Energy Savings Programme for Hotels

Az EU 2012/27/EU energiahatékonyságról szóló direktívája alapján a 250 főnél nagyobb létszámú / a min. 50m EUR árbevételt elérő (kkv-nak nem minősülő) vállalatoknak 2015. december 5-ig kötelező Energetikai auditot végeztetni, amelyet ezután négy évente ismételni kell majd.

E kötelező audit alól mentességet élveznek az ISO 50001 szabvány szerint tanúsított energiagazdálkodási rendszerrel rendelkező vállalatok.

Mi a leghatékonyabb a vállalat számára? Milyen egyedi szempontok alapján tud döntést hozni? Részletesebb tájékoztatásért kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot:

Mind a 2012/27 EU irányelvében meghatározott Energia audit, mind az ISO 50001 szabvány is első lépésként egy energia szempontú felmérést ír elő. Az állapotfelmérés alapján kerülnek meghatározásra az energiacélok, melyet követő teendők attól függenek, hogy a vállalat a konkrét adatok birtokában milyen további megvalósulás mellett dönt.

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) döntése értelmében cégünk akkreditált auditor szervezetként került regisztrálásra (névjegyzéki jelölés: EASZ-01-23/2016).

Energia audit 2012/27/EU

A Pannon Épületenergetika az Energia audit elkészítésében és az ISO 50001 bevezetésben is áll rendelkezésére. A következőkben a két lehetőséget mutatjuk be röviden.

Mit kell tudni a 2012/27/EU direktíva szerinti Energia auditról?

Energia audit 2012/27/EUAz EU 2012/27 direktívájához tartozó, 2015. évi energiahatékonyságról szóló törvénytervezetnek megfelelően készítjük el az auditot.

Mi történik az audit során?

1. Energia szempontú felmérés

A szervezet energiagazdálkodásának auditálása, a jelentős energiapontok előtérbe helyezésével. Az auditálás olyan mélységben kerül elvégzésre, hogy az kellően reprezentálja a szervezet energiagazdálkodásának egészét.

2. Energiacélok meghatározása.

Az energia audit által tartalmazott javaslatok alapján vezetői döntés születik az energiahatékonyságot növelő fejlesztés(ek)ről.

Hogyan érheti el, hogy a vállalatok számára kötelezően előírt Energia audit Önnek ne csupán egy újabb plusz terhet, hanem költségcsökkentő tényezőt jelentsen? Ön valóban képes jelentős megtakarítást biztosító előnyt teremteni a vállalatnak, az e célra kidolgozott speciális programunk révén, mely kiválóan illeszkedik az audithoz. További tájékoztatást személyes konzultáció keretben biztosítunk, melyre igényét az alábbi linken tudja jelezni > >

Az ISO 50001 szabványról

Energia audit 2012/27/EUA szabvány megfelelő alkalmazása nem csak egyszeri energia- és költségoptimalizálást eredményez, hanem biztosítja a folyamatos fejlődés lehetőségét is. Magyarországon eddig csupán néhány vállalat élt az ISO 50001 energiairányítási szabvány alkalmazásának lehetőségével, de a következő években jelentős robbanás várható a piacon. Ennek oka, hogy a szabvány birtokában mentesülnek azon EU-s szabályozás alól, mely szerint a nagyvállalatoknak négyévente kötelező energia auditot kell végeztetni akkreditált szakemberrel. Valószínű, hogy jelentős számú vállalat fogja így az ISO tanúsítványt választani, hiszen az az energia auditon túlmenően további energiahatékonyságot eredményező elemeket is tartalmaz.

A szabvány bevezetésének folyamatáról az alábbi cikkben>> olvashat.

Energia audit vagy ISO 50001? - Hogyan érdemes dönteni?

Készséggel állunk rendelkezésükre annak megállapításában, hogy a törvényi megfelelésnek melyik útját válasszák, azaz az Energia audit vagy az ISO 50001-e a megfelelő megoldás az Önök vállalatánál.

Energetikai szakértőnk konzultáció keretében tájékoztatja Önt és kollégáit a szükséges további teendőkről és információkról. Konzultációs időpont igénylés, érdeklődés jelzése »

Előnyök, akár az Energia auditot, akár az ISO 50001 szabványt választja > >

Mi az Önök érdeke?

