Nemzeti Épületenergetikai Stratégia tervezete és a kapcsolódó környezeti vizsgálati jelentés


www.pannonmuhely.hu » Energetikai pályázat támogatás

Megkezdődött a társadalmi egyeztetés a "Nemzeti Épületenergetikai Stratégia tervezete és a kapcsolódó környzetei vizsgálat jelentés" programmal kapcsolatban. A program célja, hogy a Stratégiáról – a környezeti hatásokon túl a gazdasági, társadalmi és fenntarthatósági vonatkozások figyelembe vételével – független, komplex, szisztematikus és átlátható értékelést biztosítva segítséget nyújtson az NÉeS környezeti és fenntarthatósági teljesítményének javításához.A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium Zöldgazdaság Fejlesztéséért, Klímapolitikáért és Kiemelt Közszolgáltatásokért Felelős Helyettes Államtitkársága, mint a „Nemzeti Épületenergetikai Stratégia” c. dokumentum felelős kidolgozója kezdeményezte a 2/2005. (I.11.) Korm. rendelet szerinti környezeti értékelés elkészítését és a stratégiai környezeti vizsgálat lefolytatását.

A Nemzeti Energiastratégia felhatalmazza a kormányt, hogy „az épületállomány energetikai jellemzőinek javítása érdekében dolgozzon ki épületenergetikai stratégiát, különös tekintettel a támogatási rendszerekre, a fűtési és szigetelési módozatok energetikai és költségelemzésére, valamint a közel nulla energiaigényű épületek elterjesztésére”.

Alapvető célja

A Stratégiai Környezeti Vizsgálat végső célja egy olyan környezeti értékelés összeállítása, amely végrehajtható javaslatokat tesz a Nemzeti Épületenergetikai Stratégia környezeti teljesítményének javítására, valamint az épületenergetika szakterületén a fenntartható fejlődés érvényesítésére.

A Stratégiai Környezeti Vizsgálat tárgya a Stratégiában megfogalmazott célkitűzések és feladatok értékelése. Jellegét tekintve elsősorban javaslattevő eszköz, mely a Stratégiával kapcsolatos
beavatkozások fenntarthatósági és környezeti hatását szándékozik értékelni és javítani.


Támogatható tevékenységek


 1. 1. Háztartási nagygépek cseréje
 • Az Nemzeti Fejlesztési Minisztérium 627,1 millió forinttal támogatja a háztartási nagygépek cseréjét
 • Energiafaló hűtő és fagyasztó berendezések energiatakarékos (A+, A++ és A+++ energiaosztályú) készülékekre cserélhetőek állami támogatás segítségével nyugdíjas és nagycsaládos magánszemélyek számára.
 • A cserével háztartásonként minimum 10 % energia vagy 20 kg/év CO2 megtakarítást szükséges elérni

 2. Fűtéskorszerűsítés

 • Az Nemzeti Fejlesztési Minisztérium 1 milliárd forinttal támogatja a lakások fűtésének korszerűsítését
 • Átlagosan 650.000 Ft állami támogatás pályázatonként
 • Az intézkedés a CO2 kibocsátás csökkentésén túl a kisméretű szálló por csökkentéséhez is hozzájárul.
 • A 140 kW bemenő hőteljesítmény alatti tüzelőberendezések kibocsátás csökkentésének hatására a kis tüzelőberendezésekből származó szennyezés kibocsátás rövidtávon 41-45%-kal csökkenthető.

 3. Homlokzati Nyílászáró Csere

 • Az Nemzeti Fejlesztési Minisztérium  1,1 milliárd forinttal támogatja a homlokzati nyílászárók cseréjét
 • Átlagosan 500.000 Ft állami támogatás pályázatonként
 • Homlokzati Nyílászáró Csere programja lehetőséget nyújt a lakosság számára, hogy a nyílászáró cserékkel hozzájáruljanak az ország klímavédelmi céljaihoz, egyszersmind csökkentsék energiafogyasztásukat és a belőle eredő kiadásaikat.

Kapcsolódó tervezés alatt álló programok

Környezeti és Energetikai Hatékonysági Operatív Program (KEHOP)>>

 • Várhatóan lakáscélú beruházások is támogathatóvá válnak
 • Energiahatékonysági és megújuló energetikai beruházás

Bővebben>>

Megjelenés

A Nemzeti Épületenergetikai Stratégia tervezetét a környezeti vizsgálat során kapott véleményekkel és észrevételekkel kiegészítve várhatóan 2014 októberében nyújtja be a fejlesztési tárca a kormány elé.

Mi kell ahhoz, hogy sikeresen induljon pályázati kiírásokon?>>

A Lakossági Információs aloldalt itt találja>>

2014-09-16 15:37:39


Megosztás

Itt iratkozhat fel hírlevelünkre > > >


general building contractor - english © 2009-2021 Pannon Építőműhely kft. Kapcsolat