Hőkamerás vizsgálat - építészeti problémák


Műszeres épületdiagnosztika

Hőkamera - építészeti problémák

Hőkamera - gépészeti és egyéb hibák

Műszeres diagnosztika díja, árjegyzék

Épületek, szerkezetek nedvességmérése

További épületdiagnosztikai mérések

Mobil adatgyűjtés

Energiahatékonysági számítás

Kötelező gépészeti felülvizsgálatok

Milyen építészeti problémák esetén használható eredményesen a hőkamera?

  • Szigetelési hiányosságok és hibák termovíziós állapotfelmérése
  • Páralecsapódás, penészesedés okának felderítése: építészeti vagy gépészeti ok?
  • Fal nedvesedés, beázások okának felderítése: kapilláris felszívódás vagy beázás?
  • Hőhídak feltérképezése: pl.: áthidalók, falsarok, lábazat, erkélylemezek vizsgálata
  • Tömítetlen szerkezetek, elégtelen légzárás felderítése, pl: nyílászárók vagy tetőtéri szerkezetek
  • Hűtőházak, hűtőkamrák szigeteléseinek és légzárásának ellenőrzése
  • Panelszerkezetek fúgáinak és hőszigetelésének ellenőrzése

Néhány hőkamerával diagnosztizálható tipikus hiba

Erkélylemez vizsgálata

A külső oldali termovíziós képen egyértelműen diagnosztizálható a vasbeton erkélylemez hőhídassága. A hőhíd hatást erősíti, hogy a falszerkezet megfelelő hőszigeteléssel rendelkezik, az erkélylemez ennek ellenére nem kapott kiegészítő hőszigetelést.

Az erkélylemez hőhidassága felújítás esetén a szerkezet körbeszigetelésével, ill. új építés esetén hőhídmegszakító elem beépítésével csökkenthető.


Lábazat vizsgálata

A hőkamerás felvételen egy megfelelő vastagságban szigetelt fal és lábazat látható. Szembetűnő azonban, hogy az épületet mellett elhelyezkedő járda melegebb a környező szerkezeteknél, melynek oka, hogy a hőszigetelés csupán a járda szintjéig készült el, a talajban már nem, így itt hőhíd alakult ki.

A hőhíd hatás csökkenthető ha a hőszigetelés a talajban is folytatódik vagy ha vastagabb hőszigetelés került a padlószerkezetben elhelyezésre.

Padlószerkezet vizsgálata

A termokamerás fényképen látható, hogy a szigetelt falszerkezet mellett elhelyezkedő padlószerkezet erősen felmelegedett. Az ok itt is az, hogy a hőszigetelés csupán a terasz szintjéig készült el, mélyebb szinten már nem, így itt hőhíd alakult ki.

A hőhídasság csökkenthető ha a hőszigetelés a padlószerkezetben is folytatódik vagy ha vastagabb hőszigetelés került a padlószerkezetben elhelyezésre.Fal vizsgálata belülről - koszorú

A belső oldali termovíziós képen jól látható, hogy a falazat tetején lévő betonból készült koszorút nem hőszigetelték és az a hőtechnikai adottságai miatt egy jóval gyorsabban lehűlő szerkezet.

A beton felületén a felületi hőmérséklet 15,1°C, a falszerkezetén pedig 22,8°C.

Fal vizsgálata belülről - falsarok

A hőkamerával készített fotó egy belső kép egy felső falsarokról, amelyen látható, hogy a fal átlagos hőmérséklete 15,6°C. A csatlakozási hőhíd miatt a sarokpontban az átlagnál jóval alacsonyabb, 11,4°C.

A födém-fal csatlakozásnál elhelyezett polisztirol csík felülete a legmelegebb 17,7°C.Fal vizsgálata belülről - falsarok

A termoképen jól diagnosztizálható a falsarokban kialakult hőhíd, amelyet a könnyűszerkezetes tetőtéri szerkezet elégtelen légzárása okoz.

A hiba megszüntethető megfelelően légzáró szerkezet kialakításával.

Tetőtéri ablak beépítés

Az infraképen látható tetőtéri ablak nem megfelelő beépítése hőhíd kialakulásához vezetett, mely a sarokban erősödik fel a legnagyobb mértékben.

A hiba a szigetelés kiegészítésével és az ablak beépítés olyan fokú átalakításával szüntethető meg, ahol a levegő áramlása megfelelően biztosított.


Külső nyílászáró vizsgálata

A termovíziós kép egy épület nyílászáróját ábrázolja, leengedett redőnnyel. A képen jól látható, hogy az ablak spalettáin vándorol a meleg levegő a külső tér felé, a sarokpontban ez a jelenség felerősödik.

A nyílászáró két pontja között közel 10°C hőmérsékletkülönbség diagnosztizálható.

Nyílászáró vizsgálat

A hőkamerás felvételen jól látható a szerkezet illesztéseinél lévő hőmérsékletkülönbség. Az üvegezés belső oldali hőmérséklete +16,8°C, a kereté +18,9°C. Megfigyelhető, hogy az ablak keret-üveg szerkezete megfelelő, azonban a szárny-tok illesztéseknél hiba mutatkozik, itt a hőmérséklet +10,1°C.

A szerkezet tömítéseinek helyreállításával a hiba kiküszöbölhető.


Fal vizsgálata kívülről

A külső oldali termovíziós képen egy megfelelően szigetelt falszerkezet látható, ahol a vasbeton födém is megfelelő kiegészítő hőszigeteléssel rendelkezik, így nem tapasztalható érdemi hőhidasság a felvételen.

Fal vizsgálata kívülről

Külső homlokzati termografikus kép, gyenge hőtechnikai paraméterekkel rendelkező nyílászárókkal.

A jelenlegi nyílászárók tömítésével, illetve korszerűbbre cserélésével javítható a hiba.
general building contractor - english © 2009-2021 Pannon Építőműhely kft. Kapcsolat