyzéki jelölés: EASZ-01-23/2016.

Részletes leírás »


Nagyvállalatok kötelezettsége a Hivatal felé

A nagyvállalat köteles minden év június 30-ig a Magyar Energetika és Közmű-szabályozási Hivatal honlapján erre a célra kialakított felületen>> regisztrálni. A regisztráció elmulasztása vagy késedelmes teljesítése esetén a nagyvállalatot a Hivatal 1.000.000 Ft-ig terjedő bírsággal sújtja. 
Első alkalommal 2016.01.20-ig kellett regisztrálniuk az érintetteknek. 

Részletes leírás »

Energiahatékonysági pályázat városoknak

Energiahatékonyságot, illetve megújuló energiafelhasználást növelő beruházásokat terveznek megvalósítani?

Részletes leírás »


Az energiahatékonyság növelésének lehetőségeiről az energia auditálási folyamatban

Az energetikai audit során ügyfelünkpontos tájékoztatást kap a fejlesztési lehetőségekről, azok költségigényéről és várható megtérüléséről, továbbá az egyéb lehetséges nem energiaköltséget érintő előnyökről (termelékenység javulása, karbantartási költségcsökkentés, a vízfogyasztás csökkenése stb.).

Részletes leírás »

A kötelező energia audit törvényi módosulásai

Az Önkormányzatokra vonatkozó törvényi kötelezettség alapja, a 25%-os vagy nagyobb tulajdonrész eltörlésre került!

Részletes leírás »


Energiahatékonyság: információs honlap indult!

Elindult a Magyar Energia és Közmű-szabályozási Hivatal új energiahatékonyságot és energia auditot érintő honlapja, melynek létrehozását az energiahatékonyságról szóló 2015. évi LVII. törvény írta elő.

Részletes leírás »

Energia audit - Nagyvállalatok kötelező regisztrációja a MEKH-nél

A nagyvállalatok a regisztrációt első alkalommal 2016. január 20-ig kötelesek teljesíteni. Ezt követően ez minden év június 30-ig megismétlendő.  Az elmaradt regisztrálás bírságot von maga után! 

Részletes leírás »


Hat követendő zöld nagyváros

Reykjavik - Vancouver - Koppenhága - Oslo - London - Malmö
A minél nagyobb fokú energia függetlenségre való törekvés nem csak környezetvédelmi, hanem nemzetbiztonsági kérdés is. A megújuló energiaforrásokra épülő technológiák alkalmazásával egy adott intézmény, város, régió vagy akár ország függetleníteni tudja magát a nemzetközi kitettségtől.

Részletes leírás »

Technológiai tevékenység auditálása

Az épület auditálás és a folyamatok auditálása nem ugyanaz!

A nagyvállalatot nem mentesíti a folyamatok auditálása alól az, ha esetleg arányossági kritérium alapján mentesülne is az épület auditálás alól!

Részletes leírás »


Fogalomtár - energetikai audit, auditor, energiahatékonyság, korszerűsítés

Az energiahatékonyságról szóló 2015. évi LVII. törvény értelmező rendelkezései alapján:

Részletes leírás »

Energia auditálás: a bérlők kötelezettségéről

A tulajdonos vagy a bérlő kötelezett energetikai auditálás elvégeztetésére?

Részletes leírás »


Mit jelent az energetikai audit teljessége?

Az energetikai audit egy olyan komplex vizsgálat, amely az épületek, folyamatok, és logisztikai rendszerek veszteségeit tárja fel és ad megoldást a rendszerek energiafogyasztásának csökkentésére.

Részletes leírás »

Energetikai tanúsítás kontra energetikai audit

Mi a különbség az energetikai tanúsítás és az energetikai audit között?

Részletes leírás »


Az energetikai auditorokról

tájékoztatás energetikai auditorral és energetikai auditáló szervezettel szembeni követelményekről, illetve határon átnyúló auditálásról:

Részletes leírás »

Milyen jogszabályok vonatkoznak az energetikai auditálásra?

A 2012/27/EU iránymutatása alapján Magyarországon:

Részletes leírás »


12/27/EU energia audit – GY.I.K.

Rövid tájékoztatás a 12/27/EU audittal kapcsolatban leggyakrabban felmerülő kérdésekről:

Részletes leírás »

7 MW-os naperőmű épül Pécsett

A teljes egészében európai uniós forrásból, mintegy 3,5 milliárd forintból megvalósuló 7 MW-os erőmű a tervek szerint december végéig épül meg, egy közel 20 hektáros városi tulajdonú területen, Tüskésréten.