Mi a leginkább hatékony, optimális a vállalat számára? Mit érdemes bevezetni, alkalmazni inkább? Milyen egyedi szempontok alapján érdemes döntést hozni?

Az alábbi űrlap » kérdéseire adott válaszai révén egy előzetes képalkotásra lesz lehetősége mind Önnek, mind az auditot végző szakembereknek.

Részletesebb tájékoztatásért kérjük vegye fel velünk a kapcsolatot az alábbi elérhetőségek egyikén és javasoljuk, kövesse az alábbi online felületeinket is:
Az alábbi energetikai szolgáltatásokkal állunk ügyfeleink rendelkezésére:

Szakreferens


Tanúsítvány


Energia monitoring


Épületdiagnosztika


Beruházások TAO adókedvezménye


Almérő telepítés


CikktárNagyvállalati regisztráció 2020

Az energiahatékonyságról szóló törvény több kötelezettséget is előír a nagyvállalatok számára, ilyen a négyévente teljesítendő energetikai auditálási kötelezettség, az éves nagyvállalati regisztráció, a regisztrációs díjfizetési kötelezettség, illetve az éves energiafogyasztásra vonatkozó adatszolgáltatási kötelezettség, valamint az energiafogyasztás mértékétől függően az energetikai szakreferens igénybevétele.

Részletes leírás »


Elektronikus ügyintézési kötelezettség az energia auditnál

A gazdálkodó szervezetek elektronikus ügyintézésre kötelesek energetikai audittal kapcsolatos kötelezettségeik teljesítésében is. (Eüsztv. 2015. évi CCXXII.trv). Ez azt jelenti, hogy a gazdálkodó szervezetek nyilatkozataikat a Hivatalhoz – speciális ÁNYK-s nyomtatvány hiányában – az „Általános űrlap” (MEKH_ÁLT) megnevezésű ÁNYK-s nyomtatvány - elsősorban - Cégkapun keresztül történő beküldésével tehetik meg.

Részletes leírás »

Energetikai audit gyorsan és kedvező áron

Évtizedes szakmai tapasztalattal, jelentős számú elvégzett energetikai audittal a hátunk mögött várjuk az Önök cégét is elégedett ügyfeleink közé!

Részletes leírás »


Mi határozza meg a következő energetikai audit időpontját?

Az energiahatékonyságról szóló 2015. évi LVII. törvény (Ehat. tv.) több kötelezettséget is előír a nagyvállalatok számára, ilyen például a négyévente teljesítendő energetikai auditálási kötelezettség. Egyes esetekben nem egyértelmű, hogy mikortól számítandó a négyéves időszak.

Részletes leírás »

Energetikai auditorok névjegyzéke

Az energetikai auditra vonatkozó jogszabályi előírások alapján energetikai auditot olyan szervezet végezhet, amely rendelkezik - a MEKH által kiadott - névjegyzékbevételről szóló határozattal. Milyen tudnivalók vannak az energetikai auditor névjegyzékről?

Részletes leírás »


Energetikai audit ára

Milyen költsége van egy nagyvállalati energia auditnak? Az energetikai audit pontos ára a jogszabályokban nem került rögzítésre, azonban a MEKH közlése szerint a költséghatékonyságért az auditor, ill. auditáló szervezet a felelős. Hogyan biztosítható az energetikai audit költséghatékony ára?

Részletes leírás »

Energetikai audit jogszabályok

Az energiahatékonysági törvény alapján a magyarországi nagyvállalatok energetikai audit lefolytatására kötelezettek. Miyen további törvények, rendeletek határozzák meg az energia audit elkészítésének részletszabályait?

Részletes leírás »


Milyen típusú energia auditok léteznek?

Kötelező és nem kötelező auditokat különböztetünk meg. A nagyvállalati audit, illetve a közintézmények számára az audithoz hasonló EMIT kötelezően elkészítendők. A többi, lent felsorolt audit révén lehetősége nyílik konkrét energetikai megtakarítások elérésére és az energiahatékonyság felé tett optimális döntések meghozására.

Részletes leírás »

Kötelező energetikai audit 2019. december 5-ig!

Az a nagyvállalat, amely 2015. december 5-én energetikai auditálásra volt kötelezett, és ezt követően nem menetesült valamely oknál fogva a kötelezettség alól, a következő energetikai auditálást 2019. december 5-ig kell elvégeztetnie.

