Építészhallgatókat ösztönöz az energiatudatosságra a Magyar Energia Hivatal


www.pannonmuhely.hu » Épületenergetika kezdőlap » Pályázatírás

Hallgatói tervpályázatot írt ki a MEH - Hallgatói tervpályázatot hirdet energiatudatos épülettervezés témában a Magyar Energia Hivatal építészhallgatók számára.

A Takarékoskodj a Föld energiájával! elnevezésű kampány hallgatói tervpályázatának célja, hogy felhívja a figyelmet természeti környezetünk építőipari és épülethasználati túlterhelésére, és arra, hogy gondos tervezéssel mindez csökkenthető.Forrás: www.eh.gov.hu

A MEH a pályázattal ösztönözni kívánja a felnövekvő építészgeneráció tagjait, hogy nagyobb figyelmet fordítsanak az energiatakarékos megoldások, és az ökologikus szemlélet alkalmazására.

Magyarországon az építés és épületfenntartás alapterületre vetített energiaigénye 60 százalékkal haladja meg az EU régi tagországainak átlagát, és az éves belföldi energiafelhasználás 40 százalékát képviseli. Ez pontosan azt jelenti, hogy az új építések megfelelő színvonalának biztosításával és a meglévő épületállomány fokozatos energetikai felújításával megvalósítható lenne az ország energiafogyasztásának körülbelül 15 százalékos csökkentése. Építészeti és műszaki eszközökkel, kisebb részt anyagi, nagyobb részt szellemi tőke felhasználásával mérsékelni lehetne a nemzetgazdaságra nehezedő krónikus energiaimport függőséget, csökkenteni az építéssel, az épületek használatával összefüggő környezetterhelést.

Ez azt jelenti, hogy az eddiginél sokkal nagyobb figyelmet kell szentelnünk az energiahatékonyságra az épületek tervezéskor, az engedélyezés és a kivitelezés, valamint a működtetés során egyaránt. Fontos lenne, hogy az építészképzésben ez a terület kiemelt figyelmet kapjon, ugyanakkor fel kell hívni az állami és magánberuházók, a kivitelezők illetve a lakosság figyelmét is.

Az energiatudatos építészetről egyre többet hallani, hazánkban is, azonban még nem általánosan elterjedt gyakorlat ezen szempont figyelembe vétele. Az erőforrások takarékos használata iránt felelősség kialakítását, a hosszú távú gondolkodásra való átállást már a leendő építészeknél el kell kezdeni. Ezért hirdette meg a Magyar Energia Hivatal a Takarékoskodj a Föld energiájával! elnevezésű hallgatói tervpályázatot, melynek összdíjazása 500.000 forint. A pályázatra 2012. március 30-áig lehet jelentkezni, a pályamunkákat május 7-éig lehet leadni.

A tervpályázattal kapcsolatos minden információ megtalálható a Magyar Energia Hivatal honlapján, az alábbi címen:

http://www.eh.gov.hu/kozerdeku-adatok-2/a-magyar-energia-hivatal-kozlemenyei/422-takrekoskodj-a-fold-energiajaval.html

2012-03-24 17:56:38


Megosztás

Itt iratkozhat fel hírlevelünkre > > >


general building contractor - english © 2009-2020 Pannon Építőműhely kft. Kapcsolat
Szerző: | Weblapkészítés