Részletes leírás »


Fenntartható település? Megéri!

A HuGBC által szervezett Fenntartható településfejesztés című korferencián jártunk.
Az energiagazdálkodás megtérülő befektetés - ezt a témát járták körül a fenntartható építés iránt elkötelezett szakemberek a települések vezetőivel és az önkormányzatok szakembereivel.

Részletes leírás »

A 2012/27/EU energia audit tartalma

Az auditot olyan mélységben kell elkészíteni, hogy kellően arányos és reprezentatív legyen annak érdekében, hogy megbízható képet adjon a szervezet energiagazdálkodásáról. Az energiahatékonyságot szem előtt tartva életciklus-költség elemzésre épülő beavatkozási lehetőségek kerülnek megfogalmazásra beruházást nem igénylő, támogatás nélkül is elvárt módon megtérülő, illetve támogatást igénylő fejlesztési lehetőségek szerint kategorizálva.

Részletes leírás »


A Logisztikai Híradó az energia auditról

Az EU 2012/27/EU energiahatékonyságról szóló irányelv alapján a jelentős energiafelhasználással rendelkező fogyasztók energia audit elkészítésére kötelezettek. A magyar jogszabály egyelőre a nagyvállalatokra vonatkozó auditról rendelkezik az Energiahatékonyságról szóló törvényben. Cikk a Logisztikai Híradó 2015/3. számában:

Részletes leírás »

Pannon Épületenergetika az Auditorok jegyzékében

A MEHI (Magyar Energiahatékonysági Intézet) által összeállított Auditorok Jegyzékében szereplő Pannon Épületenergetika mind a 2012/27/EU energia audit, mind az azt kiváltani képes ISO 50001 Szabvány bevezetésében áll a nagyvállalatok rendelkezésére.

Részletes leírás »


Miben tud segíteni az energetikai szakértő?

Érdemes arra is odafigyelni, hogy a 2012/27/EU audit nem csupán egy újabb terhet, hanem költségcsökkentő tényezőt is jelenthet a vállalatok érdekében attól függően, hogy milyen döntés születik az auditban megfogalmazottak megvalósításáról, illetve milyen további lépéseket határozunk meg az energiafogyasztás optimalizálása tekintetében. 

Részletes leírás »

Milyen határidőkre érdemes odafigyelni?

A 2012/27/EU direktívája szerint kötelező első energia audit elkészítésének határideje 2015. december 5. Az auditot akkreditált szakember végezheti és négy évente megismétlendő.

Részletes leírás »


Létesítménygazdálkodás az egészségügyben

Az Egészséges Magyarország 2014-2020 című ágazati stratégia adatai szerint például az összes építmény 20,6%-a felújítandó, 8,7%-a rekonstruálandó és 7,4%-a szanálandó. Tekintettel arra, hogy szigorúan véve egy épület létrehozásának költsége csak mintegy tizede a használata során felmerülő összköltségnek, látható, hogy a közvagyonból hatalmas összegeket fordítunk az ágazat ingatlanvagyonának kezelésére, üzemeltetésére.

Részletes leírás »

A kötelező Energia Audit (2012/27/EU) mint költségcsökkentő tényező?

Hogyan érheti el, hogy a vállalatok számára kötelezően előírt Energia Audit Önnek ne csupán egy újabb plusz terhet, hanem költségcsökkentő tényezőt, így akár jelentős megtakarítást biztosító előnyt jelentsen? 

Részletes leírás »


Az ISO 50001 szabvány: a megújítás mikéntje

Az ISO 50001 energiairányítási rendszer alkalmazása révén az energiafogyasztás állandó kézben tartása, így valós megtakarítások elérése és a folyamatos fejlődés biztosított a cégnél. A bevezetett ISO 50001 legnagyobb előnye a folyamatosság.

Részletes leírás »

Az előadit fogalma: mit takar ez?

Az energia irányítási rendszer (ISO 50001 szabvány) bevezetése megköveteli az alábbiakat:

Részletes leírás »


ISO 14001 versus ISO 50001 energiairányítási rendszer

Mivel az ISO 50001 szabvány felépítése hasonló az ISO 14001 környezetközpontú irányítási rendszerhez, az ez utóbbit alkalmazó vállalatoknál kevesebb extra ráfordítást igényel az energiagazdálkodási irányítási rendszer bevezetése és tanúsíttatása. Az ISO 50001 bevezetésének azonban nem feltétele az ISO 14001 rendszer alkalmazása. 