Részletes leírás »


Számokkal alátámasztott megtérülést vár?

Kötelező nagyvállalati energia auditálás ipari vállalatok részére is! Ön a vállalata vagy ipari létesítménye:

  • Energiafogyasztásának csökkentését kívánja elérni?
  • Elsősorban a rövid megtérülés érdekli, de a költségmentes energiacsökkentési módok is foglalkoztatják?
  • Nyugat- és Észak-Európában bevált gyakorlatnak megfelelően kíván eljárni energetikában is?
  • Ezen felül cége kötelezett a 12/27 EU nagyvállalati auditra?
Részletes leírás »

Közös európai energiamegtakarítási célok 2030-ig!

32,5 százalék európai szinten közös energiamegtakarítási célban egyeztek meg Európa vezetői a 2020 utáni évtizedre. Ez a nemzeti energiamegtakarítási kötelezettségek enyhe erősítését is jelenti.

Részletes leírás »


Az energia audittal pénzt spórolhatnak a cégek

Optimalizálni készül vállalata energetikai kiadásait? Érdemes tisztában lenni az energiahatékonyság kérdéskörével és a rendelkezésre álló lehetőségekkel,  mivel jelentős összegekről van szó. Ami ma még túl magas energiaszámlákon jelentkező költség, holnap már fejlesztésre fordítható összeg is lehet. Nézzük, hogyan!

Részletes leírás »

„Közel 0 energiaszint” - Érdemes jelentkezni a MEHI képzésére:

 

Ön műszaki szakember? Fontos Önnek az épületek kivitelezésének minősége?
Akkor jelentkezzen a Magyar Energiahatékonysági Intézet rendezvényére!

Részletes leírás »


Nyertes energetikai pályázatok: mit kell tudni az utánkövetésről?


Az energetikai pályázatok alapja az energetikai audit. Ez alapján tudjuk meg, hogy konkrétan milyen energetikai szintről indulunk (jelenlegi helyzet) és milyen energetikai állapotra kívánunk (vagy vagyunk képesek) eljutni (célállapot) pályázati támogatással (vagy  önerőből).

Részletes leírás »

Energetikai pályázatok: mi kell ahhoz, hogy cége nyerjen?

Az elmúlt évek tapasztalata alapján azon ügyfeleink voltak a legsikeresebbek - azaz nyertek pályázaton és meg is valósítottak sikeres projekteket -, akik hozzáállását egyöntetűen a „komoly szándék” jellemezte. Mit jelent ez a gyakorlatban?  Azt, hogy az alábbi két tényező egyértelmű volt számukra már a pályázati szándék felmerülésekor is:

Részletes leírás »


Időt nyertek a nagyvállalatok

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) újabb féléves haladékot nyújtott az energia auditra kötelezett nagyvállalatoknak 2017. június 30-ig. Cikkünkben az eddigi határidőket soroljuk fel:  

Részletes leírás »

Melyek a jó energetikai szakreferens ismérvei?


Vajon  mire érdemes figyelnie egy vállalati döntéshozónak amikor szakreferenst vagy szakreferensi feladatokat ellátó gazdálkodó szervezetet választ?

Részletes leírás »


Energiahatékony vállalatirányítás előmozdítása a cél

 

Nagyvállalati energia audit - 2012/27/EU:  
Van - e határidő kedvezmény? Mi a „2 éves szabály”? Mi történik, ha nem bejegyzett auditor auditált? Várható - e beruházás támogatás?

Részletes leírás »

Nem érdemes tovább halogatni az audit elkészítését

Meghaladja az ezret az energia auditra kötelezett nagyvállalatok száma Magyarországon.

Részletes leírás »


Meghívó konferenciára: Korszakváltás az Energiahatékonyságban

Források, szabályozások, lehetőségek kis- és középvállalkozásoknak: A konferencia előadói a magyar energetikai szektorban tevékenykedő, az energiahatékonyság növelésében elkötelezett civil szervezet és vállalatok vezető szakértői. Cégünket, a Pannon Épületenergetikát Lengyel Kristóf energetikai üzletág igazgató képviseli, akinek előadásából megtudhatjuk, hogy a vállalati auditokra teherként vagy lehetőségként érdemes e tekinteni.