Részletes leírás »

A 2012/27 EU energia auditot kiváltani képes MSZ EN ISO 50001:2012 irányítási rendszer előnyei

20 százalékos energiahatékonyság-javítás, az üvegházhatást okozó gázok kibocsátásának 20 százalékos csökkentése, a megújuló energiák felhasználási arányának 20 százalékra történő növelése: ezek az Európai Unió célkitűzései 2020-ig.
Az Európai Unió energiafelhasználásának jelenleg mintegy 40 százalékáért az épületek tehetők felelőssé. Az új ISO 50001 szabvány ezen kihívások alapján jött létre és egyre több vállalat alkalmazza azt.  

Részletes leírás »


52.000 dollár megtakarítás évente a HARBEC-nél

Az energiahatékonyságot növelő beruházás előtt a Harbec kiszámította a várható energiaköltség-megtakarítást. A vezetőség fix költségek és fix megtakarítás mellett hozhatott döntést a beruházásról.

A Harbec energiatudatos vállalatként szerzett hírnevet. A cég vezetése azt vallja, hogy a környezetbarát termelés és az nyereségre törekvő termelés egymást erősíteni képes fogalmak. A vállalat célja a szén-dioxid-függetlenség megteremtése teljes termelésükben! 

Részletes leírás »

Mi a helyzet az energiahatékonysági piacon?

A MEHI 2015 márciusában megkérdezte az energiahatékonysági szektorban működő vállalkozásokat arról, hogy milyen üzletmenetre számítanak 2015-ben. A felmérés során az is kiderült, milyennek értékelték a cégek a múlt évet, és mik a főbb veszélyek, kihívások. Az energiahatékonysági ágazat teljes spektruma részt vett a felmérésben, a szigetelőanyag-gyártóktól, kivitelezőkön, épületgépészeti rendszerek gyártóin, forgalmazóin, kivitelezőin, finanszírozókon, tervezőkön, szolgáltatókon keresztül. A kérdésekre több mint ötven cég válaszolt, amelyek között mintegy fele-fele arányban vannak külföldi, illetve magyar többségi tulajdonban levők.

Részletes leírás »


Az energetikai felülvizsgálat figyelemreméltó előnyei intézményeknél

A téma megvitatása kapcsán a megtakarítások felkutatása – sikeres pályázati részvétel – korszerűsítési rangsor hármasát kell körüljárnunk. Az elért megtakarítások a pályázati előkészületekhez is felhasználhatók, a korszerűsítési rangsor pedig a tudatos vezetői döntéshez szükséges. Mi a legfontosabb tudnivaló ezekről?

Részletes leírás »

Energetikai felújítás Esztergomban

A Temesvári Pelbárt Ferences Gimnázium, Kollégium és Rendházban tavaly ősszel elkezdődött 300 M Ft-os energiahatékonysági korszerűsítés során az épület komplex energetikai korszerűsítése valósul meg. A D-G energetikai besorolású épületek éves energiaköltsége bruttó 40 millió Ft volt. Jelenleg a kazánházi rekonstrukció zajlik.

Részletes leírás »


Települések pályázati előkészületei

A projekt során elkészült dokumentum (energetikai koncepció) az energetikailag optimális építészeti és gépészeti beruházásokra tesz javaslatot a két ingatlant illetően. A projekt fő céljai az energetikai szempontból megfelelő döntés-előkészítés és a pályázati startra kész állapot biztosítása.

Részletes leírás »

Szent Margit Kórház teljes körű energetikai felmérése

A projekt céljai: pályázati előkészület és energetikai szempontú döntés előkészítés

Részletes leírás »


Önök hogyan oldják meg a kötelező Energia Audit kérdését?

Az ISO 50001 bevezetése kiváltja az EU 2012/27/EU irányelve által előírt, idén kötelezően bevezetendő Energia Auditot is. Ráadásul az Energiairányítási Rendszer bevezetésével akár 25%-kal is csökkenhetnek cége energia költségei!

A teljes folyamat egyes lépcsőfokairól rövid ismertető ezen anyagban található. Bővebb tájékoztatásért keresse fel az Energia audit információs oldalunkat>>

Részletes leírás »

Az Ön vállalata hogyan teljesíti az ősztől kötelező érvényű jogszabályi követelményeket?

Az EU 2012/27/EU energiahatékonyságról szóló direktívája kötelezővé teszi a 250 főnél nagyobb létszámú / a min. 50m€ árbevételt elérő (kkv-nak nem minősülő) vállalatoknak, hogy 2015. december 5-ig energetikai auditot végeztessenek, amelyet ezután rendszeresen ismételni kell majd. Az ISO 50001 szabvány szerint tanúsított energiagazdálkodási rendszerrel rendelkező vállalatok mentesülnek a kötelező audit alól. Szeretne átfogó információval rendelkezni a témában? Várjuk előadásunkra!