Részletes leírás »

Akkreditált auditorok végezhetik a nagyvállalatok energatikai auditálását

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) döntése értelmében cégünk akkreditált auditor szervezetként került regisztrálásra.
Névjegyzéki jelölés: EASZ-01-23/2016.

Részletes leírás »


Nagyvállalatok kötelezettsége a Hivatal felé

A nagyvállalat köteles minden év június 30-ig a Magyar Energetika és Közmű-szabályozási Hivatal honlapján erre a célra kialakított felületen>> regisztrálni. A regisztráció elmulasztása vagy késedelmes teljesítése esetén a nagyvállalatot a Hivatal 1.000.000 Ft-ig terjedő bírsággal sújtja. 
Első alkalommal 2016.01.20-ig kellett regisztrálniuk az érintetteknek. 

Részletes leírás »

Az energiahatékonyság növelésének lehetőségeiről az energia auditálási folyamatban

Az energetikai audit során ügyfelünkpontos tájékoztatást kap a fejlesztési lehetőségekről, azok költségigényéről és várható megtérüléséről, továbbá az egyéb lehetséges nem energiaköltséget érintő előnyökről (termelékenység javulása, karbantartási költségcsökkentés, a vízfogyasztás csökkenése stb.).

Részletes leírás »


A kötelező energia audit törvényi módosulásai

Az Önkormányzatokra vonatkozó törvényi kötelezettség alapja, a 25%-os vagy nagyobb tulajdonrész eltörlésre került!

Részletes leírás »

Energiahatékonyság: információs honlap indult!

Elindult a Magyar Energia és Közmű-szabályozási Hivatal új energiahatékonyságot és energia auditot érintő honlapja, melynek létrehozását az energiahatékonyságról szóló 2015. évi LVII. törvény írta elő.

Részletes leírás »


Energia audit - Nagyvállalatok kötelező regisztrációja a MEKH-nél

A nagyvállalatok a regisztrációt első alkalommal 2016. január 20-ig kötelesek teljesíteni. Ezt követően ez minden év június 30-ig megismétlendő.  Az elmaradt regisztrálás bírságot von maga után! 

Részletes leírás »

Technológiai tevékenység auditálása

Az épület auditálás és a folyamatok auditálása nem ugyanaz!

A nagyvállalatot nem mentesíti a folyamatok auditálása alól az, ha esetleg arányossági kritérium alapján mentesülne is az épület auditálás alól!

Részletes leírás »


Fogalomtár - energetikai audit, auditor, energiahatékonyság, korszerűsítés

Az energiahatékonyságról szóló 2015. évi LVII. törvény értelmező rendelkezései alapján:

Részletes leírás »

Energia auditálás: a bérlők kötelezettségéről

A tulajdonos vagy a bérlő kötelezett energetikai auditálás elvégeztetésére?

Részletes leírás »


Mit jelent az energetikai audit teljessége?

Az energetikai audit egy olyan komplex vizsgálat, amely az épületek, folyamatok, és logisztikai rendszerek veszteségeit tárja fel és ad megoldást a rendszerek energiafogyasztásának csökkentésére.

Részletes leírás »

Energetikai tanúsítás kontra energetikai audit

Mi a különbség az energetikai tanúsítás és az energetikai audit között?

Részletes leírás »


Az energetikai auditorokról

tájékoztatás energetikai auditorral és energetikai auditáló szervezettel szembeni követelményekről, illetve határon átnyúló auditálásról:

Részletes leírás »

Milyen jogszabályok vonatkoznak az energetikai auditálásra?

A 2012/27/EU iránymutatása alapján Magyarországon:

Részletes leírás »


12/27/EU energia audit – GY.I.K.

Rövid tájékoztatás a 12/27/EU audittal kapcsolatban leggyakrabban felmerülő kérdésekről:

Részletes leírás »

A 2012/27/EU energia audit tartalma

Az auditot olyan mélységben kell elkészíteni, hogy kellően arányos és reprezentatív legyen annak érdekében, hogy megbízható képet adjon a szervezet energiagazdálkodásáról. Az energiahatékonyságot szem előtt tartva életciklus-költség elemzésre épülő beavatkozási lehetőségek kerülnek megfogalmazásra beruházást nem igénylő, támogatás nélkül is elvárt módon megtérülő, illetve támogatást igénylő fejlesztési lehetőségek szerint kategorizálva.