Részletes leírás »


Az egyházi épületek energiahatékonysági fejlesztéséről

Felhívás társadalmi egyeztetésre: az „Egyházi épületek 2014-2020 időszakban megvalósuló energiahatékonysági fejlesztéseinek előkészítése” címmel (KEOP-7.13.0/15 kódszámú) 

Részletes leírás »

Mikor nevezhetünk egy várost fenntarthatónak?

az urbanizációhoz köthető a világ szén-dioxid kibocsátásának a 70 százaléka. Minél többen élnek egy adott városban, annál nagyobb veszélyt jelentenek a nem megújuló természeti erőforrásokra, ami pedig gazdasági, társadalmi és környezetvédelmi problémákhoz vezet. Hogyan segíthetnek az  ICT technológiák?

Részletes leírás »


Egy város intézményeinek energetikai számításai

Szombathely város intézményeinek energetikai felmérését a BFH Európa Projektfejlesztő és Tanácsadó Kft.-val közös projekt keretein belül végeztük el. A 31 épületet átfogó munkára 2014. első negyedévében került sor. 

Részletes leírás »

A Nyírő Gyula kórház energetikai megtakarításairól

Jelentős energiamegtakarítást ért el a kórház egy innovatív energia-felhasználást optimalizáló rendszer alkalmazásával, a projekt partnere a Pannon Épületenergetika volt.

Részletes leírás »


Korszerűsítések finanszírozási lehetőségei

A Pannon Építőműhely Kft. közel 20 éves szakmai tapasztalattal, független mérnöki irodaként, teljes körű energetikai tanácsadással áll ügyfelei rendelkezésére.

Az energetikai tanácsadás során az üzemeltetés minden olyan területe vizsgálat alá kerül, amely energia megtakarítást eredményezhet.

Tagságaink: HuGBC (Hungarian Green Building Council), Iroda.hu, MEHI (Magyar Energiahatékonysági Intézet), ECOS (Első Magyar Megtakarítási Egyesület)

Részletes leírás »

Építészeti korszerűsítési vizsgálat eredményei egy gyártó üzemnél

A fogyasztást és az energiaszolgáltatót nem érintő, legoptimálisabb korszerűsítési és költségcsökkentő döntéshez konkrét adatokra, összehasonlító elemzésekre van szükség.
Gyártással foglalkozó cégeknél bonyolult lehet az épület modellezése a speciális gépészet, gyártási technológia miatt.

Egy elektronikai terméket gyártó cégnél energetikai vizsgálatunk célja a tulajdonosi döntés szakmai támogatása az egyes fejlesztési lehetőségek konkretizálásával, a beruházási költség és megtérülés szempontjából történő összehasonlíthatóság biztosításával.

Részletes leírás »


Hogyan lehet egy intézmény 'startra kész' a pályázati kiírásokkal egyidejűleg?

Egyik ügyfelünk, egy vidéki gimnázium és kollégium KEOP pályázat keretében nyert 250 millió Ft-ot. Minek köszönhető a siker? Az alábbi projektbemutató lapról megtudható mindez:

Részletes leírás »

Korszerűsítések finanszírozása megtakarításokból? Lehetséges ez? Igen!

Az egyik budapesti központi kórházban lezárult a kórházak és rendelőintézetek számára felajánlott energetikai felülvizsgálat. 

A kórház vezetősége úgy döntött, hogy a megtakarítás egy részéből olyan fejlesztéseket irányoz meg, melyek támogatják az energetikai folyamatokat és segítségével további megtakarítások érhetőek el.

Az alábbiakban található a projekt rövid bemutatása:

Részletes leírás »


Jelentős jövőbeni megtakarítások kimutatása intézményeknél

A Pannon Építőműhely Kft. közel 20 éves szakmai tapasztalattal, független mérnöki irodaként, teljes körű energetikai tanácsadással áll ügyfelei rendelkezésére. 

Az energetikai tanácsadás során az üzemeltetés minden olyan területe vizsgálat alá kerül, amely energia megtakarítást eredményezhet. 

Tagságaink: HuGBC (Hungarian Green Building Council), Iroda.hu, MEHI (Magyar Energiahatékonysági Intézet), ECOS (Első Magyar Megtakarítási Egyesület)

Részletes leírás »
general building contractor - english
© 2009-2013 Pannon Építőműhely kft.
Kapcsolat