Részletes leírás »


A Logisztikai Híradó az energia auditról

Az EU 2012/27/EU energiahatékonyságról szóló irányelv alapján a jelentős energiafelhasználással rendelkező fogyasztók energia audit elkészítésére kötelezettek. A magyar jogszabály egyelőre a nagyvállalatokra vonatkozó auditról rendelkezik az Energiahatékonyságról szóló törvényben. Cikk a Logisztikai Híradó 2015/3. számában:

Részletes leírás »

Pannon Épületenergetika az Auditorok jegyzékében

A MEHI (Magyar Energiahatékonysági Intézet) által összeállított Auditorok Jegyzékében szereplő Pannon Épületenergetika mind a 2012/27/EU energia audit, mind az azt kiváltani képes ISO 50001 Szabvány bevezetésében áll a nagyvállalatok rendelkezésére.

Részletes leírás »


Miben tud segíteni az energetikai szakértő?

Érdemes arra is odafigyelni, hogy a 2012/27/EU audit nem csupán egy újabb terhet, hanem költségcsökkentő tényezőt is jelenthet a vállalatok érdekében attól függően, hogy milyen döntés születik az auditban megfogalmazottak megvalósításáról, illetve milyen további lépéseket határozunk meg az energiafogyasztás optimalizálása tekintetében. 

Részletes leírás »

Milyen határidőkre érdemes odafigyelni?

A 2012/27/EU direktívája szerint kötelező első energia audit elkészítésének határideje 2015. december 5. Az auditot akkreditált szakember végezheti és négy évente megismétlendő.

Részletes leírás »


A kötelező Energia Audit (2012/27/EU) mint költségcsökkentő tényező?

Hogyan érheti el, hogy a vállalatok számára kötelezően előírt Energia Audit Önnek ne csupán egy újabb plusz terhet, hanem költségcsökkentő tényezőt, így akár jelentős megtakarítást biztosító előnyt jelentsen? 

Részletes leírás »

Az ISO 50001 szabvány: a megújítás mikéntje

Az ISO 50001 energiairányítási rendszer alkalmazása révén az energiafogyasztás állandó kézben tartása, így valós megtakarítások elérése és a folyamatos fejlődés biztosított a cégnél. A bevezetett ISO 50001 legnagyobb előnye a folyamatosság.

Részletes leírás »


Az előadit fogalma: mit takar ez?

Az energia irányítási rendszer (ISO 50001 szabvány) bevezetése megköveteli az alábbiakat:

Részletes leírás »

ISO 14001 versus ISO 50001 energiairányítási rendszer

Mivel az ISO 50001 szabvány felépítése hasonló az ISO 14001 környezetközpontú irányítási rendszerhez, az ez utóbbit alkalmazó vállalatoknál kevesebb extra ráfordítást igényel az energiagazdálkodási irányítási rendszer bevezetése és tanúsíttatása. Az ISO 50001 bevezetésének azonban nem feltétele az ISO 14001 rendszer alkalmazása. 

Részletes leírás »


A 2012/27 EU energia auditot kiváltani képes MSZ EN ISO 50001:2012 irányítási rendszer előnyei

20 százalékos energiahatékonyság-javítás, az üvegházhatást okozó gázok kibocsátásának 20 százalékos csökkentése, a megújuló energiák felhasználási arányának 20 százalékra történő növelése: ezek az Európai Unió célkitűzései 2020-ig.
Az Európai Unió energiafelhasználásának jelenleg mintegy 40 százalékáért az épületek tehetők felelőssé. Az új ISO 50001 szabvány ezen kihívások alapján jött létre és egyre több vállalat alkalmazza azt.  

Részletes leírás »

52.000 dollár megtakarítás évente a HARBEC-nél

Az energiahatékonyságot növelő beruházás előtt a Harbec kiszámította a várható energiaköltség-megtakarítást. A vezetőség fix költségek és fix megtakarítás mellett hozhatott döntést a beruházásról.

A Harbec energiatudatos vállalatként szerzett hírnevet. A cég vezetése azt vallja, hogy a környezetbarát termelés és az nyereségre törekvő termelés egymást erősíteni képes fogalmak. A vállalat célja a szén-dioxid-függetlenség megteremtése teljes termelésükben! 

Részletes leírás »

general building contractor - english
© 2009-2013 Pannon Építőműhely kft.
Kapcsolat